Αλλαγές στις εκδόσεις της οικογένειας *buntu.

...από το ubuntu, το linux, και το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Συντονιστές: adem1, ubuderix

Αλλαγές στις εκδόσεις της οικογένειας *buntu.

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 16 Μαρ 2013, 17:47

Εδώ και λίγο καιρό, ανακοινώνονται αρκετές αλλαγές που αφορούν το μέλλον του Ubuntu.

Κάποιες έχουν ήδη συζητηθεί στο forum, για κάποιες άλλες τα νερά είναι πιο θολά.
Μια από αυτές τις πτυχές που απασχολεί αρκετό κόσμο δίχως -ως τώρα- να υπάρχει κάποια σαφής κατεύθυνση, είναι το τι θα γίνει με τις μελλοντικές εκδόσεις του Ubuntu, αλλά και των Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu και όλων των επισήμων μελών της οικογενείας διανομών Linux του Ubuntu.

Μια επιστολή του ίδιου του Mark Shuttleworth (sabdfl) προς το τεχνικό συμβούλιο των διανομών, ρίχνει κάποιο φως στις διαθέσεις του Ubuntu για το μέλλον:
Mark Shuttleworth έγραψε:
ΤΒ (technical board)

Γράφω για να σας ζητήσω να αναλογιστείτε μια νέα πρόταση για τη διαχείριση εκδόσεων. Οι λεπτομέρειες είναι στο Planet Ubuntu. Σημαντικά τμήματα της πρότασης είναι:

Νέα πρόταση για τη διαχείριση εκόσεων.

Για να πάει ακόμα πιο γρήγορα ως η κορυφαία πλατφόρμα ελεύθερου λογισμικού, να πληρεί τις ανάγκες και των εξωτερικών χρηστών μας αλλά και των εσωτερικών κοινοτήτων (Unity, Canonical, Kubuntu, Xubuntu και πολλές άλλες) και να προετοιμαστεί για έναν ευρύτερο ρόλο στην ενασχόληση με τους προσωπικούς υπολογιστές, το Ubuntu εξετάζει:

1. Ενίσχυση των εκδόσεων-σημείων (point releases) των LTS.
    Η κοινότητα τελικών χρηστών μας θα εξυπηρετηθεί καλύτερα από υψηλότερης ποιότητας εκδόσεις LTS οι οποίες θα περιλαμβάνουν πρόσθετες ενημερώσεις κατά τα δύο πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας τους (δηλαδή για όσο διάστημα θα είναι οι τελευταίες LTS). Οι ενημερώσεις για τις LTS σε κάθε έκδοση σημείου θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

• Την προσθήκη νέων πυρήνων ως επιλογή (χωρίς να αναιρούνται οι παλαιότεροι πυρήνες).
      Ο αρχικός πυρήνας LTS θα υποστηρίζεται για την πλήρη διάρκεια των LTS, ενώ οι πυρήνες των ενδιάμεσων εκδόσεων θα υποστηρίζονται μέχρι τη μεταγενέστερη LTS, και ο επόμενος πυρήνας LTS θα υποστηρίζεται στην προηγούμενη LTS για τη διάρκεια της LTS αυτής επίσης (ΣΣ: με απλά λόγια, κάθε πυρήνας θα υποστηρίζεται για όσο υποστηρίζεται και η έκδοση που θα τον φέρει). Η ομάδα συντήρησης του πυρήνα θα πρέπει να παρέχει μια πιο λεπτομερή ενημέρωση
      για την πρόταση αυτή στο TB πάνω σε αυτές τις γραμμές.
    • Προαιρετικές νεότερες εκδόσεις των μεγάλων, γρήγορα αναπτυσσόμενων και σημαντικών συστατικών πλατφόρμας.
      Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ζωής της 12.04 LTS παρέχουμε ως προαιρετικές ενημερώσεις νεότερες εκδόσεις του OpenStack, έτσι ώστε να είναι πάντα δυνατό να αναπτύσσεται η 12,04 LTS με το τελευταίο OpenStack σε μια υποστηριζόμενη διαμόρφωση και να γίνεται αναβάθμιση σε νεότερες εκδόσεις του OpenStack στα υπάρχοντα σύννεφα χωρίς αναβάθμιση της ίδιας της 12,04 LTS.
    • Απαιτούμενες αναβαθμίσεις σε νεότερες εκδόσεις των στοιχείων πλατφόρμας, εφ ' όσον εκείνα δεν σπάσουν καίρια API.
      Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι το Unity του 13,04 είναι πολύ πιο γρήγορο από το Unity του 12,04 (ΣΣ: Τα λέω εγώ, ποιος με ακούει... :lol: ) και θα μπορούσε να είναι δυνατή αλλά και πολύτιμη μια backport ενημέρωση.
  2. Η μείωση της ποσότητας των διαχειριζόμενων εκδόσεων και διάρκειας της υποστήριξης ενδιαμέσων εκδόσεων.
    Πολύ λίγοι τελικοί χρήστες εξαρτώνται από την υποστήριξη 18 μηνών για τις ενδιάμεσες εκδόσεις. Η πρόταση είναι να μειωθεί η υποστήριξη ενδιαμέσων εκδόσεων σε 7 μήνες, παρέχοντας έτσι συνεχή υποστήριξη για εκείνους που μένουν στην τελευταία ενδιάμεση έκδοση ή οποιαδήποτε υποστηριζόμενη έκδοση LTS. Υπόθεση εργασίας μας είναι ότι η τελευταία ενδιάμεση έκδοση χρησιμοποιείται από άτομα που θα συμμετέχουν, ακόμη και με την ευρύτερη έννοια, στην κατασκευή του Ubuntu, και οι εκδόσεις LTS θα χρησιμοποιούνται από καθαρά καταναλωτές.
  3. Ο καθορισμός της αιχμής της ανάπτυξης ως κυλιόμενη έκδοση.
    Με βάση τις τρέχουσες πρακτικές καθημερινής ποιότητας, να κάνουμε την αιχμή της έκδοσης ανάπτυξης γενικότερα χρήσιμη ως «καθημερινό οδηγό» για προγραμματιστές
    που θέλουν να παρακολουθούν την πρόοδο του Ubuntu χωρίς την ανάληψη σημαντικών κινδύνων για το πρωτεύον laptop τους. Θα ζητούσαμε επίσης από το ΤΒ να αξιολογήσει αν αξίζει μια αλλαγή της σύμβασης ονοματοδοσίας μας ώστε μια έκδοση, ας πούμε η 'Raring', να είναι πάντα η έκδοση αιχμής ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη αναβάθμισης κατά την κυκλοφορία των εκδόσεων. Θα ενθαρρύνουμε τους προγραμματιστές των PPA να στοχεύουν στην έκδοση αιχμής, ώστε να μην τεμαχίζεται άσκοπα η συλλογή 'extras' διαμέσου των ενδιαμέσων εκδόσεων.

Ως (ενδεχομένως) ξεχωριστό θέμα, στο blog μου αναφέρω ότι η αποσύνδεση πλατφόρμας και εφαρμογών μπορεί να μας βοηθήσει να πάμε πιο γρήγορα, και να ενθαρρύνει τους προγραμματιστές εφαρμογών να κάνουν τις δύσκολες επιλογές σχετικά με το ποια έκδοση των εφαρμογών τους υποστηρίζεται από ποιες εκδόσεις της πλατφόρμας. Έχω αφήσει αυτό το κομμάτι εκτός του πυρήνα της πρότασης, αλλά νομίζω πως την κοινότητά μας θα την ενδιέφερε η συλλογική σας άποψη επάνω σε αυτό.

Σας ευχαριστώ!
Mark
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Αλλαγές στις εκδόσεις της οικογένειας *buntu.

Δημοσίευσηαπό headless » 16 Μαρ 2013, 19:25

Άποψη πάνω στις προτάσεις του sabdfl δεν έχω, και δεν δικαιούμαι να έχω.
Ήθελα όμως να παρατηρήσω κάτι πάνω στον πρόσφατο θόρυβο που ακολούθησε τις επιλογές της canonical (rolling distro-mir-wayland κ.ο.κ.)
Μου φαίνεται πράξενο και με ξενίζει που μια εταιρεία θέτει σε τέτοια δημόσια διαβούλευση corporate decisions.
Και ακόμα χειρότερα, που τσακώνονται με άσχετους στο google plus και στο irc υπεραμυνόμενοι των επιλογών τους.
Φανταστείτε να έμπαινε σε παρόμοια διαδικασία η apple ή η microsoft. Βέβαια είναι άλλα τα μεγέθη αφενός, και αφετέρου εδώ είμαστε open source, οπότε ο καθένας δικαιούται να πεί την μ@λακία του (με την καλή έννοια)
Επίσης ίσως έτσι θέλουν να δείξουν πόσο υπολογίζουν την γνώμη της κοινότητας, after all εμείς είμαστε οι άμισθοι beta testers,μεταφραστές, bug finders και bug fixers τους. Εμείς έχουμε αναλάβει μεγάλο κομμάτι της διαφήμισης, της διάδοσης και της υποστήριξης του προϊόντος τους.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε οτι το d στο sabdfl δεν μπήκε τυχαία :)
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 17 Μαρ 2013, 14:31

headless έγραψε:
Ήθελα όμως να παρατηρήσω κάτι πάνω στον πρόσφατο θόρυβο που ακολούθησε τις επιλογές της canonical (rolling distro-mir-wayland κ.ο.κ.)

Αυτός ο θόρυβος που αναφέρεις είναι η γνωστή πολωτική τάση που θέλουν να δημιουργήσουν τα MME (ιστολόγια, άτομα από άλλα έργα που με απροσδιόριστη κακία για το Ubuntu, κτλ) ώστε να έχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Κάτι σαν τα βραδινά δελτία ειδήσεων. Και είναι χρήσιμο παράδειγμα όπου τώρα με το διαδίκτυο αν κάποιος θέλει να αλλάξει την κοινή γνώμη και να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα σε κάποιον, τότε υπάρχουν τα εργαλεία ;-(.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό abramis » 21 Μαρ 2013, 02:18

πάρθηκαν οι αποφάσεις απ' ότι φαίνεται. 9 μήνες πλέον υποστήριξη για την τρέχουσα no-LTS έκδοση αρχίζοντας απ' την 13.04. προσωπικά δεν με χαλάει, καλύτερα κιόλας για να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις LTS. όποιος θέλει να χει πάντα την τελευταία έκδοση δεν νομίζω να τον πειράζει αυτό. λογική κίνηση μου φαίνεται.
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 21 Μαρ 2013, 04:40

abramis έγραψε:πάρθηκαν οι αποφάσεις απ' ότι φαίνεται. 9 μήνες πλέον υποστήριξη για την τρέχουσα no-LTS έκδοση αρχίζοντας απ' την 13.04. προσωπικά δεν με χαλάει, καλύτερα κιόλας για να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις LTS. όποιος θέλει να χει πάντα την τελευταία έκδοση δεν νομίζω να τον πειράζει αυτό. λογική κίνηση μου φαίνεται.

Ναι , είναι πλέον γεγονός. Προσωπικά δεν με πειράζει καθόλου. Ίσως να είναι και καλύτερο , για την ανάπτυξη. Θα δούμε.
Ενημερώθηκαν και οι πίνακες
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό akounadis » 21 Μαρ 2013, 12:56

Τώρα όσοι έχουν 12.04 με πυρήνα 3.2... θα λάβουν τον 3.5...;
Intel Core i7-7700HQ CPU @ 2.80GHz ‖ RAM 7617 MiB ‖ Dell Inc. 065C71 - Dell Inc. Inspiron 15 7000 Gaming
Intel Device [8086:591b] {i915} ⋮ nVidia Device [10de:1c8c] {nouveau}
wlp3s0: Intel Wireless 3165 [8086:3165] (rev 79) ⋮ enp2s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Συναντήσεις φίλων του Ubuntu-gr σε πόλεις της Ελλάδας
Άβαταρ μέλους
akounadis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: akounadis
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 21 Μαρ 2013, 13:43

Ο επίσημος πυρήνας της 12.04 είναι ο 3.2
Αυτός θα υπάρχει για 5 χρόνια, μέχρι να λήξει εντελώς η υποστήριξη της 12.04 LTS.
Για τους υπόλοιπους πυρήνες, ισχύουν (και τώρα, αλλά και μετά) τα εξής:
  1. Για κάθε επόμενη κανονική έκδοση (οι μη LTS είναι οι κανονικές εκδόσεις του Ubuntu ενώ οι LTS είναι ειδική περίπτωση, όχι το ανάποδο), ο πυρήνας της θα μπορεί να εγκατασταθεί με ένα μετα-πακέτο και στην τελευταία LTS που θα κυκλοφορεί.
  2. Κάθε πυρήνας κανονικής έκδοσης, θα υποστηρίζεται για όσο θα υποστηρίζεται και η έκδοση που τον έχει.

Για παράδειγμα, η 12.10 έχει τον 3.5 και 18 μήνες υποστήριξη, άρα για τους 18 μήνες που θα υπάρχει, ο 3.5 θα μπορεί να μπει και στην 12.04 που είναι η πιο πρόσφατη LTS.
Ο 3.2 δεν πρόκειται να αντικατασταθεί, θα παραμείνει ο επίσημος πυρήνας και θα υπάρχει για 5 χρόνια.
Μόλις λήξει η 12.10, θα λήξει και ο 3.5 για την LTS.

Όταν βγει η 13.10, θα υποστηρίζεται για 9 μήνες και μάλλον θα βγει με τον 3.10.
Άρα, ο 3.10 θα μπορεί να μπει για 9 μήνες στην 12.04. Ο 3.2 θα υπάρχει ακόμη.

Όταν όμως βγει η 14.10, ο πυρήνας της δεν θα μπει στην 12.04, αλλά στην 14.04 που τότε θα είναι η πιο πρόσφατη LTS.

Ελπίζω να τα ξεκαθάρισα λίγο...
Οι αποφάσεις που πάρθηκαν είναι ένα μικρό κομμάτι, μένουν να ληφθούν και άλλες (γι αυτό και δεν ενημέρωσα το θέμα).
Εν ολίγοις, μέχρι τώρα αποφασίστηκε:
  • Οι κανονικές εκδόσεις έχουν 9 μήνες υποστήριξη. Αυτό σημαίνει πως έχουμε 3 μήνες περιθώριο για να αναβαθμίσουμε από τη στιγμή που βγαίνει η επόμενη.
  • Θα είναι δυνατόν να παρακολουθείται ευκολότερα η υπό ανάπτυξη έκδοση.
    Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως για εμένα που έχω εγκαταστήσει ήδη την 13.04, θα μπορώ να επιλέξω μόλις κυκλοφορήσει επίσημα η 13.04, εγώ να μην πάρω τις ενημερώσεις της ώστε να έχω την επίσημη 13.04, αλλά οι ενημερώσεις μου να με βάλουν κατευθείαν στη 13.10.
Υπάρχουν και άλλα κομμάτια της πρότασης που θα πρέπει να συζητηθούν, το TB του Ubuntu θα συνεδριάσει ξανά μάλλον σε 15 ημέρες, οπότε και θα έχουμε νεώτερα.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 21 Μαρ 2013, 14:10

fkol k4 έγραψε:Ο επίσημος πυρήνας της 12.04 είναι ο 3.2
Αυτός θα υπάρχει για 5 χρόνια, μέχρι να λήξει εντελώς η υποστήριξη της 12.04 LTS.

Οι εκδόσεις LTS έχουν point releases. Μην τις μπερδεύουμε με τις non-LTS.
Ο επίσημος πυρήνας της 12.04.2 LTS είναι ο 3.5.0.
Υπολογίζω πως της 12.04.3 LTS (όταν θα βγει) θα είναι backport από την 13.04 ή την 13.10.
Αυτό ισχύει μόνον για νέες εγκαταστάσεις. Αν κάποιος έχει την 12.04.1 τότε θα παραμείνει με τον 3.2 , αν κάποιος έχει την 12.04.2 (από καθαρή εγκατάσταση) θα παραμείνει με τον 3.5.
Σε όλους δίνεται η δυνατότητα να αναβαθμίσουν χειροκίνητα τον πυρήνα αν θέλουν.

fkol k4 έγραψε:Ο 3.2 δεν πρόκειται να αντικατασταθεί, θα παραμείνει ο επίσημος πυρήνας και θα υπάρχει για 5 χρόνια.

Έχει ήδη αντικατασταθεί , χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει λήξει η υποστήριξή του.
Αν κάποιος κατεβάσει την 12.04 τώρα , τότε αυτόματα κατεβάζει το point release 12.04.2 με τον 3.5 από default. Η 12.04.1 πλέον θεωρείται παλιά έκδοση και μπορείς να την βρεις μόνον τις old-releases
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό akounadis » 21 Μαρ 2013, 14:11

Μια χαρά, κατανοητός. Μια ερώτηση ακόμα. Όταν θα βγει η 14.10 παύει το rolling του πυρήνα που γίνεται στην 12.04 οριστικά ή δεν θα έχω κάποιο πρόβλημα εάν τον εγκαταστήσω στην 12.04; Το λέω αυτό γιατί θα είναι πάντα ένας πυρήνας που θα ρολάρει στην LTS έκδοση μέχρι να βγει η επόμενη LTS έκδοση με την διαδικασία του μετά πακέτου όπως είπες. Δεν ξέρω, αρχικά καλά ακούγεται. Δηλαδή είναι σαν να τεστάρεται στην LTS και να βελτιώνεται παράλληλα και η κανονική έκδοση; Γιατί να μην σταματήσει αυτή η διαδικασία στην 17.04; Να πάει όλη η 12.04 έτσι.

ΥΓ Συγνώμη @fkol k4, είναι αρκετές η απορίες μου.
Intel Core i7-7700HQ CPU @ 2.80GHz ‖ RAM 7617 MiB ‖ Dell Inc. 065C71 - Dell Inc. Inspiron 15 7000 Gaming
wlp3s0: Intel Wireless 3165 [8086:3165] (rev 79) ⋮ enp2s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
akounadis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό akounadis » 21 Μαρ 2013, 14:15

Οπότε μόνο χειροκίνητα. Λίγο μπέρδεμα μου φαίνεται η όλη κατάσταση που αλλάζει.
Άβαταρ μέλους
akounadis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Νέα - Ειδήσεις - Ανακοινώσεις