Γειά σας, ενδιαφέρομαι για αγορά εσωτερικού σκληρού δίσκου SSD 180 GB για το λαπτόπ μου,
και παρόλο το διάβασμα που έχω ρίξει, οι απορίες μου είναι αρκετές, και θα ήθελα την βοήθειά σας...
1. Αν έχω καταλάβει καλά, το μέγεθος 2.5" (ιντσών) είναι για λαπτόπ, σωστά ;
Και οι σκληροί δίσκοι 3.5 ιντσών αναφέρονται για επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop) , έτσι δεν είναι ;
Επίσης, είδα και ένα στοιχείο που δεν γνωρίζω τι σημαίνει, είναι το "9.5mm thick", και αναγραφόταν δίπλα από το 2.5"...
2. Επειδή ο επεξεργαστής μου είναι Intel, θα ήταν καλύτερα να ψάχνω για Intel SSD ;
Θέλω να πω, παίζει ρόλο στην "συνεργασία-συνεννόηση" των CPU's και SSD's αν η εταιρία είναι η ίδια ;
ή δεν παίζει κανέναν ρόλο αυτό, και να πάρω ότι μάρκα νά 'ναι ;
3. Βλέπω ότι οι περισσότεροι δίσκοι SSD, έχουν διασύνδεση SATA III , ενώ αλλού αναφέρεται ως SATA 6 Gbit/s.
Δυστυχώς δεν έχω βρεί ακόμα το manual της μητρικής μου, για να δω την διασύνδεσή της...
Αλλά μάλλον είναι τύπου SATA II, κάπου το είχα δει πιό παλιά στο AIDA64, αλλά δεν είμαι σίγουρος...
Αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να ισχύει και εδώ η "προς τα πίσω συμβατότητα", έτσι δεν είναι ;
4. Διάβασα ότι θα πρέπει να προσέξω να έχει όσο πιό πολλά γίνεται I/O per second, και τις ταχύτητες εγγραφής/ανάγνωσης.
Τα MTBF τι είναι ; οι ώρες ζωής ενός SSD ;
5. Διάβασα επίσης για την λειτουργία του TRIMM, και ότι "για να ενεργοποιήσουμε το TRIMM θα πρέπει από το BIOS να επιλέξουμε SATA mode "AHCI" ,
συνήθως βρίσκεται στην καρτέλα General" , όμως εγώ που έκανα μια "βόλτα" από όλες τις επιλογές του BIOS, δεν βρήκα κάτι τέτοιο...
Πως θα το ενεργοποιήσω το TRIMM, αφού δεν υπάρχει στις επιλογές του BIOS ;
6. Κάπου είχα διαβάσει και για ένα... "Align", μια διαδικασία που πρέπει να γίνει στην αρχή της εγκατάστασης του SSD,
και έχει να κανει...με την καλύτερη λειτουργία ενός SSD...αλλά δεν θυμάμαι πως και από που γίνεται...
(την έχασα την σελίδα...)
Είναι απαραίτητο αυτό σε όλους τους SSD που εγκαθιστούνται για 1η φορά ;
7. Είναι εφικτή-δυνατή η τοποθέτηση/εγκατάσταση ενός δίσκου SSD στην θέση μιάς συσκευής DVD ;
ή πρέπει οπωσδήποτε να βγάλω τον HDD, και να βάλω εκεί τον SSD ;
Ερωτώ, διότι δεν χρησιμοποιώ καθόλου την συσκευή DVD, και θα ήθελα να έχω 2 σκληρούς μέσα στο λαπτόπ,
τον HDD για αποθήκη, και τον SSD για λειτουργικά και τυχόν άλλα software, (αν γίνεται)
Επίσης αναρωτιέμαι αν η συνύπαρξη 2 σκληρών σε ένα λαπτόπ,
ανεβάζουν τις θερμοκρασίες, ή προκαλούν άλλες παρενέργειες-προβλήματα...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων