unity ή αλλιώς μια στο καρφί και μια στο πέταλο

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

unity ή αλλιώς μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Δημοσίευσηαπό lucinos » 10 Μάιος 2011, 01:47

Μετά από αρκετές μέρες χρήσης τού unity είμαι νομίζω σε θέση να πω μια γνώμη:
Στα θετικά τού unity:
1)Είναι η καλύτερη χρήση τού πληκτρολογίου που έχω δει ποτέ. Πραγματικά υπέροχο! Ως "οπαδός" τής χρήσης τού πληκτρολογίου είμαι ευτυχισμένος.
2)Έχει τακτοποιημένες τις ρυθμίσεις συστήματος (πράγμα που επέτρεψε έναν πολύ καλύτερο τρόπο πρόσβασης σε αυτές)

Στα αρνητικά:
1)Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις πληκτρολόγιο είναι πολύ σπαστικό. Για παράδειγμα αν έχεις ανοίξει ένα παράθυρο πλήρως και θέλεις να αλλάξεις επιφάνεια εργασία με το πληκτρολόγιο είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη αίσθηση. (σούπερ+s και μετά με το ποντίκι ή τα βελάκια διαλέγεις ή αλλάζεις άμεσα με ctrl+alt+βελάκι). Αλλά χωρίς το πληκτρολόγιο είναι κόλαση. Στο παλιό gnome-shell αντιθέτως μπορούσες απλά να πατήσεις πάνω στο εικονίδιο τής επιφάνειας που θέλεις κάτω δεξιά.
2)ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ; Το σύστημα όπως είναι τώρα είναι άριστο για να διαλέξει κάποιος γρήγορα την εφαρμογή που θέλει με την βοήθεια τού πληκτρολογίου. Αλλά ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΑΚΑ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ; Δεν υπήρχε κανένας λόγος να χαθεί έτσι. Τι θα έκανα εγώ; Απλούστατα: όταν πατάω το σούπερ να συμβαίνει ακριβώς αυτό που συμβαίνει τώρα στο unity. Όταν όμως πατάω με το ποντίκι πάνω στο σηματάκι τού ubuntu επάνω αριστερά θέλω ^#$^#$%^# $#%@%# #$@%#$ να ανοίγει το παλιό κλασσικό μενού. Πραγματικά αυτό με έχει τσατίσει.
3)Αν και αυτό είναι συνηθισμένη κατάσταση και στο ubuntu και στο gnome, Συνεχώς μού δημιουργούνε την εντύπωση ότι αποφασίζουν "τι είναι καλό για μένα", χωρίς να λογαριάζουν "τι θέλω". Στο επιχείρημα που πολλοί δίνουν ότι κάποιες αποφάσεις παίρνονται πλέον με στατιστικές μελέτες σχετικά με την αποδοτικότητα η απάντησή μου είναι ότι δεν έχω καθόλου τα ίδια κριτήρια για το τι θέλω...

Αδιευκρίνιστο:
Δεν έχω ακόμα αποφασίσει αν ο εκκινητής είναι καλή ιδέα. Το βασικό επιχείρημα υπέρ του που μπορώ να σκεφτώ είναι να θυμηθώ την συνηθισμένη κατάσταση στα windows όπου ο περισσότερος κόσμος έχει γεμίσει την επιφάνεια με ένα σωρό ατάκτως ερριμμένα εικονίδια.

Εσείς τι λέτε για το unity;
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Re: unity ή αλλιώς μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 10 Μάιος 2011, 09:39

lucinos έγραψε:ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ; Το σύστημα όπως είναι τώρα είναι άριστο για να διαλέξει κάποιος γρήγορα την εφαρμογή που θέλει με την βοήθεια τού πληκτρολογίου. Αλλά ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΑΚΑ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ;

Η αλήθεια είναι πως οι γνώμες διίστανται ως τώρα και βασικός λόγος αρνητικών κριτικών είναι το παραπάνω σχόλιο.Δέν ξέρω αν εννοούμε ακριβώς το ίδιο,αλλά το κλασσικό μενου εφαρμογών ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ.
Στο dash-κλικ στο ''περισσότερες εφαρμογές'' και εμφανίζεται πάνω δεξιά.Μόνο που δεν κάνει dropdown τα υπομενού και πρέπει να θυμάσαι τις κατηγορίες των εφαρμογών. Υποθέτω όμως, πως όσοι έχουν συνηθίσει για καιρό το Gnome panel, θα τις θυμούνται.
Νομίζω πως όσοι είναι fan του εντυπωσιακού desktop (κύβος,διαφάνειες κτλ) μάλλον βλέπουν το unity αρνητικά. Αντιθέτως, όσοι θέλουν λιτές επιφάνειες εργασίας (όπως εγώ που και στο gnome panel το μόνο εφέ που είχα ήταν το wobbly windows) μάλλον βολεύονται καλύτερα συνήθως.
Από εμένα :thumbup: στην ομάδα των developers του ubuntu για μια πολύ καλή αρχή.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 10 Μάιος 2011, 12:20

Το "ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ" είναι τελείως παραπλανητικό. Ναι το ξέρω αυτό που λες αλλά είναι απολύτως προφανές ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ. Είναι σαν να λες ότι κάποιος παράλυτος, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι ότι "έχει ακόμα πόδια".

Στο ότι λείπει η κάτω μπάρα γενικά το σκέφτηκα. Η κάτω μπάρα είχε κάποιες λειτουργίες. Είχε τον κάδο ο οποίος όμως βρίσκεται στον εκκινητή. Είχε εκείνο το κουμπάκι που κατέβαζε τα παράθυρα, γενικά με απασχόλησε λίγο κατά πόσο είναι αναγκαίο και τελικά αποφάσισα ότι μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτό όταν τα περισσότερα εικονίδια που χρειάζομαι είναι στον εκκινητή και επιπλέον συνήθως αντί να κατεβάζεις όλα τα παράθυρα είναι προτιμότερο απλά να αλλάξεις χώρο εργασίας. Είχε τα εικονίδια τών χώρων εργασίας. Η εναλλαγή χώρων εργασίας τώρα βρίσκεται στον εκκινητή. Αυτό ΔΕΝ είναι ικανοποιητικό για μένα, την κατάσταση όμως την σώζει το πληκτρολόγιο. Πατώντας σούπερ+s παρακάμπτεις το πρόβλημα. Επιπλέον υπάρχει ακόμα το ctrl+alt+βελάκια για γρήγορη αλλαγή επιφάνειας. Τελικά το σκέφτηκα και αποφάσισα ότι αυτές οι λύσεις είναι αρκετές. Η πιο σημαντική λειτουργία τής κάτω μπάρας είναι να κρατάει τον λογαριασμό για τα παράθυρα που έχω ανοικτά στον συγκεκριμένο χώρο. Εν μέρη (και από κάποιες απόψεις με καλύτερο τρόπο) αυτό καλύπτεται από τα βελάκια αριστερά τού εκκινητή. Μόνο που αυτά απλά σού λένε συνολικά τι έχεις ανοικτό. Υπάρχει πρόβλημα όταν θέλεις γρήγορη εναλλαγή στον ίδιο χώρο εργασίας. Για άλλη μια φορά την λύση την δίνει το πληκτρολόγιο και συγκεκριμένα το παλιό καλό alt+tab. Δεν θα γκρινιάξω επομένως ούτε για αυτό.

Συνοψίζω λοιπόν ότι μπορώ να ζήσω και χωρίς την κάτω μπάρα.

Πάμε στην πάνω μπάρα. Είχε αριστερά τρία αναδυόμενα μενού. Το δεξί μενού είναι γενικά πολύ πιο όμορφα τακτοποιημένο στις ρυθμίσεις συστήματος. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό. Το μεσαίο μενού βρίσκεται στον Ναυτίλο. Ούτε αυτό πειράζει τραγικά που λείπει.

Το αναδυόμενο μενού όμως τών εφαρμογών ήταν κάτι πολύ σημαντικό και δεν υπάρχει κανένα ικανοποιητικό υποκατάστατο.
Ναι αν θέλω μια συχνή εφαρμογή μπορώ να την έχω εύκολα προσβάσιμη στον εκκινητή. Ναι αν ξέρω τι ψάχνω είναι απείρως ταχύτερο να πατήσω σούπερ να χτυπήσω δυο γράμματα και να το διαλέξω. Αλλά αν δεν με ενδιαφέρει η ταχύτητα αλλά απλά θέλω να το βρω μέσα από κατηγορίες που εγώ έχω οργανώσει ήταν μακράν ο ευκολότερος τρόπος. Ακόμα πολλές φορές δεν ψάχνω κάτι συγκεκριμένο αλλά απλά θέλω να δω τι έχω εγκαταστήσει σε κάποιο είδος. Το αναδυόμενο (ή αν θες πες το καταδυόμενο) μενού ήταν άριστος τρόπος να περιδιαβείς τις εφαρμογές σου.
Ήταν τόσο δύσκολο να μην το καταργήσουν έτσι; θα μπορούσαν όπως είπα απλούστατα όταν πας με το ποντίκι να καταδύεται έτσι ενώ με το σούπερ να ανοίγει όπως ανοίγει σήμερα, τόσο απλό ή τέλος πάντων οττιδήποτε εκτός από αυτού τού είδους την κατάργηση.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 10 Μάιος 2011, 12:41

Για το καταδυόμενο μενού των εφαρμογών θα συμφωνήσω καθώς και εγώ το θεωρώ έλλειψη, αλλά ελπίζω να προστεθεί αργότερα.
Θα συμφωνήσω επίσης και για το εικονίδια που εμφάνιζε την επιφάνεια εργασίας, γιατί μπορεί να ψάχνεις μια συντόμευση και να μην την βρίσκεις όσο γρήγορα θέλεις, αν και ξεπερνιέται.
Νομίζω πως αυτό που κυρίως λείπει είναι η ευκολία προσαρμογής της πάνω μπάρας και εκεί υπάρχει μια σύγκρουση με το Global menu το οποίο βρίσκω πολύ βολικό (wide screen monitor).Αν βρεθεί ένας τρόπος να συμβιβαστούν και οι δύο λειτουργίες θα ήταν ιδανικό.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Επιστροφή στο Γενικά