Muttley Black έγραψε:Προς θεού δεν έχω σκοπό να φουντώσω τα αίματα, αλλά είναι μια απορία που νομίζω οτι μόνο εδώ μπορεί να απαντηθεί.
Κάποτε υπήρχε στο φόρουμ μια τεράστια εντονότηατη συζήτηση γι αυτό ακριβώς το θέμα, μέχρι που λόγω βλάβης σε έναν δίσκο του server που φιλοξενεί το forum, χάθηκαν περίπου 2-3 μήνες και η συζήτηση ευτυχώς εξαφανίστηκε.
Το θέμα εκείνο το είχα ανοίξει εγώ, δημοσιεύοντας μια μετάφρασή μου
από το πρωτότυπο σχετικό άρθρο του Richard Stallmann για το θέμα.
Η μετάφραση αυτή
αναδημοσιεύτηκε σε άρθρο του blog osarena.net όπου και είναι πλέον διαθέσιμη για όποιον θα ήθελε να διαβάσει το αρχικό άρθρο στα ελληνικά.
Μιας και έχω λοιπόν μια σχετική προϊστορία στους εμπρησμούς, ας ρίξω (πάλι) ένα μπουκαλάκι λάδι στη φωτιά που θα ακολουθήσει:
Muttley Black έγραψε:Είναι πράγματι έτσι όπως ακριβώς τα λέει;
Εξαρτάται.
Η λειτουργία αναζήτησης του dash είναι ακριβώς όπως την περιγράφει. Αν αυτό αρκεί, τότε τα πράγματα είναι πράγματι έτσι όπως ακριβώς τα λέει.
Ο χαρακτηρισμός spyware είναι ανακριβής όμως, μιας και η λειτουργία αυτή δεν είναι καθόλου κρυφή. Αντιθέτως, διαφημίζεται από το Ubuntu ως παροχή για κάποιες διευκολύνσεις. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να απενεργοποιηθεί με έναν απλό τρόπο όπως πχ στο δικό μου σύστημα
Ένα κλασσικό spyware θα φρόντιζε να κρυφτεί ακριβώς για να μην απενεργοποιηθεί.
Ο όρος "adware" είναι σαφώς καταλληλότερος για να περιγραφεί η λειτουργία αναζήτησης του dash.
Προσωπική μου άποψη σε αυτό, είναι πως το χειρότερο χαρακτηριστικό της λειτουργίας αυτής είναι η απόλυτη κακογουστιά που φέρνει στο desktop.
Muttley Black έγραψε:Αν ναι, σας ενοχλεί αυτό που γίνετε με την Canonical;
Η Canonical είναι μια ιδιωτική εταιρεία και πληρώνει ένα σωρό προγραμματιστές και πολλές ακόμα υποδομές για να συντηρεί και να αναπτύσσει το Ubuntu. Επειδή λοιπόν το Ubuntu εμείς δεν το πληρώνουμε και η Canonical δεν παίρνει επιχορηγήσεις, κατά καιρούς πιθανώς να κάνει συμφωνίες με άλλες εταιρείες (στη συγκεκριμένη περίπτωση την Amazon) ώστε να έχει κάποια έσοδα.
Είτε μας ενοχλεί είτε όχι, απλά δεν μας πέφτει λόγος. Αν κάποιος ενοχλείται πολύ, ας μη χρησιμοποιεί Ubuntu για να μη δίνει ευκαιρία στην Canonical να αυτοδιαφημίζεται.
Εδώ βέβαια πολλοί θα απαντήσουν «εγώ δεν χρησιμοποιώ Ubuntu, χρησιμοποιώ κάποιο άλλο *buntu ή κάποια Ubuntu-based διανομή όπως Mint, elementary κτλ». Αν αυτό συμβαίνει γιατί κάποιος προτιμά τη διανομή αυτή από το Ubuntu για λόγους χρηστικότητας, γούστου κτλ τότε εντάξει. Αν όμως θεωρεί πως κατ' αυτόν τον τρόπο δεν συμμετέχει στη στήριξη της Canonical, i'm afraid i've got some bad news for you...
Όσο η οι διανομές αυτές συντηρούνται απευθείας από τους servers της Canonical, αυτή θα οικειοποιείται και το μερίδιο αγοράς των διανομών αυτών. Εξάλλου αυτή τις συντηρεί.Muttley Black έγραψε:Ποια διανομή πιστεύετε οτι ακολουθεί κατά γραμμα την φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού;
Εξαρτάται.
Ποια είναι η φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού;
- Είναι η «χρησιμοποιούμε μόνο και κατ' αποκλειστικότητα ελεύθερο λογισμικό παντού και πάντα αδιαφορώντας για τις ελλείψεις που μπορεί να έχουμε όσον αφορά τη χρήση» που πρεσβεύει ο Richard Stallmann;
Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει εδώ μια λίστα και εύχομαι καλή τύχη σε όποιον τις δοκιμάσει. Αλλά μην ακούσω «γιατί δεν παίζει το youtube, γιατί δεν μου δουλεύει το wifi, η κάρτα γραφικών» κτλ σε αυτή την περίπτωση. - Είναι η «χρησιμοποιούμε ελεύθερο λογισμικό όπου μπορούμε, αλλά δεχόμαστε τη χρήση διαθέσιμου κλειστού λογισμικού όταν δεν έχουμε εναλλακτική, προβάλλοντας παράλληλα τις προσπάθειες της κοινότητας να φτιαχτεί μια εναλλακτική λύση»;
Είναι αυτό που λίγο πολύ ακολουθούν σχεδόν όλες οι διανομές. - Υπάρχει και η λογική «χρησιμοποιούμε το καλύτερο διαθέσιμο λογισμικό, αδιαφορώντας για το αν είναι ελεύθερο λογισμικό ή όχι», αλλά αυτό σπάνια το βλέπεις σε μια διανομή. Το υιοθετούν όμως πολλοί χρήστες.
Muttley Black έγραψε:Πιστεύετε ότι η εμπλοκή της Canonical με το Ubuntu μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να φέρει;
Ναι.
Εκτός αν εννοούμε για την τσέπη του ιδρυτή της, γι αυτή την περίπτωση μάλλον όχι.
Muttley Black έγραψε:Αν ενοχλήστε με κάτι θα θέλατε να το αναφέρετε εδώ προς συζήτηση;
Ενοχλούμαστε (εγώ τουλάχιστον) με τους διαφόρους "Stallmann" του Ίντερνετ που γράφουν στο Google+ το Fecebook και το Twitter για την ιδιωτικότητα (ενώ δημοσιεύουν όλη τους τη ζωή εκεί) και σχολιάζουν στο youtube την «καθαρότητα» των διανομών ενώ βλέπουν flash videos και παίζουν παιχνίδια με τους κλειστούς οδηγούς της κάρτας τους.
Ο Stallmann αυτά που λέει δεν τα λέει στο βρόντο, τα κάνει κιόλας. Για να μην ξεφεύγει από τις αρχές του χρησιμοποιεί ένα πανάρχαιο λάπτοπ που οι περισσότεροι από μάς ούτε για χάρισμα δεν θα το καταδεχόνταν.