Παιδιά καλησπέρα. Να πω και εγώ τις κακίες μου. Και να πω ότι συμφωνώ με όλους τους φίλους πιο πάνω που έχουν εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο τη νοοτροπία του εξυπνακισμού που και εδώ στο φόρουμ αλλά και γενικότερα παρατηρείται σε σχέση με το λίνουξ.
Ειδικότερα, σχετικά με αυτό:
lucinos έγραψε:Η δική μου απορία είναι γιατί δεν λέει τα ίδια για το OSX που έχει την ίδια γλώσσα με το λίνουξ.
και αυτό:
dim459 έγραψε:Επιπλέον διότι έχουν καταφέρει να το προβάλλουν σαν "την κορυφή της τεχνολογίας" και σαν κορυφαίο lifestyle.
Νομίζω ότι η ικανότητα της Apple να προβάλλει τα προϊόντα της είναι μοναδική.
πιστεύω ότι ο dim459 φτάνει σχεδόν στην εξήγηση. Δεν μπορώ να παραθέσω τεχνικές συγκρίσεις για να δικαιολογήσω αυτό που συμβαίνει, και για το λόγο ότι δεν έχω τη δυνατότητα να το κάνω, αλλά κυρίως γιατί νομίζω πως η αιτία για τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων χρηστών δεν βρίσκεται εκεί, αλλά σε δύο λέξεις: mainstream και lifestyle.
Το λειτουργικό σύστημα windows είναι mainstream. Και όπως όλα τα ...mainstream πράγματα, έχει το ακαταλόγιστο. Ο χρήστης εδώ θα "καταπιεί" τα πάντα που μπορεί να του συμβούν ή που μπορεί να τον δυσκολέψουν γιατί το συγκεκριμένο λειτουργικό "το έχουν όλοι" .Είναι η ασφάλεια της μάζας, το πρόβατο στο κοπάδι κλπ. Το λειτουργικό σύστημα και η εταιρία που το εμπορεύεται, δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα στον χρήστη. Αφού "το χρησιμοποιούν όλοι" η αξία του είναι αυταπόδεικτη. Ο χρήστης μπορεί ακόμη και σε χρόνο ρεκόρ να μάθει να σπάει εμπορικά προγράμματα και να διαβάζει εγχειρίδια για να μάθει τη χρήση από δύσκολα εμπορικά προγράμματα που κατέβασε και έσπασε επειδή είναι "in" και "μαγκιά" ή επειδή τα χρειάζεται στη δουλειά του.
Όμως εσύ εδώ στο φόρουμ του λίνουξ, μην του πεις να διαβάσει έναν δύο οδηγούς για να μάθει τη βασική χρήση ή λίγα πράγματα στο τερματικό, ή πώς να χρησιμοποιεί μία εφαρμογή, γιατί "βαριέται", "είναι δύσκολο", "έπρεπε να γίνονται αυτόματα κάποια πράγματα", "πού να κάθομαι τώρα να μαθαίνω απ' την αρχή" και τα σχετικά. Βλέπεις το λίνουξ δεν είναι mainstream, συνεπώς ΤΟ ΙΔΙΟ το λειτουργικό πρέπει να αποδείξει την αξία του και ότι αξίζει της προσοχής του κάθε άσχετου. Εσύ δε που χρησιμοποιείς λίνουξ, μετέχεις στο φόρουμ και προσπαθείς να βοηθήσεις τον άσχετο στα πρώτα του βήματα, ΕΣΥ πρέπει να αποδείξεις ότι το λειτουργικό που "όπως λένε", "που άκουσε ότι" είναι εναλλακτική λύση, είναι και πραγματικά. Και πρέπει να το αποδείξεις πολύ γρήγορα βέβαια...γιατί πολύ σύντομα επικρέμεται η απειλή: "με βλέπω να γυρνάω στα windows γιατί έχω απογοητευτεί"...
Γιατί φυσικά εξ' αρχής το λίνουξ είναι "πατάτα" αφού δεν είναι mainstream. Εκτός αν στην πορεία αποδειχθεί ότι δεν είναι. Για αυτό και η γκρίνια ή η λανθάνουσα γκρίνια είναι εμφανής από την αρχή. Για αυτό και τα παράπονα από νωρίς. Για αυτό και η έλλειψη υπομονής, η κυκλοθυμία, ίσως και η αγένεια μερικές φορές. Για αυτό και η απαίτηση για παρουσία 24x7 των μελών και των συντονιστών του φόρουμ στο φόρουμ για την εξυπηρέτηση του ανυπόμονου. Σαν να έχει πληρώσει απ την τσέπη του και θέλει...24ωρη υποστήριξη. Αλλά πάλι, δεν είναι αυτό. Είναι η κουτοπονηριά: αφού ΕΣΥ κύριε λινουξά θέλεις να ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ότι το λειτουργικό σου αξίζει κάτι, έπρεπε να σκίζεσαι για να το αποδείξεις.
Κάτι αντίστοιχο γίνεται και για το λειτουργικό σύστημα αλλά και για τα προϊόντα της Apple: εδώ βέβαια μετράει το lifestyle που λέει ο dim459. "Είναι μαγκιά", "είναι χλιδάτο", "είναι in" να τα χρησιμοποιείς. Αφού όλοι οι "μοδάτοι" και οι "ψαγμένοι" τα χρησιμποποιούν. Άρα συγχωρούνται και εκλογικεύονται τα πάντα. Τα (υπέρογκα) χρήματα που ακουμπάς για αυτό που παίρνεις δεν έχουν σημασία, αφού η επίδραση στο κοινωνικό status είναι σημαντική (χα!). Άλλο αν ντύνεται με μπαρούφες περί "ποιότητας κατασκευής". Πονάει η αλήθεια...
Δυστυχώς η συμπεριφορά αυτή δεν περιορίζεται στα λειτουργικά συστήματα: είναι κοινή και για τις "απόψεις" γενικά. Η μεγάλη πλειονότητα έχει τις ίδιες απόψεις, ακούς τα ίδια ακριβώς πράγματα, γιατί αυτά είναι mainstream: τα λένε τα ΜΜΕ, τα λέει ο κυρ μήτσος στον καφενέ, τα λέει η κυρα κατίνα στη γειτονιά, άρα...είναι αυταπόδεικτα. Το βάρος της απόδειξης - φυσικά - το έχει αυτός που...διαφωνεί. Οι πιο πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να καταπιούν και την πιο μεγάλη μπαρούφα, γιατί τη λένε οι περισσότεροι, γιατί "το είπε η τηλεόραση". Αμφισβήτηση καμία. Μιλάμε για προβατοποίηση γιγαντιαίων διαστάσεων. Καθετί όμως που αποκλίνει από την mainstream άποψη του κοπαδιού, τυγχάνει της αμέριστης καχυποψίας και κακεντρέχειας. Των προβάτων.