- Κώδικας: Επιλογή όλων
από vagrale13 » 15 Φεβ 2010, 12:28
Αυτο σημαινει πως δεν εχεις εγκατεστημενο το foremost!
Σήμερα εργάσθηκα μεθοδικά και αποφασιστικά και το αποτέλεσμα με δικαίωσε απόλυτα :
1. Εγκατέστησα ως μόνο λειτουργικό σύστημα το Ubuntu 9.10 και μερικά προγράμματα απαραίτητα για τις πρώτες δοκιμές. Η εγκατάσταση έγινε αρκετά εύκολα, γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σημαντικό να έχεις κάνει την κατάλληλη προεργασία μελετώντας θέματα Linux και εγκατάστασης. Τα πάντα είναι διαθέσιμα στο δίκτυο και ιδιαίτερα στο φόρουμ του Ubuntu.gr. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου σε όσους έχουν εργαστεί για την δημιουργία και παρουσίαση όλων αυτών των θεμάτων.
2. Σχετικά με την ανάκτηση των “χαμένων” αρχείων.
Μέχρι τώρα πραγματοποιούσα όλες τις εργασίες, για την ανάκτηση των “χαμένων” αρχείων, μέσα από LiveCD. Δεν είχα θετικά αποτελέσματα γιατί πράγματι το Foremost δεν ήταν εγκατεστημένο. To synaptic μου έδειχνε ότι ήταν εγκατεστημένο
viewtopic.php?f=16&t=10029&start=40#p105725, ενώ όταν έδωσα τη σχετική εντολή από το Terminal διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν
viewtopic.php?f=16&t=10029&start=40#p105725.
Επειδή μου παρουσιάστηκαν και κάποια άλλα προβλήματα που σαν αρχάριος στο Linux δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω, προχώρησα στην κανονική εγκατάσταση του Ubuntu 9.10 και στη εγκατάσταση του foremost.
Παρακάτω περιγράφω τις εντολές που έδωσα για τη δημιουργία των “disk image” των διαμερισμάτων από τα οποία θα ανακτουσα τα διαγραμμένα αρχεία και ακολούθως για την ανάκτηση των διαγραμμένων αρχείων, πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις του
vagrale13.
Ο δίσκος από τον οποίο πραγματοποίησα την ανάκτηση ήταν εξωτ. USB 250 GB της WD με τρία (3) διαμερίσματα : sdc1, sdc5 και sdc6. Τους “disk image” τους δημιουργησα σε άλλο εξωτ. δίσκο USB 500GB της LaCie : IMAGEWDsdc1, IMAGEWDsdc5 και IMAGEWDsdc6 και τα αρχεία αποθήκευσης των ανακτημένων αρχείων στον ίδιο εξωτ. δίσκο : RESCUEWDsdc1, RESCUEWDsdc5, RESCUEWDsdc6.
Παραθέτω τις εντολές και τα αποτελέσματα παραδειγματικά μόνο για το διαμέρισμα sdc5.
Εντολή δημιουργίας disk image του διαμερίσματος sdc5 από το οποίο θα ανακτήσουμε τα διαγραμμένα αρχεία :
sudo dd if=/dev/sdc5 of=/media/LaCie/IMAGEWDsdc5.dd
Εντολή ανάκτησης διαγραμμένων αρχείων από τον αντίστοιχο disk image :
sudo foremost -o /media/LaCie/RESCUEWDsdc5 -t all -i /media/LaCie/IMAGEWDsdc5.dd
Ο φάκελος IMAGEWDsdc5.dd δημιουργείται αυτόματα, το φάκελο RESCUEWDsdc5 τον δημιούργησα στο /media/LaCie/.
Συγκεντρωτικά αποτελέσματα των ανακτηθέντων αρχείων:
Foremost started at Sat Feb 20 23:44:24 2010
Invocation: foremost -o /media/LaCie/RESCUEWDsdc5 -t all -i /media/LaCie/IMAGEWDsdc5.dd
Output directory: /media/LaCie/RESCUEWDsdc5
Configuration file: /etc/foremost.conf
File: /media/LaCie/IMAGEWDsdc5.dd
Start: Sat Feb 20 23:44:24 2010
Length: 206 GB (221556109824 bytes)
Finish: Sun Feb 21 03:59:23 2010
7601 FILES EXTRACTED
jpg:= 4353
gif:= 65
bmp:= 85
wmv:= 186
mov:= 3
rif:= 60
htm:= 23
ole:= 174
zip:= 28
rar:= 9
exe:= 138
png:= 2342
mpg:= 33
pdf:= 102
Foremost finished at Sun Feb 21 03:59:23 2010
Τοδιαμέρισμα dsc5 είναι 206 GB και ανακτήθηκαν απ' αυτόν 7.623 αντικείμενα συνολικού μεγέθους 6,8 GB.
Όπως διακρίνετε στον πίνακα των ανακτηθέντων αρχείων
δεν υπάρχουν τα αρχεία mp3. Υπάρχει τρόπος να ανακτηθούν και αυτά με το foremost ; Αν όχι με ποιό άλλο πρόγραμμα μπορώ να πραγματοποιήσω την ανάκτηση; (είχε αναφερθεί το Testdisk
viewtopic.php?f=16&t=10029&start=10#p103323 ).
Δεν έχω ακόμα διερευνήσει τις ανακτηθείσες φωτογραφίες και δεν έχω άποψη για το ποσοστό επιτυχίας.
( Παραμένει ερωτηματικό το πως θα εγκαθιστούσα το feremost με Λ/Σ Ubuntu 9.10 με LiveCD.)
Ευχαριστώ το φίλο vagrale13 για τη βοήθειά του για την επίλυση του προβλήματος καθώς και όσους άλλους βοήθησαν σ'αυτή την προσπάθεια.