Ανάκτηση δεδομένων από εξωτερικό σκληρό;

...hardware-drivers για περιφερειακά (εκτυπωτές, κάμερες, εξ. σκληροί, κλπ)
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για την ευκολότερη επίλυση του προβλήματός σας.
Καλό είναι να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα της εντολής στο τερματικό :
lsusb

Ανάκτηση δεδομένων από εξωτερικό σκληρό;

Δημοσίευσηαπό monkgr » 17 Νοέμ 2009, 11:56

Μέχρι πριν από δέκα μέρες είχα έναν εξωτερικό σκληρό LaCie 500GB, τον οποίο χρησιμοποιούσα για backup τόσο από τον υπολογιστή του γραφείου (Windows XP και Ubuntu dual-boot), όσο και από τους δύο υπολογιστές (desktop & laptop) του σπιτιού, που τρέχουν μόνο Ubuntu. Ο δίσκος είχε τρία διαμερίσματα, ένα NTFS και δύο ext3. Ο νόμος του Μέρφυ(!) τα έφερε έτσι ώστε σε ένα μικρό διάστημα που έμειναν τα κρίσιμα αρχεία μου μόνο στον εξωτερικό αυτό σκληρο να γίνει διακοπή ρεύματος (κάτι πολύ συνηθισμένο στη Ρόδο που μένω), να είναι εκτός UPS ο εξωτερικός σκληρός και να έχει ξεχαστεί αναμμένος. Έκτοτε το σύστημα δεν τον διαβάζει (ο δίσκος ανάβει, κάνει ένα τακ-τακ δυο-τρεις φορές και μετά στοπ, χωρίς να αναγνωρίζεται από το σύστημα) και κάθε προσπάθεια που έκανα για ανάκτηση δεδομένων «απέβη ματαία και άκαρπος»! Αυτή τη στιγμή ο δίσκος βρίσκεται ως δεύτερος εσωτερικός στον desktop (μία από τις άκαρπες προσπάθειες), αλλά δεν αναγνωρίστηκε ούτε από το ddrescue, το οποίο έτρεξα από live usb με Karmic.
Καμμιά ιδέα;
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Re: Ανάκτηση δεδομένων από εξωτερικό σκληρό;

Δημοσίευσηαπό bullgr » 17 Νοέμ 2009, 12:43

monkgr έγραψε:ο δίσκος ανάβει, κάνει ένα τακ-τακ δυο-τρεις φορές και μετά στοπ

Ο δίσκος έχει παραδώσει το πνεύμα... Ξέχνα τον... Δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα...

Γενικά, εάν έχεις πολύτιμα δεδομένα που δεν θέλεις να χάσεις με τίποτα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα NAS με software raid 1 (πχ http://www.freenas.org/)... Και κάθε τόσο (όποτε το θεωρείς εσύ απαραίτητο) να κάνεις συγχρονισμό δεδομένων (πχ με το grsync) του NAS σε έναν εξωτερικό δίσκο... Έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα έχεις τα δεδομένα σου σε τρεις διαφορετικούς δίσκους!!!

Ε, αν σου τύχει και τότε και χάσεις όλα σου τα δεδομένα, τότε θα πρέπει να είσαι κοντινός συγγενής του ακατονόμαστου: :mrgreen:
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 17 Νοέμ 2009, 14:47

Κι όμως, κάτι μου λέει πως το μόνο που έχει πάθει ζημιά είναι το partition table. Βλέπεις, όταν έγινε η διακοπή, ο δίσκος ήταν αδρανής, οπότε δεν θα πρέπει να βρισκόταν η κεφαλή πάνω από επιφάνεια με δεδομένα. Πόσο χρεώνουν οι εξειδικευμένες εταιρείες data recovery, ξέρει κανείς; Μιλάμε για δεδομένα που (μέχρι ένα βαθμό) δεν θα ήθελα να χαθούν με τίποτα (το backup των αρχείων μου από τον υπολογιστή του γραφείου).
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 17 Νοέμ 2009, 14:58

Υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρίες, αλλά απ' ότι γνωρίζω μόνο στο εξωτερικό... Και από χρήματα, δεν χαρίζουν... Βαράνε...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περιφερειακά