συνεχίζω εδώ και ελπίζω καλοκαιριάτικα κάποιος να με βοηθήσει...
βέβαια αν θα έπρεπε να αρχίσω άλλη κουβεντα να μου το πείτε...

έχω ένα εξωτερικό δίσκο (usb) Lacie σε ntfs (ήταν φορμαρισμένος και δεν το πείραξα - έτσι τουλάχιστο θυμάμαι)
όλα καλά αλλά κάποιες φορές (συνήθως από σύνδεση σε pc με windows) δεν έκανε mount.... ή έκανε μετά από προσπάθεις... (βάλε - βγάλε το καλώδιο). Μέχρι που μια φορά ... τίποτα... ούτε το GParted τον έβλεπε!!!
κατέληξα να πιστέυω πως χάλασε η πλακετίτσα... (sata σε usb...) τελικά την έδιωξα (αγόρασα έναν converter) αλλά πάλι τα ίδια...
που και που εμφανίζει το εξής...
- Κώδικας: Επιλογή όλων
ntfs_attr_pread: ntfs_pread failed: Input/output error Failed to read NTFS $Bitmap: Input/output error NTFS is either inconsistent, or you have hardware faults, or you have a SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g. /dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation for more details.
έψαξα στο google και βρήκα διάφορα...
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=975695
http://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/help-with-linux-cant-seem-to-fix-anything-665113/
αλλά ουσιαστικά το πρόβλημά τους λύθηκε έτσι απλά και τυχαία....
έτσι και το δικό μου.... πήγα να δοκιμάσω την
- Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdb1 /media/test -o force
αλλά πριν πατήσω το enter .... τσουπ έγινε το mount μόνο του!!!!!!!
το άφησα έτσι χωρίς να το αγγίξω.... το GPartet λέει...
"Unable to read the contents of this file system! Because of this some operations may be unavailable."
και καθώς γράφω.... πάει το partition δεν το βλέπει... δοκιμάζω ξανά (και την εντολή ntfs-3g -force) τίποτα

φταίει ο δίσκος (hardware) ?
το partition του ?
μήπως να τον πάω δε pc με windows να κάνω backUp και να του "σκίσω" ένα format σε FAT32?
μήπως αυτή είναι η απάντηση? (φταίει το ntfs???)
ευχαριστώ