Χαμένη ενότητα, τρίτη πατούσα, κανέλα, μέντα και συντροφιά

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Re: Χαμένη ενότητα, τρίτη πατούσα, κανέλα, μέντα και συντροφ

Δημοσίευσηαπό medigeek » 02 Ιούλ 2012, 00:12

Off topic:
sotos21 έγραψε:αλήθεια που τον βρίσκω να τον τεστάρω και στην 12.04

kernel mainline ppa:
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/ma ... 4-quantal/
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 02 Ιούλ 2012, 00:13

sotos21 έγραψε:κριβώς το ίδιο έχω και εγώ Σίμο με ανοικτούς οδηγούς, γιατί με τους κλειστούς είναι η μέρα με την νύκτα, διπλάσια χρήση ram(σε browsing τριπλάσια), υπερδιπλάσια χρήση cpu, έχουν σαν αποτέλεσμα 15 βαθμούς διαφορά θερμοκρασίας, ανάμεσα σε unity 3d με 2d(με τους κλειστούς πάντα), κάνοντας την ίδια χρήση, μη πω για την ταχύτητα απόκρισης.

Όταν δοκίμαζα τον κλειστό οδηγό fglrx με τις εκδόσεις Alpha του Ubuntu 12.04, ο υπολογιστής κολλούσε πολύ συχνά και ήθελε hard reset.

Και τώρα η νέα έκδοση του fglrx φαίνεται να έχει προβλήματα (δεν τον δοκίμασα ο ίδιος),
http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTEyOTU

Το ζήτημα που θα έκανε τον κλειστό οδηγό αρκετά καλό και να έχει ενδιαφέρον, είναι η υποστήριξη XvBA,
http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTEyNzA
(υποστήριξη επιτάχυνσης υλικού για την αναπαραγωγή ταινιών). Ακόμα δεν είναι έτοιμο.

Τώρα ολοκλήρωσα τη λήψη του ISO του 12.10 Alpha2 και θα δοκιμάσω για να δω τυχόν βελτιώσεις σε ταχύτητα.
Θα γράψω στη συζήτηση που υπάρχει ήδη για το 12.10.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Γιώργος Φιωτάκης » 02 Ιούλ 2012, 01:02

Εγώ λέω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου...
Καταρχήν να αναφέρω ότι σε σύγκριση με τα μηχανήματα που αναφέρει ο ktogias και τα οποία είναι όλα περιορισμένων δυνατοτήτων, η δική μου εμπειρία βασίζεται σε μηχανήματα αρκετά δυνατότερα κι αποφεύγω AMD/ΑΤΙ όπως ο διάολος το λιβάνι (το πιο «αδύναμο» από τα 3 έχει intel pentium 4 στα 3.8 GHz και αρχαία NVidia κάρτα γραφικών, τα άλλα δυο έχουν T4300 με κύκλωμα γραφικών της intel και i7 με κάρτα γραφικών της NVidia και πάλι) .

Στο πρώτο μηχάνημα η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερα ούτε καν να τρέξω gnome shell ή unity, είτε σε 32, είτε σε 64bit.
Λογικό και επόμενο θα μου πείτε, η κάρτα γραφικών που έχει είναι ανεπαρκής για κάτι τέτοιο. Ακόμα και το XFCE χωρίς πολλά φρου-φρου κι αρώματα δεν είναι τόσο ελαφρύ όσο ήταν παλιότερα. Ούτε και το mate όμως δεν τα κατάφερε τόσο καλά όταν το είχα δοκιμάσει (και ίσως το αδικώ τώρα γιατί ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο τότε).
Το ίδιο μηχάνημα πετούσε με την 7.4 και μέχρι την 8.10. από εκείνο το σημείο και μετά άρχισε να δείχνει την ηλικία του...
Λογικό κι αυτό, δεν νομίζετε; Ένα μηχάνημα 7 χρονών δεν είναι αναμενόμενο να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός λειτουργικού που σχεδιάστηκε για μηχανήματα του σήμερα.

Και πάμε στα επόμενα 2:
Στο T4300 φοράω διανομή με καθαρό gnome3 - δηλαδή gnome shell. Ναι, δεν είναι τόσο γρήγορο το περιβάλλον όσο ήταν με το προηγούμενο gnome, όμως επειδή δουλεύω περισσότερο με το πληκτρολόγιο με έχει βολέψει τόσο πολύ που αν και όχι τόσο δυνατό, έχει γίνει το βασικό μου μηχάνημα εδώ κι ένα χρόνο και δεν μπορώ να διανοηθώ καν πως θα επιστρέψω στο gnome 2 ή σε κάτι που του μοιάζει...
Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή μέχρι να το συνηθίσω με ενόχλησε και το ότι ήταν πιο αργό και το ότι αρκετές από τις συντομεύσεις που δούλευα ήταν διαφορετικές και αρκετές φορές έπιανα τον εαυτό μου να μπαίνει σε gnome classic γιατί βαριόμουνα να ψάξω πως να κάνω κάτι σε gnome 3.
Στο i7 έχω ubuntu και αποφάσισα να το αφήσω με το unity αφού ούτως ή άλλως δεν είναι το βασικό μου μηχάνημα πια και το χρησιμοποιώ συνήθως μόνο για βαριές δουλειές μέσω ssh.
Και σ' αυτό υπάρχει μια μικρή διαφορά στην ταχύτητα με το unity φορτωμένο όσο γίνεται, ανεπαίσθητη όμως. Δεν μου άρεσε ποτέ το compiz και τα πολλά γραφικά μπιχλιμπίδια, αλλά όταν τα είχα δοκιμάσει με την προηγούμενη γενιά gnome ήταν αρκετά πιο βαρύ το σύστημα από όσο είναι τώρα με το unity. Φυσικά δεν άντεξα πολύ και του έβαλα το gnome shell μετά από λίγο, το οποίο συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα από το unity. Λόγω εμπειρίας με το gnome shell όμως, δεν μπορώ να είμαι απόλυτος αν αυτό οφείλεται στο ότι απλά δεν έχω μάθει να δουλεύω το unity (κανένα από τα δυο δεν απασχολεί ιδιαίτερα το σύστημα, με το unity να απαιτεί περίπου 5% περισσότερη ισχύ - κάτι που σε τέτοιο σύστημα είναι ανεπαίσθητο).

Το δικό μου συμπέρασμα λοιπόν:
Οι «μεγάλες» διανομές αποφάσισαν καλώς ή κακώς ότι θέλουν να απευθυνθούν στον μέσο χρήστη υπολογιστή και για να το κάνουν αυτό αποτελεσματικά θα πρέπει να έχουν ένα όσο γίνεται πιο λαμπερό και απλουστευτικό γραφικό περιβάλλον.
Ουδέν μεμπτόν μέχρι εδώ και απολύτως κατανοητή η απότομη ρήξη με το γραφικό περιβάλλον που ξέραμε μέχρι τώρα (ή το αλλάζεις μια και καλή ή δεν αλλάζει ποτέ λόγω συνήθειας). Μαζί με αυτό όμως θα έπρεπε ήδη να υπάρχει και μια νέα γενιά του xorg ή και η διάδοχη κατάσταση του αφού σαν τεχνολογία είναι πια τουλάχιστον πεπαλαιωμένη (άποψη μου).
Από 'κει και πέρα, όταν αποφασίσεις να κινηθείς σε μια κατεύθυνση όπως αυτή, αναγκαστικά θα πρέπει να αφήσεις πίσω σου κάποιους. Δεν γίνεται να προσφέρεις την ίδια λειτουργικότητα σε όλα τα μηχανήματα, θα πρέπει να αποφασίσεις μέχρι ποιο σημείο σε ενδιαφέρει να δουλεύει κάτι σε ένα παλιό ή αδύναμο μηχάνημα.
Δυστυχώς υπάρχει και το θέμα με τους οδηγούς για τις κάρτες γραφικών που δεν μπορεί να λυθεί από καμία διανομή, ειδικά σε ότι αφορά τα πιο βαριά και νέα χαρακτηριστικά τους (hardware acceleration, 3D κλπ.) και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Σέβομαι απόλυτα και τις απόψεις σου και την προσφορά σου όλα αυτά τα χρόνια ktogias, αλλά διαφωνώ κάθετα στο ότι πρόοδος και εξέλιξη είναι να υποστηρίζεις μηχανήματα 6 χρόνων.
Καλό είναι να υποστηρίζεις όσο πιο παλιά τεχνολογία γίνεται αλλά όταν οι δυνατότητες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο δεν είναι εφικτό να συνεχίζεις την υποστήριξη της με κόστος να μείνεις πίσω για χάρη της.
Θα μου πείτε «και τόσα χρόνια πως γινότανε; τώρα έγινε δύσκολο;»
Το κοινό των διάφορων διανομών έχει αλλάξει, δεν είναι πια οι σκληροπυρηνικοί προγραμματιστές, ούτε καν οι άνθρωποι με στοιχειώδεις γνώσεις γύρω από τους υπολογιστές. Είναι ελάχιστοι πια αυτοί που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή χωρίς γραφικά και λίγοι αυτοί που επιλέγουν ένα ελαφρύ γραφικό περιβάλλον (κυρίως λόγω ανάγκης - γιατί το μηχάνημα τους δεν σηκώνει κάτι άλλο). Η εποχή που το φτωχό σε δυνατότητες γραφικό περιβάλλον του gnome χλευαζόταν από πολλούς παλιούς χρήστες σαν «υπερβολικά φανταχτερό και βαρύ, τι να τα κάνουμε τα γραφικά σε Linux;» και ειδικά οι προσθήκες του ubuntu σαν «ubuntu; α ναι, το debian που δουλεύεις με ποντίκι...πφφ!» έχει περάσει - εσύ τουλάχιστον θα πρέπει να τα θυμάσαι αυτά.
Παλιότερα ήταν δυνατή η υποστήριξη παλιών μηχανημάτων γιατί απλούστατα οι απαιτήσεις των χρηστών και του λογισμικού δεν ήταν τόσο τραγικά διαφοροποιημένες και το περιεχόμενο του διαδικτύου ήταν πολύ φτωχό σε σχέση με σήμερα.
Το ότι σε 1-2 χρόνια τα νέα γραφικά περιβάλλοντα θα είναι αποδοτικότερα και σταθερότερα είναι σίγουρο, το να παίζουν εξίσου καλά και σε παλιότερα μηχανήματα είναι μάλλον απίθανο κατά την άποψη μου.
Όσο για το ότι έχουμε χάσει τη μπάλα με το unity και το gnome shell, προσωπική μου άποψη είναι ότι η canonical θα μπορούσε να κινηθεί όπως και το mint, βγάζοντας επεκτάσεις για το gnome-shell αντί να προσπαθήσει να κινηθεί εντελώς αυτόνομα με το unity.
Όσο για την γκρίνια... λογικό είναι να γκρινιάζουμε όταν αλλάζει κάτι που έχει γίνει κομμάτι της ζωής μας εδώ και χρόνια, ειδικά αν μας κάνει και τη ζωή δύσκολη...
Πρόβλημα με τον Mozilla Firefox; Μαζί με την αναφορά του προβλήματος, δημοσιεύστε και τις πληροφορίες του about:support και του about:plugins μέσα σε code tag!
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Φιωτάκης
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 02 Ιούλ 2012, 01:24

toumbo έγραψε:Θα φανεί χαζό... Γιατί δεν βάζεις και τα παραθύρια μαζί αφού με το linux ζορίζεσαι...

1. Γιατί δεν μπορώ όποτε χρειαστεί να διαβάσω ή ακόμα και να τροποποιήσω τον κώδικά τους
2. Γιατί δεν τα εμπιστεύομαι λόγω του παραπάνω
4. Γιατί δεν έχουν bash shell
5. Γιατί δεν έχουν apt και dpkg
6. Γιατί δεν έχουν vim
7. Γιατί δεν έχουν ....
...................
...................
...................
n-5. Γιατί έχουν Internet Explorer
n-4. Γιατί έχουν antivirus
n-3. Γιατί έχουν ιούς
n-2. Γιατί έχουν registry
n-1. Γιατί δεν θέλω να τα κλέψω
n. Γιατί δεν θέλω να τα αγοράσω.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

IRC: ktogias
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nick_gr7 » 02 Ιούλ 2012, 01:35

Δεν μπορεί η canonical και η κάθε canonical να σταματήσει να φτιάχνει κάτι καινούργιο,επειδή εσύ ή εγώ έχουμε ένα λαπτοπ αγορασμένο πριν από 5-10χρονια.Τρεις φορές είχα γυρίσει σε unity και τώρα τελευταία έχω μείνει σε XFCE.Το λόγο που έφυγα απο unity?Επειδή δεν μπορώ να το περιμένω να κάνει τα δικά του όποτε θέλει και να μου αργεί στο boot και στο shutdown μετά από μέρες που έχω φορτώσει το σύστημα με άπειρες εφαρμογές!

Με xfce 4.10 τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.Δηλαδή εάν έχουμε παλιά μηχανήματα δοκιμάζουμε κάτι που είναι διαφορετικό.Τόσα GUI υπάρχουν δεν υπάρχει μόνο το gnome shell ή μόνο unity. ;)
Spoiler: show
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Voyager
12.04 LTS 64bit Kernel: 3.3.7-999-optimus
3 AMD Turion X2 Dual-Core Mobile RM-75 ‖ RAM 3012 MiB ‖ Quanta 3060 - HP Pavilion dv6 Notebook PC
4 ATI M92 [Mobility Radeon HD 4500/5100 Series] [1002:9553]
5 p6p1: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 03) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01)[/b]
Άβαταρ μέλους
nick_gr7
babeTUX
babeTUX

IRC: nickgr7
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 02 Ιούλ 2012, 01:38

jennie έγραψε:@ktogias
Κι εγώ κάπως έτσι αισθάνομαι. Η ειρωνεία είναι ότι προσαρμόσανε το γραφικό περιβάλλον στις μικρές οθόνες των λάπτοπ, νέτμπουκ και ταμπλετών, αλλά ξέχασαν να προσαρμόσουν και τις απαιτήσεις του λειτουργικού στις χαμηλές επεξεργαστικές δυνατότητες τους.

Προσωπικά, θέλω να πιστεύω ότι σε κανά δυο χρόνια ακόμη θα φτιάξουν τα πράγματα. Μόνο και μόνο επειδή το ίδιο έγινε και με το πέρασμα από τα Βίστα στα 7, ή από το KDE 4.0 στο σημερινό KDE. Κάπου διάβασα πρόσφατα ότι και η μετάβαση στο MacOSX ήταν εξίσου επίπονη για τους χρήστες. Φαίνεται ότι οι "μεγάλες" αλλαγές στα λειτουργικά χρειάζονται, για να στρώσουν, 2-3 χρόνια εφαρμογής στου κασίδη το κεφάλι. Απλά εγώ βαριέμαι να γίνομαι κάθε φορά πειραματόζωο. Το 2007 παράτησα τα παράθυρα, μεταξύ άλλων και για να μη γίνω πειραματόζωο των Βίστα. Αλλά τώρα δεν είμαι πάλι διατεθειμένη να μάθω καινούριο λειτουργικό ή περιβάλλον. Ιδίως εφόσον βλέπω πως, ό,τι κι αν διαλέξω, πάλι θα το ξαναπεράσω αυτό το ζόρι, όταν κάποια στιγμή γίνουν "μεγάλες" αλλαγές. Τι κάνω λοιπόν; Ακόμη δεν έχω κατασταλάξει.

Έζησα την μετάβαση από gnome1 σε gnome2. Για ένα περίπου χρόνο δεν είχαμε gnome. Δεν ήταν αργό! Απλά δεν είχε εφαρμογές και λειτουργίες. Και κράτησε μόνο 1 χρόνο... Με το unity και το gnome3 με προβληματίζει το γεγονός ότι ήδη έχει κλείσει ένας χρόνος από την πρώτη τους κυκλοφορία και ακόμα βελτίωση δεν φαίνεται... Το δε unity ειδικά, μάλλον προς το χειρότερο φαίνεται να πηγαίνει... Εκεί είναι το θέμα... Κι εγώ θέλω να ελπίζω ότι σε βάθος χρόνου θα διορθωθούν... Δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς... Ή θα διορθωθούν ή θα.... εγκαταλειφθούν.
jennie έγραψε:
Παρεμπιπτόντως, το mate/cinnamon είναι το αντίστοιχο του να κάνεις υποβάθμιση σε XP την εποχή των βίστα, μέχρι να βγάλει η ΜΣ καινούριο λειτουργικό; Σε κάθε περίπτωση, μου κέντρισες την περιέργεια για να τα δοκιμάσω.

Τα mate και cinnamon δεν είναι downgrade. Είναι ολόφρεσκα ζωντανότατα έργα που απλά τραβάνε μια διαφορετική πορεία από το mainstream gnome2 που εγκαταλείφθηκε και το mainstream gnome3 που ποντάρει στο gnome-shell. Το mate, αν και βασισμένο στο gnome2 έχει ολοκαίνουργιο μενού, με αναζήτηση εφαρμογών και αγαπημένα, πάνελ και σύστημα ειδοποιήσεων που δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτα από το dash του unity και τα activities του gnome shell. Και όλα αυτά πάνω στη δοκιμασμένη βάση του gnome2. Αυτό είναι το μαγικό με το ΕΛΛΑΚ... Δεν χρειάζεται ποτέ να μείνεις πίσω... Απλά επιλέγεις με ποια γωνία και πατώντας σε τι βάσεις θα κινηθείς μπροστά!
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 02 Ιούλ 2012, 01:48

pc_magas έγραψε:Γενικά το unity και στο teilam τρώει κράξιμο.
Πρoσωπικά έχω συνηθήσει το gnome fallback session χωρίς τα effects. Τώρα με 2gb μνήμη ρολάρω άνετα. Όσο για netbook τα περιβάλλοντα τα αλλάζω σαν τα πουκάμισα το fluxbox δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ που το χρησιμοποιώ παράλληλα με το gnome3 fallback session χωρίς τα εφέ (λόγο gma500). To mate στο ubuntu μου κάνει λίγα νερά όπως του να μου βάζει apps όπου δεν είναι του gnome (σπαστικό να βλέπεις 2 calculators)...
Ακόμη από το gnome3 του λείπει η αίσθηση της Πλαστελίνης όπου είχε το gnome2 (πχ να βάζεις όσες μπάρες θες να προσθαφαιρείς με δεξί κλικ τα applets να μετακινείς την θέση των applet όπου γουστάρεις) Επίσης στην πλαϊνή μπάρα του unity γιατί να μην μπορείς να την βάζεις κάτω η δεξιά ή αριστερά ?

Το θέμα της παραμετροποίσης για μένα είναι το λιγότερο... Το κάλο περιβάλλον εργασίας είναι για μένα αυτό που δεν χρειάζεται να ασχοληθώ καθόλου μαζί του. Που οι προεπιλογές του απλά με βολεύουν και με αφήνουν να κάνω τη δουλειά μου. Τέτοιο ήταν το gnome2, προς αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι κινείται και το unity. Η μπάρα είναι αριστερά, γιατί σε wide οθόνες, από netbooks μέχρι 40άρες τηλεοράσεις, εκεί τη θέλεις για να μην σου τρώει τον συγκριτικά λιγότερο και πολυτιμότερο κατακόρυφο χώρο. Το θέμα είναι η απόδοση! Είναι ότι pc που παίζανε μια χαρά με gnome2 και compiz, και συνεχίζουν να παίζουν μια χαρά με mate, σέρνονται με unity και gnome-shell.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 02 Ιούλ 2012, 02:12

Γιώργος Φιωτάκης έγραψε:Καλό είναι να υποστηρίζεις όσο πιο παλιά τεχνολογία γίνεται αλλά όταν οι δυνατότητες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο δεν είναι εφικτό να συνεχίζεις την υποστήριξη της με κόστος να μείνεις πίσω για χάρη της.

Γιώργο, το πρόβλημά μου είναι ότι δεν βλέπω ποιες είναι αυτές οι δυνατότητες. Τι το τρομερό κάνει το unity ή gnome shell που αξίζει και δικαιολογεί αυτή την κατακόρυφη πτώση σε επιδόσεις και την απαίτηση τόσο δυνατού hardware; Δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να μείνουμε στο gnome2. Είμαι από τους πρώτους που αγκάλιασαν την ιδέα του Unity, και μου αρέσει πολύ η φιλοσοφία του και ο σχεδιασμός του. Αυτό που λέω είναι ότι όλα τα χαρακτηριστικά του unity και του gnome shell δεν δικαιολογούν το φόρτο και τη μείωση των επιδόσεων. Το mate έχει φτιάξει πάνω στο gnome2 μενού που μοιάζει με το dash του ubuntu, με αναζήτηση κλπ και πετάει. Το να πάρεις το μενού της εφαρμογής και να το ενσωματώσεις στο περιθώριο του παραθύρου ή στο πάνω panel δεν χρειάζεται τρελούς υπολογισμούς ούτε χρήση της κάρτας γραφικών αντίστοιχη με 3d παιχνίδι. Μπορούν όλες αυτές οι ωραίες ιδέες να υλοποιηθούν σωστά, όμορφα και αποδοτικά, με ελάχιστο εως καθόλου κόστος σε επιδόσεις. Και θα υλοποιηθούν. Είτε από το mate, είτε από το cinnamon, είτε από το kde, είτε εύχομαι από το unity και το gnome3 ή από κάποιο άλλο νέο περιβάλλον θα υλοποιηθούν σωστά και λειτουργικά όλα όσα δίνουν πράγματι αξία.

Πάντως αρνούμαι να πιστέψω ότι για κάτι τόσο απλό, όσο το να χειρίζομαι απλά τον υπολογιστή, χωρίς να κάνω κάτι χρήσιμο, κάτι το οποίο έκανα με 300MHz cpu και 128ΜΒ Ram, είναι λογικό να απαιτείται σήμερα τετραπύρηνος i7, 8GB Ram και σούπερ-ντούπερ κάρτα γραφικών. Και όσο κανένας δεν μπορει να μου πει ένα συγκεκριμένο σουπερ ντούπερ πράγμα που μπορεί να κάνει με unity ή gnome-shell και δεν μπορεί να κάνει με mate, δεν μπορώ παρά να πιστεύω και να λέω πως κάτι είναι λάθος με τα unity και gnome-shell.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 02 Ιούλ 2012, 02:15

Γιώργος Φιωτάκης έγραψε:
Στο πρώτο μηχάνημα η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερα ούτε καν να τρέξω gnome shell ή unity, είτε σε 32, είτε σε 64bit.
Λογικό και επόμενο θα μου πείτε, η κάρτα γραφικών που έχει είναι ανεπαρκής για κάτι τέτοιο. Ακόμα και το XFCE χωρίς πολλά φρου-φρου κι αρώματα δεν είναι τόσο ελαφρύ όσο ήταν παλιότερα. Ούτε και το mate όμως δεν τα κατάφερε τόσο καλά όταν το είχα δοκιμάσει (και ίσως το αδικώ τώρα γιατί ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο τότε).
Το ίδιο μηχάνημα πετούσε με την 7.4 και μέχρι την 8.10. από εκείνο το σημείο και μετά άρχισε να δείχνει την ηλικία του...

Πιστεύω ότι η πηγή του προβλήματος είναι η αλλαγή στην αρχιτεκτονική του X.Org.
Τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν γίνει πολλές δοκιμές, αλλαγές και βελτιώσεις στο υποσύστημα γραφικών.
Και οι παλιές κάρτες γραφικών δεν έχουν δοκιμαστεί αρκετά ώστε να λειτουργεί η επιτάχυνση γραφικών όπως δούλευε παλαιότερα.
Έτσι, ενώ παλιά οι κάρτες αυτές δούλευαν με κάποιο είδος επιτάχυνσης γραφικών, τώρα λειτουργούν με VESA.
Απλά δεν υπάρχει κόσμος να χαλάει τον ελεύθερο χρόνο του να δοκιμάσει και να υποστηρίζει παλιές κάρτες γραφικών.
Σε υπολογιστή με κάρτα Intel 815 και 915 (νομίζω ότι έχω σωστά τα νούμερα), δε λειτουργεί πια η επιτάχυνση γραφικών σε νέο X.Org.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 02 Ιούλ 2012, 02:26

nick_gr7 έγραψε:Δηλαδή εάν έχουμε παλιά μηχανήματα δοκιμάζουμε κάτι που είναι διαφορετικό.Τόσα GUI υπάρχουν δεν υπάρχει μόνο το gnome shell ή μόνο unity. ;)
Το netbook το πήρα τον προ-περασμένο Σπτέμβρη. Το pc της τηλεόρασης τρο-περασμένα χριστούγεννα. Είναι και τα 2 λιγότερο από 2 χρόνων... Ο desktop με τον Athlon είναι του 2007... περίπου 5ετία Από πότε παλιόνουν τόσο γρήγορα οι υπολογιστές; Θες να μου πεις ότι το Ubuntu θέλει να με κάνει να αλλάζω κάθε 1,5 - 2 χρόνια υπολογιστή; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω αν είναι έτσι... Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που έφυγα από τα windows στα τέλη της δεκαετίας του 90. Θέλω λογισμικό που να είναι αποδοτικό, σε αδύνατο h/w να μπορείς να κάνει 5 δουλειές σαν άνθρωπος και στο πιο τελευταίο και γρήγορο να πετάει και να αφήνει ήσυχη τη cpu για χρήση σε βαριές εφαρμογές που προσομοιώνουν το σύμπαν ή αποκωδικοποιούν το ανθρώπινο DNA, οτιδήποτε τεσπα που μου είναι χρήσιμο... όχι παντως να μου καταναλώνουν 10% και βάλε της cpu απλά για να δείξουν εικονίδια και πλαίσια αναζήτησης.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Γενικά