συζήτηση για τον ακτιβισμό Ubuntu/internet Κλπ

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

συζήτηση για τον ακτιβισμό Ubuntu/internet Κλπ

Δημοσίευσηαπό Apollonios » 29 Μαρ 2013, 09:58

που θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση για θέματα ακτιβισμού όπως το μονοπώλειο της microsoft - διαβάζω τώρα ότι η κοινότητα Linux Ισπανίας πάει στα δικαστήρια γιατί έχει βάλει ένα πρόγραμμα στα win8 που αποτρέπει την εγκατάσταση άλλου λειτουργικού - αλλά και το Αμερικάνικο μονοπώλιο στις CPU μου είναι ένα θέμα. Επίσης είδα στο περιοδικό σας κάποιες κατασκευές όπως μικρή μπουλντόζα και άλλες. Ασχολούμαι και με τέτοιες ιδιοκατασκευές, φωτοβολταϊκά κλπ για ένα κτήμα και θέλω συνεργάτες στην περιοχή Αγγελοχωρίου Θεσσαλονίκης (επίσης μικροκαλιέργειες κλπ)
είμαι παλιός αποσυρμένος πρ/στης και ηλεκτρονικός, σπουδές στην φιλοσοφία και κοινωνιολογία, στην Ιταλία, με μεγάλη εμπειρία σε turbo pascal, οτι θέλετε ρωτάτε. Επίσης php / MySQL , C αρκετα. (τώρα arduino ecc, erlang) Θεσσαλονίκη SV2DSH
Άβαταρ μέλους
Apollonios
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: συζήτηση για τον ακτιβισμό Ubuntu/internet Κλπ

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 29 Μαρ 2013, 10:57

Συζητήσεις περί τέτοιων θεμάτων γίνονται αρκετά συχνά στο forum, ανάλογα με τη θεματολογία κατάλληλη κατηγορία θα μπορούσε να είναι κάποια από τις
«Νέα - Ειδήσεις - Ανακοινώσεις», «ΕΛ/ΛΑΚ - Φιλοσοφία και Ιστορία», «Γενικά» ή και «Περί ανέμων».
Είναι καλό να υπάρχουν αρκετές τέτοιες συζητήσεις, αλλιώς το forum αρχίζει να μοιάζει με γραφείο υποστήριξης τεχνικών προβλημάτων, ενώ μπορεί (και πρέπει) να είναι κάτι παραπάνω από απλά αυτό.

Για τις ιδιοκατασκευές μάλλον μια από τις «Gadgets με Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα» ή «Περί Τεχνολογίας» θα ήταν η καταλληλότερη, χωρίς φυσικά να υπάρχουν και πολύ αυστηροί περιορισμοί σε κάτι τέτοιο.

Βέβαια, μιας και ανοίγει το παρόν θέμα, θα μπορούσαμε να παραθέσουμε και εδώ τις απόψεις μας.
Για παράδειγμα, όσον αφορά το παραπάνω που αναφέρεις
Apollonios έγραψε:διαβάζω τώρα ότι η κοινότητα Linux Ισπανίας πάει στα δικαστήρια γιατί έχει βάλει ένα πρόγραμμα στα win8 που αποτρέπει την εγκατάσταση άλλου λειτουργικού

το έχω διαβάσει και εγώ και θεωρώ πως είναι απίστευτα βλακώδης κίνηση, πως η δίκη είναι χαμένη ήδη πριν ξεκινήσει και πως θα κάνει ζημιά στο ελεύθερο λογισμικό.
Οι προδιαγραφές της Microsoft για το UEFI secure boot δεν αποτρέπουν κατά καμία έννοια κάτι τέτοιο και για όποιες σχετικές δυσλειτουργίες ευθύνονται καθαρά οι κακές υλοποιήσεις των OEM κατασκευαστών.
Άλλη μια ευκαιρία για τη Microsoft να βγει «λάδι» και να δείξει τους «κακούς που τη διαβάλλουν» με το δάχτυλο.

Για το μονοπώλιο στις CPU έχεις δίκιο πως είναι θέμα, αλλά όσο θα χρησιμοποιείται η X86 αρχιτεκτονική είναι δύσκολο να γίνει κάτι. Αν εξαπλωθεί η χρήση ARM επεξεργαστών, ίσως τα πράγματα γίνουν καλύτερα.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 29 Μαρ 2013, 11:12

fkol k4 έγραψε:Οι προδιαγραφές της Microsoft για το UEFI secure boot δεν αποτρέπουν κατά καμία έννοια κάτι τέτοιο και για όποιες σχετικές δυσλειτουργίες ευθύνονται καθαρά οι κακές υλοποιήσεις των OEM κατασκευαστών.

Οι προδιαγραφές για το UEFI απαιτούν ένα πιστοποιημένο κλειδί το οποίο παρέχει η microsoft. Όλα αυτά δεν αφορούν τους υπολογιστές με UEFI , αλλά τους υπολογιστές με UEFI και προ-εγκατεστημένα Windows 8. Εκεί απαιτεί η microsoft (απαιτεί) να υπάρχει secure boot και να είναι ενεργοποιημένο. Για να "εξυπηρετήσει" και άλλα λειτουργικά συστήματα (Linux) έχει δώσει στην δημοσιότητα κάποια κλειδιά τρίτων (έτσι τα λέει) τα οποία όμως δεν είναι υπογεγραμμένα για το hardware από την ίδια τη MS. Οπότε ίσως να δουλέψουν , ίσως όχι. Μπορούμε να διαβάσουμε για τις απαιτήσεις της Microsoft στο Fedora Documentation.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lepidas » 29 Μαρ 2013, 11:13

εμένα με ενδιαφέρει το θέμα φωτοβολταϊκά-arduino - υπαρχει και ενα ανοιχτο project εδω viewtopic.php?f=6&t=25616
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 29 Μαρ 2013, 11:27

Learner έγραψε:Όλα αυτά δεν αφορούν τους υπολογιστές με UEFI , αλλά τους υπολογιστές με UEFI και προ-εγκατεστημένα Windows 8. Εκεί απαιτεί η microsoft (απαιτεί) να υπάρχει secure boot και να είναι ενεργοποιημένο

Ακόμα λιγότερο. Αφορά τους υπολογιστές με UEFI και προ-εγκατεστημένα Windows 8 στους οποίους ο κατασκευαστής θέλει να έχει αυτοκολλητάκι που να λέει "Windows 8 certified".
Αν δεν σε νοιάζει το αυτοκολλητάκι, τότε η Microsoft δεν έχει καμία απαίτηση ακόμα και αν έχεις windows 8 προεγκαταστημένο.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 29 Μαρ 2013, 11:47

fkol k4 έγραψε:Ακόμα λιγότερο. Αφορά τους υπολογιστές με UEFI και προ-εγκατεστημένα Windows 8 στους οποίους ο κατασκευαστής θέλει να έχει αυτοκολλητάκι που να λέει "Windows 8 certified".
Αν δεν σε νοιάζει το αυτοκολλητάκι, τότε η Microsoft δεν έχει καμία απαίτηση ακόμα και αν έχεις windows 8 προεγκαταστημένο.

Είναι δυνατόν να πουλήσει κάποιος μεγάλος κατασκευαστής το μοντέλο του με Windows 8 χωρίς να είναι Certified ; Ποιος θα το κάνει αυτό ;
Δηλαδή να πουλήσει κάποιος ένα Laptop (π.χ η HP ή Acer ..κλπ) που να είναι Uncertified ; Μούφα είναι αυτό το παραθυράκι. Ναι μεν υπάρχει , αλλά δεν είναι εφικτό.
Εδώ όχι μόνο τους ενδιαφέρει το αυτοκολλητάκι , αλλά ορισμένοι αφαιρούν εντελώς την απενεργοποίηση του Secure Boot. Δεν το έχω δει με τα μάτια μου αυτό , το έχω διαβάσει όμως , σε προσπάθεια χρήστη να βρει από που απενεργοποιείται αυτό το secure boot και να μην του έχει επιλογή για Off.

Καλώς κάνανε την καταγγελία , αφού εκεί έχουν συγκροτημένο σύλλογο (με δικηγόρους κλπ) . Ίσως να μην καταφέρουν να αφαιρεθεί αυτό το Secure Boot , αλλά από το να μην κάνουν τίποτα , κάτι είναι και αυτό.
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 29 Μαρ 2013, 12:10

Learner έγραψε:Είναι δυνατόν να πουλήσει κάποιος μεγάλος κατασκευαστής το μοντέλο του με Windows 8 χωρίς να είναι Certified ; Ποιος θα το κάνει αυτό ;
Δηλαδή να πουλήσει κάποιος ένα Laptop (π.χ η HP ή Acer ..κλπ) που να είναι Uncertified ; Μούφα είναι αυτό το παραθυράκι. Ναι μεν υπάρχει , αλλά δεν είναι εφικτό.

Σωστά, αλλά αυτό το παραθυράκι κατοχυρώνει νομικά τη Microsoft όσον αφορά κατηγορίες περί εγκαθίδρυσης μονοπωλιακού καθεστώτος, οπότε θα συμβεί το εξής:
Η Microsoft απλά θα κρατήσει μια υπερασπιστική γραμμή του τύπου «Μπορεί ορισμένοι να αφαιρούν εντελώς την απενεργοποίηση του Secure Boot αλλά εμείς δεν φταίμε γι αυτό, ούτε και είναι δυνατόν να τσεκάρουμε αν τρέχει το Linux σε κάθε υπολογιστή που πωλείται» και θα βγει λάδι.

Επίσης, θα βγει μετά ο Ballmer στα κανάλια και τα μεγάλα τεχνολογικά sites όπως το ZDNET και θα κατηγορεί ως συνομωσιολόγους το σύνολο των λινουξάδων και δεν θα μπορεί να του πει και κανένας τίποτα.
Learner έγραψε:Καλώς κάνανε την καταγγελία , αφού εκεί έχουν συγκροτημένο σύλλογο (με δικηγόρους κλπ).

Θα 'λεγα τώρα τι έχουν εκεί, αλλά δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για τη φράση που έχω στο μυαλό μου. Οι δικηγόροι όπως και κάθε επαγγελματίας - ειδικά σε μια χώρα στην οποία η οικονομική κρίση βρίσκεται στην κορύφωσή της (αν νομίζετε πως η Ελλάδα είναι άσχημα, κάντε μια βόλτα στην Ισπανία να δείτε) - ψάχνουν τις δίκες με το δίκαννο. Δεν έχουν να χάσουν και τίποτα, ούτε και έχουν καμία υποχρέωση να πουν στον κάθε κολλημένο πως θα γίνει ρεζίλι στο δικαστήριο.

Αν υπήρχαν στοιχεία πως η Microsoft σιωπηρά παρακινεί τους κατασκευαστές να μην τηρούν με απόλυτη ακρίβεια τις προδιαγραφές που θέτει (κάτι που είναι απόλυτα σίγουρο πως συμβαίνει), τότε άλλαζε το πράγμα, αλλά αυτό θα ήταν εντελώς άλλη μήνυση και άλλη υπόθεση.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apollonios » 29 Μαρ 2013, 15:42

πάντως για την Χ86 αρχιτεκτονική, να προσθέσω πως ο πρώτος μου υπολογιστής, περίπου όταν βγήκε και το PC της IBM, είχε τον 8086 /8 MHz και ήταν SIEMENS (ολλανδικός, TULIP)
Και λίγο αργότερα θυμάμαι και η NEC έβγαζε τον V20 όπως ο 8088, λίγο καλύτερος. Νομίζω με κάποιον τρόπο τους έπεισε να μείνουν έξω από αυτήν την τεχνολογία.(με ποιόν τρόπο? ίσως με την υπόσχεση να μην κατασκευάζουν πολλές MOBO και H/Y) Εϊναι αδύνατον η Ιαπωνία να μην μπορεί να κατασκευάσει, έναν, έστω σαν τους AMD για παράδειγμα. Οι περισσότεροι υπολογιστές και laptop είναι γιαπωνέζικοι και οι προσέσορες αμερικάνικοι. Και άν έχει βάλει μέσα ένα κώδικα που να είναι κρυφός και να ενεργοποιηθεί με κάποιον τρόπο σε περίπτωση ενός παγκόσμιου πολέμου πχ και ανατινάξει την CPU? το είχα ακούσει σαν εκδοχή και παλιότερα σε ένα συνέδριο πληροφορικής. Και βέβαια μπορεί να εκτελεί spyware κλπ
Εϊδα ότι παλιότερα είχατε ασχοληθεί με RISC της AMIGA? για προπαραγγελίες που θα έκανε ένας Έλληνας (ανήσυχα πνεύματα πάντα εμείς οι Έλληνες) αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα. Το θέμα με τους RISC μεγάλης ισχύος (μπαίνουν και παράλληλα) έχει τελειώσει οριστικά από την βιομηχανία?
θα γράψω και για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάνελ στην κατάλληλη περιοχή σε 2-3 μέρες
είμαι παλιός αποσυρμένος πρ/στης και ηλεκτρονικός, σπουδές στην φιλοσοφία και κοινωνιολογία, στην Ιταλία, με μεγάλη εμπειρία σε turbo pascal, οτι θέλετε ρωτάτε. Επίσης php / MySQL , C αρκετα. (τώρα arduino ecc, erlang) Θεσσαλονίκη SV2DSH
Άβαταρ μέλους
Apollonios
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lepidas » 29 Μαρ 2013, 15:56

φιλος γραψε σε παρακαλω πως μπορω να εχω ενα μηχανημα των 3,5Watt με φωτοβολταϊκο και να αντεχει και 10 μερες συννεφα. τι μπαταρια θελω, τι πανελ θελω.το μηχανημα ειναι 5 - 5.25V. τι αλλο θα χρειαστει? πως θα το συνδεσω στη μπαταρια η οποια θα ειναι 6 ή 12 V?
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 29 Μαρ 2013, 16:40

fkol k4 έγραψε:Θα 'λεγα τώρα τι έχουν εκεί, αλλά δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για τη φράση που έχω στο μυαλό μου. Οι δικηγόροι όπως και κάθε επαγγελματίας - ειδικά σε μια χώρα στην οποία η οικονομική κρίση βρίσκεται στην κορύφωσή της (αν νομίζετε πως η Ελλάδα είναι άσχημα, κάντε μια βόλτα στην Ισπανία να δείτε) - ψάχνουν τις δίκες με το δίκαννο.

Σύφωνα με το άρθρο των reuters , ο σύλλογος αποτελείται από 8.000 άτομα . Οπότε της πλάκας δεν νομίζω να είναι. Επίσης δικηγόρος είναι ο πρόεδρος του συλλόγου , ο οποίος κατέθεσε και την καταγγελία.

Το ότι στο τέλος η MS θα βγεί λάδι , αυτό το ξέρουμε .. το γιατί ; Ε , εντάξει και αυτό λίγο-πολύ πάλι το ξέρουμε. Το πολύ-πολύ να εκδικαστεί κάποιο πρόστιμο, όπως τόσα και τόσα που έχει πληρώσει και να τελειώσει το θέμα εκεί. Ωστότο η κίνηση της καταγγελίας δεν ήταν κακό να γίνει , ούτε νομίζω πως βλάπτει το ΕΛ/ΛΑΚ.
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Γενικά