Οκ,ας πώ τα υπέρ του ubuntu όπως μου έρχονται στο μυαλό:
Είναι μακράν η πιο καλοστημένη διανομή,σταθερή και συνάμα φιλική για τον νέο χρήστη.
Ο φίλος που έβαλε πρίν fedora ας μας πεί για την εμπειρία του με τα .rpm,τα yam και τα yast σε σχέση με τα .deb και το apt.
Η μέρα με τη νύχτα...
Έχει τεράστια κοινότητα,καθώς υπάρχουν πλήθος από sites,blogs και fora με μεγάλο αριθμό ενεργών χρηστών
(προς αυτό το δρόμο βαδίζει και το δικό μας,ελπίζω)
Το οτι είναι η δημοφιλέστερη διανομή έχει το σύν οτι έχει και το μεγαλύτερο πλήθος εφαρμογών,κι αυτό είναι καλό γιατί...προφανώς δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί.
Όλα αυτά όμως δε σημαίνουν επ'ουδενί οτι το ubuntu δεν έχει και μειονεκτήματα.
Ας προσπαθήσω να τα απαριθμήσω κι αυτά,ή μάλλον να πώ μερικούς από τους λόγους που ορισμένοι δεν συμπαθούν το ubuntu.
1.Επειδή είναι πολύ απλό,ή απλοικό,όπως θέλετε πείτε το.
Σ αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν διανομές όπως το Gentoo ή το Arch,και τους αρέσει να κάνουν compile ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Σε αυτούς έχω να πώ μόνο ένα πράγμα:Είστε ελιτιστές φίλοι μου.
Η εποχή που το Linux ήταν μόνο για τους geeks και τους hackers έχει περάσει.
Σήμερα είναι πλέον μια ώριμη desktop επιλογή.
2.Οι χρήστες διανομών όπως το debian,που θεωρούν οτι η Canonical και το ubuntu έχουν "ρίξει" την κοινότητα.
Για παράδειγμα,η εξέλιξη και ανάπτυξη του Linux kernel είναι ένα κολοσσιαίο έργο (αν δε με πιστεύετε ρίξτε μια ματιά
εδώ )στο οποίο η canonical έχει μηδαμινή,αμελητέα συμμετοχή.
Κοινώς παίρνουν τα πάντα έτοιμα,κάνουν μόνο το "ρετουσάρισμα" και δεν δίνουν πίσω στην open source κοινότητα τίποτα.
Θα μου πείτε,και το ρετουσάρισμα μικρό πράγμα είναι;
Όχι,αλλά αυτή η τακτική όπως είναι φυσικό γεννάει αντιπάθειες.
Αυτές ήταν μερικές - κάπως σκόρπιες είναι η αλήθεια - σκέψεις μου για το ubuntu.
Ελπίζω να μην ξέφυγα (πολύ) από το θέμα.