To xubuntu βασίζεται στο gnome και είναι γραμμένο σε Gtk.
Η διαφορά του με το gnome είναι οτι είναι πιο λιτό.
Το kde είναι γραμμένο σε qt.
Το kubuntu 8.10 με τις προηγούμενες εκδόσεις έχει τεράστια διαφορά καθώς έχει το kde4 που είναι γραμμένο στην qt4 η οποία είναι σημαντικά πιο γρήγορη απο την προηγούμενη έκδοσή της qt3.
Επίσης διαθέτει δικά της effe σχεδόν σαν αυτά του compiz, αλλά προς το παρόν πολύ λιγότερα, αλλά με λιγότερες απαιτήσεις!
Οι προ 8.10 kubuntu διανομές (8.04 και πριν) τρέχουν kde3 το οποίο είναι σταθερό και πλήρης σε σχέση με το kde4 που είναι ακόμα ημιτελές.
Στην επόμενη έκδοση του Kubuntu (9.04) το kde4 πρόκειτε να είναι σταθερό και πλήρες και ταυτόχρονα τάχιστο.
Τώρα για το θέμα της ταχύτητας ανάμεσα σε Gnome και KDE, δεν υπάρχει διαφορά.
Για παράδειγμα το καθαρό kde είναι πιο γρήγορο απ'ότι το Gnome, κατά την γνώμη μου και την εμπειρία μου.
Αν το παραφορτώσεις όμως θα βαρύνει αρκετά...
Το οτι πολλοί νομίζουν οτι είναι βαρύ είναι γιατί είναι πλήρες απο εφαρμογές (amarok,k3b,koffice,kaffeine,digiKam,ktorrent,konqueror,kopete...) και tools (systemsettings) για να ρυθμίσεις απο γραφικό σχεδόν τα πάντα!
Το μηχάνημά σου σηκώνει άνετα τα πάντα.
Το compiz είναι που θέλει επεξεργαστική ισχύ και όχι το DE.
To DE θέλει ram.
Η ram σου είναι αρκετή για όλα.
Αυτά, για να λυθεί η παρεξήγηση με το KDE
Τώρα , το καλύτερο που έχει να κάνει ένας χρήστης είναι να δοκιμάσει και να διαλέξει.
Δεν σχολίασα το gnome αρκετά καθώς δεν το γνωρίζω αρκετά και δεν το έχει και ανάγκη καθώς το 90% στο forum τρέχει Gnome.
Πάντως είναι εξίσου αξιόλογο για εμένα όσο το kde και πολλές φορές ανώτερο σε μερικά σημεία.
Είναι διαφορετικής λογικής και για αυτό η διαφορετικότητα. Έτσι όμως πρέπει να είναι τα πράγματα.
Πολλές λύσεις για τις ανάγκες και τα γούστα του καθένα...
Τέλειο για τον καθένα μας δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως κάτι που μας κάνει και μας βολεύει...
Τέλος και sorry αν κούρασα