έρχονται οι επί πληρωμή εφαρμογές

...από το ubuntu, το linux, και το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Συντονιστές: adem1, ubuderix

Re: έρχονται οι επί πληρωμή εφαρμογές

Δημοσίευσηαπό stavrosLinux » 06 Σεπ 2010, 13:57

jennie έγραψε:Επειδή τρελαίνομαι να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου:
1. Καταρχάς, επί πληρωμή δε σημαίνει απαραίτητα "κλειστoύ κώδικα", βλ. redhat.
2. Αν ο μέσος χρήστης θεωρεί ότι επί πληρωμή = καλύτερο, τότε γιατί όλοι εμείς δεν τρέχουμε το προαναφερθέν Red Hat Enterprise Linux (αυθεντικό ή πειρατικό), αλλά τρέχουμε ubuntu;
3. Όπως λέει και ο MakisM1, όταν κάτι το χρειάζεσαι για τη δουλειά σου, είσαι διατεθειμένος να κάνεις πολλές υποχωρήσεις (οικονομικές και ιδεολογικές) προκειμένου να αποκτήσεις το σούπερ εργαλείο που θα σου δώσει αυτό το 1% συγκριτικό πλεονέκτημα. Για όλα όμως τα υπόλοιπα προγράμματα νομίζω ότι ισχύει η αρχή της ήσσονος προσπάθειας: Οκ, μπορεί να θεωρώ ότι το word είναι ελαφρώς καλύτερο από το openoffice writer, αλλά σιγά μη μπω στη διαδικασία του dualboot/εγκατάστασης εικονικής μηχανής/wine μόνο και μόνο για μία δύο λειτουργίες που ενδέχεται να χρησιμοποιήσω μια φορά το χρόνο. Κατ' αναλογία, έστω ότι οι επιλογές μου ήταν: α) gimp δωρεάν με ένα κλικ από το κέντρο λογισμικού, β) photoshop έναντι αδράς πληρωμής με ένα κλικ από το κέντρο λογισμικού, γ) photoshop σπασμένο μετά από ψάξιμο σε "ύποπτα" σάιτ. Εγώ, και υποθέτω και αρκετοί άλλοι, θα προτιμούσα το gimp. Αν ήμουν γραφίστας μπορεί να διάλεγα το photoshop. Αλλά οι περισσότεροι δεν είμαστε γραφίστες.
4. Παρεμπιπτόντως, έχω δει αρκετές ερωτήσεις για skype ή opera στο φόρουμ, αλλά όχι για το περιβόητο nero. Ή τρέχει τέλεια ή απλά δεν έχει και τόση πέραση. Ας μην υποτιμάμε την αξία του λογισμικού μας. Πάνω από τα μισά κλειστά προγράμματα που έχω δοκιμάσει, απλά δε συγκρίνονται με τα αντίστοιχα ελεύθερα. [Κορυφαίο παράδειγμα η εφαρμογή home banking της τράπεζάς μου. Ναι μεν υπήρχε .deb, αλλά χρειάστηκε να κάνω τουλάχιστον 10 από τις 15 χειροκίνητες αλλαγές που υπήρχαν στο FAQ για να καταφέρω να το εγκαταστήσω. Περιττό να πω ότι δεν μπήκα στον κόπο να επαναλάβω τη διαδικασία δεύτερη φορά.]
5. Πολύς λόγος γίνεται για μετάβαση σε άλλες διανομές, αλλά μέχρι στιγμής, από τις λεγόμενες "φιλικές προς το χρήστη" διανομές, το ubuntu είναι αυτό που βάζει το λιγότερο νερό στο κρασί του. Μπορεί το debian και το fedora να έχουν πιο ιδεολογικώς ορθή στάση, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών ubuntu δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε αυτές τις διανομές, ή απλά τις φοβάται. Αν λοιπόν φύγουν από το ubuntu, είναι πιθανότερο να καταλήξουν σε mint ή mandriva παρά σε debian.
6. Τέλος, εγώ όταν βλέπω μια εταιρεία κλειστού λογισμικού να βγάζει έκδοση για λίνουξ, και μάλιστα καλή έκδοση για λίνουξ, περισσότερο χαίρομαι παρά φοβάμαι ότι θα λειτουργήσει ως δούρειος ίππος. Ας πούμε ότι τους θεωρώ πιο ανοιχτό γκρι από τους υπόλοιπους.

Συμπερασματικά, εγώ θέλω να υπάρχουν επί πληρωμή εφαρμογές και δωρεάν κλειστές εφαρμογές στο κέντρο λογισμικού. Θέλω όμως να είναι σαφής η διάκριση ανάμεσα σε ελεύθερες και κλειστές εφαρμογές, είτε είναι δωρεάν είτε επί πληρωμή. Μέχρι στιγμής θεωρώ ότι η στάση της Canonical είναι σωστή με ορισμένα ερωτηματικά. Π.χ. σωστά δεν ενεργοποιεί αυτόματα το αποθετήριο partners, αλλά η ονομασία partners ίσως δεν είναι τόσο αποτρεπτική όσο π.χ. το closed source. Θα δούμε αν θα κάνει διάκριση ανάμεσα σε ελεύθερες και κλειστές επί πληρωμή εφαρμογές. Αν δεν κάνω λάθος, το android δεν κάνει. Θέλω να πιστεύω ότι η canonical, είτε από μόνη της είτε με την πίεση της κοινότητας, θα κρατήσει καλύτερη στάση.

@ jennie
1. Μιλάμε για τις κλειστές εφαρμογές, περι αυτού πρόκειται.
2. Το θέμα δεν είναι τι είναι καλύτερο αλλά τι είναι ελεύθερο.
3. Μια μεγάλη εταιρία ίσως. Ένας μικρός επαγγελματίας πιστεύω θα το ρισκάρει και θα πάει σε σπασμένο.
5. Αυτοί που θα πάνε σε debian θα είναι οι περισσότερο ψαγμένοι φυσικά, το θέμα είναι αυτοί που θα μείνουν θα μπορούν να υποστηρίξουν τους υπόλοιπους;
6. Η canonical ξεκίνησε σαν εταιρία ανοιχτού λογισμικού και όχι κλειστού. Στην πορεία μας τα γυρνάει..
Υ.Γ. και με την αφαίρεση του synaptic (έστω και αν υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης μετά) το τοπίο στο software center θα είναι τόσο θολό που ένας πρωτάρης δεν θα ξέρει τι είναι free, freeware, shareware κλπ..
Επ. Γνώσεων: Linux, Μέτριο┃ Προγρ/σμός, Όχι ┃ Αγγλικά, Kαλά
PC's: i) Lubuntu 13.10 @ Lenovo G550 "Droopy" broadcom BCM4312 {PCI-ID 14e4:4315} Intel GMA 4500MHD
ii) CentOS 6.4 @ "Speedy Gonzales" Core2duo E6400 2.13 Gz, ATI Radeon X1950 (free driver)
iii) Lubuntu 13.10 @ "monkey" Pentium D 3.40 GHZ, NV44 [GeForce 6200 LE](rev a1)
Άβαταρ μέλους
stavrosLinux
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 06 Σεπ 2010, 14:20

Εχουμε ξεχυλωσει αρκετα το thread αλλα νομιζω οτι αξιζει τον κοπο.

Κατ'αρχην, στα θεματα περι γνωσεως και σεβασμου των πνευματικων δικαιωματων που ανεφερε ο sokoban και κατεθεσαν και οι επομενοι τη γνωμη τους.

Εδω φτανουμε σε επιπεδο κοινωνικης φιλοσοφιας. Καταλαβαινω το βαθρο της σκεψης του sokoban αλλα δεν ειναι το παρον κοινωνικοοικονομικο βαθρο στο οποιο ζουμε. Οταν και αν αυτο υιοθετηθει, τοτε θα υπαρξουν τεραστιες αλλαγες στον τροπο που γινονται πολλα πραγματα.

Αλλα προς το παρον, το να μη σεβομαι τα πνευματικα δικαιωματα στο αφηρημενο, ειναι προσωπικη γνωμη και φιλοσοφια. Το να μη σεβομαι τα πνευματικα δικαιωματα στο πρακτικο, ειναι ποινικα κολασιμο.

Για να ξεφυγουμε απο το στενο θεμα. Ας πουμε οτι εγω ειμαι υπερ του ελευθερου ερωτα. Στο αφηρημενο ειναι φιλοσοφια ζωης. Στο πρακτικο, οσο βρισκω ομοιδεατισσες, ολα καλα. :clap: Αν ομως η πρακτικη μου ειναι ελευθερος ερωτας επειδη το θελω εγω, κατσει δεν κατσει, αυτο λεγεται βιασμος και ειναι ποινικα κολασιμος... :wave: Αν η πρακτικη μου ειναι ελευθερος ερωτας με ανηλικα κοριτσακια, παλι θα με πανε δεμενο στο γκισντανι... :wave:

Στο θεμα της γνωσης που πρεπει (και πρεπει...) να ειναι ελευθερη. Ναι, αλλα να μην μπερδευουμε τη γνωση με τα εργαλεια που απορρεουν απο αυτη... :thumbup:

Παραδειγμα. Παω για μια αξονικη τομογραφια. Πληρωνω το γιατρο για τη γνωση του (γιατι εγω δεν μπορω να διαβασω τομογραφιες) και ΠΟΛΥ περισσοτερα για το μηχανημα που κανει τις τομογραφιες. Η θεωρια της ακτινογραφιας (η γνωση) ειναι δημοσιο κτημα και διδασκεται στα πανεπιστημια δωρεαν. Το μηχανημα για να εφευρεθει κοστισε εκατομμυρια σε ερευνα, επενδυση για εργοστασιο κατασκευης, marketing κλπ. Καποιος θα πρεπει να τα πληρωσει αυτα με ενα λογικο κερδος (και στην Ελλαδα για λογικες η παραλογες μιζες, φακελλακια κλπ). Αλλιως, θα πεθαινανε ακομα ανθρωποι γιατι θα ειχαμε μεινει στην τεχνολογια του 70.

Η κοινωνια το εχει αναγνωρισει αυτο και γι'αυτο χορηγει τις αδειες ευρεσιτεχνιας. Εχω δυο απο δαυτες. Σε ανταλλαγμα της δημοσιοποιησης της ανακαλυψης σου, σου παρεχει το δικαιωμα να την εκμεταλλευτεις ΚΑΤ'ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ για 15 χρονια και σου προστατευει την αποκλειστικοτητα. Εκτος αν εισαι στην Κινα... Οι δικες μου ειναι 20ετιας και εχουν ληξει... :wave:

Παμε λιγο πισω στη γνωση. Το 84 κατεθεσα το διδακτορικο μου 'Second Order Wave Diffraction around a rectangular plate'. 4 χρονια απο τη ζωη μου. Ειναι κτηση του κοινου, δεν προστατευεται για την εφαρμογη απο κανενα νομικο εμποδιο.

Τι περιεχει;

Την γνωση (Second order wave diffraction), μια λυση/παραδειγμα (diffraction around a rectangular plate) και ενα ευμεγεθες προγραμμα FORTRAN (εργαλειο) για να παρεις αποτελεσματα γι'αυτο το παραδειγμα και να επιβεβαιωθει η θεωρια με πειραματικες μετρησεις.

Συνολικο κοστος; $100000 πληρωμενα απο το ιδρυμα υποτροφιων Sea Grant. Πληρωσε δηλαδη η κοινωνια για να αποκτησει τη γνωση. Εγω πηρα $10000/χρονο, εκ των οποιων τα $5500 πηγαν για διδακτρα (για να πληρωσω την κοινωνια για τις προηγουμενες επενδυσεις της στο University of California, Berkeley) και τα υπολοιπα για νοικι, φως νερο, τηλεφωνο και τροφη. Γυρω στα $10000/χρονο πηγανε για το μισθο του καθηγητη μου, σαν ανταμοιβη για τις συμβουλες του, και τα υπολοιπα για computer time (γιατι και αυτο το ζωντανο επρεπε να αποσβεσθει).

Ωραια...

Και τι καταλαβε η κοινωνια που εμαθα εγω και καποιοι απο το συναφι μου για 2nd Order Wave Diffraction?

Καποιο αλλο παληκαρακι, εβγαλε πιθανον κι αυτο ενα διδακτορικο εφαρμοζοντας τη θεωρια αλλα με καθαρα αριθμητικη λυση με πεπερασμενα στοιχεια (Finite Elements). Μετα ετρεξε το προγραμματακι του σε συγκριση με το δικο μου και αποφασιστηκε οτι η αριθμητικη λυση ειναι ακριβης, συγκλινει κλπ κλπ.

Και λοιπον;

Ααα... εδω ειναι το ζουμι! Εχοντας δευτεροβαθμια λυση, μπορεις πλεον να υπολογισεις δυναμεις σε επιφανειες, και πιο συγκεκριμενα, σε επιφανειες κατασκευων. Εδω πλεον περναμε απο την αναπτυξη γνωσεως (research) στην αναπτυξη εργαλειων (development). Τωρα στο χορο μπαινουν και αλλες οντοτητες, κυβερνητικες υπηρεσιες (πχ US Army Corps of Engineers), εταιρειες (Lloyds, Det Norske Veritas) αλλα και κατασκευαστες (Hyundai Shipyards κλπ). Αυτη η ερευνητικη λυση ενσωματωνεται σε τεραστια μοντελα για το σχεδιασμο κατασκευων στη θαλασσα (κρηπιδοτοιχοι, πλατφορμες πετρελαιων πλοια). Οι κυβερνητικες υπηρεσιες θελουν να ελεγξουν οτι γινεται σωστα το εργο, ομοιως και οι ασφαλιστικες ενω οι σχεδιαστες/μηχανικοι θελουν να κανουν το εργο οσο πιο σωστα και γρηγορα γινεται.

Η καθε οντοτητα ξοδεψε εκατομμυρια δολλαρια για να φτιαξει/αγορασει το δικο της προγραμμα, να το επαληθευσει και να εκπαιδευσει τους μηχανικους της να το χρησιμοποιησουν. Εχει κανεις την εντυπωση οτι η Hyundai θα εδινε τον κωδικα της δωρεαν; Η απαντηση ειναι οχι, και οχι απο τσιγκουνια, οσο απο ανταγωνιστικο πλεονεκτημα. Αν ο κωδικας τους τους επιτρεπει να σχεδιασουν ενα τανκερ σε 1 εβδομαδα, ενω στη Lloyds παιρνει 3 και στο Army Corps of Engineers 8, εχουν το εμπορικο πλεονεκτημα σε σχεση με μια Αμερικανικη εταιρεια που θα παρει τον κωδικα απο το Army Corps of Engineers (ειναι δημοσιο, ανοικτος κωδικας, πιθανον και δωρεαν). Γιατι η μεγαλη συνιστωσα του κοστους ειναι το εργατικο κοστος των μηχανικων το οποιο χρεωνουν οχι το R&D του εργαλειου.

Ετσι καπως δουλευουν τα πραγματα.

Ενα τελευταιο. Το R&D του ΕΛ/ΑΚ δεν ειναι απαραιτητα δωρεαν. Χρηματοδοτειται, απο την κοινωνια (κυβερνησεις, πανεπιστημια) απο εταιρειες (ΗΡ, Oracle και αλλες) με πολλους τροπους. Ριχτε μια ματια στο BerliOS και FOKUS Fraunhofer για να καταλαβετε. Μπορει το MatLab να ειναι ιδιοταγες και να κοστιζει ενω το αντιστοιχο ΕΛ/ΑΚ να παρεχεται δωρεαν, αλλα δεν ειναι χωρις κοστος. Και απο την εμπειρια μου στην ακαδημια, μπορει το Octave να εχει συνολικο κοστος πολυ μεγαλυτερο απο το MatLab (R&D και πωλησεις), λογω του development inefficiency που δερνει την πανεπιστημιακη ερευνα. Φυσικα, ειναι προτιμωτερο το Octave γιατι δινει την προσβαση σε οποιονδηποτε το εχει αναγκη, χωρις να πληρωσει το αντιτιμο προσβασης, αλλα μην απατωμαστε οτι δεν εχει πληρωθει (το εχουμε πληρωσει μαλιστα) η προσβαση αυτη.

Sorry αν σας κουρασα, ελπιζω να παρουσιασα κατι που ισως δεν ξερατε, η δεν ειχατε σκεφτει.

Φιλικα

ΜακηςΜ
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jennie » 06 Σεπ 2010, 14:59

stavrosLinux έγραψε:1. Μιλάμε για τις κλειστές εφαρμογές, περι αυτού πρόκειται.

Δεν είδα πουθενά να αναφέρεται κάτι τέτοιο. Καταλαβαίνω ότι το Fluendo είναι κλειστό, αλλά υποθέτω ότι θα μπουν και άλλες εφαρμογές. Και ότι τίποτε δεν αποκλείει να μπουν επί πληρωμή μεν, αλλά free as in freedom εφαρμογές.
Π.χ. (καθαρά φανταστικό παράδειγμα) μπορεί να πωληθεί gimp pro που να παρέχει το κλασικό ανοιχτό gimp με έξτρα τεχνική υποστήριξη. Μάλιστα, ίσως ένα τέτοιο μοντέλο να αποτελέσει κίνητρο για νέους προγραμματιστές να παραμείνουν στο ανοιχτό λογισμικό. Αν ξέρουν δηλαδή ότι υπάρχει κάποιος απλός τρόπος να ζητήσουν χρήματα για τον κόπο τους, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν σε κλειστό λογισμικό.
stavrosLinux έγραψε:3. Μια μεγάλη εταιρία ίσως. Ένας μικρός επαγγελματίας πιστεύω θα το ρισκάρει και θα πάει σε σπασμένο.

Πολύ πιθανό, αλλά κακό του κεφαλιού του. Αυτό που λέω είναι ότι ο μη επαγγελματίας έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες από ότι νομίζετε να παραμείνει στο ελεύθερο. Απλά και μόνο επειδή θα απαιτεί σαφώς λιγότερη προσπάθεια για την εγκατάσταση από το σπασμένο/επί πληρωμή.

Για να απαντήσω και στον @monkgr, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμη maverick, οπότε δεν έχω προσωπική εμπειρία. Θέλω όμως να πιστεύω ότι, όπως μέχρι σήμερα, οι κλειστές εφαρμογές δεν θα είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή. Προσωπικά, μια τέτοια λύση θα με κάλυπτε.

Επίσης, η εμπειρία μου (από χρήστες παραθύρων κυρίως) είναι ότι οι άσχετοι χρήστες --αυτοί που θεωρούνται ως περισσότερο ύποπτοι να "εθιστούν" στο κλειστό-- συνήθως δεν εγκαθιστούν ποτέ προγράμματα από μόνοι τους. Είτε αρκούνται στα προεγκαταστημένα, είτε απευθύνονται στον "ψαγμένο" να τους εγκαταστήσει κάτι ή να τους πει τι να εγκαταστήσουν. Μένει να δούμε αν οι "ψαγμένοι" θα προτιμήσουν να επιστρέψουν στο μοντέλο των παραθύρων (όσο πιο πολλά σπασμένα έχεις τόσο πιο καλός θεωρείσαι) ή θα παραμείνουν στο μοντέλο του λίνουξ (πείραξε/πατσάρισε κι εσύ κάτι, μπορείς).

@MakisM1: Περί ευρεσιτεχνιών, ρίξε μια ματιά στο άρθρο Do Patents Encourage or Hinder Innovation? The Case of the Steam Engine.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 06 Σεπ 2010, 15:31

Τζενη, ευχαριστω για το αρθρο. Ο τομεας της ευρεσιτεχνιας ειναι πολυπλοκος, με πολλες διαστασεις και στρατηγικες. Εξαρταται απο τον τομεα της τεχνολογιας/επιστημης που απτεται, τις σχετικες θεσεις των διαφορων ανταγωνιστων/συνεργατων στο χωρο, ακομα και τη θεση του τομεα εν σχεσει με το γενικωτερο αντικειμενο της οντοτητας που χρηματοδοτει την ερευνα.

Υποκειμενικα, υπαρχουν χιλιαδες παραδειγματα που μπορουν να αποδειξουν μια θεση, η την αντιθετη.

Στον τομεα που εκανα εγω ερευνα, τα αποτελεσματα τοποθετουνταν αναλογα με τους στοχους και την πολιτικη της εταιρειας. Αν θεωρουνταν ανταγωνιστικο πλεονεκτημα, μετα εκρινονταν με το αν μας συνεφερε να αποκαλυψουμε την τεχνολογια στους ανταγωνιστες φρεναροντας τους με την ευρεσιτεχνια, η να την κρατησουμε μυστικη προς ιδιον οφελος. Αν μας συνεφερε να την κανουμε δημοσια χωρις προστασια διοτι ανοιγε καινουριες διεξοδους ως προς τη θεση του δημοσιου και της κοινωνιας και μυρια οσα.

Ερευνα καναμε και αποκλειστικη, στη δικη μας εταιρεια, και collaborative (Joint Industry Studies) και για δημοσιο οφελος (πχ Rules Development/API (American Petroleum Institute) διοτι μας συνεφερε για κανονισμους να ειμαστε ολοι κατω απο τα ιδια μετρα και σταθμα).

Τα πραγματα στην πραξη δεν ειναι τοσο απλα και τοσο απλοϊκα. Μονο το θεμα των ευρεσιτεχνιων στην φαρμακοβιομηχανια να κοιταξεις (με ανοιχτο μυαλο) θα δεις οτι θα γυριζεις σα σβουρα καθε μερα που το ψαχνεις. Ειναι πολυ ευκολο για καποιον χωρις εμπειρια να καθεται στα σκαλοπατια της σχολης και να κανει κυρηγμα, αλλα η πραγματικοτητα ειναι πολυπλοκη, και πολλες φορες στυγνα αδιστακτη. Βαλε τωρα στη συνταγη και τον ανθρωπινο παραγοντα, με ολα τα περιπλοκα κινητρα, αισθηματα, εγωισμους, στρατηγικες και ακρη σε μια συντομη παραγραφο δεν βγαινει.

Φιλικα

ΜακηςΜ
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jennie » 06 Σεπ 2010, 16:34

@ΜakisM1
Δεν είπα ότι είναι απλό ζήτημα. Σε παρέπεμψα στο άρθρο γιατί μου φάνηκε (εκ πρώτης οψης τουλάχιστον) ότι είναι μια αρκετά ψύχραιμη και ρεαλιστική θεώρηση της αντίθετης άποψης, χωρίς πολλές ιδεολογικές εξάρσεις.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 06 Σεπ 2010, 21:56

Μάκη :clap: :clap: :clap: :clap:

Γιατί τόσος ντόρος για το fluendo player???? Εγώ το θυμάμαι στο ηλεκτρονικό κατάστημα της canonical σχεδόν από όταν άρχισα να χρησιμοποιώ ubuntu! Το ότι μπήκε στα αποθετήρια μας πείραξε..?
Δεν έχω πρόβλημα (πια) στο να μπουν και εφαρμογές επί πληρωμή γιατί θα δώσουν άλλη ώθηση στο ubuntu. Αλλά σε ξεχωριστό αποθετήριο! Εγώ που δεν έχω σκοπό να αγοράσω λογισμικό γιατί αρκούμαι στο ελεύθερο, όχι απαραίτητα ανοικτού κώδικα (Δυστυχώς), δε θέλω κάθε φορά να βλέπω μπροστά μου "προτεινόμενη εφαρμογή τάδε τιμή 10 €" ή το ακόμη πιο εκνευριστικό (που είναι πχ στο ovi store της nokia) πχ "GIMP τιμή Δωρεάν". Ας τα ξεχωρίσουν ή ας υπάρχει από την εγκατάστασης ερώτηση αν επιθυμούμε την εισαγωγή αποθετηρίου εφαρμογών επί πληρωμή, όπως ρωτάει για τις κλειστές μορφές αρχείων...
Και σίγουρα όχι στο αποθετήριο canonical partners καθώς εκεί είναι ήδη αρκετά χρήσιμα πακέτα όπως sun-java, adobe reader, adobe air κλπ...
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 06 Σεπ 2010, 22:48

Χωρια οτι στην 9.04 ειχα κατεβασει τα mp3 codecs της Fluendo τζαμπα...

Ριχτε μια ματια στο Software Center. Προσφερεται να εχει μια η περισσοτερες κατηγοριες non-free και μπαινεις και ψωνιζεις. Αν τα μπερδεψει η Canonical με τα free (copyrighted) κακο δικο της και του μαγαζιου της. Οφειλω να ομολογησω οτι ειναι μονο η δευτερη φορα που μπαινω στο software center, εχω κολλησει στο Synaptic :)

Ισως θα επρεπε να τους στειλουμε ενα feedback με αυτα που λες στο περιπου, για να μην το σκισουν...
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 07 Σεπ 2010, 16:42

ωραία τα λέμε :-)
Κάποιοι θέλουν να κάνουν την γνώση ( και το κάνουν ήδη ) εμπόρευμα και ιδιωτική ιδιοκτησία
όπου θα ανήκει στην οικονομικά ευκατάστατη κοινωνία και στους άλλους τα ψίχουλα και ότι αρπάξουν...
όμως
η γνώση είναι κληρονομιά της ανθρωπότητας και για αυτό ανήκει σε όλους
πχ
Ένας μεγάλος επιστήμονας τις γνώσεις που έχει , εν μέρει τις οφείλεις στους πολλούς πλέον πεθαμένους ερευνητές και επιστήμονες τους παρελθόντος
και σε αυτούς που συσσώρευσαν και κατέγραψαν την ανθρώπινη μελέτη και εμπειρία ανεξίτηλη στο βάθος των αιώνων .
Είναι ύβρις εγωισμός ψέμα και απάτη να πει ένας επιστήμονας ότι αυτός και μόνο είναι ιδιοκτήτης κάποιας γνώσης διότι
ότι και να πει ότι και να ανακαλύψει δεν πάει αδιαμφισβήτητα να είναι η συνέχεια των προηγούμενων ανθρώπων ο συνεχιστής την κληρονομιάς
Δυστυχώς υπάρχουν επιστήμονες που έχουν διαπαιδαγωγηθεί να θεωρούν τους εαυτούς ώς μοναδικούς ...
Η πνευματική κληρονομιά της ανθρωπότητας είναι προίόν του συνόλου της κοινωνίας ασχέτως αν δεν υπάρχει στενή ή οργανική σχέση στην δημιουργία της
διότι αν δεν ήταν έτσι τότε δεν θα έπρεπε να γνωρίζουμε μαθηματικές φόρμουλες καθώς θα ήταν copyrighted
που αυτό θέλουν να κάνουν.

Έτσι λοιπόν

Πειρατεία είναι να κλέβεις από την κληρονομιά της ανθρωπότητας και να πουλάς με το κομμάτι και ύβρις
είναι να λες ότι πειρατές είναι όλοι εκείνοι που προσπαθούν να την προσεγγίσουν χωρίς να πληρώσουν.

Πληρώνουμε φόρους μια χαρά και με το παραπάνω σε προιόντα και εκκαθαριστικά κλπ κλπ δεν χρειαζόμαστε άλλους μπρρρ
Οι καλλιτέχνες μπορούν να προστατέψουν τα έργα τους με άδειες Creative commons αν θέλουν
τρόποι υπάρχουν
φτάνει να θέλουμε.

Ζήτω η διαρροή του κώδικα κλειστών εμπορικών αναγνωρισμένων εφαρμογών
ζήτω το άνοιγμα των πατεντών
ζήτω η γνώση
ζήτω ο άνθρωπος
κάτω ο υπάνθρωπος ...

Όσοι παιδιά φρικάρετε με αυτά ίσως γίνουν στο Ubuntu μην αγχώνεστε χάρις
στο open source και όλες τις κοινότητες του και φυσικά και στην δική μας κοινότητα ( και όχι σε κάποια εταιρεία αυτή την φορά )
υπάρχει και το Sidux http://manual.sidux.com/el/welcome-el.htm ( (που είναι ένα καλοφτιαγμένο Debian sid )
με άλλα λόγια προγράμματα τελευταίες εκδόσεις και τελευταίους kernel (σαν Ubuntu )
και σταθερότητα Debian stable

To πέρασμα σε μια τέτοια διανομή είναι πιστεύω ότι ποιο εύκολο για έναν χρήστη ubuntu μετά
φυσικά το Linux mint που είναι ίσως η ευκολότερη διανομή του κόσμου ...
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό spyroskaftanis » 07 Σεπ 2010, 17:06

@ sokoban4ever
+1000 :clap:
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: C/C++,Java, Bash, Android┃ Αγγλικά: Μέτρια (B2) | Γαλλικά: Λίγα (Β1)
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: |ext4| Fedora 20 σε multirama notbook
Προδιαγραφές ⇛ CPU- Intel(R) Core(TM) 2 Duo @ 2.00GHz│ RAM 2GB │Intel Corporation Mobile GM965/GL960|
my personal blog: http://skaftanis.blogspot.com
my fedora blog : http://fedora-gr.blogspot.com/
My New Project: http://showmeyourcode.co.nf/
CEID upatras 3rd year student.
Άβαταρ μέλους
spyroskaftanis
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό preskos7 » 07 Σεπ 2010, 19:11

Καλησπερα ,

Διαβασα με αρκετο ενδιαφερον τις αποψεις ολων σας και για λιγο αγχώθηκα αλλα μετα απο ηρεμη σκεψη και προβληματισμο κατεληξα στο εξης.
Μιας και η επαφη μου με το Linux δεν ξεπερναει τους 8 μηνες οποτε και οι γνωσεις δεν ειναι και τοσο καλες οσο καποιον φιλων απο εδω ;) , η ουσια ειναι οτι εχουμε πολλες επιλογες εαν συμβει κατι τετοιο. Καταρχας οσοι στο παρελθον δοκιμασαν να πουλησουν κατι που στην αρχη ηταν δωρεαν εφαγαν σφαλιαρα μιας και ο κοσμος στραφηκε στα γνωστα crack , patch κτλ. Ειναι δικαιωμα του καθενος εαν θελει να αγορασει ενα προγραμμα μιας και μιλαμε για τα δικα του χρηματα , ομως εαν ειναι να μπεις σε μια τετοια διαδικασια καλυτερα βαλε παραθυρα να τελειωνει η υποθεση. Το LInux γενικοτερα μας δινει πληθωρα προγραμματων - εφαρμογων εναλλακτικων λυσεων απεναντι σε εφαρμογες που εχουν αφησει και πιθανος αφηνουν το δικο τους στιγμα στην καθημερινη χρηση.

Προσωπικα ολο αυτο το διαστημα που ασχολουμαι με το Linux οτι χρειαστηκα και χρειαζομαι το κατεβαζω δωρεαν απο το κεντρο λογισμικου και μπορω να πω οτι ειμαι απολυτα ευχαριστημενος για αυτα που θελω να κανω και εκανα στο παρελθον οταν ειχα παραθυρα και θα συνεχισω να το κανω. Aν η canonical αποφασισει να μπει σε μια τετοια περιπετεια ειναι δικαιωμα της αλλα σιγουρα εαν μου μειωσει τις επιλογες μου θα στραφω σε καποια αλλη διανομη , οπως φανταζομαι θα κανει και ο περισσοτερος κοσμος. Θεωρητικα λοιπον χαμενη θα βγει η canonical και ισως το ξανασκεφτει το θεματακι που σιγουρα εχει ενοχλησει αρκετους απο εμας.

Οι αποψεις μου ειναι απλες και λιτες σε σχεση με των περισσοτερων φιλων απο εδω αλλα ετσι το σκεφτομαι και ετσι θελω να το εκφρασω :) Yπομονη λοιπον μεχρι να δουμε τις επισημες κινησεις της canonical .......

Φιλικα
Κωστας
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ : Desktop :AMD Athlon(tm) II X4 640 Processor × 4 | 4GB DDR3 | ATI RADEON HD 5570 1GB ( UBUNTU 12.04 - WINDOWS 8 )
LAPTOP : INTEL CORE i3 M330 | 4GB DDR3 | NVIDIA GFORCE 310M 512 MB ( WINDOWS 8 )
Άβαταρ μέλους
preskos7
punkTUX
punkTUX

IRC: preskos7
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Νέα - Ειδήσεις - Ανακοινώσεις