Χρησιμοποιείτε και άλλες διανομές Linux; Ποιές; Και γιατί;

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Ποιά άλλη διανομή Linux χρησιμοποιείτε, εκτός από το Ubuntu;

Arch
3
7%
BackTrack
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Debian
6
15%
Fedora
2
5%
Μint
6
15%
openSUSE
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Slackware
2
5%
Άλλη Ubuntu-based (ποιά;)
6
15%
Άλλη (ποιά;)
5
12%
Δεν χρησιμοποιώ άλλη διανομή
11
27%

Σύνολο ψήφων : 41

Re: Χρησιμοποιείτε και άλλες διανομές Linux; Ποιές; Και γιατ

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 07 Φεβ 2013, 01:01

madvinegar έγραψε:Debian testing = οχι stable

Δεν είναι ακριβώς Debian testing, αλλά περισσότερο βασίζεται σε αυτό. Η αλήθεια είναι πάντως πως το Debian testing είναι αρκετά πίσω (σε εκδόσεις εφαρμογών, πυρήνα κτλ) από το τρέχον Ubuntu (και Linux Mint), ειδικά τώρα που βρίσκεται σε περίοδο "frozen".
Το Debian testing δεν είναι full rolling διανομή, περνάει μια περίοδο "παγώματος" όπου δεν έχουμε πλέον νέες εκδόσεις σε τίποτα, αλλά μόνο bug-fixing.
Μετά από αυτή την περίοδο και όταν οι Devs αποφασίσουν πως είναι εντάξει, το τότε Testing γίνεται stable και το Testing «ξεπαγωνει».Τότε είναι που καλό είναι να προσέχεις τις ενημερώσεις.

Το Linux Mint Debian Edition δεν είναι ακριβώς Debian testing από την άποψη πως δεν χρησιμοποιεί τα αποθετήρια του Debian, αλλά τα αποθετήρια του Debian testing τροφοδοτούν τα αποθετήρια του Linux Mint Debian Edition και από εκεί ότι εγκριθεί περνάει στο Linux Mint Debian Edition, οπότε είναι ακόμα πιο πίσω (αλλά και πιο σταθερό) από το Debian testing.

Πολλοί πάντως, μετατρέπουν το Linux Mint Debian Edition σε Debian testing ή και Debian Sid (unstable), προσθέτοντας τα αποθετήρια του Debian (στο κάτω κάτω είναι Debian) ώστε να έχουν πιο bleeding edge λειτουργικό κρατώντας και το χρώμα που δίνει το Mint.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 07 Φεβ 2013, 01:06

madvinegar έγραψε:Ναι αλλα Debian testing = οχι stable (?)

Μιά χαρά σταθερό είναι το Debian Testing.
Aπλά ή ονομασία "stable" είναι θέμα "φιλοσοφίας" των Rolling διανομών, ειδικά του Debian που από πολλούς χρήστες βλέπω σχόλια του τύπου: Older is better κλπ.

Φαντάσου ότι η τελευταία αναβάθμιση του Debian Squeeze (stable) 6.0.6, χρησιμοποιεί kernel 2.6.32 (αν θυμάμαι καλά) και GNOME < 3.0.
To ίδιο ισχύει και για τις εκδόσεις των διαθέσιμων προγραμμάτων. Τις θεωρώ Οutdated.
Eίναι σαν να χρησιμοποιείς τώρα Ubuntu προ Unity.
Δεν παρέχει νέες εκδόσεις πακέτων, αλλά τι πιο σταθερό από παλιές πολυδοκιμασμένες εκδόσεις με fixed bugs; Eξού και η ονομασία "Stable".
Bέβαια υπάρχει και το αποθετήριο backports που περιέχει νεότερες εκδόσεις πακέτων, αλλά όχι τις τελευταίες.

Το Debian Testing (7.0 Wheezy) χρησιμοποιεί 3.2 kernel και GΝΟΜΕ 3.4.
Είναι σαν το Ubuntu 12.04 χωρίς τον νέο kernel :P.
Σταθερότατο, απλά η ονομασία Testing, είναι επειδή έχει γίνει η ανάπτυξή του, τα πακέτα που περιέχει έχουν ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό όσο βρίσκονταν στην sid (unstable).
Αλλά ακόμα και σε αυτό, τα πακέτα του μπορεί κάποιος να τα χαρακτηρίσει ως παλιά.
Πιθανότατα αν πας να εγκαταστήσεις αρκετά νέα πακέτα, να συναντήσεις προβλήματα εξαρτήσεων, δηλαδή πακέτα μη-διαθέσιμα προς εγκατάσταση.
Όταν αυτά διορθωθούν, η Testing γίνεται Stable.

H sid δεν είναι ακριβώς διανομή και ούτε πρόκειται να γίνει.
Πρόκειται για μία ψευτο-διανομή, όπου ανεβαίνουν τα νέα πακέτα και γίνεται εκεί η ανάπτυξή τους και ο έλεγχος και αφού φτάσουν σε ένα επίπεδο, περνάνε στην Testing και αργότερα η Testing γίνεται Stable. Oυσιαστικά στην sid γίνεται η ανάπτυξη του Debian.
Η ονομασία sid, είχα διαβάσει πως προέρχεται από έναν χαρακτήρα στο Toy Story, που κατέστρεφε τα παιχνίδια.

Aν θες να έχεις bleeding edge λογισμικό (με ότι αυτό συνεπάγεται), το Debian είναι η τελευταία διανομή στη λίστα.

Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Όταν είχα τις ίδιες απορίες για το Debian, κάπως έτσι μου εξήγησαν τι συμβαίνει, για να καταλάβω.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 07 Φεβ 2013, 10:11

Ευχαριστω πολυ παιδιά. Ανάλυση σε βάθος!
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 07 Φεβ 2013, 10:35

stavrosLinux έγραψε:Μια από τις πολλές φιλόδοξες διανομές είναι το http://manjaro.org/. Ειναι και η πρώτη διανομή arch based που κατάφερα να εγκαταστήσω (virtualbox). Οι εντυπώσεις μου είναι θετικές. Αυτή που ξεχωρίζει είναι η έκδοση με το XFCE. H εγκατάσταση είναι εύκολη για arch επειδή το σύστημα είναι ενσωματωμένο στο livecd. Από αυτά που μου έκαναν εντύπωση είναι η απόκριση σε εκκίνηση/τερματισμό (systemD), full screen στο virualbox χωρίς guest additions και γενικά μια αίσθηση bloat-less θα έλεγα. Έχει δοκιμάσει κανείς;

Τὸ δοκίμασα καὶ εἶναι πράγματι μεγάλη εὐκολία σὲ σχέση μὲ τὸ στήσιμο τῆς μαμᾶς διανομῆς - ἀλλὰ ἔτσι χάνεται ἡ μαγεία νὰ στήσεις τὸ σύστημά σου ὅπως ἀκριβῶς τὸ θέλεις καὶ νὰ τὸ ἐλέγχεις ὅσο τὸ δυνατὸν καλύτερα. Πάντως πραγματικὰ μιλᾶμε γιὰ μιὰ ταχύτατη διανομή, μὲ πολὺ μικρὸ ἴχνος σὲ κατανάλωση πόρων. Καλὸ θὰ ἦταν, βέβαια, νὰ μπορεῖς νὰ χρησιμοποιήσεις τὰ ἀποθετήρια τοῦ Arch (μὲ τὸ AUR δὲν ὑπάρχει πρόβλημα), ἀντὶ νὰ «ξεκόβεις» μὲ «πειραγμένα» ἀποθετήρια. Ἀλλὰ σὲ γενικὲς γραμμές... δεῖτε το!
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 07 Φεβ 2013, 13:09

Χμμμ... μάλλον δεν έχει νόημα να αναφέρω τι έχω εγκαταστήσει κατά καιρούς.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει ubuntu με gnome shell και πάντα υπάρχει και KDE στο ίδιο σύστημα, οπότε μπουτάρω ανάλογα με τα κέφια.
Σε ένα πιο παλιό σταθερό Lubuntu.
Επίσης υπάρχει σε ένα partition του παλιού laptop Fedora 17, το οποίο ομολογώ ότι είναι σταθερότατο, αλλά δεν ξέρω αν είναι έτσι ή φταίω εγώ, δεν μπορώ να συνηθίσω τη διαχείριση πακέτων του, μου φαίνεται αργή και όσον αφορά στο γραφικό περιβάλλον της όχι έξυπνη. Δε νομίζω ότι έχω ποτέ συναντήσει κάτι που να πλησιάζει το επίπεδο του synaptic.
Κατά τ' άλλα συνήθως κάπου υπάρχει ένα debian, το οποίο να συμπληρώσω κι εγώ ότι δεν είναι ασταθές τουλάχιστον όσο λέει το όνομά του.
Βεβαίως πάντα κάνω αχταρμά τα αποθετήριά του και στο τέλος φυσικά το σπάω. Όρεξη να έχει κανείς...
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Holyshock » 07 Φεβ 2013, 16:05

Ένα μήνα μέτα την εγκατάσταση του ubuntu 12.04 δεν ήμουν ευχαριστημένος με την απόκριση αλλα και τα συχνά freezarismata που είχα και πήγα σε mint 13 cinnamon και ώς τώρα είμαι εκεί ακόμα αν και το σκέφτομαι τελευταία μήπως ξαναγυρίσω ubuntu μήπως έχει διορθωθεί η κατάσταση με τα διάφορα update
Γνώσεις ⇛ Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Linux Mint 13 Cinnamon 64bit σε INTEL i-3
Προδιαγραφές ⇛ acer aspire 5750 │ 4GB ram│ intel hd 3000 │
Άβαταρ μέλους
Holyshock
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stavrosLinux » 07 Φεβ 2013, 23:07

monkgr έγραψε:

Τὸ δοκίμασα καὶ εἶναι πράγματι μεγάλη εὐκολία σὲ σχέση μὲ τὸ στήσιμο τῆς μαμᾶς διανομῆς - ἀλλὰ ἔτσι χάνεται ἡ μαγεία νὰ στήσεις τὸ σύστημά σου ὅπως ἀκριβῶς τὸ θέλεις καὶ νὰ τὸ ἐλέγχεις ὅσο τὸ δυνατὸν καλύτερα. Πάντως πραγματικὰ μιλᾶμε γιὰ μιὰ ταχύτατη διανομή, μὲ πολὺ μικρὸ ἴχνος σὲ κατανάλωση πόρων. Καλὸ θὰ ἦταν, βέβαια, νὰ μπορεῖς νὰ χρησιμοποιήσεις τὰ ἀποθετήρια τοῦ Arch (μὲ τὸ AUR δὲν ὑπάρχει πρόβλημα), ἀντὶ νὰ «ξεκόβεις» μὲ «πειραγμένα» ἀποθετήρια. Ἀλλὰ σὲ γενικὲς γραμμές... δεῖτε το!

Μου θύμισες την φράση "η μαγεία του κινηματογράφου". Σημασία έχει ότι με έναν απλό installer καθαρίζεις, μεγάλη υπόθεση IMHO. Όσο για το αποθετήριο του είναι snapshot του arch με υπόσχεση για επίλυση των προβλημάτων πριν φτάσουν στον χρήστη. Μιλάμε για φιλόδοξη διανομή από μέλη του arch και chakra linux για όσους παρακολουθούν την "σκηνή". Πολύ καλή εναλλακτική και να δουμε την εξέλιξή της.
Επ. Γνώσεων: Linux, Μέτριο┃ Προγρ/σμός, Όχι ┃ Αγγλικά, Kαλά
PC's: i) Lubuntu 13.10 @ Lenovo G550 "Droopy" broadcom BCM4312 {PCI-ID 14e4:4315} Intel GMA 4500MHD
ii) CentOS 6.4 @ "Speedy Gonzales" Core2duo E6400 2.13 Gz, ATI Radeon X1950 (free driver)
iii) Lubuntu 13.10 @ "monkey" Pentium D 3.40 GHZ, NV44 [GeForce 6200 LE](rev a1)
Άβαταρ μέλους
stavrosLinux
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό OPanos » 07 Φεβ 2013, 23:59

Εντάξει, δεν ξέρω αν έχετε προσπαθήσει να περάσετε arch πρόσφατα, αλλά δεν έχει καμία σχέση με παλιά.

Αφού εγώ ο άσχετος (με σκονάκι φυσικά το netbook στο wiki του) σε 3 ώρες το έχω όπως θέλω μετά από καθαρή εγκατάσταση.
Linux: Στο Δημοτικό ┃ Προγραμματισμός: Μπα ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
Laptop :
Arch x64

Intel Core i5-2410M CPU @ 2.30GHz ‖ RAM 3943 MiB ‖ Acer JE70_HR - Acer Aspire 7750G
Catalyst-12.8.1 [AMD Radeon HD 6600M Series] [1002:6741]
Netbook
Arch x64-[XFCE4]
Intel Atom CPU N455 1.66GHz ‖ RAM 983 MiB ‖ Hewlett-Packard 148A - HP Mini 110-3100
Άβαταρ μέλους
OPanos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 08 Φεβ 2013, 00:20

Debian μιας και έχω virtual private server σε debian και στο desktop της μάνας Bodhi linux.
My blog|Κυπριακή Κοινότητα Ελευθέρου Λογισμικού Λογισμικού ανοικτού Κώδικα
Γνώσεις Linux:Ποτέ αρκετές|Προγραμματισμός: Php, javascript, nodejs, python, bash |Aγγλικά:Καλά
Οι υπολογιστές μου:
Spoiler: show
Ubuntu 16.04 64 bit σεIntel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz, 16Gib Ram, 500Gib Hard Disk, και κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GT610
Lubuntu 14.04 σε Dell Inspiron mini 10(1010) intel Atom Z500 1Gb ram και gma500 (εδώθη σε άλλον)
Kubuntu 16.04 Lenovo G70 Intel i5 Nvidia Grapgics Card, Intel Graphics card (έχει 2) με Nouveau, 16Gb RAM, 126GB SSD Σκληρό Δίσκο
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX

Launchpad: pc_magas
IRC: pc_magas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stavrosLinux » 08 Φεβ 2013, 11:00

OPanos έγραψε:Εντάξει, δεν ξέρω αν έχετε προσπαθήσει να περάσετε arch πρόσφατα, αλλά δεν έχει καμία σχέση με παλιά.

Αφού εγώ ο άσχετος (με σκονάκι φυσικά το netbook στο wiki του) σε 3 ώρες το έχω όπως θέλω μετά από καθαρή εγκατάσταση.

Όχι, αλλά έχω περάσει manjaro σε μισή ωρα.
Επ. Γνώσεων: Linux, Μέτριο┃ Προγρ/σμός, Όχι ┃ Αγγλικά, Kαλά
PC's: i) Lubuntu 13.10 @ Lenovo G550 "Droopy" broadcom BCM4312 {PCI-ID 14e4:4315} Intel GMA 4500MHD
ii) CentOS 6.4 @ "Speedy Gonzales" Core2duo E6400 2.13 Gz, ATI Radeon X1950 (free driver)
iii) Lubuntu 13.10 @ "monkey" Pentium D 3.40 GHZ, NV44 [GeForce 6200 LE](rev a1)
Άβαταρ μέλους
stavrosLinux
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Γενικά