Εφαρμογή για read/write σε bsd partition

...hardware-drivers για περιφερειακά (εκτυπωτές, κάμερες, εξ. σκληροί, κλπ)
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για την ευκολότερη επίλυση του προβλήματός σας.
Καλό είναι να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα της εντολής στο τερματικό :
lsusb

Εφαρμογή για read/write σε bsd partition

Δημοσίευσηαπό ph03nix » 05 Οκτ 2011, 01:15

Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει η δυνατότητα να έχω read και write δικαιωματα σε εξωτερικό σκληρό φορμαρισμένο σε bsd partition.Είναι φορμαρισμένος από openbsd σε '4.2BSD'.Αν είναι δυνατόν ξέρετε ποια εφαρμογή είναι κατάλληλη?
Γνώσεις ⇛ Linux:Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό : Desktop :OpenBSD 5.0 -current|Acer Laptop: Ubuntu 10.10 32bit|IBM Thinkpad X60 Laptop:OpenBSD 4.9 -stable.

OpenBSD,security matters.

Άβαταρ μέλους
ph03nix
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Re: Εφαρμογή για read/write σε bsd partition

Δημοσίευσηαπό modenas88 » 05 Οκτ 2011, 01:32

Λογικά το partition είναι σε ufs... έτσι δεν είναι; Το έχεις προσαρτήσει και απλά δεν έχεις δικαιώματα read/write;
Ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνούν BSD-Linux(-windows) είναι τα γνωστά ntfs partitions. Έτσι θα μπορείς και να "διαβάζεις" και να "γράφεις" από παντού.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Λίγο (Pascal>mysql>html>uml>C) ┃ Αγγλικά: Καλά
Διανομές ⇛ Ubuntu 12.04 64-bit [κανονική εγκατάσταση, ΌΧΙ wubi] +..
Προδιαγραφές ⇛ Pentium IV 64-bit!│ RAM 3GB │ GeForce 6200 TurboCache │ HD Audio │ TFT 19"
# < Τί είναι το Linux; >_&&_< Γιατί το Linux είναι καλύτερο? >_&&_< Κάτι δεν πάει καλά με τα Vista >
Αν είσαι αρχάριος στο Ubuntu, ακούμπησε το ποντίκι στην λέξη... drivers ;)
Άβαταρ μέλους
modenas88
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ph03nix » 05 Οκτ 2011, 01:39

modenas88 έγραψε:Λογικά το partition είναι σε ufs... έτσι δεν είναι; Το έχεις προσαρτήσει και απλά δεν έχεις δικαιώματα read/write;
Ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνούν BSD-Linux(-windows) είναι τα γνωστά ntfs partitions. Έτσι θα μπορείς και να "διαβάζεις" και να "γράφεις" από παντού.

Όχι το UFS είναι για το FreeBSD αν δεν κάνω λάθος.Εγώ μιλάω για ffs.To openbsd ως τώρα προσφέρει read-access μόνο για τα ntfs partitions.Αν κάνεις write το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσεις προβλήματα στον σκληρό.Επίσης επειδή το ffs είναι ταχύτατο θα με ενδιέφερε αν υπάρχει τρόπος να έχω πρόσβαση στο ffs partition από το Ubuntu.
Λειτουργικό : Desktop :OpenBSD 5.0 -current|Acer Laptop: Ubuntu 10.10 32bit|IBM Thinkpad X60 Laptop:OpenBSD 4.9 -stable.

Άβαταρ μέλους
ph03nix
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό modenas88 » 05 Οκτ 2011, 03:17

Το FFS και το UFS είναι το ίδιο filesystem και απλά η κάθε BSD διανομή το ονομάζει διαφορετικά [wikipedia:Unix File System]. Δηλαδή μπορείς να ψάχνεις λύσεις ή για FFS ή για UFS είναι το ίδιο. Τώρα αν προσπαθήσεις από Linux(Ubuntu) να προσαρτήσεις το BSD partition κάπως έτσι
Κώδικας: Επιλογή όλων
# mount -r -t ufs -o ufstype=ufs2 /dev/sdXY /mnt/
θα στο προσαρτήσει αλλά σαν read-only > η επιλογή -r.

Αν προσπαθήσω να κάνω το ίδιο αλλά χωρίς read-only...
# mount -t ufs -o ufstype=ufs2 /dev/sdXY /mnt
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdXY,
missing codepage or helper program, or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so

όπου στο dmesg λέει
#dmesg | tail -1
ufs was compiled with read-only support, can't be mounted as read-write
ότι το module ufs του πυρήνα έχει μεταγλωττιστεί μόνο σαν read-only.

Άρα θα πρέπει να μεταγλωττίσεις τον πυρήνα με το ufs module, σε write support. Ένας οδηγός που βρήκα για αυτό είναι αυτός http://ghantoos.org/2009/04/04/mounting ... der-linux/ Το module αυτό (πληροφοριακά) βρίσκεται εδώ
/lib/modules/$(uname -r)/kernel/fs/ufs/ufs.ko
Άλλος τρόπος/πρόγραμμα δεν νομίζω να υπάρχει(;).

Εγώ έχω μόνο FreeBSD και PC-BSD στο πισι (από BSDs εννοώ) και (δυστυχώς) δεν έχω χρησιμοποιήσει OpenBSD. Οι παραπάνω εντολές είναι μέσα από το Ubuntu όπου έκανα mount τα partitions του FreeBSD που υπάρχουν.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Λίγο (Pascal>mysql>html>uml>C) ┃ Αγγλικά: Καλά
Προδιαγραφές ⇛ Pentium IV 64-bit!│ RAM 3GB │ GeForce 6200 TurboCache │ HD Audio │ TFT 19"
# < Τί είναι το Linux; >_&&_< Γιατί το Linux είναι καλύτερο? >_&&_< Κάτι δεν πάει καλά με τα Vista >
Άβαταρ μέλους
modenas88
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 05 Οκτ 2011, 10:58

modenas88 έγραψε: Άλλος τρόπος/πρόγραμμα δεν νομίζω να υπάρχει(;).

Εδώ λέει ότι δεν χρειάζεται recompilation: http://www.linuxforums.org/forum/ubuntu ... write.html
Αν έχετε όρεξη, δοκιμάστε αυτό:
sudo modprobe -v ufs

Και μετά το mount με read/write (χωρίς το "ro" ή το "-r"):
mount -t ufs -o ufstype=ufs2 /dev/sdXY /mnt/
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ph03nix » 05 Οκτ 2011, 15:51

medigeek έγραψε:Αν έχετε όρεξη, δοκιμάστε αυτό

Το δοκίμασα αλλά δεν κάνει mount:

mount -t ufs -o ufstype=ufs2 /dev/sda4 /media/
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda4,
missing codepage or helper program, or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so

Άβαταρ μέλους
ph03nix
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ph03nix » 05 Οκτ 2011, 15:56

modenas88 έγραψε:Άρα θα πρέπει να μεταγλωττίσεις τον πυρήνα με το ufs module, σε write support. Ένας οδηγός που βρήκα για αυτό είναι αυτός http://ghantoos.org/2009/04/04/mounting ... der-linux/ Το module αυτό (πληροφοριακά) βρίσκεται εδώ

Απ'ότι βλέπω και στο link που μου έδωσες λέει πως δεν είναι ασφαλές για τον σκληρό να έχεις write σε bsd partition από το linux.Δεν θέλω να το ρισκάρω γιατί ίσως χάσω τα δεδομένα μου.Απλά μάλλον θα βάλω και στο Acer Laptop κάποιο *bsd και θα αποχωρήσω οριστικά από το Ubuntu για να μπορώ να δουλεύω κανονικά με όλα τα pc μου.

Άβαταρ μέλους
ph03nix
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό modenas88 » 05 Οκτ 2011, 16:01

@medigeek: Ναι το έχω γράψει και στο παράδειγμα πάνω ότι το έχω δοκιμάσει και δεν έγινε τπτ. Ίσως ξέχασα να αναφέρω ότι πρέπει πρώτα να προσθέσουμε το ufs module στον πυρήνα, με την εντολή που έδωσες [sudo modprobe -v ufs]. Και για να είμαστε σίγουροι ότι είναι "μέσα"...
$ lsmod | grep ufs
ufs 78131 0

Αλλά απ' ότι παρατήρησα και να μην το έχουμε περάσει "με το χέρι" προστίθεται αυτόματα με την εντολή mount.

@*: Εγώ για παράδειγμα, που έχω BSD, Linux και win, αν θέλω να "βλέπω" (και να "γράφω" ) κάποια αρχεία σε κοινό partition και από τα 3 Λ/Σ, τα βάζω στο partition των win που είναι ntfs. Και είναι από παντού read-write. Για να το προσαρτήσω κάνω
# kldload fuse
# ntfs-3g /dev/adXsY /media/parathira
Δεν έχω συναντήσει κανένα πρόβλημα ως τώρα. Για αυτό που λες ότι το OpenBSD προσφέρει μόνο read-access σε ntfs... δεν το ξέρω. Αν δοκιμάσεις το παραπάνω τι γίνεται;

Τώρα αν θες να προσπαθήσεις να προσαρτήσεις το ffs (ufs) δεν έχεις παρά να φτιάξεις έναν custom kernel. Πάντως ΑΝ καταφέρεις να το προσαρτήσεις με -ή χωρίς- read-write support, μην νομίζεις ότι θα έχει την ίδια ταχύτητα και σταθερότητα που έχει στα BSD αφού εκεί το native, default filesystem. Δες και ένα καλό άρθρο του Ηλία Χρυσοχέρη http://freebsdworld.gr/node/22
Άβαταρ μέλους
modenas88
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ph03nix » 05 Οκτ 2011, 16:10

modenas88 έγραψε:Για αυτό που λες ότι το OpenBSD προσφέρει μόνο read-access σε ntfs... δεν το ξέρω

Δες εδώ (στο "what's new"): http://www.openbsd.org/49.html

Γενικά από την εμπειρία μου ως τώρα από το openbsd όταν λέει read-only,εννοεί κυριολεκτικά το *only*.Το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει bad sectors στο σκληρό ή γενικά να μην διαβάζει το Master Boot Record.Ίσως μετακομίσω σε netbsd μιας και στο acer laptop δεν μπορώ να βάλω ακόμα το openbsd.

Άβαταρ μέλους
ph03nix
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ph03nix » 05 Οκτ 2011, 16:14

modenas88 έγραψε:Τώρα αν θες να προσπαθήσεις να προσαρτήσεις το ffs (ufs) δεν έχεις παρά να φτιάξεις έναν custom kernel. Πάντως ΑΝ καταφέρεις να το προσαρτήσεις με -ή χωρίς- read-write support, μην νομίζεις ότι θα έχει την ίδια ταχύτητα και σταθερότητα που έχει στα BSD αφού εκεί το native, default filesystem. Δες και ένα καλό άρθρο του Ηλία Χρυσοχέρη http://freebsdworld.gr/node/22

Εννοείς custom kernel στο Ubuntu?Δεν ξέρω αν έχω όρεξη να ξοδέψω χρόνο γι'αυτό.Όσο για την ταχύτητα το ξέρω πως δεν θα είναι η ίδια.Πραγματικά είναι πολύ γρήγορο στο openbsd: Fast FileSystem. :D

Εν τω μεταξύ αυτός απ'ότι βλέπω έχει τελειώσει την σχολή μου! :P

Άβαταρ μέλους
ph03nix
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περιφερειακά