Όποιος κατέχει αυτόν τον τίτλο , σημαίνει πως μπορεί να εργαστεί πιστοποιημένα πλέον και σαν επαγγελματίας σε Linux συστήματα.
Τα πιστοποιητικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες .
Tο LPIC-1: Junior Level Linux Professional δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το αποκτήσει να αποδείξει πως έχει ανώτερη γνώση του λειτουργικού συστήματος GNU/Linux, πως είναι σε θέση να διαχειριστεί και να συντηρήσει ατομικούς εξυπηρετητές και υπολογιστές γραφείου. Επίσης αποδεικνύει πως έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να φέρει εις πέρας καθήκοντα διαχείρισης συστημάτων και δικτύων, ανάπτυξης λογισμικού, system integration και άλλα.
To LPIC-2: Advanced Level Linux Professional δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το αποκτήσει να λειτουργεί ανεξάρτητα ή σε μια ομάδα άλλων χαμηλού ή προχωρημένου επιπέδου επαγγελματίες για τη συντήρηση και διαχείριση μεγάλων εταιρικών υποδομών. Η πιστοποίηση αυτή δείχνει πως ο επαγγελματίας GNU/Linux έχει μια ευρεία βάση γνώσεων για τις υπηρεσίες δικτύου καθώς και δεξιότητες υψηλού επιπέδου στη διαχείριση και την ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων.
To LPIC-3: Senior Level Linux Professional δίνει τη δυνατότητα της μεμονωμένης ή ομαδικής εργασίας για τη συντήρηση και διαχείριση μεγάλων και ποικίλων δικτύων. Εξετάζονται ειδικές γνώσεις και περιλαμβάνονται στάδια εξειδίκευσης για όλους τους τομείς δραστηριότητας σε εταιρικά δίκτυα, όπως ασφάλεια, εικονικοποίηση, ενσωμάτωση σε κεντρικές υπηρεσίες, υψηλή διαθεσιμότητα κ.α. Οι κάτοχοι του LPIC-3 θα είναι σε θέση να πιστοποιήσουν πολύ εξειδικευμένες δεξιότητες σε μία ή περισσότερες περιοχές επαγγελματικής δραστηριότητας όπως αρχιτεκτονική συστημάτων ή δικτύων, εκπαιδευτές, διοίκηση ομάδας κ.α.
Για να αποκτήσετε τον τίτλο επιπέδου Lpic-2 πρέπει να κατέχετε τον προηγούμενο Lpic-1 . Το ίδιο ισχύει και για τον Lpic-3 , πρέπει να έχετε τον Lpic-2 και Lpic-1.

LET = Linux Essentials Technician
Το LET είναι ένα ξεχωριστό πιστοποιητικό που δεν έχει σχέση/εξαρτάται από τα προηγούμενα. Το LET θα πιστοποιήσει πως έχετε βασικές γνώσεις στο Linux και μπορείτε να δουλέψετε/εργαστείτε ως επαγγελματίας, αλλά όχι ως διαχειριστής (administrator).
Διαβάστε περισσότερα για το LET και το τι πρέπει να γνωρίζετε/μάθετε για να δώστε εξετάσεις, στην επίσημη σελίδα του LPI
Τρία-σε-ένα
Μέσω κάποιων συνεργασιών που έχει κάνει το LPI, μπορείτε να λάβετε 3 πιστοποιήσεις δίνοντας μόνο μια φορά εξετάσεις. Αυτό αφορά μόνο το LPIC-1 και την συνεργασία του LPI με την CompTIA και την SUSE. Δείτε περισσότερα εδώ.

Η προετοιμασία:
Μπορείτε να προετοιμαστείτε με διάφορους τρόπους για να δώσετε εξετάσεις για τον τίτλο .
Υπάρχουν πιστοποιημένα βοηθήματα , αλλά και ελεύθερο υλικό. Δυστυχώς δεν έχω ανακαλύψει κάτι στα Ελληνικά.
Παρακάτω παραθέτω μια λίστα με τα πιο διαδεδομένα βοηθήματα.
- LPIC-1 In Depth
Εκδόσεις: Course PTR/Cengage Learning
Συγγραφέας: Mike Jang - LPIC-1 Exam Cram 2
Εκδόσεις: QUE Certification Publishing
Author: Ross Brunson - LPIC-1 Study Guide
Εκδόσεις: Sybex - LPI Certification in a Nutshell v.2 (2006): Καλύπτει την πιστοποίηση LPIC-1 και LPIC-2.
- LPI Certification in a Nutshell v.3 (2010): Καλύπτει την πιστοποίηση LPIC-1 (έκδοση 2009). Εκδόσεις: O' Reilly
Μαθήματα παραδίδονται και από το carriera.com ωστόσο δεν έχω πάρει περισσότερες πληροφορίες περί αυτού. Η ιστοσελίδα βρίσκεται εδώ http://www.carierra.com/index.php?optio ... Itemid=100
και αυτό που μου άρεσε είναι η μέθοδος της τηλεδιάσκεψης.
Επίσης κυκλοφορούν διάφορα courses και γίνονται διαθέσιμα (συνήθως επί πληρωμή) σε διάφορα course sites, όπως το http://www.vtc.com ή το https://www.udemy.com
Ελεύθερα βοηθήματα παρέχονται από την IBM
Μαθήματα LPI της IBM: Καλύπτουν τα επίπεδα LPIC-1, LPIC-2 και την Βαθμίδα LPI-301.
Καθώς και από το ίδρυμα GNU.
GNU LPI Manuals: Παρ' ότι αφορούν την προηγούμενη έκδοση των εξετάσεων (2005), είναι σημαντικό ότι βρίσκονται υπό την άδεια GFDL και μπορείτε να τα κατεβάσετε δωρεάν
Η Ελληνική Κοινότητα :
Στην Ελλάδα ο επίσημος αντιπρόσωπος του LPI είναι η “ Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ” .
Εξετάσεις πιστοποίησης διοργανώνονται από την κοινότητα καθώς και διάφορα μαθήματα προετοιμασίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://lpi.greeklug.gr/
Και η επίσημη Ελληνική ιστοσελίδα του ιδρύματος http://www.lpi.org.gr/
Χορηγοί :
Μεγάλοι χρηματικοί χορηγοί του LPI είναι: Platinum Χορηγοί, η IBM, το Linux Journal, το Linux Magazine, η Novell, η SGI, και η TurboLinux
ενώ Χρυσοί Χορηγοί, η HP και η IDG.
Οι εξετάσεις :
Εξετάσεις διοργανώνονται σε διάφορα εξεταστικά κέντρα. Δίδονται γραπτώς (σε χαρτί) ή μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή .
Πολλά από αυτά τα εξεταστικά κέντρα υπάρχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παραθέτω μια λίστα με μερικά από αυτά.
- Infotech (Θεσσαλονίκη)
- OTE Academy (Αθήνα & Θεσσαλονίκη)
- ΙΕΚ Akmi (Αθήνα & Θεσσαλονίκη)
- Educert (Αθήνα)
- ATExcelixi S.A.
- ITEC Education & IT Services
- Hellenic American Union (Αθήνα & Θεσσαλονίκη)
- City Unity College (Αθήνα)
- Fastrack (Αθήνα)
Προσωπική γνώμη:
Προσωπικά πιστεύω πως θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη προσοχή και ενδιαφέρον σε ότι αφορά αυτούς τους τίτλους.
Θα μου άρεσε πάντως να βλέπω σχολές και ιδρύματα να συμπεριλαμβάνουν αυτούς τους τίτλους στις σπουδές τους.
Πολλές ιδιωτικές εταιρίες θεωρούν μεγάλο προσόν την κατοχή τέτοιου τίτλου.
Πηγές :
Spoiler: show




