RAID Array με USB, γινεται?

...hardware-drivers για περιφερειακά (εκτυπωτές, κάμερες, εξ. σκληροί, κλπ)
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για την ευκολότερη επίλυση του προβλήματός σας.
Καλό είναι να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα της εντολής στο τερματικό :
lsusb

RAID Array με USB, γινεται?

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 11 Δεκ 2013, 21:42

Για χρονια ειχα ενα network drive (NAS) το οποιο χρησιμοποιουσαμε ολοι στο σπιτι για backup. Οταν εφυγα απο την Ελλαδα το 11, το πηραμε μαζι μας και οταν προμηθευτηκαμε καινουρια PC/Laptop μεταφεραμε τα χρησιμα στοιχεια στους σκληρους και σταματησαμε (κακως) να το χρησιμοποιουμε.

Προσφατα η γυναικα μου θυμηθηκε καποια προσθετα αρχεια που ηθελε να χρησιμοποιησει και το ξανασυνδεσα, αλλα δυστυχως... το temperature sensor πεθανε και δεν ξεκιναει (το εψαξα στο Internet, συνηθες προβλημα λεει... :thumbdown: )

Το NAS ειναι ενα RAID 1 με δυο δισκους SATA mirrored. Αγορασα ενα USB Box και εβαλα τον ενα. Το κουτι αναγνωριζεται (με lsusb το βλεπω) καθως και ο δισκος (το disk utility τον βλεπει σαν μερος του RAID Array, αλλα δεν ξεκιναει γιατι λειπει το αλλο μισο...)

Τa ερωτημαta:

a) Θα δουλεψει σαν RAID 1 αν παρω αλλο ενα κουτι και βαλω και τον αλλο δισκο, η χρειαζεται hardware controller?

O σκοπος ειναι να αντιγραψω ολα τα δεδομενα σε αλλους δισκους που χρησιμοποιω σαν backup και να κανω τους 500 GB reformat.
b) Το Desktop μου ειναι του 11. Κατι ψιλοθυμαμαι για RAID controller εσωτερικα. Πως το ψαχνω? Το ανοιξα, δεν εχει RAID controller

EDIT: 14/12/13 Τελικα ο νουμερο 1 δισκος την ειχε ακουσει. Εχω βαλει καινουριο δισκο και τωρα τον αντιγραφει (mirroring). Παιρνει περι τις 8 ωρες. Δεδομενου οτι το ανεμιστηρακι δεν δειχνει σημεια ζωης, εχω βγαλει το καλυμμα. Οταν τελειωσει αυτη η αντιγραφη, θα κανω backup τα περιεχομενα και μετα θα δοκιμασω να τους τρεξω με software RAID και βλεπουμε.

Παντως υπολογιζω οτι αυτο το συστημα (NAS) το αγορασα ειτε το 04 ειτε το 05. Τελικα εχω αλλαξει και τους δυο δισκους, αλλα τα δεδομενα υπαρχουν ακομη! Τα εχει βγαλει τα λεφτα του...
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Re: RAID Array με USB, γινεται?

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 15 Δεκ 2013, 08:49

Η αντιγραφη (mirroring) τελειωσε επιτυχως! :thumbup:

Αυριο θα κανω ενα δευτερο backup και μετα θα δοκιμασω software RAID! :wtf:
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περιφερειακά