fkol k4 έγραψε:Υπάρχουν δύο τρόποι να ερμηνεύσεις την πρόταση αυτή.
Βάζεις τον παράγοντα της άμεσης υποστήριξης σε αυτές τις υποθέσεις ενώ δεν χρειάζεται.
Για απλή χρήση, δεν χρειάζεται να «μαγειρέψεις γιουβαρλάκια», αλλά να «ανοίξεις μία κονσέρβα».
Το πως να αλλάξεις φόντο, να κάνεις περιήγηση στο διαδίκτυο, να ακούς μουσική, να βλέπεις ταινίες και όλα τα σχετικά δεν θέλουν κόπο.
Ο χρήστης δεν χρειάζεται να είναι είναι και μέλος της κοινότητας για να χρησιμοποιεί το Linux για τέτοιες δουλειές.
Ο παράγοντας της υποστήριξης και της εκμάθησης μπαίνει μόνο σε πιο περίπλοκες διαδικασίες.
Αυτά που αναφέρεις (τα οποία είναι σωστά σε μία πιο ειδική περίπτωση) ισχύουν όταν (σε μία απελπισμένη προσπάθεια να τα στριμώξω στην αναλογία σου):
έγραψε:Θέλω να φτιάξω γιουβαρλάκια αλλά δεν ξέρω την συνταγή, δεν ξέρω τι είναι κουζίνα, κατσαρόλα και λοιπά.
Σε κυριολεκτικά παραδείγματα:
- Θέλω να δημιουργήσω ένα παιχνίδι χωρίς να μάθω προγραμματισμό.
- Θέλω να παραμετροποιήσω το σύστημα σε χαμηλό επίπεδο χωρίς να ξέρω πως λειτουργεί.
- Θέλω να διαχειρίζομαι server χωρίς να έχω ιδέα από δίκτυα.
Εδώ υπάρχουν δύο ενδεχόμενα αντιμετώπισης:
- Ή θα μάθω προγραμματισμό, Linux, δίκτυα, ή
- όλα αυτά που θέλω να γίνουν, θα τα κάνει άλλος για μένα.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως το Linux (οι περισσότερες διανομές τουλάχιστον) δεν είναι για χρήστες με ανώτερη γνώση για τους υπολογιστές. Όλα είναι θέμα κοινής λογικής εν τέλει. Τα παραδείγματα που φέρνεις για το μαγείρεμα νομίζω δεν ισχύουν για έναν κοινό χρήστη που θέλει να κάνει κοινές δουλειές, αλλά για έναν κοινό χρήστη που θέλει να κάνει περίπλοκες δουλειές.
- Αναλυτικότερα η περίπτωση του απλού χρήστη με περίπλοκες ανάγκες:
Θέλεις να μάθεις να μαγειρεύεις γιουβαρλάκια; Μπορώ να σου δείξω μία φορά πως γίνεται, δηλαδή να στα φτιάξω εγώ αλλά να σου εξηγώ τι κάνω και γιατί, διότι αν δεν το κάνω δεν θα μάθεις ποτέ μόνος σου. Αλλά ακόμα και αν το κάνω άμα δεν χωθείς στην κουζίνα κάποιες ώρες να δοκιμάσεις μόνος σου, ξανά δεν θα μάθεις πως θα το κάνεις.
- Αναλυτικότερα η περίπτωση του απλού χρήστη με απλές ανάγκες:
Θέλεις να μάθεις πως ανοίγει μία κονσέρβα; Αν και θα έπρεπε να το ήξερες ήδη ή να το έβρισκες, θα σου δείξω πως γίνεται ώστε από δω και πέρα να τις ανοίγεις μόνος σου. Άμα σου δείξω μία φορά μετά θα πρέπει να μάθεις πως να το κάνεις μόνος σου χωρίς προσπάθειες.
Αφού υπάρχει η έννοια του "μέσου χρήστη"
(αυτός που ξέρει να ανοίξει μία κονσέρβα), εννοείται πως αυτός ο χρήστης βρίσκεται (θεωρητικά) στη μέση μίας
κανονικής κατανομής (στο σημείο μ στην εικόνα και είναι οι περισσότεροι) στο σύνολο των χρηστών. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν και οι "ανώτεροι" χρήστες
(δηλαδή που ξέρουν περισσότερα πράγματα, όπως να μαγειρεύουν γιουβαρλάκια και όσο προχωράς από το μ προς τα δεξιά στον οριζόντιο άξονα, λιγοστεύουν και καταλήγεις να είσαι σεφ), αλλά και οι "κατώτεροι" χρήστες
(αυτοί που δεν ξέρουν πως να ανοίγουν μία κονσέρβα και όσο προχωράς από το μ προς τα αριστερά στον οριζόντιο άξονα, λιγοστεύουν και καταλήγεις να μην ξέρεις τι είναι φαγητό). Αλλά οι περισσότεροι είναι αυτοί που ξέρουν να ανοίξουν μία κονσέρβα αλλά όχι πως να μαγειρεύουν γιουβαρλάκια. Από αυτούς, αυτοί που θέλουν να μάθουν πως να μαγειρεύουν, χρειάζεται να προσπαθήσουν, γιατί αλλιώς θα μείνουν με κονσέρβες.
Αυτοί που είναι ικανοποιημένοι με τις κονσέρβες δεν χρειάζεται να μάθουν να μαγειρεύουν αν δεν θέλουν (=μπορείς να χρησιμοποιείς το Linux, αλλά να μην εμβαθύνεις τις γνώσεις σου για το πως λειτουργεί.). Αυτοί που δεν ξέρουν πως να ανοίξουν την κονσέρβα, ε πρέπει να μάθουν πως θα το κάνουν.
Μία σημείωση, οι χαρακτηρισμοί «
ανώτερος» χρήστης και «
κατώτερος» χρήστης δεν είναι έπαινος και προσβολή αντίστοιχα. Σε όλους τους τομείς (μαγείρεμα (κυριολεκτικά), υπολογιστές, ηλεκτρολογία και άπειρα άλλα) ένα άτομο θα έχει ανώτερες γνώσεις σε κάποιους από αυτούς, κατώτερες (ή και μηδενικές) γνώσεις σε κάποιους άλλους και μέτριες στους υπόλοιπους.
Off topic:Πω, άσε μας βρε Φίλιππε με τα παραδείγματά σου!
Πήγα να το εφαρμόσω και εγώ, μου πήρε μισή ώρα να γράψω μία απάντηση και με έπιασε πονοκέφαλος.@jennie νομίζω το βλέπεις από λάθος γωνία. Δεν είναι θέμα επανάστασης, για να νιώσεις hacker ή για να γίνεις ο μονόφθαλμος ανάμεσα στους τυφλούς.
Δεν ξέρω καν αν υφίστανται αυτοί οι λόγοι αλλά και να υφίστανται είναι λανθασμένοι.
Κάποιος θα χρησιμοποιήσει Linux για έναν από δύο και μόνο λόγους (ή και για τους δύο μαζί):
- Οι προσωπικές του απόψεις περί λογισμικού και ελευθερίας αυτού ταυτίζονται με την φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού.
- Θεωρεί και βλέπει εμπειρικά πως στο Linux κάνει πιο αποτελεσματικά και καλύτερα τις ενέργειες που θέλει να κάνει με τον υπολογιστή του, οπότε θα το χρησιμοποιήσει για πρακτικούς λόγους (και δεν είναι απαραίτητο να δίνει δεκάρα για την φιλοσοφία).
Off topic:Τελικά, υπάρχει πρόθεση να γίνει meeting για τους μεταφραστές; Γιατί στο προηγούμενο στο IRC έφυγα πριν ολοκληρωθεί χωρίς να ενημερωθώ σχετικά.@Reinach