Από Windows XP, σε Win 7 ή Ubuntu..???

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Re: Από Windows XP, σε Win 7 ή Ubuntu..???

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 18 Μαρ 2014, 15:59

madvinegar έγραψε:Ενταξει το λαπτοπακι εχει 512 ram. Δεν ειναι τραγικά μικρή. Θεωρω πως θα μπορουσε να δοκιμασει ενα lubuntu ή ενα mint13 maya με mate. Δεν θα πετούσε αλλά πιστευω θα εκανε τη δουλεια του. Εχω δοκιμασει και lubuntu 12.04 και lmde mate σε p4 με 512 ram και εκανα τη δουλεια μου ικανοποιητικά.

Μιχάλη, όπως γνωρίζουν σχεδόν όλοι στο forum, δεν έχω δικό μου λογαριασμό στο facebook.

Ζήτησα λοιπόν από έναν καλό φίλο να μου δώσει τον κωδικό του για να μπω στο δικό του και να βγάλω ένα screenshot.
Έτσι λοιπόν,

Το λειτουργικό σύστημα από όπου τραβήχτηκε το σύστημα είναι PeppermintOS 4 (δηλαδή σαν να λέμε Lubuntu) 32bit (στο 64bit η κατανάλωση μνήμης πλησιάζει τα 2GB), τα μόνα πράγματα που τρέχουν είναι μια καρτέλα στον Firefox και το system monitor, έχω ενεργό Adblock plus και Flash block με μόνη εξαίρεση το παιχνίδι, ξεχωριστή κάρτα γραφικών με 2GB αυτόνομης μνήμης, δεν έχω καν αρχίσει να παίζω (δεν ξέρω κιόλας να παίζω) και αν μη τι άλλο το λειτουργικό είναι τέλεια συντηρημένο, μιας και οποιοδήποτε Ubuntu-based ή Debian-based λειτουργικό ξέρω να το συντηρώ πολύ καλά.

Δεν είναι το λειτουργικό το πρόβλημα, είναι τα υπόλοιπα. Όλα τα προγράμματα και ειδικότερα το Internet έχουν βαρύνει πάρα πολύ.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 18 Μαρ 2014, 17:05

Δυστυχως εχω χαρισει σε φιλο το συγκεκριμενο PC και δεν μπορω να κανω καμια δοκιμη τωρα.
Αλλα, δεν διαφωνω με αυτα που λες Φίλιππε.
Εγω το συγκεκριμενο PC το χρησιμοποιούσα για email (thunderbird), για κανενα videaκι youtube (firefox - αλλά όχι full screen) και κανενα word processing με libre office/εκτυπωσεις κτλπ.

Η αληθεια ειναι οτι ποτέ δεν επαιξα παιχνίδι, ειδικά σε FB, μιας και εγω ποτέ δεν παιζω και δεν ξερω να παιζω.

Οπότε αναφερόμουν σε χρήση αποκλειστικά όπως η πιο πάνω που ανέφερα, η οποία ήταν - για τα δεδομένα - μια χαρα. Αλλά, όπως λες, μέχρι εκει.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 18 Μαρ 2014, 17:14

ελαφριά γραφικά περιβάλλοντα
jwm
openbox
enlightenment
lxde
mate
xfce

αν θέλεις να βουτήξεις στα λίγο πιο δύσκολα θα πρότεινα openbox. αν θέλεις να οπωσδήποτε κάτι πιο εύκολο θα πρότεινα mate. καλές ιδέες για διανομή είναι lubuntu, mint (με mate), crunchbang, sparky, solydx
(ιδιαιτέρως θα έλεγα sparky είναι καλή ιδέα)

στο διαδίκτυο σε γενικές γραμμές θα σερφάρεις άνετα αλλά θυμήσου ότι έχει βαρύνει. ελαφριές flash εφαρμογές θα το δυσκολεύουν και βαριές flash εφαρμογές ξεχασέ τις. Το κακό είναι ότι πολλές σελίδες βάζουν να τρέχουν πράγματα που τις βαραίνουν χωρίς λόγο. Αν ανοίξεις μερικά ταμπ με σελίδες που τρέχουν ψιλοβλακείες και ας μην φαίνονται, το γονάτισες.

Βίντεο θα παίζει αλλά γενικά θα ζορίζεται. Αν υπάρχει κάτι ακόμα που θα τρώει πόρους θα έχεις πρόβλημα ή σε υψηλή ανάλυση επίσης θα έχεις πρόβλημα. Αλλά σε όχι υψηλές αναλύσεις και με την προϋπόθεση ότι δεν χάνεις πόρους αλλού θα τα καταφέρνει.

office (libre-office) θα παίζει μια χαρά!

δεν ξέρω αν στο ανέφεραν, αλλά δεν υπάρχει λόγος να σβήσεις τελείως τα XP. Μπορείς να τα αφήσεις ως legacy και να έχεις dual boot. Απλά κάνε χρήση λίνουξ όπου είναι δυνατόν (οπωσδήποτε μην σερφάρεις στα windows) και για τις λίγες legacy εφαρμογές μπορείς να μπαίνεις στα windows. έτσι δεν θα κινδυνεύουν τα windows και από ιούς.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dreamy » 18 Μαρ 2014, 19:37

Λοιπόν για να κάνω μια ανακεφαλαίωση..

Κατ' αρχήν πέρνω σαν πρώτο δεδομένο ότι δεν θα μπορέσω να αφήσω πάνω τα XP σε κανένα από τα 2 μηχανήματά μου αφού απ' ότι με ενημέρωσαν θα είναι εκτεθειμένα σε διάφορα προβλήματα.. Άρα αν θέλω να χρησιμοποιήσω και windows ταυτόχρονα θα πρέπει να μεταφερθώ στα 7. Αυτό, ως δεύτερο δεδομένο, μπορεί να γίνει μόνο στο desktop που έχω. Όσον αφορά το λάπτοπ, αναγκαστικά θα δοκιμάσω τα PUPPY LINUX, LUBUNTU και XUBUNTU σε πρώτη φάση μέσω Livecd κι αν όλα πάνε καλά θα κάνω πλήρη εγκατάσταση.

Ειδικά για το λάπτοπ και αναφορικά με το portal της Ευρωπαικής Πίστης, μίλησα με το τεχνικό τμήμα και μου είπαν ότι για να τρέξει χρειάζεται ένας Browser + Java. Απ' ότι είδα και με το Java δεν έχω πρόβλημα στο linux. Kαι για browser βρήκα Qupzilla, dillo και Epiphany ως ελαφρύτερους.
Κατάλαβα επίσης ότι καλό θα ήταν να επεκτείνω την μνήμη του για καλύτερα αποτελέσματα στο μέτρο του δυνατού.

Όσον αφορά το desktop κατά πάσα πιθανότητα θα κάνω διπλή εγκατάσταση μιας και ο σκληρός μου είναι 500 gb με Browser ίσως SlimBoat, Webianshell που τρέχουν και στα windows. Στο desk μάλλον θα ξαναχρειαστώ την βοήθειά σας γιατί θα θελήσω να κάνω 3πλό particion και δεν έχω ιδέα πως γίνεται αυτό, μέχρι διπλό έχω κάνει, C: και D: 100gb και 400gb. Θα θελήσω να βάλω τα 7 σε ένα κομμάτι, τα x Linux σε δεύτερο και το τρίτο για υπόλοιπη χρήση.

Όπου δεν τα έχω καταλάβει σωστά, με διορθώνετε. Και δεν έχω πρόβλημα να δοκιμάζω και να πειραματίζομαι, άσχετα με το ότι δεν έχω τις πολλές γνώσεις. Έχω τόσες που να μπορώ να κάνω την δουλειά μου και είμαι και αυτοδίδακτος σε μεγάλο βαθμό.. Ουσιαστικά βαρέθηκα τις βλακείες με τα windows και ευκαιρία είναι να πάμε σε άλλη γη, σε άλλα μέρη.. :)
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 14.04 trusty 3.13.0-30-generic 32bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.13.0-24-generic
3 Intel Atom CPU N450 1.66GHz ‖ RAM 991 MiB ‖ SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD. N315
4 Intel Atom Processor D4xx/D5xx/N4xx/N5xx Integrated Graphics [8086:a011] {i915}
5 wlan0: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01) ⋮ eth0: Marvell 88E8040 PCI-E Fast Ethernet Controller [11ab:4354]
Άβαταρ μέλους
Dreamy
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 18 Μαρ 2014, 20:43

Dreamy έγραψε:
Κατ' αρχήν πέρνω σαν πρώτο δεδομένο ότι δεν θα μπορέσω να αφήσω πάνω τα XP σε κανένα από τα 2 μηχανήματά μου αφού απ' ότι με ενημέρωσαν θα είναι εκτεθειμένα σε διάφορα προβλήματα..

Τα XP δεν πρέπει να συνεχίσεις να τα χρησιμοποιείς μακαρίως. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να τα διαγράψεις! Το λίνουξ δεν το ενοχλεί αν απλά τα αφήσεις εκεί και το εγκαταστήσεις παράλληλα. Απλά πρέπει να χρησιμοποιείς ως κύριο λειτουργικό το λίνουξ και όχι τα XP. Αλλά μπορείς να τα αφήσεις εκεί ως legacy.
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 18 Μαρ 2014, 20:58

Dreamy έγραψε:δοκιμάσω τα PUPPY LINUX, LUBUNTU και XUBUNTU σε πρώτη φάση μέσω Livecd κι αν όλα πάνε καλά θα κάνω πλήρη εγκατάσταση.

ανέφερα παραπάνω και μερικές δικές μου προτάσεις. Το puppy είναι πολύ ωραία διανομή αλλά πιστεύω δεν θα σε βολέψει σαν κύριο λειτουργικό.

έγραψε:
Kαι για browser βρήκα Qupzilla, dillo και Epiphany ως ελαφρύτερους.
Κατάλαβα επίσης ότι καλό θα ήταν να επεκτείνω την μνήμη του για καλύτερα αποτελέσματα στο μέτρο του δυνατού.

και ο firefox και ο chrome και ο opera μια χαρά θα τρέχουν! Το βαρύ είναι οι διάφορες παπαριές που βάζουν οι σελίδες να τρέχουν και όχι οι ίδιοι οι φυλλομετρητές. Το διαδίκτυο δυστυχώς έχει βαρύνει...
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό abramis » 18 Μαρ 2014, 23:43

"να περιμένεις 1 μήνα που θα βγει η καινούργια LTS (Long Term Support) έκδοση 14.04 του ubuntu. κοιτάς τότε να χεις ελεύθερα 50-60gb ή παραπάνω στα windows xp σου και κάνεις μια ανασυγκρότηση δίσκου μέσα απ' τα xp. φτιάχνεις ένα live-usb/dvd με το ubuntu και τα εγκαθιστάς παράλληλα με τα xp. οδηγός για την τελευταία πρόταση υπάρχει στο φορουμ"
παραπάνω το κομμάτι του τι να κάνεις (απ' αυτα που σου πα σε προηγούμενο ποστ). τα xp κράτα τα όπως είναι. τις μπούρδες που ακούς από αριστερά/δεξιά ότι τελειώνει η υποστήριξη και άρα θα χεις προβλήματα είναι τρίχες. ΠΟΤΕ μου δεν έχω βάλει antivirus ή ενημερώσεις ασφαλείας σε windows, είτε αυτά ήταν τα ME, τα XP και τώρα τα 7αρια. δεν είχα ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα. τα δραματοποιούν οι άλλοι γτ είναι απλά άσχετοι, για μένα. με μια ανασυγκρότηση δίσκου μέσα απ' τα XP (Υπολογιστής μου-->δεξί κλικ πάνω στο δίσκο και είναι μια επιλογή) αφού πρώτα εξασφαλίσεις ότι έχει αρκετό χώρο (δλδ πες ότι θες να βάλεις το ubuntu σε 50gb ή σε 150gb, θα κοιτάξεις να χεις χώρο άδειο τόσο τουλάχιστον) και μετά εγκατάσταση των ubuntu σύμφωνα με τον οδηγό που βαλαν σε επόμενα ποστ. ο μόνος "ωραίος" πονοκέφαλος που πρέπει να χεις είναι τι θα διαλέξεις απ' το ubuntu που υπάρχουν (ubuntu τα κλασσικά (με unity δλδ), kubuntu, ubuntu gnome, kubuntu ktlp). μην το ψάχνεις πολύ άμα δεν θες να μπλέξεις.
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dreamy » 19 Μαρ 2014, 13:30

lucinos έγραψε:Τα XP δεν πρέπει να συνεχίσεις να τα χρησιμοποιείς μακαρίως. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να τα διαγράψεις! Το λίνουξ δεν το ενοχλεί αν απλά τα αφήσεις εκεί και το εγκαταστήσεις παράλληλα. Απλά πρέπει να χρησιμοποιείς ως κύριο λειτουργικό το λίνουξ και όχι τα XP. Αλλά μπορείς να τα αφήσεις εκεί ως legacy.

Καλημέρα. Μα και φυσικά θα τα διαγράψω. Ο μοναδικός μου προβληματισμός είναι το τι να εγκαταστήσω και απ' ότι καταλαβαίνω η πιό σίγουρη λύση είναι να παίξω με κάποια livecd διαφορετικών επιλογών, ευχόμενος να βρώ κάποια επιλογή με την οποία να κάνω την δουλειά μου, πάντα για το λάπτοπ μιλώντας. Η αύξηση μνήμης είναι ένα σενάριο που παίζει αν και πιθανώς όχι άμεσα αν μπορέσω να βρω λύση με την υπάρχουσα.

lucinos έγραψε:ελαφριά γραφικά περιβάλλοντα
jwm
openbox
enlightenment
lxde
mate
xfce

αν θέλεις να βουτήξεις στα λίγο πιο δύσκολα θα πρότεινα openbox. αν θέλεις να οπωσδήποτε κάτι πιο εύκολο θα πρότεινα mate. καλές ιδέες για διανομή είναι lubuntu, mint (με mate), crunchbang, sparky, solydx

Όλα τα κοιτάω από τις συμβουλές σας και τις προτάσεις αλλά καταλαβαίνεις ότι αν δεν τα δεις στην πράξη, από ένα βιντεάκι στο youtube ή κάποιες φώτο δεν έχεις και την πιο καλή εικόνα..

lucinos έγραψε:και ο firefox και ο chrome και ο opera μια χαρά θα τρέχουν! Το βαρύ είναι οι διάφορες παπαριές που βάζουν οι σελίδες να τρέχουν και όχι οι ίδιοι οι φυλλομετρητές. Το διαδίκτυο δυστυχώς έχει βαρύνει...

Το ξέρω και επειδή πιθανολογώ ότι δεν μπορώ να αποφύγω τις διάφορες παπαριές όπως είπες, γι αυτό και σκέφτομαι ότι μια λύση είναι να χρησιμοποιήσω κάτι πολύ ελαφρύ μήπως και καταφέρω ..κάποια ισορροπία.

abramis έγραψε:τα xp κράτα τα όπως είναι. τις μπούρδες που ακούς από αριστερά/δεξιά ότι τελειώνει η υποστήριξη και άρα θα χεις προβλήματα είναι τρίχες. ΠΟΤΕ μου δεν έχω βάλει antivirus ή ενημερώσεις ασφαλείας σε windows, είτε αυτά ήταν τα ME, τα XP και τώρα τα 7αρια. δεν είχα ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα. τα δραματοποιούν οι άλλοι γτ είναι απλά άσχετοι, για μένα.

χαχαχα Οκ, έχεις μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση.. πολύ πιθανόν και πολύ δίκιο απλά, σε μένα αν μη τι άλλο, η ανασφάλεια από την έλλειψη γνώσεων στο αντικείμενο με κάνειι να ψάχνομαι.. και να ακολουθώ συμβουλές από άλλους που υποτίθεται ξέρουν περισσότερα.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 14.04 trusty 3.13.0-30-generic 32bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.13.0-24-generic
3 Intel Atom CPU N450 1.66GHz ‖ RAM 991 MiB ‖ SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD. N315
4 Intel Atom Processor D4xx/D5xx/N4xx/N5xx Integrated Graphics [8086:a011] {i915}
5 wlan0: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01) ⋮ eth0: Marvell 88E8040 PCI-E Fast Ethernet Controller [11ab:4354]
Άβαταρ μέλους
Dreamy
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 19 Μαρ 2014, 15:47

abramis έγραψε:παραπάνω το κομμάτι του τι να κάνεις (απ' αυτα που σου πα σε προηγούμενο ποστ). τα xp κράτα τα όπως είναι. τις μπούρδες που ακούς από αριστερά/δεξιά ότι τελειώνει η υποστήριξη και άρα θα χεις προβλήματα είναι τρίχες. ΠΟΤΕ μου δεν έχω βάλει antivirus ή ενημερώσεις ασφαλείας σε windows, είτε αυτά ήταν τα ME, τα XP και τώρα τα 7αρια. δεν είχα ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα. τα δραματοποιούν οι άλλοι γτ είναι απλά άσχετοι, για μένα.

Αυτή είναι μια άποψη που αναπαράγεται συχνά και έχει αρκετούς υποστηρικτές.
Στην ουσία, είναι κάτι αντίστοιχο με την αναγκαιότητα για backup.

Κατά μια έννοια, είναι σωστή άποψη. Σωστή, από την οπτική γωνία πως αν δεν έχεις τίποτα αξίας μέσα στο σπίτι σου τότε πιθανότατα δεν θα σε κλέψουν.
Από την άλλη, αν κάποιος σου πει πως δεν είναι και τόσο ασφαλές το να αφήνεις την πόρτα ξεκλείδωτη, δεν τον κάνει άσχετο, έτσι δεν είναι;

Γενικά, η φράση όπως την έχεις διατυπώσει εμένα τουλάχιστον μου χτυπάει άσχημα. Όχι γιατί δεν έχεις δίκιο, υπάρχουν περιπτώσεις που όντως δεν χάνεις και τίποτα μη φροντίζοντας για την ασφάλεια.
Μου χτυπάει άσχημα γιατί αλλάζοντας απλά το αντικείμενο αναφοράς μπορώ να την κάνω
έγραψε:παραπάνω το κομμάτι του τι να κάνεις (απ' αυτα που σου πα σε προηγούμενο ποστ). Μην αγοράσεις κράνος. τις μπούρδες που ακούς από αριστερά/δεξιά ότι οδηγώντας χωρίς κράνος θα χεις προβλήματα είναι τρίχες. ΠΟΤΕ μου δεν έχω βάλει κράνος ή ζώνη ασφαλείας σε όχημα, είτε αυτά ήταν Fiat 500, Yamaha R1 και τώρα Mercedes CLK. δεν είχα ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα. τα δραματοποιούν οι άλλοι γτ είναι απλά άσχετοι, για μένα.

Την φράση αυτή δεν την έφτιαξα τυχαία, την έχω ακούσει από πολλούς. Οι οποίοι μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που την έλεγαν δεν έλεγαν ψέμματα και για κάποιους από αυτούς ισχύει ακόμη.
Δεν σημαίνει πως έχουν δίκιο.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό abramis » 19 Μαρ 2014, 17:46

fkol k4 έγραψε:
Κατά μια έννοια, είναι σωστή άποψη. Σωστή, από την οπτική γωνία πως αν δεν έχεις τίποτα αξίας μέσα στο σπίτι σου τότε πιθανότατα δεν θα σε κλέψουν.
Από την άλλη, αν κάποιος σου πει πως δεν είναι και τόσο ασφαλές το να αφήνεις την πόρτα ξεκλείδωτη, δεν τον κάνει άσχετο, έτσι δεν είναι;

οκ έχεις δίκιο εδώ, αλλά υποτίθεται ότι αναφέρομαι σε απλό χρήστη. δεν μου δωσε την εντύπωση ότι είναι Α.Ε. ή τοπ στέλεχος με απόρρητα έγγραφα... η τσατίλα έρχεται όταν αυτά τα προτείνουν σε απλούς χρήστες που η περίπτωση να τους ταγκάρουν οι επιτήδειοι και να τους καταστρέψουν το σύστημα, είναι μηδαμινή. και η άλλη περίπτωση να την πάθεις μόνος (ανοίγοντας ένα αρχείο άγνωστο που σου ρθε σε μαιλ, ή κατεβάζοντας τορρεντ ή αρχεία από αμφίβολα site) είναι βλακεία γτ και το antivirus να χεις, θα το αγνοήσεις και θα κάνεις του κεφαλιού σου (το χω δει σε φίλο). το μόνο που καταφέρνουν είναι να χουν notifications όλη την ώρα που τους σπάνε τα νεύρα απ' το antivirus, να κάνει ανούσια scan κάθε 3 και λίγο το pc και να κολλάει το σύμπαν. να σου βάλει διαφημιστικά προγράμματα κατά το setup του antivirus που θα τρέχουν κι αυτά από πίσω μετά μαζί με το antivirus. δλδ ο απλός χρήστης αποκτά ένα μπελά χωρίς λόγο. θα μου πεις, όλα αυτά που πες έχουν ρυθμίσεις... μιλάμε για απλό χρήστη επαναλαμβάνω... το θέμα είναι ο αδικαιολόγητος φόβος που παιρνάν οι "σχετικοί" στον απλό χρήστη, ότι θα καταστραφεί το σύμπαν άμα δεν έχει antivirus.

η παρομοίωση με το κράνος δεν είναι σωστή. το να τρακάρεις εξαρτάται και απ' τους άλλους και από σένα σε μεγάλο βαθμό. υπάρχουν πολύ παράγοντες που το καθορίζουν. το να σε χακάρουν ή να προσβληθείς από ιό, είναι πολύ μικρότερες οι πιθανότητες. το να σε χακάρουν με το να σε τρακάρουν, σου φαίνονται ίδια; ο χάκερ θα σε ταγκάρει για κάποιο λόγο, άμα δεν υπάρχει αυτός ο λόγος, η πιθανότητα να σε ταγκάρει για την πλάκα του είναι απειροελάχιστη. αυτός που θα σε τρακάρει όμως είναι το ίδιο; σε τράκαρε γτ έτυχε μια συγκυρία, και η πιθανότητα να σε τρακάρει δεν εξαρτάται από ένα γεγονός όπως πριν. το ίδιο ισχύει και για ιό/τρακάρω. ορισμένες παρομοιώσεις σου είναι σωστές κατά καιρούς και χουν και πλάκα, εδώ όμως κατά τη γνώμη είσαι λάθος. πιστεύω με την "πιθανοτική" ανάλυση που κανα να σε πεισα.
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Γενικά