Πρόσφατη ιστορία με τον canon: Απόκτησα πριν λίγες μέρες τον Canon MX700. Επειδή πριν είχα έναν Lexmark και στα δύο χρόνια που τον είχα δεν είχαν βγει drivers, τελικά είπα ν' αλλάξω σε canon. Κι επειδή είναι αρκετός καιρός που υπάρχει το μοντέλο αυτό, υπέθεσα ότι θα υπάρχουν drivers για ubuntu, μια και η canon δεν γράφει τελείως στα παλιά της τα παπούτσια το linux, όπως κάνει η lexmark. Αλλά πού... (και με το karmic παρακαλώ). Τελικά, μετά από ένα υποτυπώδες search στο ubuntu forums βλέπω ότι δουλεύει ο εκτυπωτής με τους drivers του mp520. Τους επιλέγω από τον κατάλογο και όντως ο εκτυπωτής εγκαταστάθηκε και δούλεψε! Το λέω με χαρά στους δικούς μου, που με πρήζουν ότι το linux δεν κάνει δουλειά και τέτοια. "Ορίστε που δεν κάνει! Κι αυτόματα μάλιστα! Ενώ στα windows άντε να βρούμε το CD με τους drivers ή να τους κατεβάσουμε, άντε να τους εγκαταστήσουμε... Εδώ όλα αυτόματα!"
Την επομένη λοιπόν είχε κάποιος την επιθυμία να εκτυπώσει κάποια κείμενα για παιδιά δημοτικού από το http://www.e-selides.gr/. Στα windows πάταγε Άνοιγμα απευθείας από τον firefox, το αρχείο zip άνοιγε σε παράθυρο, έκανε διπλό κλικ στο doc που υπήρχε μέσα, αυτό άνοιγε στο word και πάταγε εκτύπωση. Εδώ πάει να κάνει το ίδιο, αλλά πού να το καταφέρει φυσικά: ο file roller δεν άνοιγε απευθείας το αρχείο κι έβγαζε μήνυμα λάθους... "Εντάξει" του είπα, "αντί να το ανοίξεις απευθείας, πρώτα θα το αποσυμπιέσεις" . "Πάει στα κομμάτια" λέει. Το αποσυμπιέζουμε. Και που είναι το αρχείο, οέο, που είναι;;; Πουθενά... Μετά από μια περιήγηση στις εκατοντάδες Λήψεις, βρίσκω ένα doc με μια τεράστια κινέζικη ονομασία και δίπλα μια παρένθεση που έλεγε "μη έγκυρη κωδικοποίηση"... Τα παίρνει ο άλλος, αλλά του λέω: "Εντάξει βρε αδερφέ, απλώς θα το μετονομάσεις, γιατί η κωδικοποίηση δεν είναι utf8 και δεν το βλέπειο file roller. Πάτα F2, γράψε ένα τυχαίο μικρό όνομα και τελείωσες" "Αααα, μη μου βάζεις τέτοια, αυτά είναι δύσκολα, εγώ θέλω απλά να το πατήσω και να εκτυπωθεί, όπως στα windows, αυτό δεν γίνεται;" "Εεεε, γίνεται, απλώς στο συγκεριμένο είμαστε άτυχοι και θέλει κάτι παραπάνω..." του λέω. "Μα σε όλα τα αρχεία απο' το e-selides το κάνει!" μου λέει. Και όντως είχε δίκιο. Τέλος πάντων, το μετονομάζω, το ανοίγω με το οpen office κι αρχίζουν άλλα παράπονα: "Μα καλά, γιατί αυτό το γραφικό είναι πάνω στα γράμματα;" "Ε, μετακίνησέ το λίγο, η συμβατότητα με αρχεία του word δεν είναι πάντα στο 100%" του λέω και το μετακινώ εγώ. "Ορίστε, τώρα έτοιμο, κοίτα πώς θα εκτυπωθεί!" "Ααα, εγώ το θέλω σε γρήγορη εκτύπωση, μη χαλάσει πολύ μελάνι" "Κανένα πρόβλημα φίλε μου" του ξαναλέω και πατάω τις Ιδιότητες του εκτυπωτή. Αλλά πού... Οι δυνατές ποιότητες ήταν μόνο standard και fine! "Εεε, δεν έχει γρήγορη εκτύπωση...." Και τελικά μετά από όλη αυτή την ιστορία, το εκτυπώνω κανονικά και του λέω "Έλα, έτοιμος, κι από linux!!" "Να λείπει το βύσσινο μάγκα" μου λέει "windows και πάλι windows, με δυο-τρια κλικ τελειώσαμε, όχι αποσυμπιέσεις, μετονομασίες, αλλαγές στα γραφικά και κουραφέξαλα!! Είσαι ακόμα πίσω!!" μου λέει!!
Και παρότι ήθελα να του πω "εκεί που ήσουν ήμουνα κι εκεί που είμαι θα' ρθεις", στην πραγματικότητα αναρωτιέμαι ακόμα μήπως έχει δίκιο...