Aργή απόκριση Κεφαλαίων σε πεζά (CAPS LOCK delay)

...hardware-drivers για περιφερειακά (εκτυπωτές, κάμερες, εξ. σκληροί, κλπ)
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για την ευκολότερη επίλυση του προβλήματός σας.
Καλό είναι να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα της εντολής στο τερματικό :
lsusb

Aργή απόκριση Κεφαλαίων σε πεζά (CAPS LOCK delay)

Δημοσίευσηαπό Arathorn » 27 Μαρ 2014, 20:17

Καλησπέρα στην κοινότητα! Είμαι καινούργιος εδώ. Μόλις πριν μερικές μέρες εγκατέστησα (επιτέλους) το λειτουργικό ubuntu. Για αρχή έχω συναντησει μερικά προβλήματα. Ένα εξ'αυτών είναι το λεγόμενο "CAPS LOCK delay".

Mε άλλα λόγια η "απόκριση" του caps lock απο κεφαλαία στα μικρά, αργεί χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα εκεί που θα γράφαμε "Γειά σου Νίκο", εμένα στο ubuntu μου εμφανίζεται ως εξής "ΓΕια σου ΝΙκο"

Ίσως σε αρκετούς φαντάζει "μικρό" πρόβλημα, αλλά επειδή γνωρίζω τυφλό σύστημα, είναι θέμα που με απασχολεί.

Αν γνωρίσει κάποιος κάτι (όσο και αν έψαξα δεν βρήκα κάποια λύση) ας πει.

ΕΥχαριστώ. :P
Άβαταρ μέλους
Arathorn
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Aργή απόκριση Κεφαλαίων σε πεζά (CAPS LOCK delay)

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 27 Μαρ 2014, 20:33

Συγνώμη αλλά γιατί πατάς το CAPS LOCK;
Είναι καθυστέρηση από μόνο του.
Πατάμε το shift παράλληλα με το γράμμα, δεν συμφέρει το CAPS LOCK γιατί κάνουμε δύο κινήσεις αντί για μία.
Προτείνω με το CAPS LOCK να αλλάζεις γλώσσα.
Τέλος πάντων το δοκίμασα σε εμένα και δεν υπάρχει καθόλου καθυστέρηση.
Δηλαδή πατάω το Α συνεχόμενα και γρήγορα και κάθε φορά που πατάω το CAPS LOCK αλλάζει
Έχω όμως την 14.04
Άρα προτείνω να εγκαταστήσεις την 14.04 που σε 21 μέρες γίνεται σταθερή και θα έχει λυθεί το πρόβλημα σου.
Η 14.04 χρησιμοποιεί άλλο σύστημα. Δοκίμασε την σε live πριν την εγκαταστήσεις.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Arathorn » 27 Μαρ 2014, 22:01

Aπ όταν μάθαινα για υπολογιστές, ήξερα πως το CAPS LOCK είναι για κεφαλαία γράμματα. Καθυστέρηση μπορεί να είναι σε σχέση με αυτό που λες (πατημένο το shift), αλλά όπως είπα και πριν, έχω μάθει να γράφω πολύ γρήγορα (τυφλό σύστημα γαρ) και μου είναι δύσκολο (εως αδυνατον) να αλλάξω. Για σκέψου πχ να παίζεις χρόνια πολύ γρήγορα πιάνο και μετά να σου πουν ότι η διάταξη των δαχτύλων σου πάνω στα πλήκτρα πρέπει να είναι διαφορετική!

Απο προγράμματα ήδη εκμάθησης τυφλού συστήματος έως τις αμέτρητες ώρες πάνω σε word και σε H/Y γενικά, το μικρό δαχτυλάκι κάνει ταχύτατα (και ασυναισθητα πλέον) την κίνηση "CAPS LOCK-Α". To να το "αλλάξω" και να πατάω shift, καταλαβαίνεις πως απλά δεν μπορεί να γίνει.

Πάντως μου κάνει εντύπωση που δεν έχω δει ένα αντίστοιχο πρόβλημα εδώ στο φόρουμ (απο το ψάξιμό μου δηλαδή). Στα αντίστοιχα ξένα γίνεται "χαμός" με αυτό το πρόβλημα και δεν κατάφερα να βρω μια λύση.

Είναι ίσως το μόνο "χοντρό" θέμα που με αποθαρύνει απο το ubuntu. Αυτό που είπες με την 14.04 είναι ενθαρρυντικό (κυρίως το ότι θα γίνει σταθερή). Αν τελικά μεταβώ σε αυτήν την έκδοση, μακάρι εκεί να μην υπάρχει το σχετικό bug.

Άν πάντως κάποιος γνωρίζει κάτι ή έχει αντίστοιχο πρόβλημα, ας πει. Ευχαριστώ.
Άβαταρ μέλους
Arathorn
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 27 Μαρ 2014, 22:40

Συγνώμη και πάλι, αλλά όποιος έφτιαξε το πληκτρολόγιο, έφτιαξε το CAPS LOCK για να αλλάζει ΟΧΙ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ σε κεφαλαία από μικρά αλλά για πολλά. Για ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ χρησιμοποιούμε ΑΝΕΚΑΘΕΝ το swift.
Όταν κάνουμε κάτι λάθος δεν κρυβόμαστε πίσω από την συνήθεια, αλλά ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ να βελτιστοποιηθούμε.
Τρανό παράδειγμα των ανωτέρω ότι ξεφύγαμε από τα windows για κάτι καλλίτερο(και το καλλίτερο επιβάλετε να είναι διαφορετικό).
Ξέρεις βέβαια ότι το παραπάνω ήταν το άλφα και το ωμέγα για να ξεφύγουμε από τις σπηλιές και να παρασύρουμε στον πολιτισμό και τους υπόλοιπους που έλεγαν
Κώδικας: Επιλογή όλων
"εγώ έτσι τα βρήκα, έτσι τα έμαθα και δεν μπορώ να αλλάξω"

Είμαι μεγάλος και πρόπερσι άλλαξα την συνήθεια δεκαετιών με το CAPS LOCK στην εναλλαγή γλώσσας αντί του shift+alt.
Επειδή δε μου πήρε μια βδομάδα για να το συνηθίσω άφησα το shift+alt σε μια διανομή και το CAPS LOCK σε άλλη επίτηδες.
έγραψε:Για σκέψου πχ να παίζεις χρόνια πολύ γρήγορα πιάνο και μετά να σου πουν ότι η διάταξη των δαχτύλων σου πάνω στα πλήκτρα πρέπει να είναι διαφορετική!

Άκυρο το παράδειγμα γιατί στο συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αλλάζουν θέσεις τα δάχτυλα.
Εξακολουθούν να καλύπτουν(το αριστερό χέρι πάντα) τα α σ δ φ και το δαχτυλάκι αντί να πάει αριστερά, πάει κάτω
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 27 Μαρ 2014, 22:48

Καλησπέρα και από μένα και καλωσόρισες στο forum.

Αρκετά περίεργο το πρόβλημά σου και πιθανότατα δύσκολο να επιλυθεί με κάποια διαδικασία, εκτός από αυτές που περιγράφει ο sotos21, δηλαδή με μία ενημέρωση του πυρήνα.
Μπορείς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τον υπολογιστή και το πληκτρολόγιο; Είναι laptop;
Αν υπάρχει η δυνατότητα, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις κάποιο εξωτερικό πληκτρολόγιο και να δεις αν υπάρχει η ίδια συμπεριφορά.

Το νήμα παραμένει σε αυτή την ενότητα μέχρι να διευκρινιστεί αν το πρόβλημα είναι στο συγκεκριμένο πληκτρολόγιο με τη συγκεκριμένη έκδοση Ubuntu.

Off topic:
Σωτήρη και εγώ με το CAPS LOCK τα κάνω αυτά. Έτσι το συνήθισα.
Όντως πιθανότατα να είναι πιο γρήγορο όπως το περιγράφεις με το Shift.
Αλλά αν έχεις συνηθίσει αλλιώς, η αλλαγή είναι δύσκολη. Εδώ ακόμα να συνηθίσω το Super+Space για την αλλαγή γλώσσας. :P
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Arathorn » 28 Μαρ 2014, 00:11

Καλησπέρα eliasps και σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.

Ο υπολογιστής μου είναι desktop. Το πληκτρολόγιο είναι ένα Logitech G15. Σκέφτηκα και εγώ μήπως φταίει το πληκτρολόγιο και το αντικατέστησα με ένα παλαιότερο που έχω. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. :(

Αν θέλεις ρώτα με ό,τι άλλο χρειάζεται να σου πω για τον υπολογιστή μου.
Άβαταρ μέλους
Arathorn
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό anapodos » 28 Μαρ 2014, 02:06

Μπορείς να δοκιμάσεις με την 14.04 από live dvd ή usb και να μας πεις άμα κάνει τα ίδια?
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Πρώτα βήματα ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.04 precise 3.2.0-55-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.2.0-54-generic, Windows 7
3 AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 6000+ ‖ RAM 3955 MiB ‖ ASUS INC. M2R32-MVP
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Turks PRO [Radeon HD 6570/7570] [1002:6759] {fglrx_pci}
5 eth0: Marvell 88E8001 Gigabit Ethernet Controller [11ab:4320] (rev 13)
anapodos
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Arathorn » 28 Μαρ 2014, 19:29

Bεβαίως! Με την πρώτη ευκαιρία θα το τεστάρω.
Άβαταρ μέλους
Arathorn
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Arathorn » 29 Μαρ 2014, 03:01

Μόλις έτρεξα και την 14.04 έκδοση απο live dvd· το πρόβλημα παραμένει. :(
Άβαταρ μέλους
Arathorn
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 29 Μαρ 2014, 06:50

Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό από παλιά. Η μη διόρθωσή του (κατά τη δική μου γνώμη) οφείλεται στο ότι είστε μειοψηφία. Όπως αναφέρει και ο sotos21 παραπάνω, η πλειοψηφία χρησιμοποιεί το [shift] για να αλλάξει ένα γράμμα σε κεφαλαίο και όχι το Caps Lock. Δεδομένου ότι ο X server θα αντικατασταθεί από τον Wayland σε συνδυασμό με την χαμηλή προτεραιότητα του bug, δεν βλέπω να διορθώνεται.

Ωστόσο, κάποιοι προτείνουν μια λύση. Δοκίμασε την να μας πεις αν δουλεύει.
Άνοιξε ένα τερματικό και γράψε
nano my_xkbmap

στον κειμενογράφο που θα ανοίξει μέσα στο τερματικό κάνε αντιγραφή και επικόλληση τα παρακάτω.
Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
key <CAPS> {
repeat=no,
type[group1]="ALPHABETIC",
symbols[group1]=[ Caps_Lock, Caps_Lock ],
actions[group1]=[ LockMods(modifiers=Lock), Private(type=3,data[0]=1,data[1]=3,data[2]=3) ]
};

Αποθήκευσε το αρχείο πατώντας τον συνδυασμό Ctrl+O και μετά [Enter] και έπειτα βγες από τον nano με Ctrl+X.
Έπειτα εκτέλεσε στο τερματικό τις παρακάτω εντολές, μια-μια.

xkbcomp -xkb $DISPLAY my_xkbmap
xkbcomp my_xkbmap $DISPLAY

Θα πάρεις κάποια warnings, αλλά αγνόησέ τα.
Δοκίμασε πάλι το Caps Lock. Δουλεύει τώρα όπως θέλεις; (χωρίς το delay δηλαδή).

Αν ναι,
μπορείς να αποθηκεύσεις τις παραπάνω δυο εντολές σε ένα script που θα τοποθετηθεί στις startup applications (για να μην τις εκτελείς χειροκίνητα κάθε φορά που εκκινεί ο X server, αλλά να γίνεται αυτόματα).

Για startup application script.
Spoiler: show
Εκτελείς σε τερματικό

mkdir bin
nano bin/caps_nodelay.sh

μετά. copy-paste μέσα τα παρακάτω

#!/bin/bash
sleep 5
xkbcomp -xkb $DISPLAY my_xkbmap
xkbcomp my_xkbmap $DISPLAY
exit 0

σώζουμε το αρχείο με Ctrl+O και [enter] και μετά Ctrl+X για να βγούμε από τον nano.
Δίνεις δικαιώματα εκτέλεσης

chmod 755 bin/caps_nodelay.sh

Ανοίγουμε το startup applications (το βρίσκεις αν γράψεις στην αναζήτηση το συγκεκριμένο όνομα) και πατάμε add για προσθήκη νέας εφαρμογής. Το μόνο σημαντικό εδώ είναι το command. Εκεί βάζουμε το absolute ή relative path που βρίσκεται το executable. Προσωπικά προτιμώ πάντα absolute, οπότε γράφεις στο command:
/home/<username>/bin/caps_nodelay.sh
και το αποθηκεύεις.
Όπου <username> το αντικαθιστάς με το πραγματικό username που έχεις και επίσης, μην μεταφέρεις αλλού το αρχείο my_xkbmap.

• Η αναφορά του bug η οποία ξεκίνησε το 29-04-2010 και φαίνεται να τελειώνει 29-10-2012, χωρίς ωστόσο να επιλύει το πρόβλημα.
  • Μια νέα αναφορά (συνέχεια της προηγούμενης) υπάρχει εδώ η οποία βρίσκεται ακόμη σε στάδιο NEW.
Η λύση που προτείνω παραπάνω, αναφέρεται στα σχόλια του πρώτου bug.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περιφερειακά