Έχετε ακόμα partition με windows; Γράψτε το λόγο (όχι games)

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Re: Έχετε ακόμα partition με windows; Γράψτε το λόγο (όχι ga

Δημοσίευσηαπό linuxovios » 29 Απρ 2011, 23:51

pkt

η λύση μέσω vm ή wine κτλ. δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις native εφαρμογές. Όταν κάποιος ασχολείται ερασιτεχνικά ok. Όταν όμως κάνεις τη δουλειά σου και θες ένα πρόγραμμα να παίζει πάντα, δεν το ρισκάρεις. Ποιος μου λέει εμένα ότι το τάδε πρόγραμμα έκδοση π.χ. 10.01 παίζει καλά μέσω vm (αν και όχι full speed), αλλά μόλις γίνεται update π.χ. στην 10.02 δεν παίζει.

Τo Ubuntu 11.04 είναι - κατά τη γνώμη μου - ανώτερο, πιο λειτουργικό, πιο ευχρηστό και πιο ασφαλές από τα windows 7, ενώ θέλει και λιγότερους πόρους. Το πρόβλημα είναι το λογισμικό που χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος για να κάνει τη δουλειά του και δυστυχώς αυτό το λογισμικό παίζει native σε win, ενώ δεν υπάρχουν πάντα αντίστοιχες λύσεις ίδιου επιπέδου σε linux. Εκεί το linux είναι πίσω - αν και οι διάφορες κοινότητες καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να εξισορροπήσουν τις δυνατότητες του λογισμικού.
Γνώσεις ⇛ Linux: Πολύ καλές ┃ Προγραμματισμός: Καλό επίπεδο ┃ Αγγλικά: Καλά

Linux Mint 19.2 σε custom made pc
Προδιαγραφές ⇛ AMD Ryzen 5 1600@3.9GHz2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000 MHz DDR4Asus GeForce GTX 1050Audio: Realtek ALC1220Dell U2412 @ 1920x1200
Άβαταρ μέλους
linuxovios
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 29 Απρ 2011, 23:58

Να κάνω ένα ερώτημα κάπως σχετικό με την όλη συζήτηση;
Έστω ότι με κάποιον μαγικό τρόπο, από αύριο, όλες αυτές οι εφαρμογές που μας κρατάνε στα windows μεταφέρονται στο ubuntu. Και έχουμε πλέον, όλα τα νεα games, το autocad, το photoshop, το ms office, και όλα τα υπόλοιπα που κρατάνε μερικούς χρήστες "κλειδωμένους" στα windows. Τι νόημα θα έχει πλέον να χρησιμοποιεί κάποιος "ελεύθερο λειτουργικό σύστημα" όταν όλες του οι εφαρμογές θα είναι proprietary;

Spoiler: show
Richard Stallman approves of this question :P
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kiriakos321 » 30 Απρ 2011, 00:02

Ότι θα γλιτώνει κάποια χρήματα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: HTML,CSS,JavaScript┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 11.10 σε Hp 550
Προδιαγραφές ⇛ Intel Celeon│ RAM 2 GB │
kiriakos321
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kikirikou » 30 Απρ 2011, 01:03

Και ότι θα έχει και την υποστήριξη της κοινότητας της διανομής που θα χρεισιμοποιεί. ;) :thumbup:

Αλλά πάνω σε αυτό έχω κι εγώ μια ερώτηση: Θα μπορούσαν οι κοινότητες να "σηκώσουν" το βάρος των νέων χρηστών; Δηλαδή αν το Auto CAD, το Counter strike, το Call of Duty και το Photoshop (τυχαία παραδείγματα γνωστών προγραμμάτων) αποκτούσαν native support για linux, εμείς θα μπορούσαμε να "απορροφήσουμε" τις 100.000 νέων χρηστών, με μηδενικές γνώσεις που θα έμπαιναν στην κοινότητα μέσα σε ένα-δύο μήνες :?:
Γνώσεις ⇛ Linux: το παλεύω ┃ Προγραμματισμός: θεωρία ┃ Αγγλικά,Γερμανικά: Μέτρια
Laptop:
Acer Aspire 5715Z (ο Λάζαρος)(πολύ plug and pray κατάσταση)
Λειτουργικά ⇛ Ubuntu 11.04
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής: Intel Pentium dual-core 1.86GHz │ Ram:1GB DDR2 │ Κάρτα γραφικών: Mobile Intel 252MB Accelerator X3100 │Οθόνη: 15.4" WXGA (8ms/220-nit)

Links: Οδηγός προς Νεοεισερχομένους|Δέντρο διανομών(χρονολογικά)|γλωσσάρι
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
kikirikou
dudeTUX
dudeTUX

IRC: kikirikou
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxovios » 30 Απρ 2011, 01:50

έγραψε:Θα μπορούσαν οι κοινότητες να "σηκώσουν" το βάρος των νέων χρηστών; Δηλαδή αν το Auto CAD, το Counter strike, το Call of Duty και το Photoshop (τυχαία παραδείγματα γνωστών προγραμμάτων) αποκτούσαν native support για linux, εμείς θα μπορούσαμε να "απορροφήσουμε" τις 100.000 νέων χρηστών, με μηδενικές γνώσεις που θα έμπαιναν στην κοινότητα μέσα σε ένα-δύο μήνες

Οι περισσότεροι από αυτούς τους χρήστες δεν ασχολούνται με το λειτουργικό αλλά με τις εφαρμογές που δουλεύουν. + Οι εντελώς noobs ή οι επαγγελματίες μπορούν να αγοράσουν πακέτα υποστήριξης, κάτι που είναι απόλυτα θεμιτό.

έγραψε:Να κάνω ένα ερώτημα κάπως σχετικό με την όλη συζήτηση;
Έστω ότι με κάποιον μαγικό τρόπο, από αύριο, όλες αυτές οι εφαρμογές που μας κρατάνε στα windows μεταφέρονται στο ubuntu. Και έχουμε πλέον, όλα τα νεα games, το autocad, το photoshop, το ms office, και όλα τα υπόλοιπα που κρατάνε μερικούς χρήστες "κλειδωμένους" στα windows. Τι νόημα θα έχει πλέον να χρησιμοποιεί κάποιος "ελεύθερο λειτουργικό σύστημα" όταν όλες του οι εφαρμογές θα είναι proprietary;

Δε θα είναι όλες οι εφαρμογές proprietary. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε windows γιατί χρησιμοποιούμε συνήθως 1-2 (θεωρώ) εφαρμογές proprietary γιατί αντίστοιχη λειτουργικότητα δε βρίσκουμε στο Linux. (π.χ. εγώ προγράμματα επεξεργασίας video βρίσκω στο linux, αλλά να κάνουν αυτό που κάνει το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ, δε βρίσκω). Οπότε ανά χρήστη θα έχουμε 1-2 εφαρμογές proprietary και οι υπόλοιπες θα είναι ανοικτού κώδικα. Εξάλλου τα πάντα έχουν να κάνουν με το δικαίωμα επιλογής που προσφέρει το Linux. Ας μην ξεχνάμε ότι DRM παπαριές που εύκολα υλοποιούνται στα win (ελέω registry) στo Linux δεν έχουν καμία τύχη, οπότε και αυτό είναι κέρδος.
Γνώσεις ⇛ Linux: Πολύ καλές ┃ Προγραμματισμός: Καλό επίπεδο ┃ Αγγλικά: Καλά

Linux Mint 19.2 σε custom made pc
Προδιαγραφές ⇛ AMD Ryzen 5 1600@3.9GHz2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000 MHz DDR4Asus GeForce GTX 1050Audio: Realtek ALC1220Dell U2412 @ 1920x1200
Άβαταρ μέλους
linuxovios
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pkt » 30 Απρ 2011, 10:41

@linuxovios: Όταν ένα πρόγραμμα για windows τρέχει μέσα σε ένα VM είναι ουσιαστικά "native" (τρέχει πάνω στα ίδια windows που τρέχουν και σε "bare metal") . Το αν δουλεύει ή όχι εξαρτάται περισσότερο από το είδος του προγράμματος και όχι τόσο από τις νέες εκδόσεις / αναβαθμίσεις. Π.χ., το office 2010 λογικά θα παίζει σε VM και τώρα και σε όλες τις μελλοντικές του αναβαθμίσεις εκτός αν π.χ., αποφασίσουν να του προσθέσουν ξέρω 'γω CUDA για την επίλυση προβλημάτων γραμμικού προγραμματισμού του Excel και να κάνουν αυτή τη δυνατότητα και υποχρεωτική (κάτι ψιλοαπίθανο ακόμα και για την MS δεδομένου ότι θέλουν τα προϊόντα τους να παίζουν σε virtual machines αφού έχουν και οι ίδιοι το HyperVM).

Για το wine συμφωνώ ότι μπορεί να δουλεύει η X έκδοση π.χ., του photoshop και όχι η X+1 γιατί χρησιμοποιεί κάποιο νέο Windows API call που δεν το υποστηρίζει το wine, αν και αυτό γίνεται όλο και σπανιότερο όσο το wine γίνεται όλο και πιο πλήρες. Επίσης η διαφορά στην ταχύτητα μεταξύ VM και bare metal για office εφαρμογές γενικά είναι μικρή ως αμελητέα, εφόσον το VM έχει αρκετή μνήμη (μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις το VM να είναι και γρηγορότερο). Το κέρδος του να τρέχεις μία εφαρμογή μέσω wine και όχι μέσω VM είναι κυρίως η καλύτερη διαχείριση μνήμης (δεν έχεις να κουβαλάς το extra άχρηστο "φορτίο" των windows στη μνήμη σου) αλλά πιο σημαντικό το ότι έχεις ενιαίο "security domain", δηλαδή οι ίδιες ρυθμίσεις ασφάλειας ισχύουν και για τις εφαρμογές που τρέχεις μέσω wine και για τις native linux εφαρμογές.

Όσο για την αναβάθμιση και το wine, για τα ακριβά τουλάχιστον προγράμματα όπως η σουίτα της Adobe, o κόσμος που ξέρω εγώ δεν αναβαθμίζει όλη την ώρα έτσι κι αλλιώς (Το κόστος είναι σημαντικό και το κέρδος από την αναβάθμιση αμφίβολο σε πολλές περιπτώσεις). Τα προγράμματα που πρέπει να τα αναβαθμίζει κάποιος συνέχεια είναι ευκολότερο / μικρότερου ρίσκου να τα τρέχει σε VM με seamless mode.

Για προγράμματα όμως όπως photoshop, power director, AutoCAD υπάρχει πραγματικό θέμα στο ότι το "hardware" που δείχνει το Virtualization Platform στα windows του VM δεν έχει τις απαραίτητες δυνατότητες επιτάχυνσης γραφικών. Αυτό θα λυθεί πιστεύω σιγά-σιγά μέσα από ένα συνδυασμό hardware και software εξελίξεων (ήδη οι κάρτες τις NVIDIA πιστεύω είναι πιο "virtualizable" απλά χρειάζεται να αναπτυχθεί μια γενική λύση που θα δουλεύει με όλες τις κάρτες). Από τη στιγμή που το εικονικό "hardware" γίνει ικανοποιητικά δυνατό, όλες αυτές οι εφαρμογές θα δουλέψουν σε μεγάλο βαθμό "for free" χωρίς ιδιαίτερη ανάγκη για παρεμβάσεις ανά εφαρμογή.

Όσο για την περίπτωση να αποκτήσουν όλα τα μεγάλα proprietary apps native linux εκδόσεις αυτή τη στιγμή το βλέπω χλωμό για τα επόμενα 2-3 χρόνια τουλάχιστον, (εκτός αν υπάρξει μεγάλη ζήτηση) για διάφορους τεχνικούς, οικονομικούς αλλά και "πολιτικούς" λόγους. Το αν θα είχε αυτό ως συνέπεια το να γίνει ολόκληρη η πλατφόρμα proprietary αυτό δεν το πιστεύω. Ο περισσότερος κόσμος θα έτρεχε 98% free software και ίσως 1-2 μεγάλες proprietary εφαρμογές,
απλά οι εφαρμογές αυτές δεν είναι οι ίδιες για όλους. Το να είναι μία "edge" εφαρμογή (δηλαδή χωρίς reverse dependencies) proprietary δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, δεδομένου ότι δεν μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε κάτι άσχετο. Το να είναι μια "core" εφαρμογή (π.χ., ένας driver) από την άλλη μεριά proprietary, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και πρέπει πάση θυσία να αποφεύγεται.

Προσωπικά καθόλου δε με ενδιαφέρει να πείσω κανέναν να αλλάξει setup, partitioning ή λειτουργικό. Όπως είπα με ενδιαφέρει απλά αυτοί που ήδη θα ήθελαν
(για τους δικούς τους λόγους) να απαλλαγούν από το partition των windows, να μπορούν να το κάνουν, είτε τρέχοντας τα ίδια τα προγράμματα που τους "εμποδίζουν" μέσω VM ή wine είτε αντικαθιστώντας τις "προβληματικές" εφαρμογές με free software που καλύπτει τις ίδιες ανάγκες.
pkt
babeTUX
babeTUX

Launchpad: pktoss
IRC: pkt
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gaggelis » 30 Απρ 2011, 11:15

Έχω windows Xp Pro x64 στο ένα partition του σκληρού για τους παρακάτω λόγους.

Δεν πέρασα μέχρι στιγμής ούτε σε Windows Vista, ούτε σε Windows 7 για τον απλό λόγο ότι δεν μου ήταν απαραίτητο.

Κατά κύριο λόγο στα windows χρησιμοποιώ το mp3tag για επεξεργάζομαι τα tags από μια μεγάλη βάση που έχω, είναι ένα καταπληκτικό πρόγραμμα που μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα και δυστυχώς το αντίστοιχο easytag στον κόσμο του linux, δεν μπορεί να το συναγωνιστεί.
Πολλές φορές το τρέχω και μέσω wine, το οποίο είναι πλήρως συμβατό.

Επίσης ένα πρόγραμμα που δεν μπορώ ν' αποχωριστώ είναι το καταπληκτικό foobar2000, και πιστεύω πως είναι κάτι που το ασπάζονται και λείπει από τον κόσμο του linux. Πόσες φορές θα ήθελα να κάνω αναζήτηση στην music library του banshee, με βάση τον composer ή τον lyricist και να μου βγάζει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πέρα λοιπόν από τα 2 παραπάνω που ανέφερα, δεν χρησιμοποιώ κάτι που να λείπει από το περιβάλλον του linux.

Υ.Γ Κάποτε στο ΤΕΙ, είχα να κάνω εργασίες σε Matlab, διαφώνισα πολλές φορές με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου, αλλά στο τέλος από πείσμα περισσότερο δικό μου, τις έκανα σε Octave, παρέα με το "τρελό αγριοκάτσικο". Ωραίες εποχές!!!!!!!
gaggelis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό the_eye » 30 Απρ 2011, 11:27

gaggelis έγραψε:Υ.Γ Κάποτε στο ΤΕΙ, είχα να κάνω εργασίες σε Matlab, διαφώνισα πολλές φορές με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου, αλλά στο τέλος από πείσμα περισσότερο δικό μου, τις έκανα σε Octave, παρέα με το "τρελό αγριοκάτσικο". Ωραίες εποχές!!!!!!!
:clap:
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Lionux » 30 Απρ 2011, 12:06

Εξακολουθω να εχω partion με winXP στο σκληρο για να κανω κυριως δοκιμες στο ubuntu.
Για να γινω πιο σαφης παλαιοτερα π.χ εψαχνα να βρω ενα τροπο να εγκαταστησω τους αγαπημενους μου κερσορες απο τα xp στο ubuntu (χωρις να χρησιμοποιησω το wine) και με λιγη προσπαθεια αυτο επιτευχθη !
System: TOSHIBA Satellite A300
Distro: Ubuntu 14.04.5 trusty
Kernel: 3.13.0-107-generic
Desktop: KDE 4.13.3
Bios: INSYDE version: 2.20
CPU:Dual core Intel T3400
Graphics Card:[AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470]
Audio Card: Intel 82801
Network Card: Qualcomm Atheros AR928X driver: ath9k
Επιπεδο linux:Μεσο
Aγγλικα:Μετρια
Προγραμματισμος:Oχι
Άβαταρ μέλους
Lionux
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Χανδόλιας Νίκος » 30 Απρ 2011, 12:23

Μετά από το πρώτο εξάμηνο (προ διετίας) με παράλληλη συνύπαρξη με win xp pro, στη συνέχεια κατάργησα τελείως τα win. Δεν είμαι οπαδός των παιχνιδιών, δεν χρησιμοποιώ προγράμματα ειδικά (πχ. autocad, photoshop κλπ) και ότι πρόγραμμα χρησιμοποιούσα στα win βρήκα τα αντιστοιχά τους στο ubuntu και μάλιστα ακόμα καλύτερα. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και δεν σκοπεύω να ξαναεγκαταστήσω win στον υπολογιστή μου. Στην ακραία περίπτωση που χρειαστώ κάτι, έχει win xp το netbook της συζύγου.
PC: AMD PHENOM II x4 925, 4gb DDR3-RAM, onboard ATI RADEON HD4200 κάρτα γραφικών
Κάρτα ήχου SOUNDBLASTER LIVE! USB 24bit
Router ZTE ZXHN H168N / ISP: Wind
Λειτουργικό: Ubuntu 14.04 64bit

Smartphone: Samsung Galaxy Note II N-7100
Χανδόλιας Νίκος
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ