Χαμένη ενότητα, τρίτη πατούσα, κανέλα, μέντα και συντροφιά

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Re: Χαμένη ενότητα, τρίτη πατούσα, κανέλα, μέντα και συντροφ

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 02 Ιούλ 2012, 06:25

nick_gr7 έγραψε:Δεν μπορεί η canonical και η κάθε canonical να σταματήσει να φτιάχνει κάτι καινούργιο,επειδή εσύ ή εγώ έχουμε ένα λαπτοπ αγορασμένο πριν από 5-10χρονια

Έχει ήδη απαντήσει ο ktogias με αυτό Το netbook το πήρα τον προ-περασμένο Σπτέμβρη. Το pc της τηλεόρασης τρο-περασμένα χριστούγεννα. Είναι και τα 2 λιγότερο από 2 χρόνων... Ο desktop με τον Athlon είναι του 2007... περίπου 5ετία Από πότε παλιόνουν τόσο γρήγορα οι υπολογιστές;
Να συμπληρώσω και εγώ ότι αγόρασα το laptop της υπογραφής μου πέρσι τον Απρίλιο.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 02 Ιούλ 2012, 07:22

Το laptop της υπογραφής μου το πήρα πριν 2 χρόνια, με αξιοσέβαστο και σχετικά ακόμα δυνατό hardware.
Μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια φυσικά και έχω παρατηρήσει διαφορές στις επιδόσεις, ανάλογα με την έκδοση του Ubuntu που έχω/είχα εγκατεστημένη και το GUI που χρησιμοποιώ.

Το 50% της χρήσης του υπολογιστή μου, αφορά επαγγελματικές δουλείες-υποχρεώσεις και φοιτητικές και το άλλο 50%, ψυχαγωγία: διάβασμα, ταινίες και κανένα χαζοπαίχνιδο να σκοτώνω την ώρα μου.
Εαν αρχίσει και μου παίρνει αισθητά περισσότερο χρόνο, να κάνω μια δουλειά ή να περάσω την ώρα μου ευχάριστα και ψευτονευριάζω με τα κολλήματα του υπολογιστή, μόνο και μόνο επειδή το γραφικό περιβάλλον είναι ασήκωτο, δεν νομίζω να έχω την υπομονή να περιμένω.
Δεν είναι λύση να αγοράζουμε νέους υπολογιστές κάθε 2 χρόνια λόγω των απαιτήσεων των λειτουργικών.
Αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και ευχρησία, είναι λίγα από τα πολλά θετικά που μου προσφέρει το linux. Άμα σταματήσω να τα έχω αυτά, τότε μένει μόνο η φιλοσοφία.

Ήδη το Unity το χρησιμοποιώ πλέον πολύ σπάνια και αυτό, γιατί θέλω να δω πως δέχεται τις αλλαγές που κάνω από το gnome-shell, το οποίο και χρησιμοποιώ περισσότερο τώρα.
Όταν πατάω στο Activities και σου έχει τις επιλογές Windows και Αpplications, με προεπιλεγμένη το Windows, άμα πατήσω το Applications, κάνει 1-2 δευτερόλεπτα να φορτώσει τη λίστα και μου κακοφαίνεται πολύ. Αλλά το προτιμώ από το Unity.
Δεδομένων των εξελήξεων, δεν το θεωρώ λύση να μείνω στα παλιά και να χρησιμόποιω μόνο το gnome classic απλά επειδή το έχω συνηθίσει.

Θέλω να καταλήξω στο παρακάτω.
Δεν θέλω να δω την Canonical να ακολουθεί την τακτική που έχουν κάνει συνήθεια σχεδόν όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι εταιρείες λογισμικού, που αντί να διορθώνουν πράγματα που δεν λειτουργούν σωστά, κάνουν προσθήκες-καινοτομίες, ενώ τα αρχικά προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν. Αλλά δυστυχώς αυτό βλέπω.
Περιμένα και εγώ να βελτιωθεί το unity και όταν εγκατέστησα το 12.04, αντί να δω κάποια πρόοδο, είδα τα ίδια, με νέες προσθήκες όπως το ανούσιο Chameleon effect, το οποίο είχε και bug.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό minios67 » 02 Ιούλ 2012, 09:26

Θύμιος – Μεσολόγγι
Πάντα νέος στο Linux /Προγραμματισμός: Όχι-Basic σας κάνει;/Αγγλικά: όχι καλά, καταλαβαίνω αρκετά καλά.
Άβαταρ μέλους
minios67
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό minios67 » 02 Ιούλ 2012, 09:40

Θύμιος – Μεσολόγγι
Πάντα νέος στο Linux /Προγραμματισμός: Όχι-Basic σας κάνει;/Αγγλικά: όχι καλά, καταλαβαίνω αρκετά καλά.
Άβαταρ μέλους
minios67
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό rat » 02 Ιούλ 2012, 11:41

Δεν υπάρχει και κουμπάκι με like για το αρχικό post αλλά +1......
Ο καθένας μας ήρθε στο Linux (και έφυγε από τα Windows) για διάφορους λόγους.
Ένας και από αυτούς τους λόγους ήταν ότι μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε μηχανήματα τα οποία είχε παρέλθει ο χρόνος τους (βάσει του λειτουργικού που χρησιμοποιούσαμε - windows) και ως γνωστόν τα άλογα όταν γεράσουν, τα σκοτώνουν.
Όταν αρχίσουμε να λέμε και εδώ ότι μηχάνημα 7αετίας ή παραπάνω είναι παλιό και θα πρέπει να το αλλάξουμε γιατί έτσι προστάζουν οι αγορές ή αυτό το μηχάνημα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μόνο σαν server ή κάπως έτσι (δεν χρειάζονται όλοι έναν file ή mail server ή ότι άλλο) ...
Έχω κάποιους φίλους και πελάτες στους οποίους έχω εγκαταστήσει ubuntu από το 2005 περίπου που άρχισα να ασχολούμε με το linux.
Φαντάζομαι πως όλοι γνωρίζετε για τις αντιδράσεις ενός χρήστη υπολογιστή και πως βλέπει ένα νέο λειτουργικό στην αρχή της χρήσης του και πόσο άβολα νοιώθει μέχρι να συνηθίσει το νέο περιβάλλον αλλά και την έκπληξη του για την ταχύτητα που είχε έναντι του άλλου λειτουργικού (XP). Και τώρα στις πιο καινούριες εκδόσεις να γίνονται τα XP ταχύτερα απ' το λειτουργικό που πλέον συνήθισε και άρχισε να το χρησιμοποιεί και να του αρέσει (linux) γιατί δεν είναι όλοι οι χρήστες "ακόλουθοι" της τεχνολογίας και να τρέχουν με το ου βγήκε νέα έκδοσοι να σπεύσουν να την εγκαταστήσουν ή να έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν το μηχάνημα τους που τόσα χρόνια τους έκανε μια χαρά τη δουλειά τους.
Ένας φίλος πρόσφατα σε υπολογιστή φορητό του 2000 περίπου είχε μια έκδοση 2008 ή 2009 δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή και κάναμε το λάθος να θέλουμε να εγκαταστήσουμε μια πιο νέα έκδοση...το αποτέλεσμα ήταν να γυρίσει στα windows που τα είχε παρατήσει από τότε που είχαμε κάνει την πρώτη εγκατάσταση linux και να περιμένει πότε θα πετύχουμε μια ελαφρύτερη έκδοση για να εγκαταστήσουμε (τώρα θα δοκιμάσω και το mint13 να δω τι θα γίνει).
Αλλά αυτό που βλέπουμε οι περισσότερα χρόνια ασχολούμενοι με υπολογιστές (τουλάχιστον αυτό βλέπω εγώ) είναι η ιστορία να επαναλαμβάνεται, απλά με άλλους "πρωταγωνιστές".
Γνώσεις ⇛ Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.10 32bit /Ubuntu 10.04 / Mint / Win Xp / Win 7
Προδιαγραφές ⇛ Διαφορετικά μηχανήματα.
rat
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 02 Ιούλ 2012, 12:18

rat έγραψε:
Ένας και από αυτούς τους λόγους ήταν ότι μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε μηχανήματα τα οποία είχε παρέλθει ο χρόνος τους (βάσει του λειτουργικού που χρησιμοποιούσαμε - windows) και ως γνωστόν τα άλογα όταν γεράσουν, τα σκοτώνουν.

Υπάρχουν διανομές κατάλληλες για παλιούς υπολογιστές, που μπορούν να λειτουργήσουν αρκετά καλά.

Όπως ανέφερα παραπάνω, τα τελευταία 4-5 χρόνια έγιναν μια σειρά από αλλαγές/βελτιώσεις στο υποσύστημα γραφικών του Linux.
Παλαιότερα είχαμε μονολιθικούς οδηγούς για τις κάρτες γραφικών, που λειτουργούσαν σε επίπεδο X.Org.
Τώρα, αυτό το πράγμα έχει βελτιωθεί με το να μπει ο κοινός κώδικας στον πυρήνα του Linux, με τους οδηγούς Gallium3D.
Παλαιότερα, κάθε οδηγός κάρτας γραφικών έπρεπε να κάνει τη δική της διαχείριση μνήμης, κάτι που έτρωγε πολύ χρόνο για τον προγραμματισμό. Τώρα έχουμε το TTM (http://www.x.org/wiki/ttm).
Παλαιότερα, κατά την εκκίνηση και την ενεργοποίηση της κατάστασης γραφικών έβλεπες ένα τρεμόπαιγμα κατά την εναλλαγή· τώρα με το kernel modesetting (http://en.wikipedia.org/wiki/Mode_setting) η αλλαγή γίνεται ομαλά.

Θυμάστε για την κάρτα γραφικών GMA500; Τώρα υπάρχει καλύτερη υποστήριξη με ανοικτό οδηγό.
Τι κάνει η VIA με τους ανοικτούς οδηγούς; Η Via την κοπάνισε και η δουλειά γίνεται από εθελοντή (http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTEzMDU).

Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να γνωρίζουμε τι συμβαίνει συγκεκριμένα για την κάρτα γραφικών του υπολογιστή μας, και από εκεί να έχουμε άποψη για το τι γίνεται. Το να λέμε ότι όλα πάνε άσχημα αποτελεί γενίκευση, και είναι λάθος.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 02 Ιούλ 2012, 12:23

@simosx
Για το gma500 τουλάχιστον είχε 3d υποστίριξη ο κλειστός οδηγός τώρα με τον ανοικτό δεν ξέρω αν θα λειτουργεί η θύρα του HDMI. Αν και σε γενικές γραμμές είναι καλός (μέχρι να χρειαστώ να κάνω παρουσίαση όπου το HDMI δεν βολεύει ειδικά αν δεν το υποστηρίζει ο driver)
My blog|Κυπριακή Κοινότητα Ελευθέρου Λογισμικού Λογισμικού ανοικτού Κώδικα
Γνώσεις Linux:Ποτέ αρκετές|Προγραμματισμός: Php, javascript, nodejs, python, bash |Aγγλικά:Καλά
Οι υπολογιστές μου:
Spoiler: show
Ubuntu 16.04 64 bit σεIntel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz, 16Gib Ram, 500Gib Hard Disk, και κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GT610
Lubuntu 14.04 σε Dell Inspiron mini 10(1010) intel Atom Z500 1Gb ram και gma500 (εδώθη σε άλλον)
Kubuntu 16.04 Lenovo G70 Intel i5 Nvidia Grapgics Card, Intel Graphics card (έχει 2) με Nouveau, 16Gb RAM, 126GB SSD Σκληρό Δίσκο
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX

Launchpad: pc_magas
IRC: pc_magas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 02 Ιούλ 2012, 12:54

simosx έγραψε:Όπως ανέφερα παραπάνω, τα τελευταία 4-5 χρόνια έγιναν μια σειρά από αλλαγές/βελτιώσεις στο υποσύστημα γραφικών του Linux.

Τέτοιου είδους βελτιώσεις είναι καλές, ωραίες, και μάλλον απαραίτητες Σίμο. Αρκεί να οδηγήσουν τελικά πράγματι σε βελτίωση. Από τη στιγμή που οι αλλαγές που λες έγιναν και γίνονται εδώ και 4-5 χρόνια και το αποτέλεσμα είναι εδώ και 4-5 χρόνια όλες σχεδόν οι mainstream κάρτες γραφικών και οι περισσότερες παλιές να παρουσιάζουν προβλήματα λόγω αυτών των αλλαγών, δυσκολεύομαι να δω τη βελτίωση. Πόσα χρόνια δηλαδή δεν θα έχουμε σωστή υποστήριξη γραφικών στο linux μέχρι να γίνουν και να σταθεροποιηθούν οι βελτιώσεις και να ενημερωθούν οι οδηγοί κλειστοί και ανοικτοί ωστε να δουλεύουν σωστά με αυτές; Αν έχουν περάσει 4-5 χρόνια και θέλουμε και άλλα τόσα, είναι μεγάλο το πισογύρισμα. Φυσικά ελπίζω και εύχομαι και πιστεύω ότι στο τέλος θα αξίζει τον κόπο και κάποια στιγμή με αυτές τις αλλαγές θα έχουμε σωστή υποστήριξη γραφικών στο linux, καλύτερη από ποτέ. Απλά δεν μπορώ να μην προβληματίζομαι.

Και το δεύτερο που θα ήθελα να παρατηρήσω, αφορά το Ubuntu και το Unity. Δεν ξέρω πόσο στέκει να τα ρίχνουμε όλα στις αλλαγές στα X και τον πυρήνα, όταν στο ίδιο harware το Mint με τα ίδια πακέτα με το Ubuntu, τον ίδιο πυρήνα και τα ίδια ακριβώς X καταφέρνει πολύ καλύτερες επιδόσεις στα γραφικά και γενικότερα στη χρήση μνήμης και πόρων. Και το θέμα δεν είναι ότι οι επιδόσεις του mint ή όποιου άλλου είναι καλύτερες από του ubuntu/unity, είναι ότι οι επιδόσεις του ubuntu/unity είναι επιεικώς απαράδεκτες στο ίδο h/w που αυτές του mint είναι τουλάχιστο καλές και στο ίδιο h/w που οι επιδόσεις ubuntu 2ετίας με gnome2+compiz ήταν επίσης καλές. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που δεν έχει βελτιστοποιηθεί σωστά στο Unity και το κάνει να σέρνεται έτσι, αλλά σίγουρα είναι λάθος και σίγουρα πρέπει να διορθωθεί. Διαφορετικά, προβλέπω κύματα εγκατάλειψης του ubuntu από δικαίως δυσαρεστημένους χρήστες προς άλλες διανομές (ελπίζω όχι και προς κλειστά λειτουργικά συστήματα), πράγμα που θα είναι κρίμα αν συμβεί, γιατί και το ubuntu και το unity σαν φιλοσοφία και ιδέες έχουν τη δύναμη να πάνε το ΕΛΛΑΚ πολύ μπροστά. Θα είναι κρίμα να μετατρέψουμε αυτή τη δυναμική σε αποτυχία επειδή δεν μπορούμε να φτιάξουμε ή να βάλουμε ένα τεχνικά σωστό, γρήγορο και αποδοτικό γραφικό περιβάλλον στη διανομή.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

IRC: ktogias
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 02 Ιούλ 2012, 13:03

Η απλά βάζεις το gnome fallcack session ένα καλό tradeoff νέου και παλιού...... Ειδικά αυτό χωρίς τα effects.
My blog|Κυπριακή Κοινότητα Ελευθέρου Λογισμικού Λογισμικού ανοικτού Κώδικα
Γνώσεις Linux:Ποτέ αρκετές|Προγραμματισμός: Php, javascript, nodejs, python, bash |Aγγλικά:Καλά
Οι υπολογιστές μου:
Spoiler: show
Ubuntu 16.04 64 bit σεIntel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz, 16Gib Ram, 500Gib Hard Disk, και κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GT610
Lubuntu 14.04 σε Dell Inspiron mini 10(1010) intel Atom Z500 1Gb ram και gma500 (εδώθη σε άλλον)
Kubuntu 16.04 Lenovo G70 Intel i5 Nvidia Grapgics Card, Intel Graphics card (έχει 2) με Nouveau, 16Gb RAM, 126GB SSD Σκληρό Δίσκο
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX

Launchpad: pc_magas
IRC: pc_magas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό rat » 02 Ιούλ 2012, 13:36

simosx έγραψε:Υπάρχουν διανομές κατάλληλες για παλιούς υπολογιστές, που μπορούν να λειτουργήσουν αρκετά καλά.

Όπως το λες..."αρκετά καλά". Και το θέμα δεν είναι να βρω μια διανομή που θα μπορέσω να την εγκαταστήσω σε έναν παλαιό υπολογιστή, αλλά να την κάνω χρηστική και λειτουργική για έναν απλό χρήστη. Να την χρησιμοποιεί όπως χρησιμοποιούσε κάποια προηγούμενη έκδοση που του δούλευε αξιοπρεπώ στο παλιό του μηχάνημα. Τον απλό χρήστη δεν τον απασχολεί το τι κάνει κάθε διανομή και πόσο θα πάρει σε κάθε διανομή να σταθεροποιήσει το περιβάλλον της αλλά να μπορεί να δουλεύει το μηχάνημα του ικανοποιητικά.
Σε έναν P II είχα εγκαταστήσει για να δω πως δουλεύει το slitaz πριν 1-2 χρόνια, μια χαρά δούλευε συνδεόμουν internet, άκουγα μουσική από internet μπορούσα να κατεβάσω/ανεβάσω κάποιο αρχείο ή να δω μια φωτογραφία. Ταινία δεν είχα καταφέρει να δω από ότι θυμάμαι. Αλλά δεν θα πρότεινα αυτή την έκδοση ούτε σε φίλο αλλά ούτε και σε κάποιον που είχε έναν αντίστοιχο υπολογιστή και του έπιανε χώρο στο σπίτι, παρά μόνο αν ήθελε να το δοκιμάσει μόνος του.
Γνώσεις ⇛ Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.10 32bit /Ubuntu 10.04 / Mint / Win Xp / Win 7
Προδιαγραφές ⇛ Διαφορετικά μηχανήματα.
rat
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Γενικά