Αδυναμία του Ubuntu να δεί usb συσκευές...

...hardware-drivers για περιφερειακά (εκτυπωτές, κάμερες, εξ. σκληροί, κλπ)
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για την ευκολότερη επίλυση του προβλήματός σας.
Καλό είναι να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα της εντολής στο τερματικό :
lsusb

Αδυναμία του Ubuntu να δεί usb συσκευές...

Δημοσίευσηαπό dpol » 28 Αύγ 2008, 16:39

Έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές πρόβλημα με usb flash drives και usb hard disks.
Συγκεκριμένα έχω διαπιστώσει ότι αν ΔΕΝ έχουν αποπροσαρτηθεί από περιβάλλον windows τότε το Ubuntu αδυνατεί να τους κάνει mount.

Η μή αποπροσάρτηση συμβαίνει όταν:
1- βγάζουμε κατευθείαν τη usb συσκευή από το windows πισί τραβώντας το καλώδιο της.
2- κλείνουμε τα windows με την συσκευή συνδεμένη επάνω στον υπολογιστή.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών είναι να μην μπορούν να γίνουν mount οι συσκευές στο Ubuntu με σχετικό μήνυμα.

Επειδή το αντιμετώπισα και εγώ αλλά βλέπω ότι και αρκετοί, νέοι κυρίως χρήστες, έχουν παρόμοιο πρόβλημα θα ήθελα να προτείνω εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό να μπεί στα how-to...
Ή απλά να γίνει ένα θέμα εκεί στο οποίο να εξηγήται το πρόβλημα και να προτείνωνται λύσεις.

Ευχαριστώ.
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλoμεσαίο / Προγραμματισμός: Ναι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό (σε αναζήτηση/δοκιμές)
Abit IP35Pro-C2D-4Gb ram-Nvidia 8800GT-250Gb hdd
dpol
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Αδυναμία του Ubuntu να δεί usb συσκευές...

Δημοσίευσηαπό ftso » 28 Αύγ 2008, 16:48

Αφού το πρότεινες, ξεκίνα λοιπόν :)

Ορίστε οι οδηγίες (https://help.ubuntu.com/community/Mount ... %20LogFile) .

ότι βοήθεια χρειαστείς , εδώ είμαστε. :D
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dpol » 28 Αύγ 2008, 17:08

Θα το παλέψω και βλεπουμε... :?
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλoμεσαίο / Προγραμματισμός: Ναι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό (σε αναζήτηση/δοκιμές)
Abit IP35Pro-C2D-4Gb ram-Nvidia 8800GT-250Gb hdd
dpol
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gourgi » 28 Αύγ 2008, 21:26

dpol έγραψε: εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό να μπεί στα how-to...

ναι υπάρχει λύση, να μάθουν να κάνουν εξαγωγή οι χρήστες windows τις usb συσκευές τους σωστά!

το ότι το ubuntu βγάζει λάθη σε αυτές τις περιπτώσεις δεν σημαίνει ότι είναι προβληματικό το λειτουργικό αλλά προβληματικός ο τρόπος χρήσης. Και επίσης η λάθος εξαγωγή των usb συσκευών μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στην ομαλή λειτουργία των συσκευών ΚΑΙ στα windows, κάτι που πρέπει να επισημανθεί στον οδηγό.

το ίδιο πρόβλημα θα συναντήσεις αν προσπαθήσεις να εξάγεις βίαια μία usb συσκευή και στο ubuntu.
ειδικά αν είναι flashάκι το πιό πιθανό είναι ότι δεν θα γραφεί τπτ από όσα θα κάνεις επικόλληση.
Όσο ζω ... μαθαίνω!
Desktop:stable9.04 i386|testing9.10 i386|Opteron Amd64 1.8GHz|RAM 2GB|Nvidia 6600GT|Msi K8N Platinum|Live! 24bit 5.1|Pixelview Playtv Pro BT878+rev.9d
Asus EEE 1000h9.04 i386|N270|RAM 2GB|945GME|RT2860|82801G
Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
gourgi
seniorTUX
seniorTUX

IRC: gourgi
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 28 Αύγ 2008, 21:40

gourgi έγραψε:
dpol έγραψε: εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό να μπεί στα how-to...

ναι υπάρχει λύση, να μάθουν να κάνουν εξαγωγή οι χρήστες windows τις usb συσκευές τους σωστά!

το ότι το ubuntu βγάζει λάθη σε αυτές τις περιπτώσεις δεν σημαίνει ότι είναι προβληματικό το λειτουργικό αλλά προβληματικός ο τρόπος χρήσης. Και επίσης η λάθος εξαγωγή των usb συσκευών μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στην ομαλή λειτουργία των συσκευών ΚΑΙ στα windows, κάτι που πρέπει να επισημανθεί στον οδηγό.

το ίδιο πρόβλημα θα συναντήσεις αν προσπαθήσεις να εξάγεις βίαια μία usb συσκευή και στο ubuntu.
ειδικά αν είναι flashάκι το πιό πιθανό είναι ότι δεν θα γραφεί τπτ από όσα θα κάνεις επικόλληση.

+1 Έτσι είναι μετά υπάρχει πρόβλημα με τα USB disks,flash disk .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 28 Αύγ 2008, 21:51

Όπως και να έχει , εφόσον υπάρχει τρόπος επίλυσης μέσω ubuntu περιμένω το howto απο τον @dpol.
Λάθη συμβαίνουν συχνά και πολλές φορές άθελά μας . ;)
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό christoz » 30 Αύγ 2008, 12:49

Επίσης έχω παρατηρήσει οτι το ίδιο (περίπου) συμβαίνει και με το ntfs partition ston ide μου.Αν για κάποιο λόγο crasharei το φόρτωμα των windows, η κάτι πάει στραβά οταν είναι φορτωμένο, μπαίνοντας στο ubuntu δεν μου kάνει προσάρτηση το ntfs partition (αυτόματα και μή).
Υπάρχει κάποια τεχνική εξήγηση στο φαινόμενο;

Ευχαριστώ.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 10.10 σε HP 6730s
Προδιαγραφές ⇛ 2x Pentium(R) Dual-Core CPU T4200 @ 2.00GHz │ 2000MB │ Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller │ Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY │ Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller │ 1280x800 px
Άβαταρ μέλους
christoz
babeTUX
babeTUX

IRC: christoz
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 30 Αύγ 2008, 13:39

έγραψε:
Επίσης έχω παρατηρήσει οτι το ίδιο (περίπου) συμβαίνει και με το ntfs partition ston ide μου.Αν για κάποιο λόγο crasharei το φόρτωμα των windows, η κάτι πάει στραβά οταν είναι φορτωμένο, μπαίνοντας στο ubuntu δεν μου kάνει προσάρτηση το ntfs partition (αυτόματα και μή).
Υπάρχει κάποια τεχνική εξήγηση στο φαινόμενο;

Ίδια εξήγηση είναι αν έχει πρόβλημα στο άλλο σύστημα τότε μπορείς να το κάνεις και απο το τερματικό να δείς αν βγάλει το μήνυμα η όχι :
Κώδικας: Επιλογή όλων

1. sudo fdisk -l
2. sudo mount /dev/sdaX /media/win (όπου Χ είναι αριθμός του δίσκου )
3. ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sdaX /mnt/ (αν βγάζει το παρακάτω μήνυμα τότε υπήρχε το πρόβλημα )
$LogFile indicates unclean shutdown (0, 0)
Failed to mount '/dev/sdaX': Operation not supported
Mount is denied because NTFS is marked to be in use. Choose one action:

Choice 1: If you have Windows then disconnect the external devices by
clicking on the 'Safely Remove Hardware' icon in the Windows
taskbar then shutdown Windows cleanly.

Choice 2: If you don't have Windows then you can use the 'force' option for
your own responsibility. For example type on the command line:

mount -t ntfs-3g /dev/sdaX /media/win -o force

Or add the option to the relevant row in the /etc/fstab file:

/dev/sdaX /media/win ntfs-3g defaults,force 0 0
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdaX /media/win-o force
$LogFile indicates unclean shutdown (0, 0)
WARNING: Forced mount, reset $LogFile.
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mc
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό christoz » 30 Αύγ 2008, 13:53

Σωστά, αυτή είναι η λύση, αλλά εγώ προσπαθώ να μάθω το μέρος του προβλήματος, μου έχει τύχει αρκετές φορές και δεν έχω βρει απάντηση, ακόμη.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 10.10 σε HP 6730s
Προδιαγραφές ⇛ 2x Pentium(R) Dual-Core CPU T4200 @ 2.00GHz │ 2000MB │ Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller │ Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY │ Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller │ 1280x800 px
Άβαταρ μέλους
christoz
babeTUX
babeTUX

IRC: christoz
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 30 Αύγ 2008, 15:12

christoz έγραψε:Σωστά, αυτή είναι η λύση, αλλά εγώ προσπαθώ να μάθω το μέρος του προβλήματος, μου έχει τύχει αρκετές φορές και δεν έχω βρει απάντηση, ακόμη.

Ο λόγος και η λύση είναι εδώ (https://help.ubuntu.com/community/Mount ... %20LogFile)

Το ntfs διαθέτει κάποια flags και logfile τα οποίο αν σταματήσει βίαια η λειτουργία του δίσκου μένουν όπως ήταν χωρίς να προλάβουν να σβηστούν , επανέλθουν στην αρχική κατάσταση.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περιφερειακά