Πάντως, οι απόψεις μου για το πώς μπορεί να κυριαρχήσει το λίνουξ έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια.
Τι έμαθα από το Android:
Το λίνουξ θα κυριαρχήσει όταν πέσουν πολλά λεφτά, απλά δεν θα είναι το λίνουξ που θέλουμε. Με το android κερδίζει τη μάχη το λίνουξ, αλλά χάνει τον πόλεμο η ελευθερία, η ιδιωτικότητα, η συλλογική προσπάθεια. Οπότε το "λίνουξ της κοινότητας" δεν περιμένω να αυξήσει τα ποσοστά του τα επόμενα χρόνια. Εκτός κι αν γίνει κανένα θαύμα και επιβάλουν το ΕΛΛΑΚ δια νόμου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Επίσης, το Android και το ios απέδειξαν ότι μπορούν να επικρατήσουν συσκευές με σοβαρές ελλείψεις λειτουργικότητας. Το πρώτο iPhone δεν είχε copy paste. Οι εφαρμογές γραφείου παραμένουν σε εμβρυϊκό στάδιο. Και λοιπόν; Αφού δουλεύει το ίντερνετ και υπάρχουν παιχνίδια, η πλειοψηφία καλύπτει τις ανάγκες της. Και μη μου πείτε ότι οι πρώτες εκδόσεις android ήταν πιο φιλικές προς το χρήστη από το ubuntu.
Τι έμαθα από τα 4 χρόνια που τρέχουν λίνουξ οι γονείς μου και η αδελφή μου:
Πάνω από 80% των χρηστών υπολογιστών παίρνουν ένα σύστημα στημένο, δεν αλλάζουν καμία ρύθμιση, δεν εγκαθιστούν κανένα πρόγραμμα. Για οποιαδήποτε απορία απευθύνονται στον φίλο/γείτονα/συγγενή γκουρού. Ένας λόγος που δεν εξαπλώνεται το λίνουξ, είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί "γκουρού της γειτονιάς". Ούτε κι εγώ προσφέρομαι πλέον να κάνω εγκατάσταση λίνουξ σε άτομα που δεν μπορώ να τους προσφέρω τέτοια υποστήριξη.
Από την άλλη, οι απλοί χρήστες που χρησιμοποιούν μια "φιλική" διανομή όπως ubuntu ή mint βρίσκουν πολύ πιο εύκολα τα κατατόπια από ότι νομίζουμε. Και στη μετάβαση από τα παράθυρα και γενικά. Το μόνο πράγμα που έδειξα στην οικογένειά μου για τη μετάβαση στο unity ήταν πού πήγε η μπάρα των μενού. Για δυο τρεις μήνες φοβόμουνα ότι θα με πλακώσουν στα παράπονα και τις απορίες, τελικά δεν έκαναν ούτε μισό σχόλιο.
Τις συζητήσεις για το πώς θα κάνουμε το λίνουξ να μοιάζει με windows για να είναι πιο εύκολο για τον απλό χρήστη τις βρίσκω εκτός τόπου και χρόνου. Το είδαμε και με το android.
Τι έμαθα από τη δική μου εμπειρία:
Οι περισσότεροι καινούριοι στο λίνουξ δεν είναι απλοί χρήστες. Είτε είναι προγραμματιστές είτε είναι "ψαγμένοι". Αυτός είναι ο "μέσος χρήστης" στον οποίο απευθυνόμαστε.
Ψαγμένους εννοώ όσους ξέρουν καθόλου ή λίγο προγραμματισμό, αλλά ενδιαφέρονται να μάθουν το σύστημά τους. Ξεκινούν εγκαθιστώντας προγράμματα και αλλάζοντας ρυθμίσεις, συνεχίζουν με αναφορές σφαλμάτων, σκριπτάκια, κτλ. Κάποιοι μένουν σε αυτό το επίπεδο, κάποιοι εξελίσσονται σε προγραμματιστές.
Αν οι ψαγμένοι και οι προγραμματιστές είναι η πλειοψηφία των χρηστών μας, δεν πρέπει να τους αποξενώσουμε κυνηγώντας νέους πελάτες. Άρα, προσθέτουμε "ευκολίες" τύπου Κέντρου λογισμικού, κρατάμε όμως εύκολα προσβάσιμα και τα "δύσκολα" εργαλεία. Λειτουργούμε πάντα σε δύο επίπεδα, "απλό" και "προχωρημένο". Και διευκολύνουμε την επικοινωνία μεταξύ τους. Οι απλοί χρήστες θα μείνουν στο "απλό", οι ψαγμένοι θα ξεκινήσουν από το "απλό" και θα αποφασίσουν σταδιακά τι τους ενδιαφέρει από το "προχωρημένο", οι προγραμματιστές θα βρουν κι αυτοί τον ιδανικό τους συνδυασμό.
Το ubuntu πέτυχε γιατί βελτίωσε το "απλό" χωρίς να χαλάσει το "προχωρημένο". Αυτή τη στιγμή, gnome 3.0 και ubuntu πειράζουν το "προχωρημένο" (αν θεωρείται προχωρημένο το να αλλάζεις θέμα και εικονίδια). Και θερίζουν θύελλες.
Οι μεγάλες προτεραιότητες για το λίνουξ είναι οι γνωστές: κάρτες γραφικών, ήχος, παιχνίδια, επεξεργασία βίντεο.
Αν θέλουμε έναν πιο εύκολο ενδιάμεσο στόχο, μπορούμε να εστιάσουμε στην κατηγορία των ψαγμένων και τη διευκόλυνση της μετάβασης από το "απλό" στο "προχωρημένο" επίπεδο. Είναι κατηγορία που αυξάνεται σε μέγεθος, και που έχει δυνατότητες να προσφέρει. Μιλάω για όσους δεν έμαθαν προγραμματισμό στα δώδεκα, αλλά στα τριάντα τους είπαν: "Είμαι επαγγελματίας γευσιγνώστης αλλά δεν ξέρω μαγειρική. Το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα γιουρβαλάκια, ξέρω ακριβώς τι θέλω από το τέλειο γιουρβαλάκι, αλλά κανείς δεν το φτιάχνει τέλειο. Θα φάω μια βδομάδα στην κουζίνα, αλλά θα μάθω να μαγειρεύω γιουρβαλάκια." Στην περίπτωσή μου, ήμουν μεταφράστρια και χρειαζόμουν λεξικά. Έμαθα να τα φτιάχνω μόνη μου.