Αντιο στην <<βοήθεια με κονσόλα>>;

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Re: Αντιο στην <<βοήθεια με κονσόλα>>;

Δημοσίευσηαπό UnKnown96 » 18 Οκτ 2011, 17:50

Και εμένα μου αρέσει να δουλεύω σε κονσόλα, δεν έχεις άδικο.

Υ.Γ. Ναι έχω δουλέψει και ξέρω :) (Πάντως κανείς δεν σου λέει να μην βάλεις ένα μόνο που δεν είναι καλή λύση :P ).
Άβαταρ μέλους
UnKnown96
dudeTUX
dudeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 370
Εγγραφή: 08 Ιουν 2010, 15:23
Τοποθεσία: Ρόδος
Εκτύπωση

Re: Αντιο στην <<βοήθεια με κονσόλα>>;

Δημοσίευσηαπό ΗΛΙΑΣ » 11 Απρ 2012, 03:38

Πιστεύω οτι το καλύτερο θα ήταν να δίνονται και οδηγίες και πως θα λύνονται προβλήματα μέσω του γραφικού περιβάλλοντος χωρις φυσικα να σημαινει αχρηστευση του τερματικού.Το λέω γιατί απότι εχω παρατηρήσει (προσωπικές εμπειρίες αλλά πιστεύω συμφωνούν και οι υπόλοιποι) ότι ένα μεγάλο μερίδιο κόσμου που θα μπορούσε να βάλει λίνουξ-ουμπούντου για την καθημερινή χρήση που κάνει στον υπολογιστή του(browsing,word-excel ktl..) δεν τα δοκιμάζει λόγω του φόβου προς το άγνωστο δλδ καινούργιο περιβάλλον εργασίας,καινούργια προγράμματα που πρέπει να χρησιμοποιεί,και ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ...Δεν είναι εύκολο να πεις σε έναν απλό χρήστη που το πιο περίπλοκο πράγμα που έχει κανει στο λαπτοπ του είναι να βάλει κρακ για να παίξει το καινούργιο προ να χρησιμοποιήσει ubuntu όσα προτερήματα και να έχει έναντι των προεγκατεστημένων windows.

Η δύναμη του τερματικού δεν είναι κάτι που ελκύει νέους χρήστες αλλά είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο απο ''ξεψαρωμένους'' χρήστες για να κάνουν κάποιες δουλειές που παλιότερα μπορέι να χρειαζόντουσαν 1500 κλικ στα παράθυρα για να τα καταφέρουνε.Και γω έτσι είμουν πριν βάλω την έκδοση 9.10 και από τότε δεν ξανάλλαξα ποτέ λειτουργικό.

Για να καταλάβαιτε τι εννοώ,τις προάλλες με κάλεσε φίλος απεγνωσμένα να του κάνω φορματ στα windows (και δυστυχώς να τα ξαναεγκαταστήσω) ο οποίος χρησιμοποιεί το υπολογιστή-πάνω κάτω- για τις ίδιες δουλειές που το χρησιμοποιώ και γω,δλδ internet-word-excel-μουσική-ταινίες, περισσότερα χρόνια απόσο εγώ και επίσης χρησιμοποιέι windows τα διπλά χρόνια απο εμένα.Ο λόγος για τον οποίο φοβότανε ήταν μν πατήσει κάτι λάθος και πρέπει μετά να πληρώσει για να φτιάξει το λαπτοπ.
Δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι είναι οι περισσότεροι χρήστες Η/Υ σήμερα και θα πρέπει να το έχουμε υπόψιν αν θέλουμε να έχουμε απεύθυνση και σε αυτούς!
1 Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 12.04 precise 64bit (en_US.UTF-8), Ubuntu 3.2.0-23-generic
3 Intel Core i3 CPU M 330 2.13GHz ‖ RAM 3818 MiB ‖ Hewlett-Packard 1426 - HP G62 Notebook PC
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Manhattan [Mobility Radeon HD 5430 Series] [1002:68e1]
5 eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 02) ⋮ wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1000 [8086:0084]
ΗΛΙΑΣ
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: 12 Δεκ 2011, 21:16
Εκτύπωση

Re: Αντιο στην <<βοήθεια με κονσόλα>>;

Δημοσίευσηαπό lucinos » 11 Απρ 2012, 23:56

Ηλία, δες και την ανάρτηση που είχα κάνει εγώ
viewtopic.php?f=2&t=20592
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Re: Αντιο στην <<βοήθεια με κονσόλα>>;

Δημοσίευσηαπό pkt » 17 Σεπ 2012, 13:15

Ορισμένα πράγματα είναι καλύτερα να εξηγούνται με γραφικό τρόπο, ειδικά αν υπάρχει ήδη π.χ.,
κάποιο blog post με τα σχετικά screenshots ή αν είναι κάτι που ένας αρχάριος χρήστης θα πρέπει
να είναι σε θέση να το κάνει συνέχεια (π.χ., mount ενός εξωτερικού δίσκου).

Κάποια άλλα (ειδικά δουλειές που τις κάνεις μια φορά και δεν τις ξανακάνεις ποτέ) είναι μάλλον
καλύτερα από κονσόλα δεδομένου ότι είναι πιο δύσκολο να κάνεις λάθος λόγω copy & paste.

Γενικά δεν είναι πιστεύω σωστό να προσπαθούμε να υποκριθούμε ότι υπάρχει ουσιαστικά
μόνο το γραφικό περιβάλλον, όπως στα windows. Ακόμα και στα windows προσπαθούν
να βελτιώσουν τη γραμμή εντολών τους μάλιστα (βλέπε powershell).
pkt
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2009, 16:31
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτης
Launchpad: pktoss
IRC: pkt
Εκτύπωση

Re: Αντιο στην <<βοήθεια με κονσόλα>>;

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 17 Σεπ 2012, 14:04

παιδιά είναι πιο δύσκολο και αρκετά χρονοβόρο να εξηγήσει κάποιος πως να κάνει κάτι μέσο gui γιατί πρέπει να περιγράψεις αναλυτικά στον άλλο τα βήματα και εκτός από αυτό είναι πολύ πιθανόν να κάνει λάθος. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε πολύ εύκολα και στα tutorials στα οποία όπου υπάρχει γραφικό περιβάλλον χρειάζεται αρκετή δουλειά ώστε να βγάλεις screenshoot να την κάνεις upload και μετά να την δημοσιεύσεις ώστε να το δει ο άλλος και να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Ενώ όλο αυτό θα μπορούσε να γίνει κάνοντας απλά μία εντολή copy paste.

Το τερματικό δεν είναι δύσκολο να το μάθει κανείς ειδικά τις απλές εντολές. Απλά υπάρχουν και σύνθετες εντολές οι οποίες δεν είναι εύκολο να τις απομνημονεύσει ο αρχάριος χρήστης που τις βλέπει πρώτη φορά οπότε δεν καταλαβαίνει πως λειτουργούν και δεν υπάρχει και manual για να βρει πληροφορίες ειδικά αν δεν γνωρίζουν οι χρήστες καλά αγγλικά. Αυτό που θα μπορούσαν όμως να κάνουν όσοι προσφέρουν βοήθεια είναι να εξηγούν και τις εντολές που γράφουν ώστε να μαθαίνουν και οι νέοι χρήστες.
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 1149
Εγγραφή: 10 Μαρ 2009, 06:08
Εκτύπωση

Re: Αντιο στην <<βοήθεια με κονσόλα>>;

Δημοσίευσηαπό lucinos » 17 Σεπ 2012, 14:29

mangelasakis έγραψε:Απλά υπάρχουν και σύνθετες εντολές οι οποίες δεν είναι εύκολο να τις απομνημονεύσει ο αρχάριος χρήστης που τις βλέπει πρώτη φορά οπότε δεν καταλαβαίνει πως λειτουργούν και δεν υπάρχει και manual για να βρει πληροφορίες ειδικά αν δεν γνωρίζουν οι χρήστες καλά αγγλικά. Αυτό που θα μπορούσαν όμως να κάνουν όσοι προσφέρουν βοήθεια είναι να εξηγούν και τις εντολές που γράφουν ώστε να μαθαίνουν και οι νέοι χρήστες.


διαφωνώ στο ότι χρειάζεται ο χρήστης να καταλάβει την γραμμή εντολών την ώρα που δέχεται βοήθεια. Η γνώμη μου είναι ότι η βοήθεια πρέπει να δίνεται αποκλειστικά σε γραμμή εντολών όσο αυτό είναι ευκολότερο από το γραφικό περιβάλλον (δηλαδή σχεδόν πάντα) και ο χρήστης απλά ακολουθεί οδηγίες. Αναλυτικότερα έχω πει την γνώμη μου στο Δίνετε βοήθεια μόνο από κονσόλα!.

Φυσικά θα ήταν πολύ καλό αν οι χρήστες ενδιαφέρονταν να μάθουν πέντε πράγματα αλλά αυτό πρέπει να το κάνουν όχι πάνω που έχουν κάποιο πρόβλημα. Η πρόταση μου για να δει κάποιος τα βασικά είναι τα μαθήματα που έχω γράψει:
Μέρος πρώτο, Μέρος δεύτερο, Μέρος τρίτο
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Re: Αντιο στην <<βοήθεια με κονσόλα>>;

Δημοσίευσηαπό dim459 » 19 Σεπ 2012, 19:03

mangelasakis έγραψε:Αυτό που θα μπορούσαν όμως να κάνουν όσοι προσφέρουν βοήθεια είναι να εξηγούν και τις εντολές που γράφουν ώστε να μαθαίνουν και οι νέοι χρήστες

Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.
Τον τελευταίο καιρό στο βαθμό που έχω χρόνο και μπορώ (διότι το τερματικό δεν είναι και το φόρτε μου), εξηγώ τι ακριβώς σημαίνει κάθε τι που περιέχεται σε μια εντολή.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3784
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Γενικά