ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ LACIE

...hardware-drivers για περιφερειακά (εκτυπωτές, κάμερες, εξ. σκληροί, κλπ)
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για την ευκολότερη επίλυση του προβλήματός σας.
Καλό είναι να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα της εντολής στο τερματικό :
lsusb

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ LACIE

Δημοσίευσηαπό nikos1364 » 12 Φεβ 2009, 13:27

ΜΟΛΙΣ ΑΓΟΡΑΣΑ ΕΝΑΝ ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΣΚΟ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΑ ΕΝΩ ΗΜΟΥΝ στο ubuntu, ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ MOUNT ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΟΙΓΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΞΩ ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ. ΠΑΩ ΝΑ ΤΗΝ ΤΡΕΞΩ ΜΑ ΠΕΤΑΕΙ ERROR ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ 500GB ΣΚΛΗΡΟΣ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΙΤΑ ΜΟΝΟ 10MB. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?
nikos1364
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ LACIE

Δημοσίευσηαπό Themis-T » 12 Φεβ 2009, 14:04

Συνήθως οι εφαρμογές των εξωτερικών δίσκων είναι για Backup ή συγχρονισμό δεδομένων και είναι εφαρμογές για Windows. Έχουν ένα αρχείο autostart ή .ini κλπ. που εκτελείται μόλις ο δίσκος συνδεθεί.
Για την χωρητικότητα που αναφέρεις δεν γνωρίζω, γιατί οποιονδήποτε δίσκο και αν έχω συνδέσει στον φορητό (Ubuntu 8.10) δεν αντιμετώπισα ποτέ κανένα πρόβλημα. Βέβαια στους δικούς μου εξωτερικούς το πρώτο που έκανα ήταν να αφαιρέσω το λογισμικό που είχαν (που ούτως ή άλλως υπάρχει και σε CD).
Οπότε για το δεύτερο θέμα ας σου απαντήσει καλύτερα κάποιος άλλος.
Σημειώνω εδώ ότι το σύστημα αρχείων των δίσκων μου είναι FAT32 (για μεγαλύτερη συμβατότητα).
Το SUSE στην δουλειά μου δεν βλέπει NTFS.
Xtreemweb.net - Xtreem hosting and support
Themis-T
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 12 Φεβ 2009, 15:54

Themis-T έγραψε:Συνήθως οι εφαρμογές των εξωτερικών δίσκων είναι για Backup ή συγχρονισμό δεδομένων και είναι εφαρμογές για Windows. Έχουν ένα αρχείο autostart ή .ini κλπ. που εκτελείται μόλις ο δίσκος συνδεθεί.
Για την χωρητικότητα που αναφέρεις δεν γνωρίζω, γιατί οποιονδήποτε δίσκο και αν έχω συνδέσει στον φορητό (Ubuntu 8.10) δεν αντιμετώπισα ποτέ κανένα πρόβλημα. Βέβαια στους δικούς μου εξωτερικούς το πρώτο που έκανα ήταν να αφαιρέσω το λογισμικό που είχαν (που ούτως ή άλλως υπάρχει και σε CD).
Οπότε για το δεύτερο θέμα ας σου απαντήσει καλύτερα κάποιος άλλος.
Σημειώνω εδώ ότι το σύστημα αρχείων των δίσκων μου είναι FAT32 (για μεγαλύτερη συμβατότητα).
Το SUSE στην δουλειά μου δεν βλέπει NTFS.

Εάν δεν βλέπει το NTFS είναι πρόβλημα τις SUSE και όχι το Δίσκου .
@nikos1364
FAT32 είναι πρόβλημα δεν μπορεί να πάρει αρχεία πάνω από 4 GB οπότε μην το κάνεις κανονικά NTFS και θα είσαι οκ .
Απλά αποσύνδεσε το δίσκο και επανασύνδεσε το και μην τρέχεις το πρόγραμμα του εάν άνοιξε κανονικά απλά σβήσε τα αρχεία που θα βρεις μέσα .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 12 Φεβ 2009, 17:07

nikos1364 έγραψε:ΜΟΛΙΣ ΑΓΟΡΑΣΑ ΕΝΑΝ ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΣΚΟ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΑ ΕΝΩ ΗΜΟΥΝ στο ubuntu, ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ MOUNT ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΟΙΓΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΞΩ ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ. ΠΑΩ ΝΑ ΤΗΝ ΤΡΕΞΩ ΜΑ ΠΕΤΑΕΙ ERROR ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ 500GB ΣΚΛΗΡΟΣ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΙΤΑ ΜΟΝΟ 10MB. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Μου συνέβει το ίδιο πράγμα και μένα. Έχω δίπλα μου ένα LaCie 320GB και στη πρώτη σύνδεση εμφάνισε αυτόματα ότι θέλει να εκτελέσει μια εφαρμογή.
Κοιτώντας πιο προσεκτικά, είδα ότι απλά υπάρχει το autorun.inf, το οποίο δεν έχει εντολές που είναι κατάλληλες για το Linux.
Οπότε, το Autorun.inf δεν έχει νόημα για Linux.

Στην περίπτωσή σου, μπορείς να επιλέξεις
1. αν θα χρησιμοποιήσεις τη συσκευή και σε συστήματα Windows, μπορείς να κάνεις την αρχικοποίηση (πρώτη σύνδεση) σε Windows.
Το λογισμικό της LaCiE, όπως διάβασα, θα κάνει επαναμορφοποίηση (reformat) το δίσκο σε ένα ή δύο κομμάτια (το επιλέγεις) και μετά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.
2. Σβήνεις τις κατατμήσεις μέσω Linux και κάνεις τη δουλειά από το Linux.
Θα ήταν καλό να φτιάξεις κάποιες κατατμήσεις και σε EXT3· είναι γενικά προσβάσιμα μόνο σε Linux και δεν έχεις πρόβλημα για κατά λάθος διαγραφή από χρήστες Windows.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Themis-T » 12 Φεβ 2009, 21:02

Εδώ πρέπει να κάνουμε μια επισήμανση: όλοι οι εξωτερικοί δίσκοι είναι FAT32, για μεγαλύτερη συμβατότητα με όλα τα συστήματα. Φαντάζεστε κάποιος άσχετος (υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν ασχολούνται με αυτά) να παίρνει ένα δίσκο και να πρέπει να κάνει διαμόρφωση για να τον χρησιμοποιήσει;
Για παράδειγμα, τα ρούτερ με υποδοχή USB για εξωτερικό δίσκο δέχονται μόνο δίσκους FAT32.
(Έχω επίσης Lacie 160 με FAT32. Πρώτα τον έβαλα στο Linux, πέρασα κάτι ταινίες και τραγούδια και τον έδωσα στις κόρες μου που τον έβαλαν σε ΧΡ και δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε με αρχικοποίηση ούτε με κάτι άλλο).
Themis-T
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 12 Φεβ 2009, 23:26

Themis-T έγραψε:Εδώ πρέπει να κάνουμε μια επισήμανση: όλοι οι εξωτερικοί δίσκοι είναι FAT32, για μεγαλύτερη συμβατότητα με όλα τα συστήματα. Φαντάζεστε κάποιος άσχετος (υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν ασχολούνται με αυτά) να παίρνει ένα δίσκο και να πρέπει να κάνει διαμόρφωση για να τον χρησιμοποιήσει;
Για παράδειγμα, τα ρούτερ με υποδοχή USB για εξωτερικό δίσκο δέχονται μόνο δίσκους FAT32.
(Έχω επίσης Lacie 160 με FAT32. Πρώτα τον έβαλα στο Linux, πέρασα κάτι ταινίες και τραγούδια και τον έδωσα στις κόρες μου που τον έβαλαν σε ΧΡ και δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε με αρχικοποίηση ούτε με κάτι άλλο).

Και είσαι λάθος για το όλοι εξωτερικοί δίσκοι , στικάκια ναι όχι δίσκοι .
Θες να πεις ότι σε NTFS υπάρχει πρόβλημα ?
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Themis-T » 13 Φεβ 2009, 01:13

Σχετικά με τους εξωτερικούς: Είχα πάρει πρόσφατα ένα εξωτερικό Western Digital 320 Gb 2,5'' για το φορητό υπολογιστή και επίσης ένα Lacie 160 Gb 2,5 ίντσες. Και οι δύο ήταν FAT32. Οπότε υπέθεσα, λανθασμένα ίσως, ότι όλοι είναι διαμορφωμένοι σε FAT32.
O φορητός μου υπολογιστής (αγορασμένος πριν 1 1/2 χρόνο - Asus A6J, WinXP) είχε εσωτερικό σκληρό, με 2 κατατμήσεις, διαμορφωμένο σε FAT32, με προεγκατεστημένο ένα πρόγραμμα της Asus για μετατροπή σε NTFS.
Τα ρούτερ που ανέφερα (πχ πάλι ένα της Asus με 2 θύρες USB για σύνδεση εξωτερικού σκληρού δίσκου και εκτυπωτή) υποστηρίζουν μόνο δίσκους σε FAT32.
Στους υπολογιστές στην δουλειά μου που έχουν SUSE 8, οποιοσδήποτε εξωτερικός δίσκος είτε σκληρός είτε stick είναι σε NTFS δεν αναγνωρίζεται και δεν διαβάζεται, σίγουρα λόγω της έκδοσης του λειτουργικού.
Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει πρόβλημα με το NTFS.
Απλώς θεώρησα ότι είναι καλό να αναφέρω κάποια παραδείγματα και να κάνω την επισήμανση αυτή, ότι δηλαδή το FAT32 είναι συμβατό με περισσότερα συστήματα -κυρίως παλαιότερους υπολογιστές και λειτουργικά- από ότι το NTFS.
Ούτως ή άλλως ο καθένας επιλέγει αυτό που θέλει και αυτό που τον βολεύει.
Themis-T
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 13 Φεβ 2009, 08:37

Σωστά αυτά που γράφει ο Themis-T,ωστόσο αν χρησιμοποιεί κάποιος και Windows (όπως εγώ :) )τότε το ntfs είναι μονόδρομος,για τον λόγο που έγραψε ο linuxman,οτι δηλαδή το fat32 δεν υποστηρίζει αρχεία >4Gb.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 13 Φεβ 2009, 13:50

Themis-T έγραψε:Σχετικά με τους εξωτερικούς: Είχα πάρει πρόσφατα ένα εξωτερικό Western Digital 320 Gb 2,5'' για το φορητό υπολογιστή και επίσης ένα Lacie 160 Gb 2,5 ίντσες. Και οι δύο ήταν FAT32. Οπότε υπέθεσα, λανθασμένα ίσως, ότι όλοι είναι διαμορφωμένοι σε FAT32.
O φορητός μου υπολογιστής (αγορασμένος πριν 1 1/2 χρόνο - Asus A6J, WinXP) είχε εσωτερικό σκληρό, με 2 κατατμήσεις, διαμορφωμένο σε FAT32, με προεγκατεστημένο ένα πρόγραμμα της Asus για μετατροπή σε NTFS.
Τα ρούτερ που ανέφερα (πχ πάλι ένα της Asus με 2 θύρες USB για σύνδεση εξωτερικού σκληρού δίσκου και εκτυπωτή) υποστηρίζουν μόνο δίσκους σε FAT32.

Το ζήτημα που υπάρχει εδώ είναι ότι κάποιες συσκευές router μπορεί να έχουν μόνο υποστήριξη για FAT32, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι συσκευές είναι έτσι.
Αν η συσκευή σου μπορεί να αναβαθμιστεί με το OpenWRT (ελεύθερο firmware για πολλούς ασύρματους router, που ξεκλειδώνει πολλές δυνατότητες), τότε μπορείς να ενεργοποιήσεις και το NTFS,
http://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=10172

Ένα πράγμα που δεν είδαμε στο forum αυτό είναι να δοκιμάσει κάποιος το OpenWRT.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό irmo » 15 Απρ 2009, 20:47

Σκέφτηκα να μην κάνω καινούριο θέμα μιας και το πρόβλημά μου σχετίζεται με ένα εξωτερικό δίσκο της Lacie. ο οποίος συνδέεται μόνο με firewire στον ΗΥ μου.

Το πρόβλημα είναι πως δεν το βλέπει καν το λειτουργικό, ενώ βλέπει πως υπάρχει θύρα firewire. Ο σκληρός είναι ευανάγνωστος σε Μακ και Windows. Έψαξα αρκετά και στο φόρουμ σας και σε κάποια ξένα, αλλά δεν βρήκα κάποια απάντηση. (ίσως να μην έκανα τα σωστά queries!).

Μήπως μπορεί κάποιος να με βοηθήσει;
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Άριστα
Λειτουργικό σε Η/Υ κ μοντέλο: Ubuntu 9.04 x64 σε Mixed Desktop
Προδιαγραφές ⇛ AMD Phenom Quad │ 4GB │ Nvidia GeForce 9600 GT │ BCM4318 │ LG 1920x1080 27''

http://www.fdparnonas.gr | Travian Online Game: http://www.travian.gr/?uc=gr2_337
irmo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περιφερειακά