Προτάσεις

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Re: Προτάσεις

Δημοσίευσηαπό c7p » 05 Ιαν 2010, 23:11

Τελικά το θέμα δεν είναι πολυσέλιδο :mrgreen: , τότε καλό θα ήταν να προστεθούν κάποιοι υπερσύνδεσμοι από το http://e-pcmag.gr/forum/23091 που δεν υπάρχουν στο σχετικό θέμα του φόρουμ μας ώστε να είναι πιο "πλούσιου" σε πηγές.
Το θέμα των οδηγών το ανέφερα επειδή πριν καιρό ήθελα να κάνω εγκατάσταση το usb bluetooth στο pc, το οποίο ήθελε κάποια αρχεία. Το σχετικό θέμα του e-pcmag με βοήθησε να τα βρω. Μπορεί και άλλα μέλη του φόρουμ να έχουν παρόμοια προβλήματα που μπορούν να λυθούν απλώς με λίγο ψάξιμο στην λίστα του θέματος.
Τελευταία επεξεργασία από c7p και 22 Ιαν 2010, 20:21, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
c7p
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 22 Ιαν 2010, 18:54

Ρε παιδιά μια απορία έχω... γιατί κάποια codecs ή κάποια αρχεία .deb που είναι τόσο χρήσιμα όπως πχ. το "nautilus-columns-0.02.deb" δεν είναι προεγκατεστημένα???? Και που το βρίσκω εγώ τώρα αυτό?? Αν ήταν προεγκατεστημένα όλα αυτά τότε πιστεύω ότι εκτός ότι θα ήταν πιό ολοκληρωμένη η διανομή των ubuntu, θα ήταν και πιο εύκολη η μετάβαση του απλού χρήστη από τα windows... Για παράδειγμα εγώ αυτό το πακέτο δεν ήξερα ότι υπήρχε και κατα τύχη το βρήκα ενώ έψαχνα για κάτι άλλο... Επίσης εδω και 2 χρόνια που έχω ubuntu κάθε μέρα βρίσκω και κάτι νέο , κάποιο νέο πακέτο που κανει το ubuntu μου όλο και πιο εύχρηστα και πιο λειτουργικά... Αυτό που φοβάμαι όμως τώρα είναι ότι μόλις κάνω καθαρή εγκατάσταση 10.04 τώρα τον Απρίλιο που θα βγούν (θα είναι το δώρο γενεθλίων μου μιας και 24/4 έχω και γενέθλεια) ίσως να μην τα θυμηθώ όλα αυτά τα πακέτα που έχω βάλει 2 χρόνια στο pc μου και μου πάρει πάλι αρκετές μέρες ψαξίματος ώστε να βρώ αυτά που θέλω(ίσως να μην τα βρώ και όλα). Θα μου πείτε γιατί δεν κράταγα σημειώσεις τόσο καιρο?? Ε δεν το είχα φανταστεί ότι θα είχα τέτοιο προβλημα στο μέλλον ....στην νέα εγκατάσταση που θα κάνω θα κρατάω σημειώσεις και ίσως βγάλω μετά και κάποιον οδηγό με κάποια χρήσιμα πακέτα που δεν είναι προεγκατεστημένα κια χρειάζονται εγκατάσταση από τον χρήστη...

Οπότε προτείνω αν γίνετε να γίνει κάποια εισήγηση στην canonical ώστε κάποια πακέτα που έχουν να κάνουν με κωδικοποιήσεις αρχείων (όπως πχ το ubuntu-restricted-extras) ή κάνουν παρόμοια δουλειά όπως το παραπάνω να είναι προεγκατεστιμένα στη lucid 10.04.
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 22 Ιαν 2010, 19:26

Υπάρχει λόγος που τα restricted-extras δεν είναι προεγκατεστημένα, σε μερικές χώρες δεν είναι νόμιμη η χρήση τους ;)
Επίσης στο restricted-extras έχει και τα fonts της ms που νομίζω δεν είναι open source.
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 22 Ιαν 2010, 19:48

δεν ξέρω αν ισχύει κάτι τέτοιο αλλά τότε γιατί είναι στa repositories??? αν είναι αλήθεια αυτό τότε φαντάζομαι ότι είναι ένα πρόβλημα των ubuntu αυτό... αλλά και πάλι υπάρχουν αρκετά πακέτα που είναι open source τα οποία είναι απαραίτητα και τα οποία δεν είναι προεγκατεστημένα με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την μετάβαση απο τα windows στο ubuntu του απλόυ χρήστη... όπως και τα mediubuntu πχ και πολλά άλλα... δεν λέω πως είναι πρόβλημα να τα ψάξεις και να τα κάνεις install μόνος σου αλλά επειδή οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει τα παράθυρα αυτό κάνει πιο δύσκολη την μετάβαση τους.. γιατί στην αρχή της εγκατάστασης χρειάζονται κάποια πράγματα αλλαγές και κάποιες προσθήκες για να μπορείς να κάνεις τα αυτονόητα (όπως πχ. να ακούσεις η να γράψεις ένα .mp3 η να ακούσεις live steam ένα ραδιοφωνικό σταθμό).
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό c7p » 22 Ιαν 2010, 20:18

mangelasakis σε αυτό που λες έχεις δίκιο αλλά το να έχει το ubuntu και γενικά σχεδόν κάθε διανομή linux προεγκατεστημένα τα κλειστά φορμάτ κτλ έρχεται σε αντίθεση και με τον νόμο (αν δεν κάνω λάθος) αλλά και με την φιλοσοφία της διανομής.
Εμείς ως κοινότητα όμως πιστεύω πως μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμα πιο πολύ στην μετάβαση ενός χρήστη απο το windows στο ubuntu φτιάχνοντας ένα προγραμματάκι ή και ένα απλό scriptακι (σε bash -δεν πιστεύω να μας δυσκολέι κιόλας :P -) που με μια απλή εκτέλεση του, θα εγκαθιστώνται όλα τα codecs (και οτιδήποτε άλλο που είναι "απαραίτητο" για τον μέσο χρήστη). Δεν έχω ψάξει για να βρω αμα υπάρχει τίποτα παρόμοια στο διαδίκτυο αλλά ακόμα και να μην υπάρχει δεν πιστεύω πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δημιουργήσουμε ένα.
Άβαταρ μέλους
c7p
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 22 Ιαν 2010, 20:45

Όπως είπε και ο c7p, η φιλοσοφία του ubuntu είναι only open source software. Άρα σαν κανονικό αρχείο μουσικής θεωρεί το ogg, όχι το mp3. Το πακέτο ubuntu-restricted-extras βρίσκεται στα repos, αλλά όχι στη διανομή και λόγω φιλοσοφίας και λόνω νομικών περιορισμών (ας πούμε, αν το ubuntu είχε out of the box υποστήριξη mp3, θα ήταν παράνομο στις ΗΠΑ!)
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ix8ys » 09 Φεβ 2010, 14:55

Γεια σε όλους τους Ουμπουτίστες και Ουμπουτίστριες.

Εδώ και 15 μέρες χρεισιμοποιώ τα 9.10 και το μόνο που με παιδέυει είναι να λειτουργήσω την webcam και το Bluetooth.

Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος να γράφει ο κάθε ένας, ποιες συσκευές είναι συμβατές με Ubuntu 9.10 ?

Έχω στείλει email σε πολλές εταιρίες να μου απαντήσουν, ποια από τα μοντέλα τους που είναι συμβατά ,,,, και δεν έχω πάρει καμία απάντηση !

Είναι κρίμα για περιφεριακά αξίας 8 - 10 - 15 ή 20 ευρώ να παιδευόμαστε για μέρες, ενώ μπορούμε να τα πετάξουμε και να πάρουμε το ΣΩΣΤΟ !

Διάβασε σε παρακαλώ αυτό viewtopic.php?f=2&t=279
pros@συντονιστές

Τελευταία επεξεργασία από pros και 09 Φεβ 2010, 15:03, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Διόρθωση του μεγέθους των γραμμάτων!
Γνώσεις ⇛ Linux:Χαμηλό και ανεβαίνει ┃ Προγραμματισμός: Τώρα θα μάθω ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό . Ubuntu 10.4
Laptop TOSHIBA Satelite A-210 AMD 64 AthlonX2 _ ATI
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Desctop VERO AMD 64 Athlon NVIDIA
ix8ys
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vagrale13 » 09 Φεβ 2010, 15:32

@ix8ys
Off topic:
Δες εδω viewforum.php?f=17 υπαρχουν κατηγοριες, ανοιξε ενα θεμα αναλογα με το προβλημα που εχεις,για την camera εδω
έγραψε:Περιφερειακά
...hardware-drivers για περιφερειακά (εκτυπωτές, κάμερες, εξ. σκληροί, κλπ)
Desktop 1: Mint 13 Maya i386 / Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn i386 (development branch)
CPU: AMD ATHLON II X2 215 │ RAM: 4026Mb │ Graphics Card: GeForce 210 512MB │ LG W2243S : 1920 x 1080
Desktop 2: Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangoli i386
AMD Athlon 64 X2 5800+ │ 1024Mb │ nForce 7600 256MB (onboard) | 1024 x 768
Laptop : Sony Vaio VGN-N11m : Ubuntu 14.04Lts Trusty Tahr i386 (Mate desktop)

*Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες
*Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
vagrale13
Freedom
Freedom

Launchpad: vagrale
IRC: vagrale13
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό YianPan » 09 Φεβ 2010, 15:38

mangelasakis έγραψε:Ρε παιδιά μια απορία έχω... γιατί κάποια codecs ή κάποια αρχεία .deb που είναι τόσο χρήσιμα όπως πχ. το "nautilus-columns-0.02.deb" δεν είναι προεγκατεστημένα???? Και που το βρίσκω εγώ τώρα αυτό?? Αν ήταν προεγκατεστημένα όλα αυτά τότε πιστεύω ότι εκτός ότι θα ήταν πιό ολοκληρωμένη η διανομή των ubuntu, θα ήταν και πιο εύκολη η μετάβαση του απλού χρήστη από τα windows... Για παράδειγμα εγώ αυτό το πακέτο δεν ήξερα ότι υπήρχε και κατα τύχη το βρήκα ενώ έψαχνα για κάτι άλλο... Επίσης εδω και 2 χρόνια που έχω ubuntu κάθε μέρα βρίσκω και κάτι νέο , κάποιο νέο πακέτο που κανει το ubuntu μου όλο και πιο εύχρηστα και πιο λειτουργικά... Αυτό που φοβάμαι όμως τώρα είναι ότι μόλις κάνω καθαρή εγκατάσταση 10.04 τώρα τον Απρίλιο που θα βγούν (θα είναι το δώρο γενεθλίων μου μιας και 24/4 έχω και γενέθλεια) ίσως να μην τα θυμηθώ όλα αυτά τα πακέτα που έχω βάλει 2 χρόνια στο pc μου και μου πάρει πάλι αρκετές μέρες ψαξίματος ώστε να βρώ αυτά που θέλω(ίσως να μην τα βρώ και όλα). Θα μου πείτε γιατί δεν κράταγα σημειώσεις τόσο καιρο?? Ε δεν το είχα φανταστεί ότι θα είχα τέτοιο προβλημα στο μέλλον ....στην νέα εγκατάσταση που θα κάνω θα κρατάω σημειώσεις και ίσως βγάλω μετά και κάποιον οδηγό με κάποια χρήσιμα πακέτα που δεν είναι προεγκατεστημένα κια χρειάζονται εγκατάσταση από τον χρήστη...

Οπότε προτείνω αν γίνετε να γίνει κάποια εισήγηση στην canonical ώστε κάποια πακέτα που έχουν να κάνουν με κωδικοποιήσεις αρχείων (όπως πχ το ubuntu-restricted-extras) ή κάνουν παρόμοια δουλειά όπως το παραπάνω να είναι προεγκατεστιμένα στη lucid 10.04.

Το βασικο δυσκολο για την νεα εγκατασταση (οπως λες απο 8.04 σε 10.04 για παραδειγμα) ειναι η συλλογη πολλων πακετων. Ειτε απο πακετε deb, ειτε απο synaptic που βρηκες τα οποια προγραμματακια σου αρεσουν.
Υπαρχουν τροποι να καταγραφουν ποια πακετα σου αρεσουν:
1) Οπως ειπες επρεπε να κρατησεις σημειωσεις. Εγω τα ταξινομω μεσω Calc του OpenOffice.
Δες εδω > http://i47.tinypic.com/2v1nu5e.png
2) Μεσα στο synaptic εχει κατι σαν ημερολογιο και σου δειχνει ποια προγραμματα εβαλες ακομα και τις εξαρτησεις.
3) το προγραμμα APTonCD (μαλλον το ξερεις αυτο) σου δινει ποια πακετα θελεις να "καψεις" στο cd σου.
(αλλα προσοχη, μερικα πακετα ισως να μην λειτουργει στο 10.04, αλλα θα εχεις ολα τα ονοματα πακετων στο cd σου. Με αυτο τον τροπο γλυτωνεις τον κοπο σου.)

Αυτα απο μενα. :thumbup:
Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Οχι ┃ Αγγλικά: Οχι
---
Distro: Ubuntu 20.04.5 LTS, Desktop: Gnome 3.36.9, Kernel: 5.15.0-48-generic - x86_64
Machine: Acer Aspire E15 Type: E5-521G-88A8
CPU: AMD Quadcore A8-6410 APU with AMD Radeon R5 Graphics 2GHz
RAM: 4 GB SDRAM DDR3L
Graphics: AMD Radeon R5-M240 SDRAM DDR3
Ethernet: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit
Wirelles: Qualcomm Atheros QCA9565/AR9565
Mouse: Wacom Graphire ET-0405-U (USB tablets)
Άβαταρ μέλους
YianPan
seniorTUX
seniorTUX

IRC: Yianpan71
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό c7p » 24 Μαρ 2010, 02:23

Το φόρουμ μας εμπλουτίζεται συνέχεια με νέους οδηγούς και αυτό είναι πολύ καλό :thumbup: . Όταν όμως ένας νέος χρήστης γραφτεί στο φόρουμ μας και προσπαθήσει να αναζητήσει τον οδηγό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του -απο το αντίστοιχο νήμα-, χάνεται σε όλους αυτούς τους οδηγούς, να πω την αλήθεια και εγώ χάνομαι αρκετές φορές, πόσο μάλλον ένας νέος χρήστης που πολλές φορές δεν ξέρει τι ακριβώς ψάχνει.
Προτείνω λοιπόν αφότου ένας έχεις τελειώσει την διαδικασία της εγγραφής, να συμπληρώσει ένα εξαιρετικά απλό ερωτηματολόγιο (για να μην βάζει τυχαίες επιλογές), του τύπου

:?: Πόσο καιρό χρησιμοποιείται το Ubuntu; Ποία η εμπειρία σας;
  • Είναι η πρώτη φορά που το δοκιμάζω/Δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα
  • Εδώ και λίγους μήνες, έχω κάποια ελάχιστη/μέτρια εμπειρία.
  • Εδώ και χρόνια 8-)

ερωτηματολόγιο =(ορθή επιλογή οδηγών)=> εύκολη εύρεση για τους νεοεισερχόμενους

και μετά το κεντρικό σύστημα να διαλέγει τους 10 προτεινόμενους οδηγούς για τον νεοεισερχόμενο (ανάλογα με τις επιλογές του) και να τους στέλνει μέσα σε παράθεση (στο μήνυμα προς τους νεοεισερχόμενους) ή εν ανάγκη και σε ξεχωριστό μήνυμα σε αυτόν.

Πιστεύω απλό ως προς την υλοποίηση και αρκετά βοηθητικό για τα νέα μέλη.
Άβαταρ μέλους
c7p
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Γενικά