Oxinus Linux

...από το ubuntu, το linux, και το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Συντονιστές: adem1, ubuderix

Re: Oxinus Linux

Δημοσίευσηαπό linuxman » 07 Σεπ 2009, 23:43

Mark1000 έγραψε:
Nisok έγραψε:όχι, φυσικά και δεν είναι.

ΜΑΛΟΝ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ LINUX.
ΑΠΟ REMASTERING ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΛΙΓΑΚΙ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ DEBIAN ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ

Ενώ εσύ δεν βλέπω να γράφεις κάτι , και όσο για την ιστορία μπορείς να διαβάσεις και εδώ
http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(operating_system)#History_and_development_process
Και που το βλέπεις κακό ότι βασίζεται σε Debian ;
Και δεν βλέπω να γράφει κάπου ότι ξεκίνησε από Remastering :!:
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 08 Σεπ 2009, 00:16

paschalis.m έγραψε:Θα μου εξηγησει καποιος γιατι σας χαλαει να βγαινουν remaster?
Και το ubuntu στη τελικη ενα remaster του debian δεν ειναι?

Δε βοηθάει η έκφραση «γιατι σας χαλαει να βγαινουν remaster;»

Το να φτιάξει κάποιος μια παραλλαγή διανομής είναι μια ελευθερία που παρέχει το ελεύθερο λογισμικό.
Τα παρακάτω είναι προσωπική μου άποψη, και έχω κάθε διάθεση να συζητήσω ϰ τροποποιήσω την άποψή μου.

Κάποιος μπορεί να φτιάξει μια νέα παραλλαγή με μικρές διαφορές (π.χ. μόνο νέα εικόνα παρασκηνίου) και να παρέχει ένα ISO.
Κάτι τέτοιο είναι μέρος της ελευθερίας που παρέχει το ελεύθερο λογισμικό.
Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, θα έκανα το σχόλιο ότι το συγκεκριμένο άτομο θα μπορούσε καλύτερα να βασιστεί το κανονικό Ubuntu,
και να φτιάξει την παραμετροποίηση με ένα πακέτο .deb που θα διέθετε σε ένα αποθετήριο. Έτσι, κάποιος τρίτος θα μπορούσε να δοκιμάσει
την «παραλλαγή» αρκετά εύκολα με εγκατάσταση/απεγκατάσταση ενός μόνο πακέτου.
Θέλουμε τέτοιες παραλλαγές και είχαμε αναφερθεί στο παρελθόν για PAOK Linux, ΟΣΦΠ Linux, κτλ. Δεν κατάφερε κάποιος να υλοποιήσει ακόμα.

Σχετικά με τις διανομές monomaxos, oxinus, έχουν την ιδιαιτερότητα να προσθέτουν κλειστό λογισμικό που έχει ειδικές απαιτήσεις στη διαθεσιμότητα.
Για παράδειγμα, για το Skype, για να το επαναδιανείμεις, πρέπει να ακολουθείσεις τη διαδικασία στο
https://support.skype.com/faq/FA222/Can ... y-products
Είναι πιθανό οι monomaxos, oxinus να έκαναν τη διαδικασία αυτή, ωστόσο δεν το παρατήρησα κάπου γραμμένο.
Δεν ξέρω τι άλλα προγράμματα υπάρχουν και τι άλλες απαιτήσεις υπάρχουν. Θα ήταν καλό οι ίδιες οι διανομές να περιγράφουν τα στοιχεία αυτά.
Αν το κάνουν ήδη, γράψε τα αντίστοιχα URL.
Από πλευράς κινήματος ΕΛ/ΛΑΚ, προσωπικά θα ήθελα να δω να απορρίπτουμε τη πρακτική διάθεσης λογισμικού όταν ο ιδιοκτήτης του δε το θέλει (ορισμένο κλειστό λογισμικό). Η τρέχουσα αντίληψη φαίνεται να είναι, το κάνουμε και βλέπουμε.
Περί canonical και περιορισμένο λογισμικό,
http://blog.canonical.com/?p=37

(πάντως μού αρέσει που το oxinus έχει επιλέξει το ελληνικό gnome)
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό paschalis.m » 08 Σεπ 2009, 00:35

Η εκφραση μου δεν νομιζω οτι προσβαλει κανεναν. Απλα προτειμω να γραφω πιο χαλαρα, και οχι σφυγμενα.

Σιμο, ετσι το καταλαβαινω και το δεχομαι. Τουλαχιστον αναφερεις 2-3 λογους γιατι δεν σου αρεσει. Και βοηθας και στην βελτιωση του project.
Με χαλαει απιστευτα να την πεφτουμε σε καθε νεα προσπαθεια (καλη ή κακη). Μια καλη κουβεντα - οπως "συνεχιστε" ή "βελτιωστε αυτο"- δεν στοιχιζει τπτ.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
paschalis.m
punkTUX
punkTUX

IRC: paschalis
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 08 Σεπ 2009, 10:18

Off topic:
Πρώτα από όλα μην γράφεις κεφαλαία, ο τόνος αυτός μπορεί να ερμηνευτεί άσχημα!

Επίτηδες έδωσα μια σχεδόν μονολεκτική απάντηση γιατί ήθελα να δω την αντίδραση σου :D :D .
Το ubuntu βασίζεται στο debian για τον λόγο του ότι ο ιδρυτής ήταν πρώην μέλος του dev group του debian και όχι γιατί το debian είναι μια προσιτή διανομή...
Και δεν το αρνήθηκα αυτό. Δεν υπάρχει λόγος.
ΠΛΕΟΝ, αν και βασίζεται στο DEBIAN sid, οι διαφορές είναι πολύ αισθητές σε πάρα πολλούς τομείς ...

Aλλά αφού ισχυρίζεσαι ότι έχεις γνώσεις με κεφαλαία γράμματα μάλλον θα ξέρεις ποιες είναι διαφορές, οι οποίες δεν είναι λίγες...

Και τώρα πες μου τι νέο έχει το oxinus??? Και τι ουσιαστικό προσφέρει?
Γιατί για να έχεις τη διάθεση να συγκρίνεσαι με openSuse και ubuntu μάλλον έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά!
Τα codecs όμως είναι απλά αστείο...

Off topic:
Υ.Γ.
Αν έχεις λίγη αξιοπρέπεια θα κάνεις edit το μήνυμα σου χωρίς το "κρίμα" γιατί κάθε σωστός άνθρωπος πρίν γράψει αυτό το post θα ζητούσε διευκρινήσεις.
Και κάθε έξυπνος θα καταλάβαινε ότι για να είμαι εδώ θα υπάρχει κάποιος λόγος
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 08 Σεπ 2009, 10:19

Τι είναι διανομή και τι remaster;

Μια διανομή linux έχει δικά της πακέτα και δικά της αποθετήρια ακόμη και εάν εξαρτάται από άλλες διανομές (το ubuntu εξαρτάται από το debian αλλά έχει δικά του αποθετήρια και packaging πολλών πακέτων).

Ένα remaster δεν είναι τίποτα άλλο από τη χρήση έτοιμων πακέτων και αποθετηρίων... Δεν περιέχει δικά του αποθετήρια και δεν κάνει δικό του packaging. Στην ουσία κάνει μια αναδιαμόρφωση των περιεχομένων του Live CD της διανομής που χρησιμοποιήθηκε.

Και εδώ είναι η δική μου ένσταση: Όταν στη ιστοσελίδα του Oxinus αναφέρει “Το Oxinus Linux, είναι μια διανομή που βασίζεται σε Ubuntu 9.04 “.

Δηλαδή κάνουμε ένα remaster και το πλασάρουμε στους αφελείς newbie ως “ΔΙΑΝΟΜΗ”... Και λέει μετά ο newbie στους φίλους του: “Πω, πω, βρήκα μια φοβερή διανομή που παίζει τα πάντα απευθείας χωρίς να κάνεις τίποτα... Μιλάμε είναι πολύ καλύτερο από το ubuntu!!!”.

Παραπλανιέται δηλαδή ο χρήστης νομίζοντας ότι χρησιμοποιεί κάτι το εντελώς διαφορετικό... Και όταν ζητήσει τεχνική βοήθεια και του ρωτήσουν τι διανομή χρησιμοποιεί, θα απαντήσει Oxinus Linux!!!

Δεν είμαι εναντίων καμιάς προσπάθειας που γίνεται στον χώρο του ΕΛΛΑΚ... Και προτιμώ να γίνονται δεκάδες-εκατοντάδες remastered εκδόσεις παρά να ασχολείται κάποιος με windows και πειρατικά προγράμματα. Αλλά να τονίζεται ότι είναι REMASTERED και όχι ΝΕΑ ΔΙΑΝΟΜΗ.

Στο κείμενό μου για το Tuxstation αναφέρω χαρακτηριστικά: “Remastered Live DVD του Ubuntu”.

paschalis.m έγραψε:Με χαλαει απιστευτα να την πεφτουμε σε καθε νεα προσπαθεια (καλη ή κακη). Μια καλη κουβεντα - οπως "συνεχιστε" ή "βελτιωστε αυτο"- δεν στοιχιζει τπτ.

Εμένα δεν μου την έπεσε κανένας με το Tuxstation... Ίσως επειδή ξεκαθάρισα ότι είναι “Remastered Live DVD του Ubuntu” και το ότι έχει συγκεκριμένο target group;
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό paschalis.m » 08 Σεπ 2009, 13:40

Παιζουμε με τις λεξεις Bull.
Τί remaster, τί distro, το αποτελεσμα ιδιο ειναι.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
paschalis.m
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 08 Σεπ 2009, 13:54

paschalis.m έγραψε:Τί remaster, τί distro, το αποτελεσμα ιδιο ειναι.

Κάνεις μεγάλο λάθος, δεν παίζουμε με τις λέξεις... Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα... Παραπάνω εξηγώ τις διαφορές τους...

-Εάν κάνεις μόνος σου packaging και έχεις δικά σου αποθετήρια, τότε μπορείς να αποκαλείς το δημιούργημά σου διανομή.
-Εάν παίρνεις έτοιμα πακέτα και δεν έχεις δικά σου αποθετήρια, τότε είναι αναδιαμόρφωση του προϋπάρχοντος, δηλαδή remastering.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό paschalis.m » 08 Σεπ 2009, 14:04

Ναι βρε bull, προφανως εχεις δικιο.
Αλλα οκ. Νομιζω δεν ειναι το μειζον αν ειναι distro ή remaster.

Anyway, να κοιταξουμε να κανουμε τπτ με τον νεο φορητο που θα παρουν τα γυμνασιοπαιδα και να αφησουμε τα λογια.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
paschalis.m
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 08 Σεπ 2009, 14:06

paschalis.m έγραψε:Παιζουμε με τις λεξεις Bull.
Τί remaster, τί distro, το αποτελεσμα ιδιο ειναι.

Είναι σημαντικό να περιγράφουμε με σαφήνεια ποιον από τους όρους χρησιμοποιούμε.
Δεν έχουμε κάποια «αρχή» πιστοποίησης διανομών· που σημαίνει ότι θέλουμε να αυτορυθμιζόμαστε.
Θα ήθελα πάρα πολύ κάθε διανομή/remastered live CD/remix/spin να περιγράφει σωστά
τη θέση της στο οικοσύστημα. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν επιβάλλεται, ωστόσο είναι στη διακριτική
ευχέρεια των έργων, όταν θέλουν να λαμβάνουν κάποια βοήθεια από συναφή έργα.
Για το monomaxos δεν έχω ιδέα τι έχει αλλάξει από το Ubuntu (τι έκδοση;), οπότε αν κάποιος ζητήσει βοήθεια,
θα αρνηθώ να βοηθήσω.

Κάτι που θα μπορούσε να γίνει από την πλευρά του ubuntu-gr είναι να φτιάξουμε μια λίστα με πεδία περιγραφής,
όπου θα ζητήσουμε από τα monomaxos, oxinus, κτλ να επιβεβαιώσουν τις αλλαγές που κάνουν.
Αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 08 Σεπ 2009, 14:06

Όπως τα λέει ο bullgr είναι. Το ubuntu βασίζεται στο debian (κυρίως στην χρήση dpkg και apt δηλαδή, γιατί στις επιλογές πυρήνα και ένα σωρό άλλου software διαφέρει). Τα υπόλοιπα είναι απλά ubuntu με μερικά apps παραπάνω (σαν να λέμε να φτιάξω ένα iso με το gost/acronis της εγκατάστασης των xp στο pc μου και τα τα διαφημίζω σαν νέα, διαφορετικά windows).
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Νέα - Ειδήσεις - Ανακοινώσεις