Η γλώσσα του UNIX αποτελεί εμπόδιο για τους νέους χρήστες;

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Re: Η γλώσσα του UNIX αποτελεί εμπόδιο για τους νέους χρήστε

Δημοσίευσηαπό dim459 » 10 Φεβ 2014, 21:47

lucinos έγραψε:Η δική μου απορία είναι γιατί δεν λέει τα ίδια για το OSX που έχει την ίδια γλώσσα με το λίνουξ.

Με επιφύλαξη, αφού δεν έχω ασχοληθεί ιδιαιτέρως, διότι αποφεύγει από επιλογή το τερματικό, όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Επιπλέον διότι έχουν καταφέρει να το προβάλλουν σαν "την κορυφή της τεχνολογίας" και σαν κορυφαίο lifestyle.
Νομίζω ότι η ικανότητα της Apple να προβάλλει τα προϊόντα της είναι μοναδική.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ubuderix » 10 Φεβ 2014, 21:56

evolgen έγραψε:Πείτε με εσωστρεφή, αλλά θα είμαι κάθετος. Αν κάποιος δεν έχει το ενδιαφέρον να ασχοληθεί με ένα νέο λειτουργικό σύστημα, ας κάτσει στα Windoze. Δε θα λείψει σε κανέναν. Δε γίνεται για λόγους ευκολίας να κάνουμε το Linux ίδιο με τα Windoze, όταν τα ίδια τα Windoze αλλάζουν ριζικά (βλέπε μετάβαση από 7 σε 8), χωρίς να προβληματίζονται καθόλου για αυτό.

Το Unix είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Linux σε σχέση με τα Windoze, ίσως ακόμα μεγαλύτερο από την GPL κατά τη γνώμη μου. Δόξα τω Θεώ, αν ο χρήστης δε θέλει να ασχοληθεί με την κονσόλα, υπάρχουν ένα σωρό γραφικά εργαλεία για βασικές δουλειές. Ε, αν δεν τον βολεύουν ούτε αυτά και θέλει τον κλώνο των Windoze, ας πάει πίσω σε αυτά.

Για τα οποία Windoze ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις έδωσε λεφτά σε φροντιστήρια για να τα μάθει. Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.

Συμφωνώ απόλυτα.
1 Γνώσεις Linux: Προσπαθώ ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 12.04 precise 3.7.0-030700-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.5.0-25-generic, Ubuntu 3.5.0-24-generic
3 Intel Pentium CPU G630 @ 2.70GHz ‖ RAM 3678 MiB ‖ ASRock H61M-S
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0102] {i915}
5 wlan0: 0846:4260 NetGear WG111v3 54 Mbps Wireless [realtek RTL8187B] ⋮ eth0: Atheros Inc. AR8152 v2.0 Fast Ethernet [1969:2062] (rev c1)
http://imagebin.ubuntu-gr.org/files/1372175733.png
Άβαταρ μέλους
ubuderix
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: ubuderix
IRC: ubuderix
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Reinach » 11 Φεβ 2014, 23:36

Παιδιά καλησπέρα. Να πω και εγώ τις κακίες μου. Και να πω ότι συμφωνώ με όλους τους φίλους πιο πάνω που έχουν εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο τη νοοτροπία του εξυπνακισμού που και εδώ στο φόρουμ αλλά και γενικότερα παρατηρείται σε σχέση με το λίνουξ.

Ειδικότερα, σχετικά με αυτό:
lucinos έγραψε:Η δική μου απορία είναι γιατί δεν λέει τα ίδια για το OSX που έχει την ίδια γλώσσα με το λίνουξ.

και αυτό:
dim459 έγραψε:Επιπλέον διότι έχουν καταφέρει να το προβάλλουν σαν "την κορυφή της τεχνολογίας" και σαν κορυφαίο lifestyle.
Νομίζω ότι η ικανότητα της Apple να προβάλλει τα προϊόντα της είναι μοναδική.

πιστεύω ότι ο dim459 φτάνει σχεδόν στην εξήγηση. Δεν μπορώ να παραθέσω τεχνικές συγκρίσεις για να δικαιολογήσω αυτό που συμβαίνει, και για το λόγο ότι δεν έχω τη δυνατότητα να το κάνω, αλλά κυρίως γιατί νομίζω πως η αιτία για τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων χρηστών δεν βρίσκεται εκεί, αλλά σε δύο λέξεις: mainstream και lifestyle.

Το λειτουργικό σύστημα windows είναι mainstream. Και όπως όλα τα ...mainstream πράγματα, έχει το ακαταλόγιστο. Ο χρήστης εδώ θα "καταπιεί" τα πάντα που μπορεί να του συμβούν ή που μπορεί να τον δυσκολέψουν γιατί το συγκεκριμένο λειτουργικό "το έχουν όλοι" .Είναι η ασφάλεια της μάζας, το πρόβατο στο κοπάδι κλπ. Το λειτουργικό σύστημα και η εταιρία που το εμπορεύεται, δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα στον χρήστη. Αφού "το χρησιμοποιούν όλοι" η αξία του είναι αυταπόδεικτη. Ο χρήστης μπορεί ακόμη και σε χρόνο ρεκόρ να μάθει να σπάει εμπορικά προγράμματα και να διαβάζει εγχειρίδια για να μάθει τη χρήση από δύσκολα εμπορικά προγράμματα που κατέβασε και έσπασε επειδή είναι "in" και "μαγκιά" ή επειδή τα χρειάζεται στη δουλειά του.

Όμως εσύ εδώ στο φόρουμ του λίνουξ, μην του πεις να διαβάσει έναν δύο οδηγούς για να μάθει τη βασική χρήση ή λίγα πράγματα στο τερματικό, ή πώς να χρησιμοποιεί μία εφαρμογή, γιατί "βαριέται", "είναι δύσκολο", "έπρεπε να γίνονται αυτόματα κάποια πράγματα", "πού να κάθομαι τώρα να μαθαίνω απ' την αρχή" και τα σχετικά. Βλέπεις το λίνουξ δεν είναι mainstream, συνεπώς ΤΟ ΙΔΙΟ το λειτουργικό πρέπει να αποδείξει την αξία του και ότι αξίζει της προσοχής του κάθε άσχετου. Εσύ δε που χρησιμοποιείς λίνουξ, μετέχεις στο φόρουμ και προσπαθείς να βοηθήσεις τον άσχετο στα πρώτα του βήματα, ΕΣΥ πρέπει να αποδείξεις ότι το λειτουργικό που "όπως λένε", "που άκουσε ότι" είναι εναλλακτική λύση, είναι και πραγματικά. Και πρέπει να το αποδείξεις πολύ γρήγορα βέβαια...γιατί πολύ σύντομα επικρέμεται η απειλή: "με βλέπω να γυρνάω στα windows γιατί έχω απογοητευτεί"...

Γιατί φυσικά εξ' αρχής το λίνουξ είναι "πατάτα" αφού δεν είναι mainstream. Εκτός αν στην πορεία αποδειχθεί ότι δεν είναι. Για αυτό και η γκρίνια ή η λανθάνουσα γκρίνια είναι εμφανής από την αρχή. Για αυτό και τα παράπονα από νωρίς. Για αυτό και η έλλειψη υπομονής, η κυκλοθυμία, ίσως και η αγένεια μερικές φορές. Για αυτό και η απαίτηση για παρουσία 24x7 των μελών και των συντονιστών του φόρουμ στο φόρουμ για την εξυπηρέτηση του ανυπόμονου. Σαν να έχει πληρώσει απ την τσέπη του και θέλει...24ωρη υποστήριξη. Αλλά πάλι, δεν είναι αυτό. Είναι η κουτοπονηριά: αφού ΕΣΥ κύριε λινουξά θέλεις να ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ότι το λειτουργικό σου αξίζει κάτι, έπρεπε να σκίζεσαι για να το αποδείξεις.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται και για το λειτουργικό σύστημα αλλά και για τα προϊόντα της Apple: εδώ βέβαια μετράει το lifestyle που λέει ο dim459. "Είναι μαγκιά", "είναι χλιδάτο", "είναι in" να τα χρησιμοποιείς. Αφού όλοι οι "μοδάτοι" και οι "ψαγμένοι" τα χρησιμποποιούν. Άρα συγχωρούνται και εκλογικεύονται τα πάντα. Τα (υπέρογκα) χρήματα που ακουμπάς για αυτό που παίρνεις δεν έχουν σημασία, αφού η επίδραση στο κοινωνικό status είναι σημαντική (χα!). Άλλο αν ντύνεται με μπαρούφες περί "ποιότητας κατασκευής". Πονάει η αλήθεια...

Δυστυχώς η συμπεριφορά αυτή δεν περιορίζεται στα λειτουργικά συστήματα: είναι κοινή και για τις "απόψεις" γενικά. Η μεγάλη πλειονότητα έχει τις ίδιες απόψεις, ακούς τα ίδια ακριβώς πράγματα, γιατί αυτά είναι mainstream: τα λένε τα ΜΜΕ, τα λέει ο κυρ μήτσος στον καφενέ, τα λέει η κυρα κατίνα στη γειτονιά, άρα...είναι αυταπόδεικτα. Το βάρος της απόδειξης - φυσικά - το έχει αυτός που...διαφωνεί. Οι πιο πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να καταπιούν και την πιο μεγάλη μπαρούφα, γιατί τη λένε οι περισσότεροι, γιατί "το είπε η τηλεόραση". Αμφισβήτηση καμία. Μιλάμε για προβατοποίηση γιγαντιαίων διαστάσεων. Καθετί όμως που αποκλίνει από την mainstream άποψη του κοπαδιού, τυγχάνει της αμέριστης καχυποψίας και κακεντρέχειας. Των προβάτων.
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 24.04 Noble Numbat 6.8.0-62-generic 64bit (el_GR.UTF-8, ubuntu:GNOME ubuntu)
3 Intel Core i5-1035G1 CPU @ 1.00GHz ‖ RAM 19549 MiB ‖ LENOVO LNVNB161216 - LENOVO 81WE
4 Intel Iris Plus Graphics G1 (Ice Lake) [8086:8a56] {i915}
5 wlp0s20f3: Intel Ice Lake-LP PCH CNVi WiFi [8086:34f0] (rev 30)
Άβαταρ μέλους
Reinach
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 12 Φεβ 2014, 00:40

Reinach έγραψε:ΕΣΥ πρέπει να αποδείξεις ότι το λειτουργικό που "όπως λένε", "που άκουσε ότι" είναι εναλλακτική λύση, είναι και πραγματικά. Και πρέπει να το αποδείξεις πολύ γρήγορα βέβαια...γιατί πολύ σύντομα επικρέμεται η απειλή: "με βλέπω να γυρνάω στα windows γιατί έχω απογοητευτεί"...

Επειδή είμαι λίγο αντιδραστικός τύπος, συνήθως αυτό είναι και το σημείο που εξαφανίζεται ακόμα και η απειροελάχιστη πιθανότητα να βοηθήσω.
Καλώς ή κακώς το βρίσκω ολίγον τι προσβλητικό, είναι άλλο πράγμα το "έχω απογοητευτεί' και άλλο πράγμα το "είμαι άσχετος και ταυτόχρονα αρκετά τεμπέλης (ή αδιάφορος ή στόκος κλπ) για να μάθω".

Reinach έγραψε:Τα (υπέρογκα) χρήματα που ακουμπάς για αυτό που παίρνεις δεν έχουν σημασία, αφού η επίδραση στο κοινωνικό status είναι σημαντική

Κάποιες φορές αυτό είναι βολικό.
Προσφάτως η μεγάλη κόρη μου παρότι τον Αύγουστο είχε αγοράσει καινούριο ένα xperia j, αποφάσισε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο iphone 4 με 200 ευρώ, παρότι την έψηνα ότι θα έδινε 200 ευρώ για κάτι υποδυέστερο από αυτό που ήδη είχε.
Επειδή βεβαίως από μένα δεν είχε καμιά ελπίδα να τσεπώσει 200 ευρώ για μεταχειρισμένο iphone 4, τα τσέπωσε από τη μάνα της, βεβαιώνοντάς τη, ότι θα πούλαγε το j για 100 ευρώ και θα της τα έδινε.
Οι υποψήφιοι αγοραστές άρχισαν τα παζάρια και έδιναν μέχρι 80 ευρώ, τα οποία η απελπισμένη η κόρη μου σκεφτόταν να πάρει.
Εκεί λοιπόν επενέβην εγώ, ο οποίος έταξα στη γυναίκα μου ότι στο τέλος του μήνα θα της δώσω εγώ τα 80 ευρώ και θα κρατήσω το (ολοκαίνουριο) j (που παρεμπιπτόντως για τις δικές μου ανάγκες απλά πετάει).
Εννοείται ότι στο τέλος του μήνα δε θα δώσω φράγκο στη γυναίκα μου, διότι θα θυμηθώ τις ατελείωτες φορές που με έχει φεσώσει.
Έτσι λοιπόν λόγω της επιτυχέστατης πλύσης εγκεφάλου εκ μέρους της apple, εγώ κονόμησα τζάμπα καινούριο xperia j.
δεν είναι να την λατρεύεις αυτήν την εταιρεία ;
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 12 Φεβ 2014, 00:48

Βρε εκμεταλλευτή! Στη γυναικα και την κόρη σου κάνεις τέτοια χουνέρια??? Δεν παιζεσαι! χαχαχαχα :P :P :) :)
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό abramis » 12 Φεβ 2014, 01:09

Reinach έγραψε:Βλέπεις το λίνουξ δεν είναι mainstream, συνεπώς ΤΟ ΙΔΙΟ το λειτουργικό πρέπει να αποδείξει την αξία του και ότι αξίζει της προσοχής του κάθε άσχετου. Εσύ δε που χρησιμοποιείς λίνουξ, μετέχεις στο φόρουμ και προσπαθείς να βοηθήσεις τον άσχετο στα πρώτα του βήματα, ΕΣΥ πρέπει να αποδείξεις ότι το λειτουργικό που "όπως λένε", "που άκουσε ότι" είναι εναλλακτική λύση, είναι και πραγματικά. Και πρέπει να το αποδείξεις πολύ γρήγορα βέβαια...γιατί πολύ σύντομα επικρέμεται η απειλή: "με βλέπω να γυρνάω στα windows γιατί έχω απογοητευτεί"...

πόσο δίκιο έχεις. στην αρχή έλεγα και σ' άλλους να βάλουν ubuntu και αν τύχαινε κάποιον να πειθα, πήγαινα το εγκαταστούσα και άρχιζαν τα παράπονα. και δεν κάνει αυτό και τι μου βαλες και έμπλεξα... πλέον μετά από πολλές ιστορίες, δεν το προτείνω σε κανέναν άσχετο. μόνο αν μου το ζητήσει ο ίδιος και αφού τον πιέσω (πολύ βασικό αυτό) να παραδεχτεί ότι ο ίδιος θέλησε/αποφάσισε με δική του ευθύνη να βάλει ubuntu και όχι και καλά ότι τον επηρέασα εγώ, του πα παραμύθια και τον έμπλεξα σύμφωνα με αυτόν.
Off topic:
τελευταία φορά που έμπλεξα στα καλά καθούμενα και ήμουν και καλά ο ηθικός αυτουργός της υπόθεσης ήταν όταν ένας φίλος (που του χω μιλήσει για το ubuntu, τα χει βάλει, τον έχω βοηθήσει και προσωπικά) αποφάσισε να σβήσει την διανομή που χαμε σετάρει μαζί και να βάλει μια άλλη χωρίς προφανή λόγο. αποτέλεσμα να σβήσει τα windows και ότι αρχεία είχε μιας και κανε φορματ το δίσκο... τελικά μου κουβαλήθηκε σπίτι για να του κάνω recovery το δίσκο (που το κανα επιτυχώς μετά από 4-5 ώρες) και να με πρήζει κιόλας λες και φταιγα εγω για την μ@$%! που κανε αυτός...
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Reinach » 12 Φεβ 2014, 12:36

dim459 έγραψε:Έτσι λοιπόν λόγω της επιτυχέστατης πλύσης εγκεφάλου εκ μέρους της apple, εγώ κονόμησα τζάμπα καινούριο xperia j.
δεν είναι να την λατρεύεις αυτήν την εταιρεία ;

χαχαχα!!! είσαι δαιμόνιος!

dim459 έγραψε:Καλώς ή κακώς το βρίσκω ολίγον τι προσβλητικό, είναι άλλο πράγμα το "έχω απογοητευτεί' και άλλο πράγμα το "είμαι άσχετος και ταυτόχρονα αρκετά τεμπέλης (ή αδιάφορος ή στόκος κλπ) για να μάθω".

Βέβαια, λέω πάλι όσον αφορά τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων χρηστών, έχω την εντύπωση ότι δεν είναι πάντα τεμπελιά και βαρεμάρα. Αν πρόκειται να μάθουν και να εφαρμόζουν τίποτα παγαποντιές σε windows ή τη χρήση κανενός Photoshop ή πιο σπάνια Autocad (που τα βρήκαν σπασμένα βέβαια...) εκεί μπορούν να διαβάζουν εκατοντάδες σελίδες από manual χωρίς να βαριούνται καθόλου (έχω υπ όψιν μου περιπτώσεις).

abramis έγραψε:πλέον μετά από πολλές ιστορίες, δεν το προτείνω σε κανέναν άσχετο. μόνο αν μου το ζητήσει ο ίδιος και αφού τον πιέσω (πολύ βασικό αυτό) να παραδεχτεί ότι ο ίδιος θέλησε/αποφάσισε με δική του ευθύνη να βάλει ubuntu και όχι και καλά ότι τον επηρέασα εγώ, του πα παραμύθια και τον έμπλεξα σύμφωνα με αυτόν.

Έλα μπράβο! εμένα έχει φοβηθεί το μάτι μου. Όταν κάποιος ζητάει να του πω αν είναι εύκολο, δύσκολο κλπ ή τι χρειάζεται για να έχει λίνουξ, του απαντάω στο στυλ "τι να το κάνεις; την κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου σε windows; άστο όπως είναι" με τη λογική "αν είσαι αποφασισμένος, να την κάνεις τη μετάβαση. Αλλιώς...άστο καλύτερα, δεν θα κερδίσεις τίποτα. Μην μπλέξεις κλπ" Έχω δει ότι έτσι αποθαρρύνονται κάποιοι άσχετοι που θέλουν να έχουν λίνουξ για να κάνουν τους "ψαγμένους" χωρίς όμως να έχουν και τα κότσια να κάτσουν να μάθουν 2 πράγματα αλλά και να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους [όπως παράδειγμα αναλαμβάνουν την ευθύνη τη στιγμή που εγκαθιστούν στο σύστημά τους ό,τι σαβούρα κυκλοφορεί, με αποτέλεσμα να το κάνουν πολύ σύντομα "ασήκωτο", μερικές φορές δε να το "σπάνε" τελείως]. Πράγμα που το βρίσκω θετικό. Και για τους ίδιους αλλά και για το λίνουξ.
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 24.04 Noble Numbat 6.8.0-62-generic 64bit (el_GR.UTF-8, ubuntu:GNOME ubuntu)
3 Intel Core i5-1035G1 CPU @ 1.00GHz ‖ RAM 19549 MiB ‖ LENOVO LNVNB161216 - LENOVO 81WE
4 Intel Iris Plus Graphics G1 (Ice Lake) [8086:8a56] {i915}
5 wlp0s20f3: Intel Ice Lake-LP PCH CNVi WiFi [8086:34f0] (rev 30)
Άβαταρ μέλους
Reinach
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 12 Φεβ 2014, 12:51

Εγώ πάντως διαφωνώ κάθετα με την άποψη «Αν δεν έχεις όρεξη να μάθεις, μείνε στα Windows», όπως διαφωνώ και με την απλοποίηση της γλώσσας του λειτουργικού για να είναι πιο εύκολα κατανοητή σε χρήστες χωρίς γνώσεις. Όμως δεν θα αποθαρρύνω ποτέ κάποιον χρήστη από το να βάλει Linux και φυσικά ούτε και θα τον πιέσω.

Ισχύει ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα υποστήριξης υλικού τα οποία διορθώνονται με κάποιες διαδικασίες, αλλά υπάρχουν και άλλα που δεν διορθώνονται. Επίσης ισχύει ότι υπάρχουν λίγες εξειδικευμένες εφαρμογές που είναι αποκλειστικά για Windows ή OS X. Aκόμα, αν και τελευταία βλέπουμε μεγάλη πρόοδο στην υποστήριξη mainstream παιχνιδιών, ακόμα έχουμε δρόμο.

Αυτό που κάνω είναι να ενημερώσω κάποιον για το Linux και το ελεύθερο λογισμικό, την φιλοσοφία του και το πρακτικό πλεονέκτημα της ανωτερότητάς του, αλλά και για τα αρνητικά στοιχεία όπως πιθανή έλλειψη υποστήριξης, δυσλειτουργιών και εμφάνιση προβλημάτων. Έχοντας κάποιος πλήρη εικόνα για το τι ενδέχεται να αντιμετωπίσει, μπορεί να πάρει ο ίδιος την απόφαση χωρίς κάποια θετική ή αρνητική επιρροή από εμένα.
Μην ξεχνάμε πως παρόλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία, ο κώδικας του πυρήνα Linux είναι από τους πιο προηγμένους στον κόσμο σήμερα.

Δεν θεωρώ λύση το «μείνε στο Windows» γιατί αυτός είναι ο κύριος λόγος που το Linux ακόμα επηρεάζεται από τα προβλήματα που βλέπουμε καθημερινά στο forum. Για να διορθωθούν συντομότερα θα πρέπει το Linux να αποκτήσει μεγαλύτερο κοινό χρήσης, ώστε να ασχοληθούν περισσότεροι με αυτό. Αν δεν ενημερώνουμε πλήρως τους πιθανούς χρήστες ή τους λέμε «μείνε στο Windows» τότε δεν θα υπάρξει αισθητή αλλαγή προς το καλύτερο.

Αν το ποσοστό χρήσης Windows/Mac OS X - Linux αντιστοιχεί σήμερα 99 προς 1, λογικό είναι οι εταιρίες να μην έχουν ιδιαίτερο λόγο να δημιουργήσουν προϊόντα για το Linux. Αν όμως το ποσοστό ήταν 50-50 τότε θα αναγκάζονταν να δημιουργήσουν παιχνίδια/οδηγούς/εφαρμογές για το Linux για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Τώρα αν τα παιχνίδια/οδηγοί/εφαρμογές ήταν κλειστό ή ελεύθερο λογισμικό, είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 12 Φεβ 2014, 14:18

eliasps έγραψε:Εγώ πάντως διαφωνώ κάθετα με την άποψη «Αν δεν έχεις όρεξη να μάθεις, μείνε στα Windows»

Υπάρχουν δύο τρόποι να ερμηνεύσεις την πρόταση αυτή.

Ο πρώτος είναι το αντίστοιχο του «άμα δεν θέλεις να μάθεις να μαγειρεύεις γιουβαρλάκια, μη σώσεις και τα φας ποτέ. Σιγά μην κάτσω να σου τα μαγειρέψω εγώ». Εκ πρώτης όψεως φαίνεται αγενέστατο (και ίσως είναι), από την άλλη όμως το ότι κάποιος είχε τη διάθεση να μάθει να το κάνει, δεν τον υποχρεώνει κιόλας να μαγειρεύει για ένα σωρό κόσμο που δεν ξέρει. Συνήθως θα το κάνει για την οικογένεια και τους ανθρώπους του πολύ κοντινού του περιβάλλοντος.
Και πάλι όμως, αν δεν τους αρέσουν όπως τα φτιάχνει, δεν είναι υποχρεωμένος να τα φτιάξει αλλιώς.

Ο δεύτερος είναι το αντίστοιχο του «άμα δεν θέλεις να μάθεις να μαγειρεύεις γιουβαρλάκια, υπάρχουν και τα εστιατόρια».
Τα δικά μου προβλήματα δεν είναι δικά σου και αυτό ισχύει γενικότερα. Για παράδειγμα, το ότι για να μαγειρέψω γιουβαρλάκια θέλει μια περίπλοκη διαδικασία που δεν την ξέρω, μπορεί για εμένα να είναι πρόβλημα, αλλά πρέπει να καταλάβω πως είναι δικό μου πρόβλημα και όχι δικό σου, οπότε εγώ είμαι αυτός που πρέπει να κυνηγήσει τη λύση του, όχι εσύ.
Η λύση, μπορεί να είναι μια από τις παρακάτω, βαλμένες με σειρά διευκόλυνσης:
  1. Να σε πείσω να κάνεις εσύ τη διαδικασία (να μου υπαγορεύεις τη λίστα των υλικών και τη συνταγή βήμα βήμα) κι εγώ «να βάλω τα χέρια» (να ρίχνω πράγματα στην κατσαρόλα). Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται στο φόρουμ. Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω ακριβώς το ίδιο μιας και δεν υπάρχει λόγος να θυμάμαι τι έκανα την προηγούμενη φορά, υπάρχεις εσύ.
  2. Να σε ρωτήσω πως μπορώ να μάθω τη διαδικασία, να με κατευθύνεις, να μου λύσεις 2-3 απορίες και να φτιάξω τα γιουβαρλάκια μου. Το ιδανικό σενάριο, μιας και υπάρχει πιθανότητα αφού μάθω τη συνταγή, να την βελτιώσω σε ένα σημείο και να σου δώσω και ένα tip αργότερα. Στο φόρουμ συμβαίνει σπάνια.
  3. Να απορρίψω την ιδέα των γιουβαρλακίων και να φτιάξω σουτζουκάκια που τα ξέρω και τα φτιάχνω χρόνια (ή που βρίσκω άλλον να μου τα φτιάχνει τέλος πάντων). Πιθανώς έπειτα να κατηγορήσω κι εσένα που δεν έκατσες να μου μαγειρέψεις. Επίσης συχνό στο φόρουμ.
  4. Να πάω σε ένα εστιατόριο, να παραγγείλω μια μερίδα γιουβαρλάκια και να τα ευχαριστηθώ. Ούτε μαγείρεμα, ούτε πλύσιμο πιάτων, ούτε τίποτα. Πασάς στα Γιάννενα που λένε. Περίπτωση εκτός φόρουμ.

Off topic:
dim459 έγραψε:Έτσι λοιπόν λόγω της επιτυχέστατης πλύσης εγκεφάλου εκ μέρους της apple, εγώ κονόμησα τζάμπα καινούριο xperia j.

Ωραίος!! ουδέν κακό αμιγές καλού (ή ήταν ανάποδα;)
Αλλά με τέτοιο δολοπλόκο σχέδιο, μάλλον καλά κάνει και σε κάνει follow η εφορία :P :lol: :lol:
madvinegar έγραψε:Βρε εκμεταλλευτή! Στη γυναικα και την κόρη σου κάνεις τέτοια χουνέρια??? Δεν παιζεσαι! χαχαχαχα :P :P :) :)

Τς τς τς... μικρές κερδισμένες μάχες σε έναν εξ' ορισμού χαμένο πόλεμο... άστον βρε να το χαρεί. :mrgreen:
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 12 Φεβ 2014, 16:00

Off topic:
@fkolk4
Πραγματικά λατρεύω τα παραδείγματα/παρομοιώσεις που φέρνεις ώρες, ώρες στα ποστ σου όπως το παραπάνω με τα γιουβαρλάκια. Συνήθως είναι άκρως πετυχημένα. :wave:
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Γενικά