Ubuntu Enterprise Network. Γίνεται;!

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Ubuntu Enterprise Network. Γίνεται;!

Δημοσίευσηαπό nikolasd » 26 Απρ 2010, 12:28

Καλημέρα σας,

Προσωπικά ανήκω στο αντίπαλο στρατόπεδο της Microsoft (επαγγελματικά), αλλά όσο αφορά σε προσωπική χρήση είμαι (μέχρι στιγμής) φανατικός Ubuntistas.
Είχα τη Κυριακή στη FOSSCOMM μία συζήτηση για επιχειρισιακό software με έναν φανατικό Mandriva user και όταν το ανέφερα ότι εμείς φλερτάρουμε (επιχειρισιακά) με το Ubuntu μου απάντησε, "Γιατί δεν δουλεύετε με Linux, γιατί το UBUNTU ΔΕΝ είναι Linux! Ο χρήστης κάνει ότι θέλει, ένα ξέφραγο αμπέλι είναι. Μπορείς να ορίσεις, από τον server enterprise δικαιώματα;"

Δεν το σχολιάζω, και το ερώτημά μου δεν έχει να κάνει με το ποιά διανομή είναι καλύτερη ή αν το Ubuntu είναι Linux ή όχι (άλλωστε όπως δήλωσα εξ' αρχής, μέχρι στιγμής είμαι φανατικός Ubuntista).

Αυτό που θα με ενδιέφερε είναι κατά πόσο μία πλήρης εγκατάσταση σε Ubuntu, μπορεί να υποστηρίξει μία επιχείρηση με τον ίδιο τρόπο που το κάνει μία εγκατάσταση SBS2008 με Windows 7. Περισσότερο αναφέρομαι σε ευκολίες που προσφέρει μία Windows εγκατάσταση, όπως το Group Policy και το Group Preferences ή τα Organizational Units.
Αυτό που διερευνώ είναι το εξής. Μπορεί να ξηλωθεί ΠΛΗΡΩΣ μία Windows εγκατάσταση μιας μικρομεσαίας επιχείρησης και να αντικατασταθεί με μία Ubuntu εγκατάσταση; Τα πάντα να είναι Ubuntu (Servers, clients, workstations) τα οποία θα παίζουν με LDAP-Kerberos (AD), SELinux (Group Policy), NFS (SMB), κλπ.
Θα μπορεί ένας χρήστης να έχει το αντίστοιχο των Offline Folders και του Folder Redirection που έχει στα Windows; Θα μπορεί να έχει το αντίστοιχο των Roaming Profiles; Και το σημαντικότερο θα μπορούν όλα αυτά να ορίζονται κεντρικά από τον διαχειριστή όπως γίνεται στα Windows;

Πέραν του γενικού, το Ubuntu είναι ασφαλέστερο από τα Windows, γιατί π.χ. στο Ubuntu δεν υπάρχουν ιοί, από προσωπική μου εμπειρία όλα τα συστήματα είναι το ίδιο ασφαλή κάτω από συγκεκριμένο διαχειριστή. Εν ολίγοις, αν σαν διαχειριστής τα έχεις όλα στα default, δεν πα να έχεις εγκαταστήσει 7 firewalls και ότι κρυπτογραφικό σύστημα υπάρχει στην αγορά, το σύστημά σου, παραμένει ποιό τρύπιο και από γραβιέρα!

Σας ευχαριστώ
nikolasd
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Ubuntu Enterprise Network. Γίνεται;!

Δημοσίευσηαπό the_eye » 26 Απρ 2010, 13:21

Μπορείς να κάνεις πολλά ειδικά με remote login, ακόμα και από diskless μηχανήματα.

πχ
Κώδικας: Επιλογή όλων
ssh -X user1@server1 nautilus

όσο για υποστήριξη users και usergrup δεν το συζητώ, η παραμετροποίηση είναι ατελείωτη !

Για ποιο βαθιά νερά
kerberos, LDAP

Για Offline Folders δες το νεο ubuntu one, υπάρχει και το rsync.

Σε όλα αυτά αν συμπεριλάβεις λειτουργίες clustering και αρχιτεκτονικές πέρα της χ86 με πολλαπλές cpu και απεριόριστη μνήμη βλέπεις ότι δεν περιορίζεται σε τίποτα.
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikolasd » 26 Απρ 2010, 19:33

Σίγουρα υπάρχουν τα αντίστοιχα με της Microsoft εργαλεία για να κάνεις ότι και σε ένα Microsoft δίκτυο, άλλωστε είναι γνωστό ότι η Microsoft απλά υλοποιεί τη δική της εκδοχή πάνω στα standard και της δίνει άλλο όνομα (π.χ. Active Directory = LDAP).

Ωστόσο, ένας μέσος ηλίθιος, μπορεί μέσα σε 30 λεπτά να φτιάξει ένα δίκτυο με έναν SBS και 10 Windows client μηχανάκια. Δεν νομίζω ότι στο ίδιο μισάωρο ο ίδιος μέσος ηλίθιος, μπορεί να στήσει ένα αντίστοιχο δίκτυο με έναν Ubuntu Server και 10 Ubuntu Clients.

Αυτό που θέλω να πω είναι όσο και να έχω ψάξει δεν έχω βρεί κάποια εργαλεία ώστε να setάρω Enterprise wide δικαιώματα, user shares, κλπ. σε ένα ubuntu περιβάλλον, εκτός και αν θεωρήσουμε ότι το να παλεύεις με τα εκατομμύρια .conf files εκτός από nerdish cool είναι και highly administrative task.

Μέχρι στιγμής αυτό που λείπει είναι ένα "πακέτο" που να απευθύνεται σε επιχειρήσεις και να προσφέρει την ίδια ευκολία (και στον χρήστη και στον διαχειριστή) που προσφέρει και ένα αντίστοιχο Windows δίκτυο.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια διαφορετική άποψη, ευχαρίστως να τη συζητήσουμε.
nikolasd
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό the_eye » 26 Απρ 2010, 21:18

Δες το openLdap αν σε καλύπτει.
Αν εννοείς ότι χρειάζεται ένα εργαλείο που πατάς next - next - next, όχι δεν υπάρχει και δεν χρειάζεται. Μια χαρά είναι τα conf.

Ένας μέσος ηλίθιος μπορεί να κάνει ένα ηλίθιο στήσιμο σε 30 λεπτά ή σε 30 ώρες ή σε 30 ημέρες. Θες να το συζητήσουμε αυτό ;
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos_ubu » 21 Μάιος 2010, 14:13

the_eye έγραψε:
Αν εννοείς ότι χρειάζεται ένα εργαλείο που πατάς next - next - next, όχι δεν υπάρχει και δεν χρειάζεται. Μια χαρά είναι τα conf.

Ένας μέσος ηλίθιος μπορεί να κάνει ένα ηλίθιο στήσιμο σε 30 λεπτά ή σε 30 ώρες ή σε 30 ημέρες. Θες να το συζητήσουμε αυτό ;

Συμφωνώ απολύτως...Ειδικά με το ηλίθιο στήσιμο του μέσου ηλίθιου!!!!
Υπάρχουν 10 ειδών άνθρωποι. Αυτοί που καταλαμβαίνουν το δυαδικό
σύστημα και αυτοί που δεν το καταλαμβαίνουν.
sotos_ubu
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 24 Μάιος 2010, 03:27

nikolasd έγραψε:
Ωστόσο, ένας μέσος ηλίθιος, μπορεί μέσα σε 30 λεπτά να φτιάξει ένα δίκτυο με έναν SBS και 10 Windows client μηχανάκια. Δεν νομίζω ότι στο ίδιο μισάωρο ο ίδιος μέσος ηλίθιος, μπορεί να στήσει ένα αντίστοιχο δίκτυο με έναν Ubuntu Server και 10 Ubuntu Clients.

Αυτά που ζητάς δεν είναι για ηλίθιος administrators που το παίζουν Admins με ένα πτυχίο ΙΕΚ .
Και σαν παραδείγματα δες εξωτερικό , Γαλλία , Γερμανία , Δανία και πολλά άλλα .
Και όσο για Mandriva user στο πρώτο σου ποστ είναι ον λίγο άσχετος με το θέμα .
Και μάλλον δεν ξέρει τι πράγματι είναι το Linux αν νομίζει ότι με γραφικά τις Mandriva θα κάνει δουλεία !!!

Υ.Γ. Θα πρέπει να βάλεις το χεράκι σου βαφεία στο τερματικό άλλα το αποτέλεσμα θα είναι σωστό .
Και το βασικό δεν το κάνεις με μαχαίρι το κόβεις μια και έξω , το κάνεις σταδιακά , ομαλά χωρίς να διακοπεί εργασία τις επιχείρισης .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό atermon » 24 Μάιος 2010, 04:16

nikolasd έγραψε:Πέραν του γενικού, το Ubuntu είναι ασφαλέστερο από τα Windows, γιατί π.χ. στο Ubuntu δεν υπάρχουν ιοί, από προσωπική μου εμπειρία όλα τα συστήματα είναι το ίδιο ασφαλή κάτω από συγκεκριμένο διαχειριστή. Εν ολίγοις, αν σαν διαχειριστής τα έχεις όλα στα default, δεν πα να έχεις εγκαταστήσει 7 firewalls και ότι κρυπτογραφικό σύστημα υπάρχει στην αγορά, το σύστημά σου, παραμένει ποιό τρύπιο και από γραβιέρα!

Να σου πω πώς εγώ βγάζω περισσότερα από σένα χωρίς να πληρώνω μία για λογισμικό;
<Οδηγίες προς νεοεισερχόμενους> | <Οδηγοί χρήσης>
DEBIAN "Sid" 32bit σε Sony VAIO VGN-FE11S
Intel T2400(1,83 GHz) │ 2GB DDR2 │ NVIDIA GeForce Go 7400 │Intel 3945ABG │Intel 82801G(ICH7 Family) │ TFT 15.4" WXGA
Άβαταρ μέλους
atermon
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Γενικά