Καλημέρα σας,
Προσωπικά ανήκω στο αντίπαλο στρατόπεδο της Microsoft (επαγγελματικά), αλλά όσο αφορά σε προσωπική χρήση είμαι (μέχρι στιγμής) φανατικός Ubuntistas.
Είχα τη Κυριακή στη FOSSCOMM μία συζήτηση για επιχειρισιακό software με έναν φανατικό Mandriva user και όταν το ανέφερα ότι εμείς φλερτάρουμε (επιχειρισιακά) με το Ubuntu μου απάντησε, "Γιατί δεν δουλεύετε με Linux, γιατί το UBUNTU ΔΕΝ είναι Linux! Ο χρήστης κάνει ότι θέλει, ένα ξέφραγο αμπέλι είναι. Μπορείς να ορίσεις, από τον server enterprise δικαιώματα;"
Δεν το σχολιάζω, και το ερώτημά μου δεν έχει να κάνει με το ποιά διανομή είναι καλύτερη ή αν το Ubuntu είναι Linux ή όχι (άλλωστε όπως δήλωσα εξ' αρχής, μέχρι στιγμής είμαι φανατικός Ubuntista).
Αυτό που θα με ενδιέφερε είναι κατά πόσο μία πλήρης εγκατάσταση σε Ubuntu, μπορεί να υποστηρίξει μία επιχείρηση με τον ίδιο τρόπο που το κάνει μία εγκατάσταση SBS2008 με Windows 7. Περισσότερο αναφέρομαι σε ευκολίες που προσφέρει μία Windows εγκατάσταση, όπως το Group Policy και το Group Preferences ή τα Organizational Units.
Αυτό που διερευνώ είναι το εξής. Μπορεί να ξηλωθεί ΠΛΗΡΩΣ μία Windows εγκατάσταση μιας μικρομεσαίας επιχείρησης και να αντικατασταθεί με μία Ubuntu εγκατάσταση; Τα πάντα να είναι Ubuntu (Servers, clients, workstations) τα οποία θα παίζουν με LDAP-Kerberos (AD), SELinux (Group Policy), NFS (SMB), κλπ.
Θα μπορεί ένας χρήστης να έχει το αντίστοιχο των Offline Folders και του Folder Redirection που έχει στα Windows; Θα μπορεί να έχει το αντίστοιχο των Roaming Profiles; Και το σημαντικότερο θα μπορούν όλα αυτά να ορίζονται κεντρικά από τον διαχειριστή όπως γίνεται στα Windows;
Πέραν του γενικού, το Ubuntu είναι ασφαλέστερο από τα Windows, γιατί π.χ. στο Ubuntu δεν υπάρχουν ιοί, από προσωπική μου εμπειρία όλα τα συστήματα είναι το ίδιο ασφαλή κάτω από συγκεκριμένο διαχειριστή. Εν ολίγοις, αν σαν διαχειριστής τα έχεις όλα στα default, δεν πα να έχεις εγκαταστήσει 7 firewalls και ότι κρυπτογραφικό σύστημα υπάρχει στην αγορά, το σύστημά σου, παραμένει ποιό τρύπιο και από γραβιέρα!
Σας ευχαριστώ