Κύριε Νίκο Ρούσσο συμφωνώ μαζί σας. Έχω την "χειρότερη" διανομή, με την μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση χρηστών στον κόσμο!
Δηλαδή με απλά λόγια; Είμαι ο "χειρότερος" ΑΛΛΑ... ΜΕ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΟΛΟΙ !!! (Αυτό μ'αρέσει πιο πολύ απ'όλα!)
Πέρα από την πλάκα, το να κατηγορείς το οτιδήποτε (ακόμα και μια διανομή) είναι το πιο εύκολο. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν κάνει μια άλλη διανομή καλύτερη. Αν κατηγορείς το Ubuntu για παρουσία κλειστού λογισμικού, τότε αυτομάτως βγάζεις εκτός ΟΛΕΣ τις "μεγάλες" διανομές, σύμφωνα με τον
κατάλογο των διανομών Linux, που έχουν εγκριθεί από το Free Software Foundation.
Σίμο ως γνωστόν υπάρχουν δυο δρόμοι: 1ον. Ο εύκολος. Απλά κατηγορούμε και θάβουμε το Ubuntu και 2ον. Ο δύσκολος. Προσπαθούμε να γίνουμε εμείς καλύτεροι, χωρίς να δίνουμε καμία σημασία στο τι κάνει το Ubuntu. Γιατί σου φαίνεται περίεργο ότι κάποιοι επιλέγουν τον πρώτο;
Μέχρι τώρα μερικοί έλεγαν (και πίστευαν) ότι οι προγραμματιστές του Ubuntu δεν προσφέρουν κώδικα. Τώρα που αποδείχτηκε ότι αυτό είναι λάθος, προσπαθούν να πιαστούν από όπου να ναι. Δεν μας λεν όμως οι κοινότητες της π.χ της Red-hat (οι ποιες;!) τι βοήθεια έχουν δώσει στον απλό χρήστη; (Μην μου πει κανείς για άλλες διανομές, από τις κοινότητες του Ubuntu ΘΑ ΖΗΤΑΝΕ ΟΛΟΙ ΒΟΗΘΕΙΑ αν μπει το Linux στο δημόσιο). Εμείς τόσα χρόνια ενημερώνουμε (και ξεστραβώνουμε) τον κόσμο, αντί να πετάμε τάπες στα βαρέλια και να φιλοσοφούμε.
Ας τολμήσει ένας χρήστης Ubuntu να ζητήσει βοήθεια από άλλη κοινότητα. Το πιο ευγενικό που θ'ακούσει (διαβάσει) είναι "κοινότητα έχετε ρώτα εκεί!" Εδώ αντίθετος είναι όλοι καλοδεχούμενοι, δεν υπάρχουν ελιτισμοί, αντιθέτως πιστεύουμε ότι όλες οι διανομές, ακόμα και οι πιο μικρές έχουν (και πρέπει) λόγο ύπαρξης. Εμείς οι ίδιοι προτείνουμε πολλές φορές την δοκιμή ή εγκατάσταση άλλων διανομών.
Η απόλυτη ελευθερία, είναι η ελευθερία της ΕΠΙΛΟΓΗΣ. Αυτό περιλαμβάνει ακόμα και το κλειστό λογισμικό. Θέλω ξεκάθαρα να τα έχω όλα μπροστά μου. Να η λίστα με το ανοιχτό, να και η λίστα με το κλειστό. Εγώ σαν Ubuntu σου προτείνω το ανοιχτό αλλά εσύ σαν χρήστης είσαι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ να βάλεις ότι θέλεις. Το να μου τα κρύβεις κάτω από το χαλί της διανομής, μπορεί μεν να μην φαίνονται, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν!
Αν υποστηρίζεις ότι αποφεύγεις το κλειστό λογισμικό, αλλά από την άλλη λες πλαγίως "πήγαινε εκεί, κατέβασε αυτά και εγκατέστησε τα όλα" τότε αν μη τι άλλο, το θεωρώ όλο αυτό (το λιγότερο) υποκριτικό.
simosx έγραψε: Απόσπασμα άρθρου του Νίκου Ρούσσου με τίτλο «Επίσημη (πιστοποιημένη) διανομή Linux για την Ελλάδα (μέρος 2ο)» έγραψε:Δυστυχώς όμως, το μοντέλο ανάπτυξης του Ubuntu έχει αρκετά μειονεκτήματα. Κατ' αρχάς, δεν είναι βιώσιμο. Η εταιρεία που το αναπτύσσει, δεν έχει καταφέρει ακόμα να βγάλει κέρδη από το Ubuntu, κάτι που από μόνο του καθιστά αμφίβολη ακόμη και την ύπαρξη της διανομής σε μερικά χρόνια.
Το πιο ωραίο; Σε ένα χώρο κατεξοχήν ρευστό όπως η τεχνολογία και οι υπολογιστές, κάποιοι κάνουν προβλέψεις και αφού κλείνουν τα μάτια σε χιλιάδες (αντικρουόμενες πολλές φορές) μεταβλητές, επιχειρούν να προδικάσουν το αποτέλεσμα και ταυτόχρονα το μέλλον μιας διανομής!
Ας θυμηθούμε τι είπε ένας παρόμοιος προφήτης, ο πρόεδρος της κραταιάς Digital Equipment Corporation (δεύτερη μετά την IBM) Ken Olsen το 1977: "Ένα άτομο δεν έχει λόγο να κατέχει έναν υπολογιστή στο σπίτι του". Η συνέχεια; Την ξέρουμε όλοι. (Για την ιστορία, η ίδια η DEC μας τελείωσε λίγα χρόνια αργότερα).