αδυναμία εγκατάστασης scaner epson perfection v33 σε UBUNTU

...hardware-drivers για περιφερειακά (εκτυπωτές, κάμερες, εξ. σκληροί, κλπ)
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για την ευκολότερη επίλυση του προβλήματός σας.
Καλό είναι να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα της εντολής στο τερματικό :
lsusb

αδυναμία εγκατάστασης scaner epson perfection v33 σε UBUNTU

Δημοσίευσηαπό koyia » 09 Οκτ 2014, 12:24

καλησπέρα σε όλους. βέβαια εμφανίζομαι σαν boomerang αλλά είμαι πάντα μαζί σας έστω και σαν παρατηρητής των γεγονότων μόνο. Το πρόβλημά μου είναι ότι από τότε που πέρασα μόνο στο UBUNTU δεν μπορώ πια να χρησιμοποιήσω το σκάνερ μου ( epson perfection v33) παρόλες τις προσπάθειές μου. Δεν βρίσκω πλέον τα drivers της εταιρείας. Βέβαια περιττό να πω ότι στην εποχή που βρισκόμαστε δεν υπάρχει πιθανότητα αλλαγής του σκάνερ έστω και αν κατά πολλούς......στοιχίζει λίγο..... Σαν εναλλακτική λύση εγκατέστησα τα w7 σε oracle vm virtual box, αλλά και έτσι δεν κατάφερα τίποτα γιατί.... δεν αναγνωρίζουν τις θύρες USB ........αναγνωρίζουν μόνο CD-DVD. Είναι κάποιος που μπορεί να με βοηθήσει???
Γνώσεις ⇛ Linux:Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι┃ Αγγλικά: Καλά/
Λειτουργικό σε Η/Υ Ubuntu 14.04 64bit
Προδιαγραφές ⇛ AMD K8 Athlon64/Opteron │RAM4GB │ nVidia GEForce 7600 │ TP-LINK WIRELESS 11 b/g │ SoundMAXIntegrated Digital HD Audio │ViewSonic VE170m
koyia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: αδυναμία εγκατάστασης scaner epson perfection v33 σε UBU

Δημοσίευσηαπό Reinach » 09 Οκτ 2014, 15:24

Ελπίζω να μην έχεις ακόμη το Ubuntu 9.10 όπως λέει η υπογραφή σου. Όπως και να έχει, θα πρέπει να περάσεις σε Ubuntu 14.04 LTS. Μετά μπορείς να ακολουθήσεις αυτές εδώ τις οδηγίες:
Install Epson Perfection V33 scanner on Ubuntu ( 14.04 )
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 24.04 Noble Numbat 6.8.0-62-generic 64bit (el_GR.UTF-8, ubuntu:GNOME ubuntu)
3 Intel Core i5-1035G1 CPU @ 1.00GHz ‖ RAM 19549 MiB ‖ LENOVO LNVNB161216 - LENOVO 81WE
4 Intel Iris Plus Graphics G1 (Ice Lake) [8086:8a56] {i915}
5 wlp0s20f3: Intel Ice Lake-LP PCH CNVi WiFi [8086:34f0] (rev 30)
Άβαταρ μέλους
Reinach
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 10 Οκτ 2014, 02:26

Off topic:
koyia έγραψε:Βέβαια περιττό να πω ότι στην εποχή που βρισκόμαστε δεν υπάρχει πιθανότητα αλλαγής του σκάνερ έστω και αν κατά πολλούς......στοιχίζει λίγο....

Χμμμμ.... αν ακριβολογούμε και περιοριστούμε αποκλειστικά σε scanners, δεν κοστίζουν πλέον λίγο, μιας και τα "εισαγωγικά" μοντέλα που υπήρχαν παλαιότερα, μάλλον έχουν εξαφανιστεί μετά την εμφάνιση των πολυμηχανημάτων, τα οποία όντως είναι φτηνά. Τα scanners όμως είναι αρκετά ακριβότερα, αλλά και με αρκετά εξεζητημένες δυνατότητες)
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό koyia » 10 Οκτ 2014, 18:37

προς Reinach σε ευχαριστώ πολύ αλλά το άρθρο το είχα βρεί και νομίζω ότι φταίω εγώ που δεν το ανέφερα..... όμως η απάντηση που παίρνω από το τερματικό είναι η ακόλουθη:
vaggelis@vaggelis-System-Product-Name:~$ iscan-data_1.28.0-2_all.deb
iscan-data_1.28.0-2_all.deb: comando non trovato ( έχω ιταλικά σαν πρωτεύουσα γλώσσα λόγω εργασίας)
vaggelis@vaggelis-System-Product-Name:~$ (εννοείται και σε όλες τις υπόλοιπες εντολές)
με συγχωρείς που παραβαίνω τους όρους της δημοσίευσης παραθέτοντας έτσι την απάντηση του τερματικού αλλά είναι πιο γρήγορο...... επίσης δεν εμφανίζονται πλέον τα αναφερόμενα από το άρθρο στην ιστοσελίδα της epson. Νομίζω ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα (drivers) και πρέπει να έχουν αντικατασταθεί από πιο νέα, που όμως μάλλον δεν είμαι τόσο ικανός για να τα βρώ....
Εξυπακούεται ότι έχω εγκαταστήσει τα 14.04 έστω και αν δεν το διόρθωσα ακόμη. Σε ευχαριστώ ακόμη μία φορά για την βοήθειά σου
Προδιαγραφές ⇛ AMD K8 Athlon64/Opteron │RAM4GB │ nVidia GEForce 7600 │ TP-LINK WIRELESS 11 b/g │ SoundMAXIntegrated Digital HD Audio │ViewSonic VE170m
koyia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό koyia » 10 Οκτ 2014, 19:02

επίσης παραθέτω την απάντηση του τερματικού για τις usb για τα w7 σε oracle vm virtual box. Παρόλο που ο scaner εμφανίζεται, δεν συνδέεται. Όταν τοποθετώ τον δείκτη του ποντικιού στην κάτω μπάρα των w7 oracle, μου απαντά = καμμία συσκευή usb δεν είναι συνδεδεμένη. τέλος εγκατέστησα και το oracle virtualbox extension pack ubuntu, αλλά ούτε αυτό άνοιξε τις usb.
vaggelis@vaggelis-System-Product-Name:~$ lsusb
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 005: ID 04b8:0142 Seiko Epson Corp. GT-F730 [GT-S630/Perfection V33/V330 Photo]
Bus 001 Device 003: ID 046d:09a1 Logitech, Inc. QuickCam Communicate MP/S5500
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 006: ID 045e:0745 Microsoft Corp. Nano Transceiver v1.0 for Bluetooth
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
koyia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό koyia » 10 Οκτ 2014, 19:07

προς dim459: συνφωνώ μαζί σου ..... όταν θα χαλάσει και ο εκτυπωτής μου ίσως αρχίζω να το σκέφτομαι για πολυμηχάνημα!!!!!!
ευχαριστώ πάντως
koyia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 10 Οκτ 2014, 19:14

http://download.ebz.epson.net/dsc/du/02/DriverDownloadInfo.do?LG2=EN&CN2=&DSCMI=31834&DSCCHK=97a5d952171b35e53aa59f7bf93a62e895005382

http://download.ebz.epson.net/dsc/du/02 ... a7bb67a744

Αν πας στις παραπάνω σελίδες και στο κάτω μέρος τους πατήσεις accept, ανοίγουν όλα τα διαθέσιμα downloads, μεταξύ των οποίων και τα πακέτα που ψάχνεις, σε πιο νέα έκδοση (είναι στην 1.30).
Υποθέτω ότι αυτό που σου γράφει στο τερματικό σημαίνει command not found, πράγμα λογικό, αφού πρώτον δεν τρέχει έτσι ένα αρχείο .deb και δεύτερον απ' ότι κατάλαβα δεν το έχεις καν κατεβάσει.

Για να μην μπερδεύεσαι κάνε λοιπόν τα εξής :
Πρώτον πήγαινε στα παραπάνω links και κατέβασε τα τρία πακέτα που σου γράφει η σελίδα με τις οδηγίες, προσέχοντας να επιλέξεις αυτά που ταιριάζουν με το σύστημά σου (32 ή 64 bit).
Δεύτερον τρέξε
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install xsltproc gdebi gdebi-core

Μόλις τελειώσει πήγαινε στα κατεβασμένα .deb και με τη σειρά που αναφέρει η σελίδα με τις οδηγίες, κάνεις δεξί κλικ σε κάθε ένα και επιλέγεις open with gdebi.
Οι οδηγίες μιλάνε για τα :
iscan-data_1.28.0-2_all.deb
iscan_2.29.3-1~usb0.1.ltdl7_amd64.deb
esci-interpreter-perfection-v330_0.2.0-1_amd64.deb.
Στα links που σου έγραψα τα δύο πρώτα είναι πλέον στην έκδοση 1.30, ενώ το amd64 έχει να κάνει με 64μπιτο σύστημα, αν έχεις 32bit θα κατεβάσεις τα αντίστοιχα που γράφουν i386.
Αφού εγκαταστήσεις κάθε ένα με το gdebi (με την παραπάνω σειρά), συνέχισε συνδέοντας το scanner και τρέχοντας την εφαρμογή που λένε οι οδηγίες.
Μια καλή ιδέα θα ήταν να εγκαταστήσεις το xsane τρέχοντας
sudo apt-get install xsane

Λογικά θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το scanner τόσο με το xsane όσο και με το simple scan, πέρα από την εφαρμογή της epson.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό koyia » 11 Οκτ 2014, 10:15

προς dim459: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!! όλα πήγαν καλά και το σκάνερ λειτουργεί μια χαρά ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Ελπίζω βέβαια να καλυτερεύσω και τις γνώσεις μου στο μέλλον, χρόνου επιτρέποντος............ (λειτουργεί τώρα και σε xsane και simple scan) ακόμη μία φορά ευχαριστώ καλημέρα
koyia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 11 Οκτ 2014, 13:43

Χαίρομαι, ειδικά για τα xsane και simple scan, το πρώτο είναι σαφώς πιο πλήρης εφαρμογή, το δεύτερο ιδιαίτερα εύχρηστη για γρήγορες δουλειές.
Μιας και είμαι σε "διδακτική" διάθεση (πρωί Σαββάτου γαρ, πίνω αραχτός καφέ) ας σου εξηγήσω και δύο πράγματα για το μέλλον.
Ένα αρχείο .deb για να εγκατασταθεί, προφανώς πρέπει να υπάρχει στον υπολογιστή.
Αν λοιπόν δεν πρόκειται για αυτά που κατεβάζει και εγκαθιστά ο διαχειριστής πακέτων της διανομής μας από τα αποθετήρια (πχ μέσω του software center ή του synaptic όταν εγκαθιστούμε λογισμικό) κατά κάποιον τρόπο πρέπει να το κατεβάσουμε εμείς.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφοροι τρόποι εγκατάστασής του.
Στις σύγχρονες εκδόσεις του ubuntu αν κάνεις διπλό κλικ πάνω του, την εγκατάστασή του αναλαμβάνει το software center, το οποίο όμως θεωρώ αχρείαστα βαρύ και αργό γι αυτή τη δουλειά.
Άλλος τρόπος, επίσης μέσω γραφικού περιβάλλοντος είναι το gdebi, το οποίο πιο πάνω εγκατέστησες τρέχοντας τη σχετική εντολή (ταυτόχρονα εγκατέστησες και το xsltproc, το οποίο προαπαιτείτο για το λογισμικό του scanner σου, σύμφωνα με τη σελίδα οδηγιών). Το gdebi είναι γρήγορο και ταυτόχρονα εξετάζει αν πληρούνται οι απαιτούμενες εξαρτήσεις του προς εγκατάσταση πακέτου και αναλαμβάνει να κατεβάσει και εγκαταστήσει αυτόματα όποια από αυτές χρειάζεται και δεν είναι εγκατεστημένη.
Υπάρχει βεβαίως και ο κλασσικός τρόπος εγκατάστασης μέσω τερματικού, όπως ανέφερε η σελίδα οδηγιών. Εκεί ανέφερε :
dpkg -i iscan-data_1.28.0-2_all.deb

Επειδή η σελίδα αναφέρεται για εγκατάσταση ειδικά σε ubuntu, η παραπάνω εντολή δεν είναι ολοκληρωμένη. Για να εγκαταστήσεις λογισμικό απαιτείται να έχεις δικαιώματα διαχειριστή και αυτό στο ubuntu (βασικώς) γίνεται χρησιμοποιώντας την sudo. Απευθυνόμενος λοιπόν σε χρήστη ubuntu και όχι οποιασδήποτε διανομής, η εντολή θα έπρεπε να ήταν
sudo dpkg -i iscan-data_1.28.0-2_all.deb

Για τον ίδιο λόγο δεν είναι ολοκληρωμένη και η αναφερόμενη εντολή
apt-get install xsltproc

αφού και πάλι θα έπρεπε να προηγείται το sudo.
Τέλος όσον αφορά στην προηγούμενη εντολή dpkg -i, προϋποθέτει ότι μέσω τερματικού βρίσκεσαι ήδη μέσα στο φάκελλο που βρίσκεται το αρχείο .deb.
Όταν ανοίγεις το τερματικό βρίσκεσαι στο home folder σου. Αν για παράδειγμα έχω username dimitris και έχω κατεβάσει το .deb στο φάκελλο Downloads, τότε η διαδρομή του φακέλλου αυτού είναι /home/dimitris/Downloads. Θα χρειαστεί λοιπόν πρώτα να τρέξω την cd (change directory) στο τερματικό για να αλλάξω φάκελλο και να εγκαταστήσω το .deb, στο παράδειγμά μου δηλαδή θα έτρεχα :
cd /home/dimitris/Downloads

και μετά θα έτρεχα
sudo dpkg -i iscan-data_1.28.0-2_all.deb
.
Θα μπορούσε βεβαίως να γίνει και αλλιώς, ορίζοντας δηλαδή στην εντολή εκτός από το αρχείο .deb που θέλω να τρέξει και την ακριβή διαδρομή-τοποθεσία στην οποία αυτό βρίσκεται, πχ ανοίγοντας το τερματικό θα έτρεχα :
sudo dpkg -i /home/dimitris/Downloads/iscan-data_1.28.0-2_all.deb

τις περισσότερες όμως φορές είναι πιο βολικό να έχουμε ήδη μεταφερθεί μέσα στο φάκελλο που θέλουμε να δουλέψουμε.
Αυτά τα ολίγα....
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό koyia » 12 Οκτ 2014, 09:38

πρός dim459: Καλημέρα σήμερα το πρωί απολαμβάνω και εγώ τον καφέ μου, έστω και εάν ακόμη, όπως όμως ταιριάζει στον μήνα έχει αρκετή υγρασία. Πιο αργά βέβαια πιστεύω ότι θα γίνει μια θαυμάσια μέρα όπως χθές.Το μάθημά σου ήταν πολύ διευκρινιστικό και καθαρό στην μετάδοσή του. Δεν ήξερα ότι το sudo στο ubuntu έχει αυτή την μεγάλη σημασία. Πράγματι το ubuntu software center είναι πολύ πιο αργό από το gdebi, Αναρωτιόμουνα γιατί το xsane το οποίο το χρησιμοποιούσα παλιά (μου φαίνεται στο 12.04? και μόλις άνοιξε το αναγνώρισα) δεν είχε εγκατασταθεί από μόνο του. Τέλος πάντων συζήτηση που γίνεται. Ελπίζω να είσαι διαθέσιμος και για άλλες πιθανές απορίες μου, στο μέλλον.Καλή συνέχεια για την υπόλοιπη ημέρα
koyia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περιφερειακά