Firefox 22 - WebRTC Enabled !

...από το ubuntu, το linux, και το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Συντονιστές: adem1, ubuderix

Re: Firefox 22 - WebRTC Enabled !

Δημοσίευσηαπό Learner » 28 Ιουν 2013, 17:59

OPanos έγραψε:Η ένστασή μου φίλε The Eye, είναι στο ότι περισσότερο εμπιστεύομαι το pc μου, παρά οποιαδήποτε εφαρμογή τρέχει σε server -εκτός και αν αυτός βρίσκεται τοπικά -ας πούμε σε κάποιο τεχνολογικό ίδρυμα και έτσι έχουμε εμείς τον πλήρη έλεγχο και φυσικά-.

Μα αυτό ακριβώς σου προσφέρει το WebRTC. Είναι κάτι σαν το Owncloud, κάτι σαν το Diaspora* . Είναι ανεξάρτητο από plugins τρίτων και μπορείς να το στήσεις στον δικό σου server, στην δική σου σελίδα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα δικό σου αν επιτρέψεις π.χ στο Google Analytics να κάνει tracking στην σελίδα σου ή όχι ή αν προσθέσεις άλλα πράγματα στον server.
ΟΚ, καταλαβαίνω. Είδες το όνομα Google και κάτι έπαθες. :P
Ναι, όπως είπα και παραπάνω κάνει tracking κλπ.. Φυσικά για καταδότες...κλπ δεν γνωρίζω.
Γι' αυτό ανέφερα ας μην είμαστε προκατειλημμένοι και όποτε βλέπουμε το όνομα Google να απορρίπτουμε κάτι, το οποίο ίσως να είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε ;)
Η Google μαζί με την Μozilla και την Opera υποστηρίζουν-αναπτύσσουν αυτό το project. Αν ήταν κλειστού κώδικα ή αν διέθεταν μόνο ένα μέρος του κώδικα, τότε θα είχες (και θα είχαμε) τις αμφιβολίες μας.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ubuderix » 28 Ιουν 2013, 18:24

Ψάχνοντας βρήκα επίσης και το hibuddy ---->http://hibuddy.monkeypatch.me/#
1 Γνώσεις Linux: Προσπαθώ ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 12.04 precise 3.7.0-030700-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.5.0-25-generic, Ubuntu 3.5.0-24-generic
3 Intel Pentium CPU G630 @ 2.70GHz ‖ RAM 3678 MiB ‖ ASRock H61M-S
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0102] {i915}
5 wlan0: 0846:4260 NetGear WG111v3 54 Mbps Wireless [realtek RTL8187B] ⋮ eth0: Atheros Inc. AR8152 v2.0 Fast Ethernet [1969:2062] (rev c1)
http://imagebin.ubuntu-gr.org/files/1372175733.png
Άβαταρ μέλους
ubuderix
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: ubuderix
IRC: ubuderix
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό the_eye » 28 Ιουν 2013, 19:15

the_eye έγραψε:Ότι δεν είναι στον ΠΛΗΡΗ έλεγχό σου, κατά την άποψή μου, ενέχει κινδύνους.

Αυτό σου λέω τόση ώρα ότι το webrtc είναι στον πλήρη έλεγχό σου, όπως και το owncloud είναι επίσης στον πλήρη έλεγχό σου.
Για αυτό είναι τόσο επαναστατικό για τις κοινότητες ανοιχτού λογισμικού !
Διαφορετικά θα ήταν ακόμα ένα skype, ένα facebook video call, ένα google hangout και δεν θα του δίναμε τόση σημασία.
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Γιώργος Φιωτάκης » 30 Ιουν 2013, 21:17

OPanos έγραψε:Η ένστασή μου φίλε The Eye, είναι στο ότι περισσότερο εμπιστεύομαι το pc μου, παρά οποιαδήποτε εφαρμογή τρέχει σε server -εκτός και αν αυτός βρίσκεται τοπικά -ας πούμε σε κάποιο τεχνολογικό ίδρυμα και έτσι έχουμε εμείς τον πλήρη έλεγχο και φυσικά-.
Σε αυτό το σημείο, ουδεμία.

Το να ενοικιάσεις server με σκοπό να στήσεις owncloud, φυσικά -εγώ πιστεύω- πως είναι μεν καλύτερα τα πράγματα, αλλά δεν είναι ιδανικά και πάντως δεν είναι έτσι όπως θα τα ήθελα.
Ότι δεν είναι στον ΠΛΗΡΗ έλεγχό σου, κατά την άποψή μου, ενέχει κινδύνους.

Συγνώμη που επεμβαίνω στη συζήτηση, αλλά τίποτα απολύτως δεν είναι υπό τον πλήρη έλεγχο σου φίλε OPanos από τη στιγμή που τα δεδομένα σου ταξιδεύουν μέσω κάποιου τρίτου (ISP) ο οποίος έχει πρόσβαση σ' αυτά είτε είναι κρυπτογραφημένα, είτε όχι (ό,τι κλειδώνει ξεκλειδώνει, έστω κι αν αυτό πάρει καιρό).
Το να τρέχει μια εφαρμογή σε διακομιστή ενός τεχνολογικού ιδρύματος δεν βλέπω σε τι προσδίδει μεγαλύτερη ασφάλεια από το να τρέχει στον οποιοδήποτε άλλο διακομιστή (εκτός αν με το «έχουμε τον έλεγχο εμείς» εννοείς «έχω τον έλεγχο εγώ προσωπικά» - οπότε σ' αυτή την περίπτωση εσύ είσαι καλυμμένος αλλά οποιοσδήποτε άλλος θα νιώθει και πάλι ανασφαλής).
Η βασική διαφορά εδώ είναι ότι πλέον θα μπορεί ο καθένας να υλοποιήσει μια ασφαλή πλατφόρμα επικοινωνίας με μοναδική ελάχιστη απαίτηση μια ιστοσελίδα. Το ποια ιστοσελίδα θα εμπιστευτεί ο χρήστης που δεν ενδιαφέρεται καν για το αν η σύνδεση του είναι ασφαλής ή που δεν ξέρει καν τι σημαίνει αυτό, είναι άλλο ζήτημα.

To WebRTC δεν είναι εφαρμογή, ούτε καν πρωτόκολλο επικοινωνίας· είναι απλά ένα API που επιτρέπει να γίνει η επικοινωνία καλώντας πρότυπες (προσεχώς αφού είναι υπό ανάπτυξη ακόμα) συναρτήσεις javascript χωρίς να χρειάζεται να την αναλάβει κάποια πρόσθετη εφαρμογή εκτός του περιηγητή.
Να σημειώσω εδώ ότι ο Firefox χρησιμοποιεί αποκλειστικά DTLS-SRTP για την ασφαλή μεταφορά των δεδομένων (και σύντομα θα το χρησιμοποιεί και ο google Chrome σαν αρχική επιλογή), πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή (τουλάχιστον θεωρητικά) η υποκλοπή δεδομένων από τρίτους πέρα από τους δυο περιηγητές που επικοινωνούν ή από τη σελίδα και τον περιηγητή ή από την εφαρμογή και τον περιηγητή).
Πρόβλημα με τον Mozilla Firefox; Μαζί με την αναφορά του προβλήματος, δημοσιεύστε και τις πληροφορίες του about:support και του about:plugins μέσα σε code tag!
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Φιωτάκης
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό OPanos » 30 Ιουν 2013, 21:46

Δεν βλέπω να διαφωνώ πουθενά φίλοι Γιώργο & the eye.
Απλώς είμαι λίγο -έως πολύ- αλλεργικός σε λέξεις όπως google, yahoo, skype, fb, msn κλπ, και δικαιούμαι υποθέτω να αντιμετωπίζω τα συμμετοχικά projects που παίρνουν μέρος με ολίγη ή πολύ δυσπιστία.
Από εκεί και μετά, και όπως έχω αναφέρει, αν ντε και καλά χρειάζεται επικοινωνία μέσω net, υπάρχουν και άλλες εφαρμογές.

Φυσικά και ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει το έχουμε μάθει από την εποχή των win αυτό.
Αλλά δεν μου αφαιρεί το δικαίωμα να ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον και να το προσπαθώ κάνοντας έστω και ελάχιστα πιο δύσκολη την όποια προσπάθεια εισβολής στην ζωή μου.
Αν και όπως έλεγε και εκείνος ο άλλος, δεν είμαι αιθεροβάμων.
Αλλά από την μοιρολατρία, προτιμώ την έστω και μηδαμινή δράση.
:)
Linux: Στο Δημοτικό ┃ Προγραμματισμός: Μπα ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
Laptop :
Arch x64

Intel Core i5-2410M CPU @ 2.30GHz ‖ RAM 3943 MiB ‖ Acer JE70_HR - Acer Aspire 7750G
Catalyst-12.8.1 [AMD Radeon HD 6600M Series] [1002:6741]
Netbook
Arch x64-[XFCE4]
Intel Atom CPU N455 1.66GHz ‖ RAM 983 MiB ‖ Hewlett-Packard 148A - HP Mini 110-3100
Άβαταρ μέλους
OPanos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Γιώργος Φιωτάκης » 01 Ιούλ 2013, 02:17

Off topic:
Οτιδήποτε γράφω παρακάτω, γράφεται στα πλαίσια ενός απολύτως φιλικού διαλόγου και χωρίς καμία διάθεση είτε αντιπαράθεσης, είτε ειρωνείας (για να μην έχουμε πάλι μπερδέματα).
OPanos έγραψε:
Απλώς είμαι λίγο -έως πολύ- αλλεργικός σε λέξεις όπως google, yahoo, skype, fb, msn κλπ, και δικαιούμαι υποθέτω να αντιμετωπίζω τα συμμετοχικά projects που παίρνουν μέρος με ολίγη ή πολύ δυσπιστία.

Και πολύ καλά κάνεις ως προς το πρώτο σκέλος, να ξέρεις όμως ότι μέσω του google summer of code δεν πρέπει να υπάρχει project ΕΛΛΑΚ που να μην έχει ωφεληθεί και να μην έχει αναμιχθεί μ' αυτό η google.
Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι τα project που είναι ή τουλάχιστον διατίθενται σαν ανοικτού κώδικα (google) μπορούν να ελεγχθούν από οποιαδήποτε κοινότητα/συλλογικότητα/άτομα και να διαπιστωθεί εύκολα το κατά πόσο κάνουν μόνο αυτό που υπόσχονται - yahoo, skype, fb, msn δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο (αν και οι άνθρωποι του facebook έχουν δώσει αρκετά project σαν open source και μερικά από αυτά κάνουν παπάδες).
OPanos έγραψε:
Από εκεί και μετά, και όπως έχω αναφέρει, αν ντε και καλά χρειάζεται επικοινωνία μέσω net, υπάρχουν και άλλες εφαρμογές.

Εδώ είναι που έχεις παρεξηγήσει το θέμα.
Όπως είπα και πριν, δεν πρόκειται για εφαρμογή, ούτε για πρωτόκολλο επικοινωνίας όπως αυτά που αναφέρεις πιο πάνω.
Πρόκειται για την τεχνολογία που θα ενσωματωθεί στα πρότυπα του W3C, δεν γίνεται να έχεις περισσότερη διαύγεια απ' αυτό.
Το πως θα την υλοποιήσει ο καθένας στο περιηγητή ή στην εφαρμογή του είναι δικό του θέμα (πχ όπως είπα πριν ο Firefox δέχεται συνδέσεις μόνο σε DTLS-SRTP ενώ ο chrome όχι), αλλά το γεγονός είναι ότι πλέον μπορεί να την υλοποιήσει ο καθένας χωρίς να χρειάζεται εξωτερικές βιβλιοθήκες και προγράμματα και να είναι σίγουρος ότι θα παίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε οποιαδήποτε συσκευή και λειτουργικό σύστημα.
OPanos έγραψε:
Φυσικά και ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει το έχουμε μάθει από την εποχή των win αυτό.
Αλλά δεν μου αφαιρεί το δικαίωμα να ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον και να το προσπαθώ κάνοντας έστω και ελάχιστα πιο δύσκολη την όποια προσπάθεια εισβολής στην ζωή μου.
Αν και όπως έλεγε και εκείνος ο άλλος, δεν είμαι αιθεροβάμων.
Αλλά από την μοιρολατρία, προτιμώ την έστω και μηδαμινή δράση.

Πάρα πολύ καλά κάνεις και πάλι.
Η δράση όμως για να είναι αποτελεσματική προϋποθέτει σωστή ενημέρωση και κατανόηση του στόχου, αλλιώς καταλήγει τυφλή αντίδραση που συνήθως ή δεν οδηγεί πουθενά ή έχει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Το γεγονός ότι πλέον οι περιηγητές (και όχι μόνο) θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα (και πάλι όχι μόνο) άμεσης φωνητικής και οπτικής επικοινωνίας δεν αποτελεί προσπάθεια εισβολής στη ζωή κανενός· αντίθετα, απελευθερώνει τους χρήστες από την αναγκαστική χρήση μιας ΦΧΨ εφαρμογής και του πρωτοκόλλου που αυτή χρησιμοποιεί και δίνει το δικαίωμα τόσο στους χρήστες, όσο και στους προγραμματιστές, να χρησιμοποιήσουν ό,τι εκείνοι θεωρούν καλύτερο για την επικοινωνία τους - άσχετα με τον περιηγητή/εφαρμογή που θα χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε θέλει να επικοινωνήσει μαζί τους.
Όταν το διαδίκτυο θα γεμίσει σελίδες που θα παρέχουν τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας, εσύ (ο χρήστης) θα είσαι αυτός που θα αποφασίζει αν θα επικοινωνήσεις με κάποιον, ποιος θα είναι αυτός, πως θα επικοινωνήσεις και μέσω ποιας εφαρμογής θα το κάνεις αυτό.
Πρόβλημα με τον Mozilla Firefox; Μαζί με την αναφορά του προβλήματος, δημοσιεύστε και τις πληροφορίες του about:support και του about:plugins μέσα σε code tag!
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Φιωτάκης
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό OPanos » 01 Ιούλ 2013, 10:13

Καλημέρα και καλό μήνα,
το offtopic ήταν αχρείαστο :)

Επαναλαμβάνω πως ότι γράφω εδώ είναι προσωπικές απόψεις και υπάρχει περίπτωση να απέχουν από την πραγματικότητα. :)

Παρ' όλα αυτά, και επειδή δυστυχώς δεν έχω ιδέα από προγραμματισμό και κώδικα -γεννήθηκα νωρίς για όλα αυτά- είμαι υποχρεωμένος να βάζω κάποια όρια από τα οποία θα ξεκινάω την κρίση μου.
Ε, όπως είπα πιο πάνω -δεν πιστεύω πως η google είναι η καλή εταιρία που βοηθά μόνο, αλλά κάτι κρύβει πίσω από αυτό- είμαι δύσπιστος.

Εδώ είναι που θα πρέπει λοιπόν να αποδειχθεί στην πράξη το τι και πως...

Μέχρι τότε, παραμένω στην άποψή μου.

Για να σχολιάσω και το σημείο που λες πως θα λειτουργήσει ίδια σε όλα τα λειτουργικά, πιστεύεις πως με αφορά?
Θέλω να πω, πως και το pidgin μπορεί να εγκατασταθεί και στα τρία λειτουργικά, αλλά όλοι είναι κολλημένοι στο skype.
Η εφαρμογή jitsi το ίδιο.
Το ότι για να ξεκολλήσει κάποιος από αυτές τις κλειστές εφαρμογές πρέπει να πάει σε κάποια λιγότερο κλειστή -με την έννοια της λιγότερο επικίνδυνης, κατά την άποψή μου ΠΑΝΤΑ- δεν μου λέει τίποτα.
ΑΝ πρέπει να είσαι στα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα, υπάρχει και το Diaspora, αλλά όλοι εκεί στο φατσοκούτι είναι όλοι, και ας γνωρίζουν πως εκθέτουν την ζωή τους.

Εγώ -τονίζω πάλι το εγώ- είμαι της άποψης πως πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να προστατευτούμε. Από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα επιλογών.
Τι μπορεί ο καθένας μας να "αφήσει" στην άκρη ώστε να έχει την ψευδαίσθηση της αυτο-προστασίας.

Πιθανόν να με χαρακτηρίζεις παρανοϊκό, αλλά επαναλαμβάνω πως αυτά πιστεύω.

Off topic:
Αν με ρωτούσες πριν μερικά χρόνια ποιον browser χρησιμοποιώ, θα απαντούσα chrome.
Αν με ρωτήσεις τώρα, σκέφτομαι να παρατήσω τον firefox -αρχίζει και μου την δίνει η συνεργασία με την google και η default μηχανή της στην αναζήτηση-.
Αν με ρωτούσες αν θα επέλεγα τον Chromium / Chrome αν είχε default την DuckDuckGo, υποθέτω γνωρίζεις την απάντηση.
Δεν είναι θέμα "περιτυλίγματος", είναι θέμα -και- προμηθευτή.
Δεν εξετάζω το γιατί, προσοχή.
Εξετάζω τον αντίκτυπο που έχει σε εμένα.
Φυσικά μπορώ να εγκαταστήσω -όπως και το έχω κάνει- άλλη μηχανή.
Αλλά δεν με ξενίζει η επιλογή μόνο, αλλά και η λογική της επιλογής. Προφανώς όλα κοστίζουν, και προφανώς δεν μπορεί όλα να καλύπτονται από δωρεές και τα φράγκα είναι πολλά άρη, αλλά αυτό ουδόλως με αφορά ως τελικό χρήστη.
Μέχρι στιγμής μόνο ο epiphany με καλύπτει απολύτως ως εναλλακτική επιλογή.

Sorry για την αναφορά μου στον firefox, αλλά κάπως έτσι βλέπω τα πράγματα.
Τέλος πάντων, η κουβέντα περί ιδιωτικότητας είναι τεράστια, και δεν είναι το θέμα μας, νομίζω πάλι.

Παναγιώτης
Linux: Στο Δημοτικό ┃ Προγραμματισμός: Μπα ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
Laptop :
Arch x64

Intel Core i5-2410M CPU @ 2.30GHz ‖ RAM 3943 MiB ‖ Acer JE70_HR - Acer Aspire 7750G
Catalyst-12.8.1 [AMD Radeon HD 6600M Series] [1002:6741]
Netbook
Arch x64-[XFCE4]
Intel Atom CPU N455 1.66GHz ‖ RAM 983 MiB ‖ Hewlett-Packard 148A - HP Mini 110-3100
Άβαταρ μέλους
OPanos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Γιώργος Φιωτάκης » 03 Ιούλ 2013, 19:22

Off topic:
OPanos, θα ήθελα να σου απαντήσω δημόσια σε μερικά -ειδικά σ' αυτά που αντιφάσκουν- αλλά όπως πολύ σωστά είπες, δεν είναι το κατάλληλο θέμα εδώ.
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Φιωτάκης
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Προηγούμενη

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Νέα - Ειδήσεις - Ανακοινώσεις