HP printer wifi  Το θέμα επιλύθηκε

...hardware-drivers για περιφερειακά (εκτυπωτές, κάμερες, εξ. σκληροί, κλπ)
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για την ευκολότερη επίλυση του προβλήματός σας.
Καλό είναι να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα της εντολής στο τερματικό :
lsusb

HP printer wifi

Δημοσίευσηαπό thanasis2014 » 14 Σεπ 2014, 09:13

Θελω να εγκαταστησω τον εκτυπωτη μου, πηγα στις ρυθμησεις συστηματος στους εκτυπωτες να τον προσθεσω και μου ζηταει URI, το οποιο δεν ξερω τι ειναι και ουτε το γραφει πουθενα πανω της η συσκευη. Δεν δοκιμασα να τον συνδεσω με USB γιατι υποστηριζει wifi printing το οποιο και με βολευει. Γνωριζετε τι πρεπει να κανω γιατι εδω και μια μερα το ψαχνω αλλα δεν καταφερνω τιποτα;
Πρωην χρηστης windows (πλεον 5 χρονια σε προγραμμα απεξαρτησης!!!)
Τωρινος χρηστης Mac OS
Πρωτη επαφη με ubuntu το 2008 για ενα μηνα
HP G7060
thanasis2014
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: HP printer wifi  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό dim459 » 14 Σεπ 2014, 12:03

Πρώτον δες αν είναι εγκατεστημένα τα πακέτα hplip και hplip-gui.
Δεύτερον, μιας και δεν μας γράφεις ποιος hp είναι πήγαινε στη συσκευή, αν δεν ξέρεις δες το manual και όρισέ της να μην παίρνει διευθύνσεις dhcp αυτόματα, αλλά μια static ip, μέσα στο εύρος διευθύνσεων που μοιράζει ο ρούτερ σου, πχ αν ο ρούτερ μοιράζει διευθύνσεις από 192.168.1.2 έως 192.168.1.200, βάλε μια κάπου ψηλά, ας πούμε 192.168.1.150. Αν δεν το κάνεις αυτό και να σου βρει τη συσκευή, την πρώτη φορά που θα κλείσει ο ρούτερ, πιθανότατα θα της δώσει μετά άλλη διεύθυνση και δεν θα τη βρίσκει.
Αν πάλι ο εκτυπωτής σου δεν ρυθμίζεται από το πλήκτρα του, αλλά μόνο μέσα web interface, τότε αφού πρώτα διαπιστώσεις ποιες διευθύνσεις δίνει ο ρούτερ σου, άνοιξε ένα browser και άρχισε να πληκτρολογείς τις πρώτες μέχρι να βρεις τη σελίδα του, στο παράδειγμα που αναφέρω παραπάνω λογικά θα είναι κάπου μεταξύ 192.168.1.2 και 192.168.1.10.
Επίσης κάποια μοντέλα με ένα συνδυασμό πλήκτρων τυπώνουν σελίδα με πληροφορίες, στην οποία αναγράφεται η τρέχουσα διεύθυνσή του.
Αφού τελικώς ορίσεις μια συγκεκριμένη static ip στον εκτυπωτή κλείσε τον ρούτερ σου και ξανάνοιξέ τον, για να δώσει στον εκτυπωτή τη διεύθυνση που επέλεξες.
Στη συνέχεια τρέξε στο τερματικό
Κώδικας: Επιλογή όλων
hp-setup

ή ανάλογα με την έκδοση αν σου πει ότι δεν έχει τα απαραίτητα δικαιώματα
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo hp-setup

και στην εφαρμογή που θα ανοίξει επίλεξε network/ethernet/wireless network και προχώρησε στην εγκατάσταση.
Παρέλειψα να αναφέρω ότι θα πρέπει να ελέγξεις είτε από τη συσκευή είτε από το web interface της ότι το wireless είναι ενεργοποιημένο.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Re: HP printer wifi

Δημοσίευσηαπό thanasis2014 » 14 Σεπ 2014, 12:13

Ευχαριστω παρα παρα πολυ για την βοηθεια. Ειμαι αρκετα ασχετος και οσα μου περιγραφεις ειναι ΔΥΣΚΟΛΑ για μενα. Νομιζα πως απλα θα ηταν καποια επιλογη στο λειτουργικο. Ευχαριστω παντως!
Τωρινος χρηστης Mac OS
HP G7060
thanasis2014
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 14 Σεπ 2014, 13:13

Κοίταξε, αυτό που ακούγεται πολύπλοκο είναι το θέμα των διευθύνσεων.
Αν ο εκτυπωτής έχει πάρει αυτόματα μια διεύθυνση από τον ρούτερ, όπως είναι το πιθανότερο, και να παραλείψεις αυτά τα βήματα θα προστεθεί στο σύστημα. Κατ' ουσίαν όμως λες στο λειτουργικό ότι θα βρίσκει τον εκτυπωτή σε μια διεύθυνση, η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί την πρώτη φορά που θα πέσει το ρεύμα.
Γι αυτό πρέπει να αλλαχθεί σε static, την οποία θα διατηρεί πάντα.
Τα υπόλοιπα δεν είναι δύσκολα, αν εγκαταστήσεις τα δύο πακέτα που σου έγραψα, κάνοντας copy-paste την εντολή σε ένα τερματικό και enter θα σου ανοίξει μια εφαρμογή με ευκολότατο γραφικό περιβάλλον και διαδικασία που γίνεται βήμα προς βήμα.
Γενικώς, σε οποιοδήποτε βήμα δεν ξέρεις ή δεν κατάλαβες τι να κάνεις, ρώτα και θα σου απαντήσουμε.
Γράψε και για ποιον hp πρόκειται.
Αυτοί με wifi συνήθως έχουν led screen και πλήκτρα μέσω των οποίων γίνονται οι ρυθμίσεις, τόσο για την ip όσο και για την εισαγωγή του κλειδιού του wireless network, αν το έχεις κλειδωμένο, αλλιώς δεν θα πάρει οποιαδήποτε διεύθυνση.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό George Pantelis » 14 Σεπ 2014, 16:58

Aς το κρατήσουμε απλό λοιπόν. Πρώτα από όλα, δες αν υπάρχει τα πακέτα hplip στο κέντρο λογισμικού (λογικά πρέπει να υπάρχει) και εγκατέστησέ το. Ανοιξέ το, κάνε αναζήτηση συσκευών και θα σου το βρει μόνο του. Αν δεν υπάρχει στο Κέντρο λογισμικού, κατέβασέ το από το Internet.
*Δεν είπες για ποιόν εκτυπωτή πρόκειται. Αν είναι πολυμηχάνημα, ο τρόπος που πας να το κάνεις (μέσω ρυθμίσεων συστήματος δίνοντας το URL του) θα σου εγκαταστήσει ΜΟΝΟ την λειτουργία printer και όχι και τις άλλες λειτουργίες του (fax, scanner, κλπ).
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Οχι ┃ Αγγλικών: Αριστο
2 EndeavourOS KDE plasma / Gnome, Ubuntu 22.04 5.15.0-30-generic 64bit (el_GR.UTF-8,Gnome ubuntu), Arch linux (VM)
3 Intel Core2 Duo CPU P8400 2.26GHz ‖ RAM 3908 MiB ‖ Dell Inc. 0F328M - Dell Inc. Latitude E6500
4 Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics [8086:2a42] {i915
5 eth0: Intel 82567LM Gigabit Network Connection [8086:10f5] (rev 03) ⋮ wlan0: Intel WiFi Link 5100 [8086:4232]
Άβαταρ μέλους
George Pantelis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: George Pantelis
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό thanasis2014 » 14 Σεπ 2014, 18:59

Λοιπον τα πραγματα εχουν ως εξης:
1. Ο εκτυπωτης ειναι πολυμηχανημα ο HP Photosmart B110 series
2. Ετρεξα το hp setup στο τερματικο και πραγματι εμφανηστικε το μενου ρυθμησεων που εψαχνα. Ακολούθησα τις οδηγιες και εκανα την πρωτη εκτυπωση με usb.
3. Χωρις usb πλεον τον βλεπει μεν τον εκτυπωτη, του στελνω εκτυπωση και τα κραταει σε αναμονη χωρις να τα εκτυπωνει στο τελος.
4. IP του εκτυπωτη ειναι 192.168.2.4 στο οποιο μπηκα για ρυθμησεις, τις οποιες τις ειχα κανει ηδη απο την οθονη του εκτυπωτη.
5. Το πακετο hplip υπαρχει ηδη εγκατεστημενο
Τη βοηθεια σας παρακαλω γιατι καηκα με ολες αυτες τις ρυθμησεις (τερματικα-ip) που πρωτη φορα στη ζωη μου τα χρησιμοποιω.
Τωρινος χρηστης Mac OS
HP G7060
thanasis2014
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό George Pantelis » 14 Σεπ 2014, 20:04

thanasis2014 έγραψε:Χωρις usb πλεον τον βλεπει μεν τον εκτυπωτη, του στελνω εκτυπωση και τα κραταει σε αναμονη χωρις να τα εκτυπωνει στο τελος.

Το πρόβλημα που δεν έχω καταφέρει να λύσω (και έχω συμβιβαστεί μαζί του) είναι ότι συχνά-πυκνά μου το κάνει αυτό που παρατήρησες. Ασχετα με το με ποιόν τρόπο τον έχω συνδεμένω (usb, ethernet).
Η μόνη λύση που έχω βρει είναι απεγκατάσταση (μέσω του hplip) και εκ νέου εγκατάσταση.
*Δοκίμασε αν σου το κάνει και όταν τον ξανασυνδέσεις με usb.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Οχι ┃ Αγγλικών: Αριστο
2 EndeavourOS KDE plasma / Gnome, Ubuntu 22.04 5.15.0-30-generic 64bit (el_GR.UTF-8,Gnome ubuntu), Arch linux (VM)
3 Intel Core2 Duo CPU P8400 2.26GHz ‖ RAM 3908 MiB ‖ Dell Inc. 0F328M - Dell Inc. Latitude E6500
4 Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics [8086:2a42] {i915
5 eth0: Intel 82567LM Gigabit Network Connection [8086:10f5] (rev 03) ⋮ wlan0: Intel WiFi Link 5100 [8086:4232]
Άβαταρ μέλους
George Pantelis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: George Pantelis
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 14 Σεπ 2014, 21:41

thanasis2014 έγραψε:3. Χωρις usb πλεον τον βλεπει μεν τον εκτυπωτη, του στελνω εκτυπωση και τα κραταει σε αναμονη χωρις να τα εκτυπωνει στο τελος.
4. IP του εκτυπωτη ειναι 192.168.2.4 στο οποιο μπηκα για ρυθμησεις, τις οποιες τις ειχα κανει ηδη απο την οθονη του εκτυπωτη.

Ναι, αλλά αν καλώς κατάλαβα εσύ τον προσέθεσες με το hplip μέσω usb.
Αν δεν τον προσέθεσες και ως δικτυακό μέσω hplip, αλλά πχ απλά αναγνωρίστηκε από το σύστημα, δεν είναι αυτονόητο ότι θα σου τυπώσει.
Η ip που αναφέρεις είναι ελαφρώς ιδιόρρυθμη, δεν ισχυρίζομαι ότι απαραίτητα φταίει αυτό, αλλά υποθέτω ότι δεν είναι ακριβώς μέσα σε αυτές που δίνει ο ρούτερ σου. Μπορείς να ελέγξεις τι διεύθυνση έχει πάρει ο υπολογιστής σου από τον ρούτερ, υποθέτω ότι θα είναι της μορφής 192.168.1.χχ και όχι 192.168.2.χχ.
Επίσης δεν διευκρινίζεις αν τελικά άλλαξες την ip σε static, αφού βρήκες πως ρυθμίζεται.
Επιμένω ότι καλό είναι να το κάνεις.
Λογικά θα γράφει κάπου ότι παίρνει διευθύνσεις μέσω dhcp, η άλλη επιλογή θα αναφέρει static ή manual.
Θα την επιλέξεις και καταρχήν θα βάλεις μια ip όπως αυτή που σου έγραψα παραπάνω.
Αν σου ζητάει επιπλέον στοιχεία συμπλήρωσε τα εξής :
subnet mask : 255.255.255.0
(default) gateway : τη διεύθυνση του ρούτερ σου (αυτή που πληκτρολογείς όταν θες να μπεις στο μενού ρυθμίσεων του ρούτερ, οι πιο συνηθισμένες είναι η 192.168.1.1 και 192.168.1.254, πληκτρολόγησέ τες σε ένα browser και δες ποια σε πάει στη σελίδα του ρούτερ).
primary dns : πάλι τη διεύθυνση του ρούτερ.
Δεν ξέρω επίσης αν πέρασες το κλειδί του wifi σε περίπτωση που είναι κλειδωμένο.
Αν τελικώς κάνεις και αποθηκεύσεις όλα αυτά, αρχικά κάνε μια επανεκκίνηση στο ρούτερ.
Στη συνέχεια πήγαινε στις ρυθμίσεις συστήματος και διάγραψε τον εκτυπωτή ως δικτυακό (λογικώς θα τον βρεις δύο φορές μια σαν usb και μια σαν δικτυακό).
Τέλος πρόσθεσέ τον με το hplip σαν δικτυακό.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό thanasis2014 » 15 Σεπ 2014, 08:07

1. Τον εκτυπωτη τον προσθεσα με το hp setup στο τερματικο, οπου απο το μενου που μου ανοιξε ειχα να επιλεξω αν θα τον εγκαταστησω ως usb, ως erthnet και ως wifi. Επελεξα ως wifi και μου ζητησε να τον συνδεσω προσωρινα με usb ωστε να γινει η εγκατασταση του, στην οποια μου ζητησε να επιλεξω wifi συνδεση οπου επελεξα την δικια μου και εβαλα και τον κωδικο κλειδωματος της και τα δεχτηκε κανονικα.
2. To ιντερνετ ειναι απο την hellas online οπου και για να συνδεθω πρωτη φορα σε αυτο επικοινωνισα μαζι τους και τηλεφωνικα μου αλλαξαν καποιες διεθυνσεις ωστε να μπορει να συνδεθει το macbook στο δικτυο και απο τοτε οταν προσπαθω να συνδεθω σε δικτυο του οτε απλα δεν γινεται.
3. Μπηκα οντως στην ip του εκτυπωτη επελεξα μη αυτοματη ip και μου ζηταει πλεον 3 διευθυνσεις (διευθυνση ip, μασκα subnet, προεπιλεγμενη πυλη) οπου ανοιξα τις πληροφοριες δικτυου να τις δω και τις εβαλα, χωρις βεβαια αποτελεσμα. Πλεον η διευθυνση του εκτυπωτη 192.168.2.4 δεν ανοιγει και επισης δεν θυμαμαι την καινουργια που πηρε χειροκινητα γιατι επελεξα να μου προτινει η σελιδα διεθυνσεις και δεν τις σημειωσα.
Νομιζω πως τα εκανα χειροτερα απ οτι ηταν, αλλα βεβαια εμαθα κιολας τι ειναι το τερματικο το hplip και οσο να ναι δεν θα πανε χαμενα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Διεγραψα τον εκτυπωτη, διεγραψα το δικτυο απο την οθονη του και το ξαναπερασα. Με το hplip τον ξαναεγκατεστησα η καινουργια ip του ειναι 192.168.2.7 οπου και μπηκα και πατησα εκτυπωση αυτοδιαγνωστικης σελιδας και την εκτυπωσε ασυρματα. Το ιδιο εκανα και σε ενα pdf αρχειο χωρις αποτελεσμα. Το κραταει σε αναμονη και δεν το εκτυπωνει
Τωρινος χρηστης Mac OS
HP G7060
thanasis2014
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 15 Σεπ 2014, 17:10

thanasis2014 έγραψε: Τον εκτυπωτη τον προσθεσα με το hp setup στο τερματικο, οπου απο το μενου που μου ανοιξε ειχα να επιλεξω αν θα τον εγκαταστησω ως usb, ως erthnet και ως wifi. Επελεξα ως wifi και μου ζητησε να τον συνδεσω προσωρινα με usb ωστε να γινει η εγκατασταση του

Αυτή είναι η τρίτη επιλογή στο hplip, εγώ σου είπα να επιλέξεις τη δεύτερη.

thanasis2014 έγραψε:Μπηκα οντως στην ip του εκτυπωτη επελεξα μη αυτοματη ip και μου ζηταει πλεον 3 διευθυνσεις (διευθυνση ip, μασκα subnet, προεπιλεγμενη πυλη) οπου ανοιξα τις πληροφοριες δικτυου να τις δω και τις εβαλα, χωρις βεβαια αποτελεσμα.

Είναι οι τρεις που σου έγραψα παραπάνω, η ip που θα δώσεις στον εκτυπωτή, η subnet mask και η default gateway.
Για την πρώτη, πρόσεξε αυτό που σου έγραψα, δες τη διεύθυνση έχει πάρει ο υπολογιστής σου, αν έχει πάρει της μορφής 192.168.2.2 ή 192.168.2.3 έχει καλώς να βάλεις 192.168.2.4 στον εκτυπωτή (καλύτερα παραπάνω από 4, βάλε 10 ή 11 κλπ), αν όμως ο υπολογιστής σου δεν έχει πάρει τέτοια διεύθυνση, δηλαδή το τρίτο σκέλος (μετά το 168) δεν είναι 2, πρέπει να το αλλάξεις ανάλογα. Για την προεπιλεγμένη πύλη, αυτό που σου είπα και πριν, ποια διεύθυνση πληκτρολογείς για να μπεις στον ρούτερ ; Αυτή.

Τονίζω και πάλι ότι για να κάνεις την διαδικασία που σου περιγράφω παραπάνω, πρέπει πρώτα να έχει συνδεθεί ο εκτυπωτής στο δίκτυο, άρα κάπου στις ρυθμίσεις του πρέπει να έχεις περάσει το κλειδί του wifi.
Απ' ότι κοίταξα στο manual του εκτυπωτή σου από εδώ :
http://www.manualslib.com/download/71244/Hp-Photosmart-Wireless-B110.html
από τα πλήκτρα του έχει επιλογή αναζήτησης δικτύου και εισαγωγής του κλειδιού.
Μετά τις αλλαγές και πριν δοκιμάσεις να τον προσθέσεις πρώτα reboot τον ρούτερ.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περιφερειακά