Έχω έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο 3 ΤΒ που τον χρησιμοποιούσα εδώ και 2 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Ούτε προσάρτηση ούτε αποπροσάρτηση δεν έκανα ποτέ και δούλευε μια χαρά. Το μόνο μου θέμα ήταν ότι από το εργοστάσιο ήταν σε format FAT32 και δεν μπορούσα να προσθέσω αρχεία μεγαλύτερα των 4 GB.
Αποφάσισα λοιπόν να του κάνω format σε NTFS χωρίς όμως κανένα partition γιατί τον θέλω απλά για να αποθηκεύω βίντεο και φωτογραφίες.
Κάνω λοιπόν το Format και αντιγράφω ένα μεγάλο αρχείο να δω αν όλα είναι οκ. Μια χαρά ως εδώ. Αντιγράφω και όλα τα υπόλοιπα που είχα κάνει back up σε 3 άλλους εξωτερικούς μικρότερους και κλείνω τον υπολογιστή χωρίς να κάνω αποπροσάρτηση (όπως έκανα ως τώρα άλλωστε και όπως ακριβώς κάνω και με τους 3 άλλους δίσκους). Οι υπόλοιποι 3 είναι ένας 120 GB με format NTFS, ο δεύτερος είναι 500 GB πάλι σε NTFS και ο τρίτος 400 GB σε FAT32. Αυτούς τους χρησιμοποιώ χρόνια χωρίς να ασχολούμαι με προσάρτηση και αποπροσάρτηση χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Ανοίγω λοιπόν την επόμενη μέρα τον υπολογιστή και δεν μπορεί να κάνει προσάρτηση στον μεγάλο που έκανα format (3ΤΒ).
Ψάχνοντας σε διάφορα forums δεν έβγαλα άκρη πλην του ότι κατάφερα να σώσω τα αρχεία χρησιμοποιόντας το Hiren's Boot CD.
Κάνω νέο format (αυτή τη φορά σε ext4 αφού μόνο Ubuntu 13.10 χρησιμοποιώ) και επαναλαμβάνεται ακριβώς το ίδιο σενάριο!
Και τις 2 φορές έδωσα την εντολή sudo fdisk -l και προσπάθησα να βρω τι φταίει όμως μου έβγαλε άλλα την πρώτη φορά και άλλα την 2η.
Μετά από μια εβδομάδα ψάξιμο ακόμα δεν έχω βρει τι ακριβώς φταίει. Κάπου διάβασα κάτι ότι σε τόσο μεγάλους δίσκους 3ΤΒ πρέπει να κάνεις partitions.
Το θέμα είναι όμως πως ούτε πριν είχε partitions. Άνοιγα τον υπολογιστή και απλά "έβλεπα" ολόκληρο τον δίσκο με τα αρχεία του.
Για να μην τα πολυλογώ:
1. μου φαίνεται χαζό να δούλευε πριν και να μην δουλεύει τώρα χωρίς την διαδικασία αποπροσάρτησης κάθε φορά που ανοίγω τον υπολογιστή.
2. μου φαίνεται πιο χαζό ακόμα να μπορεί να "δει" τον σκληρό ο υπολογιστής που έκανα boot με ένα CD σε περιβάλλον windows XP!
Υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μου πει τι συμβαίνει; Και μάλιστα πιο πολύ με ενδιαφέρει να μου πει τι πρέπει να κάνω για να λειτουργήσει πάλι όπως πριν αλλά να μπορώ να αποθηκεύω μεγάλα αρχεία. Είναι λίγο χαζό να έχεις σκληρό 3ΤΒ και να μην μπορείς να αποθηκεύεις αρχεία μεγαλύτερα των 4 GB.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Γιώργος