Πως θα αγοράσουμε φορητό υπολογιστή (laptop) δίχως Windows;

...από το ubuntu, το linux, και το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Συντονιστές: adem1, ubuderix

Re: Πως θα αγοράσουμε φορητό υπολογιστή (laptop) δίχως Windows;

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 25 Νοέμ 2009, 12:50

ninos έγραψε:Ο υποφορητός Dell Vostro A90
http://www.liliputing.com/2009/11/dell- ... r-184.html
με οθόνη 8.9”, μικρό δίσκο σταθερής κατάστασης (SSD) 8GB , και τιμή μόνο $184 στις ΗΠΑ,
φοράει ΜΟΝΟΝ Ubuntu 8.04, ΚΑΙ ΔΕ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ με windows.
Aυτά βέβαια στους κουτόφραγκους Αμερικανούς.
Στην ηρωική Ελλάδα, όταν ζητάς Linux,
οι υπάλληλοι σε κοιτούν τουλάχιστον με καχυποψία!

Εγώ θα είμαι για άλλη μια φορά ο δικηγόρος του διαβόλου (=microsoft) :mrgreen:
Το ότι στην αμερική το εν λόγω netbook κοστίζει τόσο φθηνά δεν οφείλεται στο ότι δεν έχει windows. Οι oem εκδόσεις των windows κοστίζουν κανα δεκάευρο. Άρα και με windows το πολύ κανα 200άρι να έκανε.
Αν θες να βρεις τον ένοχο, θα πρέπει να ψάξεις ανάμεσα σε:
- Dell: Της απαγορέψαμε κάποτε σαν έλληνες να φέρει κι εδώ το εν λόγω netbook και έλλειπα από το meeting; :P
- Ελληνική κυβέρνηση: Τα laptops είναι είδη πολυτέλειας που μόνο κάποιος ήδη κάτοχος 2 πόρσε και 3 μερσεντέ μπορεί να έχει και φορολογείται στο μέγιστο.
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jennie » 25 Νοέμ 2009, 16:01

Επειδή έχω αγοράσει λάπτοπ από τη Dell στο Βέλγιο (πληθυσμός 10 εκατομμύρια, αντίστοιχος της Ελλάδας), μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ακριβώς τα ίδια μοντέλα που πωλούνται με Ubuntu στην Ελλάδα πωλούνται και στο Βέλγιο. Δηλαδή το εξής ένα: νέτμπουκ Dell Latitude 1100.
Οπότε ναι, φταίει η Dell που ορισμένες αγορές δεν τις θεωρεί αρκετά μεγάλες. Και αναρωτιέμαι αν ένας λόγος για τον οποίο τα μοντέλα με λίνουξ προσφέρονται μόνο σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία έχει να κάνει με θέματα γλωσσικής υποστήριξης.
tolis_01 έγραψε::P
- Ελληνική κυβέρνηση: Τα laptops είναι είδη πολυτέλειας που μόνο κάποιος ήδη κάτοχος 2 πόρσε και 3 μερσεντέ μπορεί να έχει και φορολογείται στο μέγιστο.

Διαφωνώ. Τα λάπτοπ φορολογούνται το ίδιο με τις τηλεοράσεις ή τα ψυγεία, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Δεν πιστεύω να θεωρείς ότι τα λάπτοπ είναι περισσότερο "πρώτης ανάγκης" από τα ψυγεία.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 25 Νοέμ 2009, 16:12

jennie έγραψε:
Διαφωνώ. Τα λάπτοπ φορολογούνται το ίδιο με τις τηλεοράσεις ή τα ψυγεία, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Δεν πιστεύω να θεωρείς ότι τα λάπτοπ είναι περισσότερο "πρώτης ανάγκης" από τα ψυγεία.

Έχεις δίκιο, ήμουν κάπως υπερβολικός. Θα μπορούσαν πάντως και οι υπολογιστές και τα άλλα είδη να έχουν λιγότερο φόρο από το κανονικό 19% και να πάρουν τα χαμένα λεφτά από αλλού (πολυτελή αμάξια, σκλαφη αναψυχής κλπ).
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 28 Δεκ 2009, 17:59

tolis_01 έγραψε:Έχεις δίκιο, ήμουν κάπως υπερβολικός. Θα μπορούσαν πάντως και οι υπολογιστές και τα άλλα είδη να έχουν λιγότερο φόρο από το κανονικό 19% και να πάρουν τα χαμένα λεφτά από αλλού (πολυτελή αμάξια, σκλαφη αναψυχής κλπ).

Εδώ έχουμε ΦΠΑ 13%. Οπότε αν θέλετε να έρχεστε Κω να ψωνίζετε :lol:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 28 Δεκ 2009, 19:49

Apopas έγραψε:Εδώ έχουμε ΦΠΑ 13%. Οπότε αν θέλετε να έρχεστε Κω να ψωνίζετε :lol:

114 ευρώ η Sky από Ηράκλειο και 114 η επιστροφή..?Χμ! Μάλλον θα προτιμήσω το ΦΠΑ! Και δεν τα πληρώνει και η ΕΑΝΕΘ!!! :lol: :lol: :lol:
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dtrzG » 21 Ιαν 2010, 16:35

Καλησπερα ΕΛΛΑΚαδες..Θελω να αγορασω φορητο και θα το κυνηγησω μεχρι τα αυτια να μην εχει windows πανω.Πρωτον,γιατι θεωρω οτι δεν πρεπει να ειμαι αναγκασμενος να κανω φορματ και να περναω μονος μου το ubuntu 'η όποια αλλη διανομη GNU.Επισης,ως καταναλωτης εχω δικαιωματα και το θεωρω ανθρωπινη ηλιθιοτητα να αγοραζεις κατι ετσι οπως θελουν ΑΥΤΟΙ να σου το πουλησουν.Θα ηθελα απαντηση σε αυτο το ποστ ως προς τα προτεινομενα φορητα 15"-13" . Ως φοιτητης τεχνολογικης σχολης μου ειναι πια απαραιτητο.Εγινα και γω ενας απο αυτους που κοιτανε καχυπτοτα μεσα στο εργαστηριο γιατι δεν γραφει στην Visual C 08 αλλα στο Kwrite του Mandrake.Μεχρι και ο καθηγητης με κοιταξε περιεργα.. :lol: Καθηγητης κατοχος macbook που μαθαινει στους μαθητες του να γραφουν προγραμματακια C μονο στa Windows...Την κριση την αφηνω σε εσας..Αλλωστε ποιος ειμαι εγω τωρα και τι ξερω πια για το linux για να κρινω !? Παραθετω και 2 ερωτηματα :

1. Ποιες ειναι οι πιθανοτητες να παραγγειλω ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ φορητο χωρις προεγκατεστημενο λογισμικο και να το παραλαβω ?
2. Λιγους μηνες πριν μου ειχε προτεινει ενας φιλος τεχνικος ενα lenovo..Ποια η γνωμη σας για την εταιρεια και ποια θεωρειται οτι ειναι η πιο αξιοπιστη πλεον λειτουργικα ??
while ( ! ( succeed = try() ) );
Άβαταρ μέλους
dtrzG
Ubuntistas
Ubuntistas

IRC: dtrzG
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 21 Ιαν 2010, 16:52

Γεια χαρά φίλε μου :wave:
Για το πως δουλεύουν οι καθηγητές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι λυπηρό. Αλλά απ' ότι φαίνεται δημόσιοι είναι και θέλουν απλά να ξεμπερδεύουνε αντί να βάζουν τους φοιτητές στους στην πρήζα να ψάχνονται και μετά να τους ρωτούν. Κρίμα, καθώς η έρευνα και η αναζήτηση επί παντός επιστητού πρέπει να είναι η προτεραιότητα των πανεπιστημίων και των καθηγητών τους :(

Τώρα η απάντηση στην πρώτη σου ερώτηση είναι ότι είναι δύσκολο να παραγγείλεις φορητό χωρίς λογισμικό καθώς υποτίθεται ότι με το λογισμικό ελέγχουν τυχόν προβλήματα και παρέχουν εγγυήσεις. Παρόλα αυτά, μπορείς να παραγγείλεις φορητό με προεγκατεστημένο Ubuntu.
Αν θες ρίξε ένα βλέφαρο εδώ και εδώ που είναι εταιρείες που πουλούν συστήματα με Linux.
Επίσης και η Dell δίνει κατά καιρούς φορητούς με Ubuntu. Αυτήν την εποχή έχει το πρώτο από αυτήν την σελίδα που νομίζω ότι είναι εξαιρετική αγορά. Με αμερικάνικες τιμές κοστίζει μόνο 312 ευρώ. Αλλά δεν γνωρίζω εάν πωλείται σε Ευρώπη και πόσο.
Celeroν αντί Atom για καλύτερες επιδόσεις, η γρηγορότερη από τις ενσωματωμένες κάρτες γραφικών της Intel και υπερφορητός με 13,3 ίντσες οθόνη, ανάλυση 1366x768 (εξαιρετική για το μέγεθός του καθώς συνήθως έχουν 1280x600) και βάρος κάτω από 1,6 κιλά καθώς δεν διαθέτει ενσωματωμένο dvd drive.

Για τη δεύτερη ερώτηση η γνώμη μου είναι να αποφύγεις τη Lenovo. Έχει πολύ κακή παράδοση με το Linux καθώς δεν σου δίνει καν πίσω τα λεφτά των windows αν αποφασίσεις να μην τα χρησιμοποιήσεις, αντίθετα με τη Dell και την Acer.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sparus » 21 Ιαν 2010, 20:50

Ένα κατάστημα που έχει πάρα πολλά μοντέλα με linux και freedos είναι αυτό: http://www.cyberport.de/
Απ'οτι θυμάμαι τα μεταφορικά δεν είναι πάρα πολλά και τα πισιά τα έχει απίστευτα πιο φτηνά από Ελλάδα οπότε νομίζω συμφέρει.
Επίσης μπορείς να δεις και στο skroutz τι παίζει αυτή την περίοδο και στην Ελληνική αγορά.
Debian Squeeze (64bit)/ Ubuntu 10.10 (32bit)
AMD Athlon 64 (3200+) / Asus A8N5X / Gainward GeForce 6500 / 2GB DDR
Άβαταρ μέλους
sparus
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό giormatsis » 21 Ιαν 2010, 21:35

jennie έγραψε:Οπότε ναι, φταίει η Dell που ορισμένες αγορές δεν τις θεωρεί αρκετά μεγάλες.

Δυστυχώς δεν είναι μόνο η εν λόγω εταιρεία που μας θεωρεί ανάξια λόγου αγορά . :x
"Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both."
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: /Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι/ Αγγλικά: Καλά/
Compaq nc6120 512 Ram Ubuntu 10.4
Άβαταρ μέλους
giormatsis
dudeTUX
dudeTUX

IRC: giormatsis
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dtrzG » 21 Ιαν 2010, 22:29

Ευχαριστω sparus - apopas για τις απαντησεις.Θα ηθελα ομως να το βρω εδω και οχι απο απο το εξωτερικο.Δυστυχως δεν εχω τη δυνατοτητα συνεργασιας με μια ιστοσελιδα οσον αφορα καποια συναλλαγη (ποσο μαλλον ιστοτοπο εξωτερικου(!))..
Η προσβαση μου ειναι η εξης :

Κώδικας: Επιλογή όλων

e-shop.gr
you.gr
και καταστηματα οπως :

Κώδικας: Επιλογή όλων

πλαισιο
multirama
you
και αλλα απλα καταστηματα ηλεκτρικων ειδων τα οποια και δεν εμπιστευομαι..
while ( ! ( succeed = try() ) );
Άβαταρ μέλους
dtrzG
Ubuntistas
Ubuntistas

IRC: dtrzG
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ