Πως θα αγοράσουμε φορητό υπολογιστή (laptop) δίχως Windows;

...από το ubuntu, το linux, και το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Συντονιστές: adem1, ubuderix

Re: Πως θα αγοράσουμε φορητό υπολογιστή (laptop) δίχως Windows;

Δημοσίευσηαπό linuxman » 02 Οκτ 2009, 17:08

tolis_01 έγραψε:Αυτό που είπε κι ο linuxman. Το κατάστημα εξάλλου δεν είναι υπεύθυνο για το τι λειτουργικό έχει ο υπολογιστής, δίκιο είχε σε αυτό που σου απάντησε ο πωλητής.
Υπεύθυνη για την εγκατάσταση/απεγκατάσταση του λειτουργικού είναι η επίσηση αντιπροσωπεία ;)

Εξάλλου το γράφει και στην άδεια χρήση αυτό , υπεύθυνος εγκατάστασης

Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lalakis » 18 Οκτ 2009, 10:29

Κατι σχετικο με το ιδιο θεμα αλλα δυστυχως χωρις μεταφραση...

Windows license refund donated to Mint

Spoiler: show
Written by Clem on Friday, October 16th, 2009 @ 11:44 am | Main Topics

I was recently contacted by a person called Graeme Cobbett. In his email he told me he got his Windows license refunded and donated that money to Linux Mint. Of course, as you can imagine, he felt pretty happy about it and he wanted to let people know how he did it.

So here’s his article on the topic. Good reading everyone!

Hello, my name is Graeme Cobbett. Today, I donated $112 to Linux Mint. But I didn’t fund this myself: Microsoft gave me the money. Here’s how I did it.

This is the story of how I bought a new notebook PC, replaced Windows with Linux and got a refund for the operating system I didn’t want. Not many people do that last bit about getting a refund, but perhaps you can too, if you have a calm attitude and persevere then it can be straightforward.

1. Choose your new computer.

Take a look at the vast array of new PCs on the market. Does the one you like come without Microsoft Windows? Unless it’s a netbook, probably not. Even if you do strike lucky, chances are it costs the same (or even more in some cases) than the equivalent with Windows. So you are probably kinda fixed with buying a copy of Windows you don’t want.

2. Don’t switch on your new computer yet!

You can only reject your software license if you do not use it. You’ll need to use another computer to do step 2:

3. Download Linux.

This one’s pretty easy. First, you choose what kind of Linux you want. I got Linux Mint because, being based on Ubuntu, it has a huge support base so you can easily Google for help. But unlike Ubuntu, it comes ready to play DVDs, music files and Flash files with no tinkering. If you use Windows to download your replacement operating system, the only tricky bit is that you have to use a special utility like Isorecorder to burn the file. (http://isorecorder.alexfeinman.com/isorecorder.htm).

4. Test Linux to make sure it works

You can do this on your new computer without starting Windows: just put your newly-burned CD or USB stick into your computer before you switch on. Not everything might work perfectly first time. For example, on my Dell Studio 1555, the sound didn’t work. So I just googled “Dell Studio 1555 Ubuntu Sound” and found a step-by-step fix which fixed things straight away.

5. Reject your software license

Have you ever read the Microsoft Windows End User License Agreement? It’s pretty scary what you commit yourself to. If you buy Dell, then as soon as you start Windows then you agree to a second set of scary software terms. So reject them. Email is probably the best way: unlike support phone lines it’s free, you can make your case concisely, and if your vendor makes an offer you have proof right in your inbox, so they can’t go back on their word. Don’t delay – for example, Dell like you to do this within 7 days. Here’s what I wrote:

“I do not agree to the terms of the Dell Software Licensing Agreement or the Microsoft Windows End User License Agreement.

“I confirm that I have not used any of the software, have not opened or broken the seal on any software packet and have deleted all preloaded or embedded software from my Dell.

“1. How may I promptly return the disks and other software items to you?

“2. How will you refund the cost of the software? I note that Windows Vista Home Premium retails at £133.96, Microsoft Works at £39.99 and Cyberlink PowerDVD at £39.99 today, which means a total refund of £213.94 is due.

“best regards”

6. Argue the case
I was all fired up for this bit. The article at http://www.linux.com/archive/articles/59381 covers your bases really well: I recommend looking there if your vendor tries to reject your request the first few times.

So, I was all ready for a pitched battle with Dell when they replied within 48 hours offering this:

“The software Cd’s can be returned to Dell.

“However, the refund for Cyberlink PowerDVD cannot be arranged as this software is already preinstalled on the system.

“The amount that would be refunded for Vista Home Premium is £57.82+vat
and for Microsoft Works is £3.86+vat”

Brilliant! With tax, that adds up to about £70 (US$110), enough for me to overlook their nonsense about the DVD software. I made sure never to say “I accept your offer”, instead preferring “thank you for your offer. You may collect the CDs on [date].” Then, if they s**** me around later, I can take them to court for full retail.

7. Gently persevere

So then comes the interesting bit. Dell arranged to collect the software from me but their collection agent didn’t show. Why would they? That’s going to cost them £70 ($110). They had me over a barrel, asking me to wait at home for a whole extra day. So I upped the “firm” factor with a message:

“On 27th August 2009, I wrote to you rejecting your software license terms. You wrote back on 31st August saying I could have a refund if I returned the software CDs.

“You offered to collect the CDs on 11th September. I lost a day’s work waiting at home for you to collect the CDs but you did not collect them. You have acknowledged this but not offered me an explanation.

“You now say I may not have a refund unless we arrange for you to collect the software CDs another time. I cannot afford to take another day off work, so I offered to post them to you. You declined my offer.

“I would like to give you another chance to make amends. Please grant me a refund now. If you are unable to do this, please send me a copy of Dell’s formal complaints procedure so that I may raise my complaint at the appropriate level.”

Dell knows that if I refuse a reasonable request by them then a small claims court will throw out any legal claim I make. So I played nice until they realised they would have to let me use regular post to send the CDs.

So eventually I got my refund. It took me 12 email exchanges in total, and Dell probably didn’t get a refund from Microsoft for the license. But I suspect that every time someone secures a license refund, it has a more than proportionate effect on the PC manufacturers’ next round of negotiations with Microsoft, gently loosening their tight monopoly grip on the operating system market.

8. Donate your refund to Linux Mint

Because you’re one of the good guys. Or just because you get a nice squidgy feeling from the idea that your the money you got back from your unwanted Microsoft software is keeping free, open-source software ahead of the game. Pat yourself on the back!

http://www.linuxmint.com/blog/?p=1073
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 LinuxMint 17.1 rebecca 3.13.0-24-generic 64bit (de_DE.UTF-8, X-Cinnamon default)
3 Intel Core i3 CPU 530 2.93GHz ‖ RAM 5768 MiB ‖ Dell Inc. 033FF6 - Dell Inc. Inspiron 580
4 Intel Core Processor Integrated Graphics [8086:0042] {i915}
5 eth0: Broadcom NetLink BCM57788 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:1691] (rev 01)
lalakis
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό geonik250 » 18 Οκτ 2009, 13:19

Η μετάφραση το πιο πάνω κειμένου
Γραμμένο από τον Clem (στμ Clement Lefebvre ιδρυτής του Linux Mint) Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009

Ήρθα πρόσφατα σε επαφή με έναν ονόματι Graeme Cobbett. Στο email του έγραφε πως έλαβε επιστροφή χρημάτων για την άδεια χρήσης των Windows και δώρισε αυτά τα χρήματα στο Linux Mint. Φυσικά όπως φαντάζεστε, ήταν πολύ ευτυχής για το γεγονός και ήθελε να πει στον κόσμο πως το κατάφερε.

Να λοιπόν το άρθρο του πάνω στο θέμα. Καλή ανάγνωση σε όλους!

Γειά, το όνομά μου είναι Graeme Cobbett. Σήμερα δώρισα $112 στο Linux Mint. Αλλά το ποσό δεν ήταν από μένα. Η Microsoft μου έδωσε τα χρήματα. Να πως τα κατάφερα.

Αυτή είναι η ιστορία του πως αγόρασα ένα καινούριο notebook, αντικατέστησα τα Windows με Linux και πήρα επιστροφή χρημάτων για το λειτουργικό σύστημα που δεν ήθελα. Λίγοι επιχειρούν το τελευταίο κομμάτι για την επιστροφή χρημάτων, αλλά ίσως μπορείτε και εσείς, αν έχετε ήρεμη διάθεση και επιμείνετε τότε μπορεί να είναι απλό.

1. Διαλέξτε τον νέο σας υπολογιστή

Ρίξτε μία ματιά στην τεράστια γκάμα νέων PC στην αγορά. Υπάρχει διαθέσιμο αυτό που σας αρέσει χωρίς προεγκατεστημενα Microsoft Windows; Εκτός και αν είναι netbook, μάλλον όχι. Ακόμα και αν σταθείτε τυχεροί, οι πιθανότητες είναι ότι κοστίζει το ίδιο (ή ακόμα περισσότερο σε κάποιες περιπτώσεις) από το αντίστοιχο με Windows. Άρα είστε αναγκασμένοι να αγοράσετε ένα αντίγραφο των Windows το οποίο δεν θέλετε.

2. Μην ανοίξτε τον νέο σας υπολογιστή ακόμα!

Μπορείτε να μην αποδεχτείτε την άδεια χρήσης του λογισμικού μόνο αν δεν το χρησιμοποιήσετε. Θα χρειστείτε έναν άλλο υπολογιστή για το βήμα 3.

3. Κατεβάστε το Linux.

Αυτό είναι εύκολο. Πρώτα, διαλέχτε ποιά διανομή Linux θέλετε. Εγώ κατέβασα το Linux Mint επειδή, είναι βασισμένο στο Ubuntu, έχει τεράστια βάση υποστήριξης ώστε να μπορείτε να βρείτε βοήθεια εύκολα με το Google. Αλλά σε αντίθεση με το Ubuntu, είναι έτοιμο να παίξει DVD, αρχεία μουσικής, και αρχεία flash χωρίς "πειράγματα". Αν χρησιμοποιείστε Windows για να κατεβάσετε το λειτουργικό σύστημα αντικαταστάτη, το μόνο περίπλοκο κομμάτι είναι ότι πρέπει να έχετε μία εξειδικευμένη εφαρμογή όπως το Isorecorder για να κάψετε (στμ εγγραφή σε CD ή DVD) το αρχείο (στμ iso image file). (http://isorecorder.alexfeinman.com/isorecorder.htm).

4. Βεβαιωθείτε ότι το Linux λειτουργεί

Μπορείτε να το κάνετε αυτό στο νέο σας υπολογιστή χωρίς να εκκινήσετε τα Windows: απλώς τοποθετήστε το νεο γραμμένο CD ή usb stick στον υπολογιστή σας πριν τον ανοίξετε. Ίσως να μην λειτουργούν όλα στην εντέλεια την πρώτη φορά. Για παράδειγμα, στο δικό μου Dell Studio 1555, ο ήχος δεν λειτουργούσε. Έτσι έψαξα στο google "Dell Studio 1555 Ubuntu Sound" και βρήκα έναν οδηγό βήμα προς βήμα που ακολουθόντας τον διόρθωσε το πρόβλημα αμέσως.

5. Μην αποδεχτείτε την άδεια χρήσης του λογισμικού

Έχετε διαβάσει ποτέ την άδεια τελικού χρήστη για τα Microsoft Windows? (στμ EULA). Εϊναι αρκετά τρομακτικό στο τι δεσμεύεστε. Αν αγοράσετε υπολογιστή Dell, τότε αμέσως μόλις ξενικήσουν τα Windows συμφωνείτε σε μία δεύτερη σειρά τρομακτικών όρων χρήσης του λογισμικού. Απλά μην τις αποδεχτείτε. Το Email είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος (στμ επικοινωνίας): σε αντίθεση με το τηλέφωνο είναι δωρεάν, μπορείς να στοιχειθετήσεις την υπόθεσή σου με λίγα λόγια, και αν η εταιρία κατασκευής του υπολογιστή που αγοράσατε κάνει κάποια προσφορά έχετε απόδειξη για αυτή στο φάκελο του email σας, ώστε να μην μπορούν να υπαναχωρήσουν. Μην Καθυστερήσετε - για παράδειγμα, η Dell θέλει να κάνετε αυτή τη επικοινωνία μέσα στις πρώτες 7 μέρες. Αυτό που έγραψα:

"Δεν αποδέχομαι τους όρους της άδειας χρήσης λογισμικού της Dell ή την άδεια χρήσης λογισμικού τελικού χρήστη (EULA) των Windows. Σας βεβαιώνω ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει κανένα κομμάτι λογισμικού, δεν έχω ανοίξει ή παραβιάσει την σφραγίδα ασφαλείας σε καμία συσκευασία και έχω διαγράψει όλο το προεγκατεστημένο και ενσωματομένο λογισμικό από τον Dell υπολογιστή μου.

"1. Πως μπορώ άμεσα να σας επιστρέψω τους δίσκους (CD DVD) και τα υπόλοιπα αντικείμενα του λογισμικού σε εσάς;

"2. Πως θα με αποζημιώσετε για το κόστος του λογιμικού; Σας αναφέρω ότι τα Windows Vista Home Premium έχουν λιανική τιμή πώλησης 133,96GBP (146 ευρώ), το Microsoft Works 39.99GBP (44 ευρώ) και το Cyberlink PowerDVD 39.99GBP (44 ευρώ), το οποίο σημαίνει ότι οφέιλετε ολική αποζημίωση για 213.94GBP (234 ευρώ).

Μετά τιμής"

6. Επιχειρηματολογήστε για την υπόθεσή σας

Ήμουν ξαναμένος για αυτό το κομμάτι. Το άρθρο στο http://www.linux.com/archive/articles/5938 σας καλύπτει για αυτή την περίπτωση πολύ καλά, Σας συνιστώ να ανατρέξετε σε αυτό αν η εταιρία κατασκευής του υπολογιστή προσπαθήσει να απορίψει το αίτημά σας τις πρώτες φορές.

Ήμουν λοιπόν πανέτοιμος για μία μάχη με την Dell όταν απάντησαν μέσα σε 48 ώρες λέγοντας:
Τα CD με το λογισμικό μπορούν να επιστραφούν στην Dell.
Παρ'όλα αυτά, η αποζημίωση για το Cyberlink PowerDVD δεν μπορεί να διευθετηθεί καθώς αυτό το λογισμικό είναι ήδη προεγκατεστημένο στο σύσστημα.
Το ποσό που θα σας επιστραφεί για τα Vista Home Premium είναι 57.82GBP (63 ευρώ) + ΦΠΑ και για το Microsoft Works 3.86GBP (4.25 ευρώ) + ΦΠΑ

Περίφημα! Με τον ΦΠΑ έχουμε ένα σύνολο περίπου 70GBP (77 ευρώ), αρκετά για να παραβλέψω τις ανοησίες για το λογιμσικό του DVD. Ήμουν προσεκτικός ώστε να μην πω "αποδέχομαι την προσφορά σας", αντί αυτού προτίμησα "Σας ευχαριστώ για την προσφορά σας. Μπορείτε να παραλάβετε τα CD την [ημερομηνία]". Έτσι αν μου την φέρουν αργότερα, μπορώ να τους πάω στο δικαστήριο για να διεκδικήσω την πλήρη τιμή πώλησης.

7. Επιμείνετε ευγενικά

Μετά λοιπόν έρχεται το ενδιαφέρον κομμάτι. Η Dell κανόνισε να παραλάβει το λογισμικό από μένα αλλά ο υπάλληλός τους για την παραλαβή δεν εμφανίστηκε. Γιατί άλλωστε; Αυτό πρόκειται να τους κοστίσει 70GBP (77 ευρώ). Με είχαν στριμώξει, ζητώντας μου να περιμένω σπίτι μία ολόκληρη επιπλέον ημέρα. Έτσι ανέβασα τον παράγοντα "φίρμα" με ένα μύνημα:
"Στις 27 Αυγούστου 2009, σας έγραψα μη αποδεχόμενος τους όρους της άδειας χρήσης λογισμικού. Μου απαντήσατε στις 31 Αυτούστου λέγοντας ότι μπορώ να έχω επιστροφή χρημάτων αν σας επέστρεφα τα CD του λογισμικού.
Προσφερθήκατε να παραλάβετε τα CD στις 11 Σεπτεμβρίου. Έχασα μία μέρα εργασίας περιμένοντάς σας στο σπίτι για να παραλάβετε τα CD αλλά δεν τα παράλαβατε. Το έχετε παραδεχτεί αυτό αλλά δεν προσφέρατε κάμποια εξήσηγηση. Τώρα λέτε ότι δεν μπορώ να έχω την επιστροφή χρημάτων εκτός αν κανονίσουμε την παραλαβή των CD αποό εσάς κάποια άλλη στιγμή. Δεν έχω τα οικομνομικά μέσα να χάσω άλλη μία μέρα εργασίας, έτσι προσφέρθηκα να σας τα ταχυδρομήσω. Απορρίψατε την προσφορά μου.
Θα ήθελα να σας δώσω άλλη μία ευκαιρία να επανορθώσετε. Παρακλώ καταβάλετε την επιστροφή χρημάτων τώρα. Αν δεν μπορείτε να το πράξετε, παρκαλώ στείλτε μου ένα αντίγραφο της επίσημης διαδικασίας υποβολής παραπόνου της Dell ώστε να θέσω το παράπονό μου στο κατάλληλο επίπεδο."
Η Dell γνωρίζει ότι αν αρνηθώ ένα λογικό αίτημα από αυτούς τότε το δικαστήριο θα απορίψει όποια οικονομική απάιτηση κάνω. Έτσι το έπαιξα καλός οσότου καταλάβουν ότι θα ήταν αναγκασμένοι να με αφήσουν να χρησιμοποιήσω απλό ταχυδρομείο για στείλω τα CD.
Έτσι εν καιρώ πήρα την επιστροφή χρημάτων. Μου πήρε 12 email συνολικά, και η Dell μάλλον δεν πήρε αποζημίωση από την Microsoft για την άδεια χρήσης. Αλλά φαντάζομαι κάθε φορά που κάποιος εξασφαλίζει επιστροφή χρημάτων για άδεια χρήσης, έχει ένα δυσανάλογα μεγάλο αποτέλεσμα στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων του κατασκευαστή με την Microsoft, χαλαρώνοντας σιγά σιγά την μονοπωλιακή θέση της Microsoft στην αγορά λειτουργικών συστημάτων.

8. Δωρίστε την επιστροφή σας στο Linux Mint.

Επειδή είστε ένας από τους καλούς, ή επειδή νιώθετε ένα όμορφο συναίσθημα από την ιδέα ότι τα χρήματα που πήρατε από το αχρησιμοποίητο λογισμικό της Microsoft κρατά το ελεύθερο λογισμικό μπροστά. Συγχαρείτε τον εαυτό σας.
geonik250
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 18 Οκτ 2009, 14:07

geonik250 έγραψε:Η μετάφραση το πιο πάνω κειμένου
Γραμμένο από τον Clem (στμ Clement Lefebvre ιδρυτής του Linux Mint) Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009

Ήρθα πρόσφατα σε επαφή με έναν ονόματι Graeme Cobbett. Στο email του έγραφε πως έλαβε επιστροφή χρημάτων για την άδεια χρήσης των Windows και δώρισε αυτά τα χρήματα στο Linux Mint. Φυσικά όπως φαντάζεστε, ήταν πολύ ευτυχής για το γεγονός και ήθελε να πει στον κόσμο πως το κατάφερε.

Να λοιπόν το άρθρο του πάνω στο θέμα. Καλή ανάγνωση σε όλους!

Γειά, το όνομά μου είναι Graeme Cobbett. Σήμερα δώρισα $112 στο Linux Mint. Αλλά το ποσό δεν ήταν από μένα. Η Microsoft μου έδωσε τα χρήματα. Να πως τα κατάφερα.

Αυτή είναι η ιστορία του πως αγόρασα ένα καινούριο notebook, αντικατέστησα τα Windows με Linux και πήρα επιστροφή χρημάτων για το λειτουργικό σύστημα που δεν ήθελα. Λίγοι επιχειρούν το τελευταίο κομμάτι για την επιστροφή χρημάτων, αλλά ίσως μπορείτε και εσείς, αν έχετε ήρεμη διάθεση και επιμείνετε τότε μπορεί να είναι απλό.

1. Διαλέξτε τον νέο σας υπολογιστή

Ρίξτε μία ματιά στην τεράστια γκάμα νέων PC στην αγορά. Υπάρχει διαθέσιμο αυτό που σας αρέσει χωρίς προεγκατεστημενα Microsoft Windows; Εκτός και αν είναι netbook, μάλλον όχι. Ακόμα και αν σταθείτε τυχεροί, οι πιθανότητες είναι ότι κοστίζει το ίδιο (ή ακόμα περισσότερο σε κάποιες περιπτώσεις) από το αντίστοιχο με Windows. Άρα είστε αναγκασμένοι να αγοράσετε ένα αντίγραφο των Windows το οποίο δεν θέλετε.

2. Μην ανοίξτε τον νέο σας υπολογιστή ακόμα!

Μπορείτε να μην αποδεχτείτε την άδεια χρήσης του λογισμικού μόνο αν δεν το χρησιμοποιήσετε. Θα χρειστείτε έναν άλλο υπολογιστή για το βήμα 3.

3. Κατεβάστε το Linux.

Αυτό είναι εύκολο. Πρώτα, διαλέχτε ποιά διανομή Linux θέλετε. Εγώ κατέβασα το Linux Mint επειδή, είναι βασισμένο στο Ubuntu, έχει τεράστια βάση υποστήριξης ώστε να μπορείτε να βρείτε βοήθεια εύκολα με το Google. Αλλά σε αντίθεση με το Ubuntu, είναι έτοιμο να παίξει DVD, αρχεία μουσικής, και αρχεία flash χωρίς "πειράγματα". Αν χρησιμοποιείστε Windows για να κατεβάσετε το λειτουργικό σύστημα αντικαταστάτη, το μόνο περίπλοκο κομμάτι είναι ότι πρέπει να έχετε μία εξειδικευμένη εφαρμογή όπως το Isorecorder για να κάψετε (στμ εγγραφή σε CD ή DVD) το αρχείο (στμ iso image file). (http://isorecorder.alexfeinman.com/isorecorder.htm).

4. Βεβαιωθείτε ότι το Linux λειτουργεί

Μπορείτε να το κάνετε αυτό στο νέο σας υπολογιστή χωρίς να εκκινήσετε τα Windows: απλώς τοποθετήστε το νεο γραμμένο CD ή usb stick στον υπολογιστή σας πριν τον ανοίξετε. Ίσως να μην λειτουργούν όλα στην εντέλεια την πρώτη φορά. Για παράδειγμα, στο δικό μου Dell Studio 1555, ο ήχος δεν λειτουργούσε. Έτσι έψαξα στο google "Dell Studio 1555 Ubuntu Sound" και βρήκα έναν οδηγό βήμα προς βήμα που ακολουθόντας τον διόρθωσε το πρόβλημα αμέσως.

5. Μην αποδεχτείτε την άδεια χρήσης του λογισμικού

Έχετε διαβάσει ποτέ την άδεια τελικού χρήστη για τα Microsoft Windows? (στμ EULA). Εϊναι αρκετά τρομακτικό στο τι δεσμεύεστε. Αν αγοράσετε υπολογιστή Dell, τότε αμέσως μόλις ξενικήσουν τα Windows συμφωνείτε σε μία δεύτερη σειρά τρομακτικών όρων χρήσης του λογισμικού. Απλά μην τις αποδεχτείτε. Το Email είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος (στμ επικοινωνίας): σε αντίθεση με το τηλέφωνο είναι δωρεάν, μπορείς να στοιχειθετήσεις την υπόθεσή σου με λίγα λόγια, και αν η εταιρία κατασκευής του υπολογιστή που αγοράσατε κάνει κάποια προσφορά έχετε απόδειξη για αυτή στο φάκελο του email σας, ώστε να μην μπορούν να υπαναχωρήσουν. Μην Καθυστερήσετε - για παράδειγμα, η Dell θέλει να κάνετε αυτή τη επικοινωνία μέσα στις πρώτες 7 μέρες. Αυτό που έγραψα:

"Δεν αποδέχομαι τους όρους της άδειας χρήσης λογισμικού της Dell ή την άδεια χρήσης λογισμικού τελικού χρήστη (EULA) των Windows. Σας βεβαιώνω ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει κανένα κομμάτι λογισμικού, δεν έχω ανοίξει ή παραβιάσει την σφραγίδα ασφαλείας σε καμία συσκευασία και έχω διαγράψει όλο το προεγκατεστημένο και ενσωματομένο λογισμικό από τον Dell υπολογιστή μου.

"1. Πως μπορώ άμεσα να σας επιστρέψω τους δίσκους (CD DVD) και τα υπόλοιπα αντικείμενα του λογισμικού σε εσάς;

"2. Πως θα με αποζημιώσετε για το κόστος του λογιμικού; Σας αναφέρω ότι τα Windows Vista Home Premium έχουν λιανική τιμή πώλησης 133,96GBP (146 ευρώ), το Microsoft Works 39.99GBP (44 ευρώ) και το Cyberlink PowerDVD 39.99GBP (44 ευρώ), το οποίο σημαίνει ότι οφέιλετε ολική αποζημίωση για 213.94GBP (234 ευρώ).

Μετά τιμής"

6. Επιχειρηματολογήστε για την υπόθεσή σας

Ήμουν ξαναμένος για αυτό το κομμάτι. Το άρθρο στο http://www.linux.com/archive/articles/5938 σας καλύπτει για αυτή την περίπτωση πολύ καλά, Σας συνιστώ να ανατρέξετε σε αυτό αν η εταιρία κατασκευής του υπολογιστή προσπαθήσει να απορίψει το αίτημά σας τις πρώτες φορές.

Ήμουν λοιπόν πανέτοιμος για μία μάχη με την Dell όταν απάντησαν μέσα σε 48 ώρες λέγοντας:
Τα CD με το λογισμικό μπορούν να επιστραφούν στην Dell.
Παρ'όλα αυτά, η αποζημίωση για το Cyberlink PowerDVD δεν μπορεί να διευθετηθεί καθώς αυτό το λογισμικό είναι ήδη προεγκατεστημένο στο σύσστημα.
Το ποσό που θα σας επιστραφεί για τα Vista Home Premium είναι 57.82GBP (63 ευρώ) + ΦΠΑ και για το Microsoft Works 3.86GBP (4.25 ευρώ) + ΦΠΑ

Περίφημα! Με τον ΦΠΑ έχουμε ένα σύνολο περίπου 70GBP (77 ευρώ), αρκετά για να παραβλέψω τις ανοησίες για το λογιμσικό του DVD. Ήμουν προσεκτικός ώστε να μην πω "αποδέχομαι την προσφορά σας", αντί αυτού προτίμησα "Σας ευχαριστώ για την προσφορά σας. Μπορείτε να παραλάβετε τα CD την [ημερομηνία]". Έτσι αν μου την φέρουν αργότερα, μπορώ να τους πάω στο δικαστήριο για να διεκδικήσω την πλήρη τιμή πώλησης.

7. Επιμείνετε ευγενικά

Μετά λοιπόν έρχεται το ενδιαφέρον κομμάτι. Η Dell κανόνισε να παραλάβει το λογισμικό από μένα αλλά ο υπάλληλός τους για την παραλαβή δεν εμφανίστηκε. Γιατί άλλωστε; Αυτό πρόκειται να τους κοστίσει 70GBP (77 ευρώ). Με είχαν στριμώξει, ζητώντας μου να περιμένω σπίτι μία ολόκληρη επιπλέον ημέρα. Έτσι ανέβασα τον παράγοντα "φίρμα" με ένα μύνημα:
"Στις 27 Αυγούστου 2009, σας έγραψα μη αποδεχόμενος τους όρους της άδειας χρήσης λογισμικού. Μου απαντήσατε στις 31 Αυτούστου λέγοντας ότι μπορώ να έχω επιστροφή χρημάτων αν σας επέστρεφα τα CD του λογισμικού.
Προσφερθήκατε να παραλάβετε τα CD στις 11 Σεπτεμβρίου. Έχασα μία μέρα εργασίας περιμένοντάς σας στο σπίτι για να παραλάβετε τα CD αλλά δεν τα παράλαβατε. Το έχετε παραδεχτεί αυτό αλλά δεν προσφέρατε κάμποια εξήσηγηση. Τώρα λέτε ότι δεν μπορώ να έχω την επιστροφή χρημάτων εκτός αν κανονίσουμε την παραλαβή των CD αποό εσάς κάποια άλλη στιγμή. Δεν έχω τα οικομνομικά μέσα να χάσω άλλη μία μέρα εργασίας, έτσι προσφέρθηκα να σας τα ταχυδρομήσω. Απορρίψατε την προσφορά μου.
Θα ήθελα να σας δώσω άλλη μία ευκαιρία να επανορθώσετε. Παρακλώ καταβάλετε την επιστροφή χρημάτων τώρα. Αν δεν μπορείτε να το πράξετε, παρκαλώ στείλτε μου ένα αντίγραφο της επίσημης διαδικασίας υποβολής παραπόνου της Dell ώστε να θέσω το παράπονό μου στο κατάλληλο επίπεδο."
Η Dell γνωρίζει ότι αν αρνηθώ ένα λογικό αίτημα από αυτούς τότε το δικαστήριο θα απορίψει όποια οικονομική απάιτηση κάνω. Έτσι το έπαιξα καλός οσότου καταλάβουν ότι θα ήταν αναγκασμένοι να με αφήσουν να χρησιμοποιήσω απλό ταχυδρομείο για στείλω τα CD.
Έτσι εν καιρώ πήρα την επιστροφή χρημάτων. Μου πήρε 12 email συνολικά, και η Dell μάλλον δεν πήρε αποζημίωση από την Microsoft για την άδεια χρήσης. Αλλά φαντάζομαι κάθε φορά που κάποιος εξασφαλίζει επιστροφή χρημάτων για άδεια χρήσης, έχει ένα δυσανάλογα μεγάλο αποτέλεσμα στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων του κατασκευαστή με την Microsoft, χαλαρώνοντας σιγά σιγά την μονοπωλιακή θέση της Microsoft στην αγορά λειτουργικών συστημάτων.

8. Δωρίστε την επιστροφή σας στο Linux Mint.

Επειδή είστε ένας από τους καλούς, ή επειδή νιώθετε ένα όμορφο συναίσθημα από την ιδέα ότι τα χρήματα που πήρατε από το αχρησιμοποίητο λογισμικό της Microsoft κρατά το ελεύθερο λογισμικό μπροστά. Συγχαρείτε τον εαυτό σας.

Μπήκε ανακοίνωση στο www.ubuntu-gr.org,
http://www.ubuntu-gr.org/story/18-10-09 ... E%B1%CE%BA
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 18 Οκτ 2009, 15:22

lalakis έγραψε:

“2. How will you refund the cost of the software? I note that Windows Vista Home Premium retails at £133.96, Microsoft Works at £39.99 and Cyberlink PowerDVD at £39.99 today, which means a total refund of £213.94 is due.

“best regards”

Χαχα, δεν παίζεται ο τύπος. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Μάλλον δεν καταλαβαίνει την διαφορά μεταξύ retail και oem.
Ψήνομαι κι εγώ για 15άρι λάπτοπ με 150 ευρώ. Τόσο δεν κοστίζει άλλωστε χωρίς το software;; :mrgreen:
Τελευταία επεξεργασία από simosx και 18 Οκτ 2009, 15:24, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: offtopic
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 18 Οκτ 2009, 15:47

tolis_01 έγραψε:
lalakis έγραψε:

“best regards”

Χαχα, δεν παίζεται ο τύπος. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Μάλλον δεν καταλαβαίνει την διαφορά μεταξύ retail και oem.

Ο τύπος καταλαβαίνει πολύ καλά τη διαφορά μεταξύ retail και OEM. Γιαυτό κατάφερε να πάρει πίσω τόσο πολλά χρήματα.
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 18 Οκτ 2009, 16:00

Ούτε τα μισά απ'όσα ζήτησε δεν πήρε απ'ότι λέει πιο κάτω. Αυτό έλλειπε, να του επιστρέψουν λεφτά της retail άδειας χρήσης ενώ είχε αγοράσει oem άδεια ;)
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 18 Οκτ 2009, 16:24

tolis_01 έγραψε:Ούτε τα μισά απ'όσα ζήτησε δεν πήρε απ'ότι λέει πιο κάτω. Αυτό έλλειπε, να του επιστρέψουν λεφτά της retail άδειας χρήσης ενώ είχε αγοράσει oem άδεια ;)

Δεν σε καταλαβαίνω , αυτός τα πήρε και μεγάλο ΜΠΡΑΒΟΟΟΟ του , εσύ μπορείς να το κάνεις ?
Και εσύ πήρες η θα πάρεις Η/Υ άλλα θα το κάνεις ?
Όσοι έχουν αποδεχτεί την άδεια δεν μπορούσαν να το κάνουν , μπορούνε και εάν είχαμε και άλλου εδώ σαν και αυτόν μπράβο τους .
Και δεν έχει σημασία πόσα πήρε άλλα ότι τους ανάγκασε να το του επιστρέψουν τα λεφτά για κάτι που δεν έχει ζητήσει να το έχει .
Και αντί να κατακρίνεις να έλεγες ένα μπράβο που ένας ακόμα τα πήρε :twisted:
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 18 Οκτ 2009, 16:47

linuxman έγραψε:
Δεν σε καταλαβαίνω , αυτός τα πήρε και μεγάλο ΜΠΡΑΒΟΟΟΟ του , εσύ μπορείς να το κάνεις ?
Και εσύ πήρες η θα πάρεις Η/Υ άλλα θα το κάνεις ?
Όσοι έχουν αποδεχτεί την άδεια δεν μπορούσαν να το κάνουν , μπορούνε και εάν είχαμε και άλλου εδώ σαν και αυτόν μπράβο τους .
Και δεν έχει σημασία πόσα πήρε άλλα ότι τους ανάγκασε να το του επιστρέψουν τα λεφτά για κάτι που δεν έχει ζητήσει να το έχει .
Και αντί να κατακρίνεις να έλεγες ένα μπράβο που ένας ακόμα τα πήρε :twisted:

Δεν κατέκρινα το ότι πήρε τα λεφτά, αλλά ότι ζήτησε σχεδόν 300 ευρώ πίσω!
Προσωπικά έχω ενα netbook (είχε linux επάνω) κι ένα dekstop (αυτό της υπογραφής μου), οπότε δεν μου έδωσαν σε κανένα από τα δυο windows. Αν μου έδιναν πάντως, προσωπικά θα τα κράταγα (κανέναν δεν χάλασε μια oem άδεια, μπορεί κάποια στιγμή να μου χρειαζόταν).
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 18 Οκτ 2009, 16:57

tolis_01 έγραψε:Ούτε τα μισά απ'όσα ζήτησε δεν πήρε απ'ότι λέει πιο κάτω. Αυτό έλλειπε, να του επιστρέψουν λεφτά της retail άδειας χρήσης ενώ είχε αγοράσει oem άδεια ;)

Off topic:
Αυτό που κάνεις να είναι να αποσυντονίζεις τη συζήτηση με άσχετη λεπτομέρεια σχετικά με την επιστροφή χρημάτων.

Όταν ζητάς επιστροφή χρημάτων για προεγκατεστημένα Windows/λογισμικό, πρέπει να αναφέρεις ένα χρηματικό ποσό. Από τη στιγμή που δεν είναι επίσημα γνωστό πόσο κοστίζει η έκδοση ΟΕΜ, είναι τυπικό να ζητήσεις κάποιο γνωστό ποσό που κάνει μια αντίστοιχη έκδοση retail. Είναι θέμα της εταιρίας να αποδείξει πόσο κοστίζει μια έκδοση OEM αν θέλει να καταβάλει λιγότερα, και πιθανότητα δεν είναι σε θέση να αναφέρει πόσο κοστίζει λόγω συμφωνίας με Microsoft.

Το όλο έργο που έκανε ο χρήστης του Linux Mint είναι εξαιρετικό· αφιέρωσε χρόνο για να ολοκληρώσει ένα δύσκολο έργο. Με τα παραπάνω σχόλιά σου εμφανίζεσαι ότι του την μπαίνεις, και ότι θα έκανες τη δουλειά καλύτερα. Αν πραγματικά μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, κάντο πρώτα, και μετά γράψε για την εμπειρία σου.
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Νέα - Ειδήσεις - Ανακοινώσεις