Μετά από αρκετές μέρες χρήσης τού unity είμαι νομίζω σε θέση να πω μια γνώμη:
Στα θετικά τού unity:
1)Είναι η καλύτερη χρήση τού πληκτρολογίου που έχω δει ποτέ. Πραγματικά υπέροχο! Ως "οπαδός" τής χρήσης τού πληκτρολογίου είμαι ευτυχισμένος.
2)Έχει τακτοποιημένες τις ρυθμίσεις συστήματος (πράγμα που επέτρεψε έναν πολύ καλύτερο τρόπο πρόσβασης σε αυτές)
Στα αρνητικά:
1)Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις πληκτρολόγιο είναι πολύ σπαστικό. Για παράδειγμα αν έχεις ανοίξει ένα παράθυρο πλήρως και θέλεις να αλλάξεις επιφάνεια εργασία με το πληκτρολόγιο είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη αίσθηση. (σούπερ+s και μετά με το ποντίκι ή τα βελάκια διαλέγεις ή αλλάζεις άμεσα με ctrl+alt+βελάκι). Αλλά χωρίς το πληκτρολόγιο είναι κόλαση. Στο παλιό gnome-shell αντιθέτως μπορούσες απλά να πατήσεις πάνω στο εικονίδιο τής επιφάνειας που θέλεις κάτω δεξιά.
2)ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ; Το σύστημα όπως είναι τώρα είναι άριστο για να διαλέξει κάποιος γρήγορα την εφαρμογή που θέλει με την βοήθεια τού πληκτρολογίου. Αλλά ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΑΚΑ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ; Δεν υπήρχε κανένας λόγος να χαθεί έτσι. Τι θα έκανα εγώ; Απλούστατα: όταν πατάω το σούπερ να συμβαίνει ακριβώς αυτό που συμβαίνει τώρα στο unity. Όταν όμως πατάω με το ποντίκι πάνω στο σηματάκι τού ubuntu επάνω αριστερά θέλω ^#$^#$%^# $#%@%# #$@%#$ να ανοίγει το παλιό κλασσικό μενού. Πραγματικά αυτό με έχει τσατίσει.
3)Αν και αυτό είναι συνηθισμένη κατάσταση και στο ubuntu και στο gnome, Συνεχώς μού δημιουργούνε την εντύπωση ότι αποφασίζουν "τι είναι καλό για μένα", χωρίς να λογαριάζουν "τι θέλω". Στο επιχείρημα που πολλοί δίνουν ότι κάποιες αποφάσεις παίρνονται πλέον με στατιστικές μελέτες σχετικά με την αποδοτικότητα η απάντησή μου είναι ότι δεν έχω καθόλου τα ίδια κριτήρια για το τι θέλω...
Αδιευκρίνιστο:
Δεν έχω ακόμα αποφασίσει αν ο εκκινητής είναι καλή ιδέα. Το βασικό επιχείρημα υπέρ του που μπορώ να σκεφτώ είναι να θυμηθώ την συνηθισμένη κατάσταση στα windows όπου ο περισσότερος κόσμος έχει γεμίσει την επιφάνεια με ένα σωρό ατάκτως ερριμμένα εικονίδια.
Εσείς τι λέτε για το unity;