atermon έγραψε:Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 28,8 εκατ. ευρώ και αφορά δήμους με πληθυσμό μικρότερο των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων και βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης. Το ξέρετε ότι η ηλεκτρονική πύλη είναι βασισμένη στο γνωστό σε όλους μας Joomla CMS; Επισκεπτόμενος μερικές από αυτές τις "κλωνοποιημένες" σελίδες των μικρών δήμων διαπίστωσα τα εξής θλιβερά:
- Δεν αναφέρεται ότι η δικτυακή πύλη εν μέρει βασίζεται σε ανοιχτό λογισμικό με άδεια χρήσης GNU/GPL και μάλλον πρόκειται για πιθανή παραβιάσή της.
Στην άδεια GPLv2 δεν νομίζω να αναφέρει ότι πρέπει να γίνεται αναφορά στον κατασκευαστή του λογισμικού. Ίσως να κάνω λάθος όμως, μπορείς να δεις στο
http://www.gnu.org/licenses/GPL-2.0.txt (θέλει προσεκτική ανάγνωση που δεν έκανα για το ζήτημα αυτό).
έγραψε:- Άραγε είναι διαθέσιμος ο πηγαίος κώδικας στους αρμόδιους φορείς, έχει παραδοθεί ξεχωριστά σε ψηφιακό μέσο αποθήκευσης;
Έχω την εντύπωση ότι η ΚτΠ έχει αναλάβει το έργο. Πιστεύω ότι όποιος το ανέλαβε δεν έχει κάνει επιπλέον προγραμματισμό παρά παραμετροποίηση από το γραφικό περιβάλλον. Αν κάποιος γνωρίζει από Joomla, θα μπορεί να δει αν γίνεται χρήση της ελληνικής μετάφρασης που προέρχεται από το
http://joomla.gr/ έγραψε:- Η εγγραφή χρηστών-δημοτών δεν γίνεται με κρυπτογραφημένη σύνδεση για τη διασφάλιση του απορρήτου και η φόρμα έχει προαιρετικά πεδία όπως ΑΦΜ, Αριθμό ταυτότητας κτλ.
Για τα ΑΦΜ, ΑΤ, είναι ζήτημα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αν γίνεται η συλλογή με σωστό τρόπο. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ότι ο δικτυακός τόπος πρέπει να αναφέρει που θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά. Δεν ξέρω αν το κάνει, αυτό πάντως είναι το πρώτο ζήτημα.
Η εντύπωση που έχει είναι ότι για τώρα ο λογαριασμός που δημιουργείς δε βοηθάει για να κάνει αιτήσεις, οπότε δεν υπάρχει ακόμα ζήτημα εμπιστευτικότητας. Μπορείς να επιβεβαιώσεις;
έγραψε:Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξα! Μήπως γίνομαι υπερβολικός ο ίδιος; Μήπως εγώ αρμενίζω στραβά και όχι ο γιαλός; Μιλάμε για 28.8 εκατ.ευρώ και ούτε μια αναφορά στο ανοιχτό λογισμικό. Άλλοι ιδρώνουν και άλλοι τσεπώνουν; Έλεος! θα ήθελα να διαβάσω και άλλες τοποθετήσεις σχετικά.
Ως πολίτης πιστεύω ότι μπορείς να ρωτήσεις τη δημόσια αρχή για το που διατέθηκαν τα χρήματα αυτά.
Για την εθνική οικονομία είναι καλό να γίνεται χρήση του ελεύθερου λογισμικού και να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των αναδόχων με αποτέλεσμα τα χρηματικά οφέλη του ΕΛ/ΛΑΚ να μεγιστοποιούνται.