paschalis.m έγραψε:Θα μου εξηγησει καποιος γιατι σας χαλαει να βγαινουν remaster?
Και το ubuntu στη τελικη ενα remaster του debian δεν ειναι?
Δε βοηθάει η έκφραση «γιατι σας χαλαει να βγαινουν remaster;»
Το να φτιάξει κάποιος μια παραλλαγή διανομής είναι μια ελευθερία που παρέχει το ελεύθερο λογισμικό.
Τα παρακάτω είναι προσωπική μου άποψη, και έχω κάθε διάθεση να συζητήσω ϰ τροποποιήσω την άποψή μου.
Κάποιος μπορεί να φτιάξει μια νέα παραλλαγή με μικρές διαφορές (π.χ. μόνο νέα εικόνα παρασκηνίου) και να παρέχει ένα ISO.
Κάτι τέτοιο είναι μέρος της ελευθερίας που παρέχει το ελεύθερο λογισμικό.
Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, θα έκανα το σχόλιο ότι το συγκεκριμένο άτομο θα μπορούσε καλύτερα να βασιστεί το κανονικό Ubuntu,
και να φτιάξει την παραμετροποίηση με ένα πακέτο .deb που θα διέθετε σε ένα αποθετήριο. Έτσι, κάποιος τρίτος θα μπορούσε να δοκιμάσει
την «παραλλαγή» αρκετά εύκολα με εγκατάσταση/απεγκατάσταση ενός μόνο πακέτου.
Θέλουμε τέτοιες παραλλαγές και είχαμε αναφερθεί στο παρελθόν για PAOK Linux, ΟΣΦΠ Linux, κτλ. Δεν κατάφερε κάποιος να υλοποιήσει ακόμα.
Σχετικά με τις διανομές monomaxos, oxinus, έχουν την ιδιαιτερότητα να προσθέτουν κλειστό λογισμικό που έχει ειδικές απαιτήσεις στη διαθεσιμότητα.
Για παράδειγμα, για το Skype, για να το επαναδιανείμεις, πρέπει να ακολουθείσεις τη διαδικασία στο
https://support.skype.com/faq/FA222/Can ... y-productsΕίναι πιθανό οι monomaxos, oxinus να έκαναν τη διαδικασία αυτή, ωστόσο δεν το παρατήρησα κάπου γραμμένο.
Δεν ξέρω τι άλλα προγράμματα υπάρχουν και τι άλλες απαιτήσεις υπάρχουν. Θα ήταν καλό οι ίδιες οι διανομές να περιγράφουν τα στοιχεία αυτά.
Αν το κάνουν ήδη, γράψε τα αντίστοιχα URL.
Από πλευράς κινήματος ΕΛ/ΛΑΚ, προσωπικά θα ήθελα να δω να απορρίπτουμε τη πρακτική διάθεσης λογισμικού όταν ο ιδιοκτήτης του δε το θέλει (ορισμένο κλειστό λογισμικό). Η τρέχουσα αντίληψη φαίνεται να είναι, το κάνουμε και βλέπουμε.
Περί canonical και περιορισμένο λογισμικό,
http://blog.canonical.com/?p=37(πάντως μού αρέσει που το oxinus έχει επιλέξει το ελληνικό gnome)