sokoban4ever έγραψε:Off topic:@sparus
Σωστά έχει ιδανικά δείτε και εδώ
τα λέει πιό αναλυτικά
Δεν ξέρω πότε θα μοιραζόμαστε και άλλα πράγματα όπως ιδιοκτησίες υλικών αγαθών... πέρα από τον κώδικα προγραμμάτων (ο οποίος χρειάζεται βέβαια χρόνο και κόπο ...και ο χρόνος είναι χρήμα άρα ναι μεν δεν είναι κάτι υλικό αλλά απ' την άλλη ... έχει αξία .. πχ οι ώρες και οι μέρες ή μήνες και χρόνια που καταναλώνει κανείς για να δημιουργήσει open source )
αλλά σίγουρα θα έχουμε πολλά να διδαχθούμε από το open source ...
σε όποια κοινωνία και αν βρεθούμε στο όχι τόσο μακρινό μέλλον
....

Nα βγαλω και γω τον δεκαρικο μου;
Υπαρχει μια τεραστια διαφορα αναμεσα στη γνωση και στην ιδιοκτησια υλικων αγαθων.
Η γνωση ειναι κοινη και παγκοσμια κληρονομια. ειναι κατι που μας κληροδοτησαν ο Γαλλιλαιος, ο Νευτων, ο Αριστοτελης, ο Αινσταιν, για να θυμηθουμε μερικους. Ειναι ενα ταξιδι ζωης, στο οποιο μπορει και ο καθενας απο μας να βαλει ενα μικρο κομματακι απο τις εμπειριες του στην κοινη κληρονομια.
Αν εμαθες κατι που αξιζει τον κοπο και το κρατας μονο για τον εαυτο σου και το παρεις μαζι σου στον ταφο ειναι αχρηστο σαν γνωση. Δεν υπαρχει!!... (με την παλια εννοια της εκφρασης...

).
Η κοινωνια μας το εχει κατανοησει (?) αυτο. Η γνωση ειναι και πηγη πλουτου (υλικου). Και για το ατομο, και για την κοινωνια. Γι'αυτο υπαρχουν οι εννοιες της δωρεαν παιδειας, της κρατικης ερευνας, της
GPL.
Αυτο δεν ειναι ασυμβατο με την εννοια του υλικου πλουτου. Ενα παραδειγμα απο την δικη μου εμπειρια.
Δουλεψα για μεγαλο κομματι της καριερας μου σε μια μεγαλη εταιρεια πετρελαιων, στο τμημα ερευνων. Ο,τι πιο καπιταλιστικο σαν οργανισμος. Εσωτερικα ομως, το πνευμα συνεργασιας, το mentoring, η διαθεση να βοηθησεις το συναδελφο σου με κατι που παλευει, ΚΑI ΜΕΤΡΑΓΕ, ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΟΤΑΝ. Γιατι ηταν στοιχεια που προωθουσαν το κοινο καλο.
Πληρωναν ακομη και το χρονο που χρειαζοσουν για να κανεις δημοσιευσεις σε συνεδρια (και φυσικα τα εξοδα να πας...). Οι δημοσιευσεις ηταν προσεκτικα διατυπωμενες, ετσι ωστε να αποκαλυψεις την ιδεα, ωστε να εχουν την ευχερεια να καταλαβουν/ακολουθησουν/εποικοδομησουν οι αλλοι (ανταγωνιστες) αλλα χωρις τα στοιχεια που θα επετρεπαν στον ανταγωνισμο να προσπερασει τη δικη μας ερευνα χωρις να βαλει τη δουλεια.
Ετσι, η προσωπικη σου προσπαθεια, ταλεντο, εφεση, και υλικο αντικτυπο ειχε (τον οποιο δεν μοιραζοσουν με τους αλλους) και γνωστικο αποτελεσμα (το οποιο κατατιθετο στην εταιρικη και κοινωνικη γνωστικη κληρονομια σε διαφορετικους βαθμους. Φυσικα, το δευτερο, εμπεριεχει και την ηθικη επιβραβευση/ικανοποιηση, κατι που ολοι οσοι βαζουν το λιθαρακι τους εδω μεσα την αισθανονται και ειναι ανεκτιμητη!
Φιλικα
ΜακηςΜ