Αφού πρότεινα να φτιαχτεί ένα "How To" για το πώς εγκαθιστούμε ένα modem σε (K)Ubuntu Linux (και στα άλλα -Ubuntu) μιας και οι οδηγίες που συνοδεύουν τα modems δεν αφορούν το Linux και ύστερα από πρόταση του "ilpara" αποφάσισα να ανοίξω αυτό το θέμα όπου θα περιγράψω πώς εγκατέστησα το BaudΤec modem μου στο (K)Ubuntu Linux 7.10. ΠΡΟΣΟΧΗ (!): Δεν αναφέρομαι γενικά σε όλα τα μοντέλα modems αλλά μόνο στο συγκεκριμένο BaudTec που περιλαμβάνεται στη συσκευασία του πακέτου adsl Conn-x. Τυχαία συμβατότητα των οδηγιών μου και με άλλου τύπου modem είναι πιθανή αλλά άγνωστη.
ΤΥΠΟΣ ΜΟDEM: BAUDTEC C802USΒ-Α0
Δεν συνδέουμε το modem ακόμα.
α) Αρχικά κατεβάζουμε ένα αρχείο ονόματι cxacru-fw.bin από το http://www.hotlinkfiles.com/files/36156 ... ipt.tar.gz
β) Μεταφέρουμε το παραπάνω αρχείο στο φάκελο firmware που βρίσκεται στο /lib. Το αρχείο θα το μεταφέρουμε στο φάκελο με το όνομα του πυρήνα που χρησιμοποιούμε. Πώς μπορούμε να δούμε ποιον πυρήνα χρησιμοποιούμε ;; Γράφουμε στην κονσόλα: uname -r
γ) Αφότου μεταφερθεί το αρχείο cxacru-fw.bin στο /lib/firmware/kernelversion/ το σύστημα χρειάζεται επανεκκίνηση για να βρει και να φορτώσει το firmware.
δ) Εν συνεχεία αφού μεταφερθούμε στο φάκελο όπου κατεβάσαμε το cxacru-fw.bin γράφουμε σε κονσόλα: sudo cp cxacru-fw.bin /lib/firmware/όνομα πυρήνα
ε) Εν συνεχεία συνδέουμε πλήρως το modem σε USB θύρα του υπολογιστή και στη θύρα του τηλεφώνου.
Σε λίγη ώρα, αν όλα έχουν πάει κατ' ευχήν, στο modem θα έχουν ανάψει οι λυχνίες που δείχνουν ότι είναι έτοιμο για χρήση.
Τώρα θα συνδεθούμε με τα στοιχεία που έχουμε πάρει από τον πάροχο μας.
στ) Δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου με το όνομα που θέλουμε να έχει η σύνδεσή μας: sudo gedit /etc/ppp/peers/όνομα παρόχου----> Η εντολή αφορά τους χρήστες Ubuntu Linux. Για Kubuntu γράφουμε: sudo kate /etc/ppp/peers/όνομα παρόχου
ζ) Σε αυτό επικολλούμε το παρακάτω κείμενο:
lcp-echo-failure 3
noipdefault
defaultroute
## Αντικαταστήστε το username στην παρακάτω σειρά με το ΠΛΗΡΕΣ username
## που σας έδωσε ο πάροχός σας, αφήνοντας όμως τα εισαγωγικά ως έχουν
user "username"
noauth
noaccomp
nopcomp
noccp
novj
holdoff 4
persist
maxfail 25
updetach
usepeerdns
plugin pppoatm.so
8.35
Αποθηκεύουμε και κλείνουμε το αρχείο.
η) Επεξεργαζόμαστε τώρα ένα ακόμα αρχείο: sudo gedit /etc/ppp/pap-secrets (ή για χρήστες KDE: sudo kate /etc/ppp/pap-secrets)
Το αρχείο αυτό δεν είναι κενό. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να προσθέσουμε στην τελευταία άδεια γραμμή του αρχείου (δεν αντικαθιστούμε - δεν διαγράφουμε - δεν τροποποιούμε - μόνο προσθέτουμε) τη σειρά:
"username" "*" "password"
αντικαθιστώντας προφανώς με τα δικά μας στοιχεία τα πλάγια γράμματα αφήνοντας τα εισαγωγικά ως έχουν.
θ) Τώρα: Σύνδεση: "pon MyISP" και Αποσύνδεση: "poff" γράφοντας στην κονσόλα.
ΠΡΟΣΟΧΗ (!) : Οποτεδήποτε εγκαθιστούμε ο,τιδήποτε είναι εξαρτημένο από την έκδοση του πυρήνα, σε περίπτωση αναβάθμισης του πυρήνα, θα πάψει να λειτουργεί, μέχρι να ενημερώσουμε και εκείνο το πακέτο για συμβατότητα με το νέο πυρήνα. Στην περίπτωσή μας, δεν έχουμε παρά να τοποθετήσουμε το αρχείο cxacru-fw.bin στο φάκελο που δημιουργείται από την ενημέρωση του πυρήνα μας στο /lib/firmware/. Δηλαδή να ξανατρέξουμε: sudo cp cxacru-fw.bin /lib/firmware/$(uname -r)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα παραπάνω δεν αποτελούν δική μου εφεύρεση ή πατέντα. Από αλλού τα έμαθα και έχω πάρει τις οδηγίες από τρίτους. Θεώρησα όμως καλό να κάνω post και σε αυτό το forum τον οδηγό σε περίπτωση που φανεί χρήσιμος σε κάποιον. Οποιεσδήποτε βελτιώσεις, διορθώσεις, συμπληρώσεις και σχόλια είναι καλοδεχούμενα. Την εν λόγω διαδικασία την ακολούθησα κι εγώ και όλα πήγαν καλά. Ελπίζω και η δική προσπάθεια να έχει την ανάλογη επιτυχία.
ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: http://www.e-pcmag.gr