Από Windows XP, σε Win 7 ή Ubuntu..???

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Re: Από Windows XP, σε Win 7 ή Ubuntu..???

Δημοσίευσηαπό ktogias » 21 Μαρ 2014, 23:51

Dreamy, μπορείς να τις φανταστείς το ελεύθερο λογισμικό και τις διανομές linux σαν κατασκευές Lego. Υπάρχει ένα σύνολο κομματιών: Πυρήνες (linux, freebsd, openbsd,...), εργαλεία και εφαρμογές κονσόλας (GNU), γραφικά περιβάλλοντα (Gnome, KDE, Unity, Mate, Cinnamon, ... ), γραφικές εφαρμογές (firefox, libreoffice, openoffice, chromium, gimp, nautilus, ...), εφαρμογές server (Apache web server, Nginx web server, MySQL database server, PostgreSQL database server, ...). Σε κάθε κατηγορία υπάρχουν συνήθως περισσότερες από μια επιλογές. Οι διανομές λοιπόν τι κάνουν: Διαλέγουν ένα από κάθε κατηγορία, ανάλογα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τον προορισμό της κάθε διανομής (π.χ. τα πιο ελαφριά, τα πιο πλούσια σε λειτουργίες, τα πιο όμορφα, αυτά που κάνουν καλύτερα για συγκεκριμένες εξειδικευμένες δουλειές, ...) και συναρμολογούν τη διανομή. Φροντίζουν να ταιριάξουν όσο πιο τέλεια γίνεται τα διάφορα κομμάτια μεταξύ τους, κάνοντας απαραίτητες ρυθμίσεις, τροποποιήσεις ή δημιουργώντας ειδικά συνδετικά κομμάτια, έτσι ώστε η προκύπτουσα κατασκευή να είναι όσο πιο λειτουργική, καλογυαλισμένη και χωρίς προβλήματα γίνεται. Έτσι πχ. το lubuntu παίρνει την κατασκευή που κάνει το ubuntu, ξεκουμπώνει από πάνω το γραφικό περιβάλλον unity και κουμπώνει το lxde. Παράλληλα επειδή απευθύνεται σε παλιούς αργούς υπολογιστές φροντίζει να απενεργοποιεί κάποιες βαριές εργασίες που τρέχουν στο ubuntu και δεν θεωρούνται απαραίτητες για το lubuntu καθώς να αντικαθιστά κάποιες βασικές εφαρμογές με αντίστοιχες πιο ελαφριές. Μια λοιπόν και όλο αυτό είναι σαν Lego, θα ήταν κουτό η δυνατότητα κουμπώματος - ξεκουμπώματος των διαφόρων κομματιών να είναι κρυμμένη και απροσπέλαστη από το χρήστη. Έτσι όλα τα κομμάτια από τα οποία αποτελούνται το ubuntu, lubuntu, xubuntu, αλλά και πολλά άλλα που δεν είναι προ-κουμπωμένα στη βασική κατασκευή καμιάς από αυτές τις διανομές, είναι διαθέσιμα με τη μορφή πακέτων και ομάδων πακέτων ώστε ο χρήστης να μπορεί να τα κουμπώσει ή ξεκουπώσει ανάλογα με τις δικές του επιθυμίες. Έτσι στο ubuntu μπορείς να εγκαταστήσεις το πακέτο lxde και να έχεις και το γραφικό περιβάλλον lxde και να επιλέγεις κατά την είσοδο στον υπολογιστή πιο περιβάλλον θες. Αν θέλεις τώρα όλο το πακέτο εφαρμογών και ρυθμίσεων που έχουν κάνει για το lubuntu, ακόμα και αυτό οι προγραμματιστές του lubuntu το έχουν πακετάρει σε μια ομάδα πακέτων που λέγεται lubuntu-desktop και μπορείς να το εγκαταστήσεις στο ubuntu. Το ακόμα πιο ωραίο, είναι ότι επειδή όλες οι διανομές έχουν την ίδια λογική μοιράζονται μεταξύ τους το 99% (ίσως και παραπάνω) των κομματιών του Lego. Ακόμα και σε μια διανομή άσχετη με το ubuntu (π.χ. fedora) θα βρεις τα ίδια κομμάτια. Αλλάζει μόνο ο τρόπος πακεταρίσματος και κουμπώματος, κάποιες ρυθμίσεις και τα συνδετικά κομμάτια που έχει φτιάξει η κάθε διανομή.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

IRC: ktogias
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dreamy » 22 Μαρ 2014, 03:15

Λοιπόν, ..το χάσαμε το κορμί πατριώτη!! Από το μήνυμα του matthew
matthew έγραψε:Ο lucinos σου έδωσε πληροφορίες για κάποια ελαφριά γραφικά περιβάλλοντα, δηλαδή περιβάλλοντα που δεν απαιτούν μεγάλη ποσότητα πόρων χρήσης από το μηχάνημα (ram & επεξεργαστική ισχύ). Από 'κει & πέρα.. /..Το gnu/linux γενικά διακρίνεται από την μεγάλη ποικιλία & ευελιξία που το χαρακτηρίζει ως λειτουργικό σύστημα.
και μετά και σε συνδιασμό με το ότι πριν από λίγο είχα την πρώτη μου επαφή με το linux γενικώτερα μέσω του Precise Puppy 5.7.1 από το πρώτο μου Livecd που έφτιαξα, έχω να πω ότι ..πολύ δύσκολα τα πράγματα!!!

Για να μη σας κουράζω με πολλά λόγια, η κατάσταση έχει ως εξής: Οι γνώσεις μου δεν επαρκούν σχεδόν καθόλου για να σετάρω τα Puppy και προφανώς και τα όποια Linux. Πρέπει να γίνουν πολλές ρυθμίσεις, τα κείμενα είναι στα αγγλικά και αρκετές φορές χρησιμοποιούνται όροι που δεν γνωρίζω τι σημαίνουν, ..όπως και στο μήνυμα του matthew. Μέχρι και πριν λίγες μέρες δεν ήξερα καν τι σημαίνει ..διανομή ή περιβάλλον εργασίας. Πόσο μάλλον να καταλαβαίνω τι σημαίνει KDE και XFCE κλπ.. Πολλά κομμάτια από τα μηνύματά σας που χρησιμοποιείτε ορολογίες μου φαίνονται σαν να διαβάζω ..κινέζικα.
Η πρώτη μου επαφή ήταν ..απογοητευτική λόγω έλλειψης απαιτούμενων γνώσεων. Δεν ξέρω αν φταίει η εξοικίωση με τα Windows και το ότι όλα είναι prefixd ή έστω κάνεις λιγότερες ρυθμίσεις, κάτι πολύ βολικό για το επίπεδο γνώσεων χρηστών σαν και μένα. Πχ, έχω κάνει φορμάτ και τους δύο υπολογιστές μου μόνος, αρκετές φορές κι έχω εγκαταστήσει τα XP σε διάφορες σπασμένες βερσιόν και δεν πελάγωσα ποτέ.. Η εικόνα που σχημάτισα είναι ότι για να έχεις Linux πρέπει να έχεις γνώσεις από κάποιο επίπεδο και πάνω, πιο πάνω από το δικό μου..
Ήξερα ότι το linux είναι διαφορετικά από τα Windows ως λειτουργικά αλλά άλλο αυτό και άλλο οι γνώσεις που χρειάζονται για να τα φτιάξεις σε πλήρη λειτουργία. Και εννοείται αναφέρομαι σε αυτές που χρειάζονται για τις μαμαδίστικες εφαρμογές/προγράμματα που περιέχονται στο livecd.. χαχαχαχα Το μόνο που κατάφερα να φτιάξω με την μία ήταν οι ρυθμίσεις γλώσσας και η ώρα GMT.. Μετά το χάος.. :)

Τελειώνοντας, θα μου επιτρέψετε, με όλο το θάρρος και τον σεβασμό ειδικά σε ανθρώπους που δεν γνωρίζω προσωπικά και που θέλουν να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους, να κάνω μια παρατήρηση/δώσω μια ..συμβουλή. Πολλές φορές, τις περισσότερες θα έλεγα, όταν γνωρίζουμε κάτι καλά (όπως προφανώς εσείς το linux) παρασυρόμαστε από την εξοικίωση με τις γνώσεις μας και δίνουμε συμβουλές όταν μας ζητηθούν με "δεδομένο" ότι αυτός που τις ζήτησε μιλάει την ίδια γλώσσα με μας, κάτι που πολλές φορές δεν ισχύει όπως και τώρα.. Για να δώσω και μια δόση χιούμορ, είμαι σε μια ηλικία για το linux που δεν έχω ακόμη δόντια και μπορώ να καταπιώ μόνο Bebelac και μου σερβίρουν μπριζόλα σταβλίσια..!! :D
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 14.04 trusty 3.13.0-30-generic 32bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.13.0-24-generic
3 Intel Atom CPU N450 1.66GHz ‖ RAM 991 MiB ‖ SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD. N315
4 Intel Atom Processor D4xx/D5xx/N4xx/N5xx Integrated Graphics [8086:a011] {i915}
5 wlan0: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01) ⋮ eth0: Marvell 88E8040 PCI-E Fast Ethernet Controller [11ab:4354]
Άβαταρ μέλους
Dreamy
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 22 Μαρ 2014, 03:58

Dreamy έγραψε:πριν από λίγο είχα την πρώτη μου επαφή με το linux γενικώτερα μέσω του Precise Puppy 5.7.1 από το πρώτο μου Livecd που έφτιαξα, έχω να πω ότι ..πολύ δύσκολα τα πράγματα!!!

Το ότι η πρώτη σου επαφή με το Linux είναι με το Puppy, ισοδυναμεί με το η πρώτη σου επαφή με το Rock να είναι... οι Slayer!! :lol:
Κι εγώ θα χανόμουν. Αυτό είναι το νόημα του «ελαφρού περιβάλλοντος εργασίας», ότι τα φτιάχνεις όλα μόνος σου.
Χάθηκε να φτιάξεις ένα CD με ένα απλό Ubuntu; ;)

Για τα υπόλοιπα:
Το θέμα με τη χρήση της ορολογίας έχει συζητηθεί και στο φόρουμ. Τα προβλήματα είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
  • Η ορολογία υπάρχει σε κάθε χώρο γιατί διευκολύνει τη συνεννόηση. Όταν λοιπόν μπαίνεις στον χώρο αυτό, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να την συνηθίσεις έτσι κι αλλιώς.
    Και τo Windows έχει τη δική του ορολογία (registry, defrag, antivirus, DirectX, C:, D:) η οποία είναι εξίσου δύσκολη, απλά την έχεις συνηθίσει πια και δεν το καταλαβαίνεις.
  • Αν σε ένα ποστ απάντησης κάποιος χρησιμοποιώντας τη λέξη της ορολογίας γράψει και ένα επεξηγηματικό κείμενο, τότε το ποστ θα γίνει τεράστιο και θα διαβάζεται πολύ δύσκολα, στην ουσία θα βοηθήσει ακόμα λιγότερο. Κανένας δεν θα διαβάσει έναν τοίχο κειμένου και με το δίκιο του. Ούτε εγώ θα το διάβαζα.
  • Επειδή αυτοί που απαντούν σε ερωτήσεις είναι σταθερά 10-20 άτομα, αν κάθε φορά που θα απαντούν θα πρέπει να περιγράφουν τον όρο που χρησιμοποιούν, τους βλέπω στο Δαφνί.
Χρησιμοποίησε το χρόνο προς όφελός σου, δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα τώρα αμέσως.
Διάβασε μια απάντηση, αν δεν καταλαβαίνει κάποιον όρο κοίταξε στο γλωσσάρι για μια περίληψη, κοίταξε στους οδηγούς του forum για περισσότερα (υπάρχουν τα πάντα εκεί), ψάξε στο google για κανένα άρθρο κτλ.

Επίσης πολλά μέλη στις υπογραφές τους έχουν συνδέσμους για πληροφορίες ή ένα εικονίδιο Εικόνα κάτω από το avatar τους που παραπέμπει πολλές φορές σε κάποιο blog.
Τσέκαρε και αυτά, πολλές φορές θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό adem1 » 22 Μαρ 2014, 04:07

Εγώ ξέρεις τι θα έκανα, θα κατέβαζα αυτό και θα το δοκίμαζα. Τα έχει όλα σε ένα νοικοκυρεμένα :P
Δες και αυτό να αναθαρρήσεις.
Pc1
3 Intel Core i5-3317U CPU @ 1.70GHz ‖ RAM 5856 MiB ‖ ASUS S56CA
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 wlan0: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 0a)
Pc 2
3 Intel Core2 CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 3962 MiB ‖ FOXCONN P45A01
4 ATI RV730XT [Radeon HD 4670] [1002:9490]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
adem1
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: adem1
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 22 Μαρ 2014, 04:15

Μην αγχώνεσαι καθόλου γι αυτά που γράφτηκαν στα προηγούμενα ποστ. Περισσότερο ήταν ενημερωτικά καθώς θα τα διαβάσουν & άλλοι νέοι χρήστες. Πέρα από αυτά η κοινότητα εδώ μέσα όπως είδες είναι πολύ καλά οργανωμένη. Δηλαδή σαν αρχάριος σε συμφέρει να ξεκινήσεις με μια γεύση από ubuntu, καθώς θα έχεις την καλύτερη δυνατή υποστήριξη εδώ μέσα στα Ελληνικά, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν (οδηγοί, ασύγχρονο σχολείο, πρόσφατα & κανάλι με βίντεο στο youtube κλπ). Aλλά & για άλλους λόγους επίσης πχ απενεργοποιημένος από τη βάση του λογαριασμός του root (πάλι τεχνική ορολογιά, sorry χεχε :roll: ), πράγμα που συστήνεται για αρχάριους στην εισαγωγή του gnu/linux, για αποφυγή μπερδεμάτων αλλά & για την ασφάλεια του συστήματος από τους ίδιους τους χρήστες περισσότερο.
Στο θέμα σου τώρα, προτείνω να δοκιμάσεις το Xubuntu για αρχή, με βάση το μηχάνημα στο 1ο σου ποστ. Κατέβασέ την έκδοση 12.04 (έχει μακροχρόνια υποστήριξη για 5 χρόνια) από εδώ http://se.archive.ubuntu.com/mirror/cdi ... 04/release
Έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε χρήση μνήμης & επεξεργαστή σε σχέση με ubuntu ή kubuntu. Επέλεξε την 32-bit έκδοση (PC (Intel x86) desktop CD) Γράψε δισκάκι & τρέξε το live πρώτα. Πες μας εντυπώσεις & βλέποντας συνεχίζουμε.
Το μεγάλο πλεονέκτημα στο gnu/linux είναι ότι μπορείς να το μάθεις τόσο καλά όσο θες εσύ. Δηλαδή λόγω ανοιχτού κώδικα μπορείς να το μελετήσεις όσο βαθιά θες ή πολύ απλά να το εγκαταστήσεις & να το χρησιμοποιείς μόνο για να κάνεις τις δουλειές που έκανες & στα windows. ;)
Edit: Με πρόλαβε ο adem1. Δοκίμασε πρώτα αυτό που πρότεινε (Lubuntu) & βλέπεις μετά. Να προτείνω τη 12.04 καλύτερα: http://cdimage.ubuntu.com/lubuntu/relea ... 04/release
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 22 Μαρ 2014, 12:22

@ madvinegar
Κατά λάθος το έγραψα, αλλά γλώττα λανθάνουσα....

@ Dreamy
Θα επικεντρωθώ κι εγώ σε αυτό που έγραψε ο Φίλιππος. Το πόσο "βαρύ" είναι ένα γραφικό περιβάλλον ή ένα σύστημα, δεν έχει να κάνει μόνο με τα διάφορα "τζουτρτζούλια' που υπάρχουν χάριν εμφάνισης και εντυπωσιασμού. Έχει να κάνει και με τις διάφορες ευκολίες που παρέχει, οι οποίες απαιτούν αρκετές διεργασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο και καταναλώνουν πόρους. Είναι λογικό ότι όταν προσπαθείς να περιορίσεις την κατανάλωση πόρων, αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην ευκολία χρήσης, ειδικά σε αυτά που χαρακτήρισες "prefixed".
Υπάρχει βεβαίως και μια επιπλέον παράμετρος, με την οποία ακόμα δεν έφτασες να ασχοληθείς, κατά πόσο δηλαδή θέλουμε τα πράγματα να είναι "prefixed".
Και σε αυτόν το τομέα υπάρχουν διαφοροποιήσεις, κάποια γραφικά περιβάλλοντα έχουν προεπιλογές που άλλοι τις βρίσκουν βολικές και άλλοι σπαστικές, ενώ άλλα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα, αφήνουν στην κρίση σου αν θα τις ενεργοποιήσεις, ακόμα και αν θα εγκαταστήσεις τα πρόσθετα πακέτα λογισμικού που προαπαιτούν.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dreamy » 22 Μαρ 2014, 15:40

fkol k4 έγραψε:Το ότι η πρώτη σου επαφή με το Linux είναι με το Puppy, ισοδυναμεί με το η πρώτη σου επαφή με το Rock να είναι... οι Slayer!! :lol:
Κι εγώ θα χανόμουν. Αυτό είναι το νόημα του «ελαφρού περιβάλλοντος εργασίας», ότι τα φτιάχνεις όλα μόνος σου. Χάθηκε να φτιάξεις ένα CD με ένα απλό Ubuntu; ;)

fkol k4, φυσικά και δεν χάθηκε. Όπως ήδη έχω πει, θα φτιάξω διάφορά livecd και Ubuntu και Xubuntu και Lubuntu κι εμένα αν χρειαστεί..!! :) Το Puppy το έφτιαξα ως πρώτη δοκιμή και το έτρεξα στο desktop αλλά είναι από τις επιλογές για χρήση στο laptop. Νομίζω ότι σωστά έκανα από το Puppy και επέλαξα το Precize (Precise Puppy is the new Long-Term-Supported release) και απ' ότι έχω καταλάβει οι επιλογές L.T.S. είναι ..μακροβιότερες.
Όσον αφορά για την ορολογία που έγραψες και τι διευκολύνει, το καταλαβαίνω και το συμφωνώ με ένα αλλά.. αλλά ο βαθμός χρήσης της καθορίζεται από τον εκάστοτε χρήστη. Υπάρχουν πολλοί, όπως εγώ, που δεν ξέρουν από ορολογία παρά μόνο τα βασικά και αν.. Ξέρουν όμως κινήσεις και για να κάνουν αυτό θα πρέπει να κάνουν εκείνο πρώτα ή θα το βρουν εδώ. Και με γνώσεις ίσως και νηπιαγωγείου πάνω σε λειτουργικό, πολλές φορές βλέποντας και αναγνωρίζοντας εικονίδια, τσούκου τσούκου κάνουν την δουλειά που θέλουν. Είναι όπως είπε και ο Κωνσταντίνου στην παλιά Ελληνική ταινία με το προφιτερόλ .."δεν θέλω να μάθω πως φτιάχνεται, θέλω να το φάω". Και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι με τον τρόπο που λειτουργούν το linux, με την πληθώρα επιλογών που έχεις για να προσαρμόσεις ακριβώς το λειτουργικό που θα επιλέξεις στις ανάγκες σου, είναι κάτι πολύ καλό ..αλλά όχι τόσο καλό, τόσο εύκολο για χρήστες υπολογιστών της δικής μου κατηγορίας. Είναι στάνταρ νομίζω μερικά κλικ γνώσεων ποιό πάνω αν θελήσεις να τα εγκαταστήσεις μόνος σου εκτός και αν κάθε 5' λεπτά ποστάρεις και μια ερώτηση. Τα Puppy πχ σου ζητάνε ..να δημιουργήσεις το λειτουργικό, αυτό ένιωσα. Εγώ δεν θέλω να το δημιουργήσω, εγώ θέλω να το εγκαταστήσω και να το τρέξω. Δεν έχω τις γνώσεις να ανταποκριθώ πχ στο κουτάκι που βγήκε για να κάνω τις ρυθμίσεις για το μόντεμ για να μπορέσω να συνδεθώ στο ίντερνετ. Δεν καταλάβαινα τίποτα.. Άσχετο, σ' ευχαριστώ για >
fkol k4 έγραψε: Χρησιμοποίησε το χρόνο προς όφελός σου, δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα τώρα αμέσως.
Διάβασε μια απάντηση, αν δεν καταλαβαίνει κάποιον όρο κοίταξε στο γλωσσάρι για μια περίληψη, κοίταξε στους οδηγούς του forum για περισσότερα (υπάρχουν τα πάντα εκεί), ψάξε στο google για κανένα άρθρο κτλ. Επίσης πολλά μέλη στις υπογραφές τους έχουν συνδέσμους για πληροφορίες ή ένα εικονίδιο Εικόνα κάτω από το avatar τους που παραπέμπει πολλές φορές σε κάποιο blog. Τσέκαρε και αυτά, πολλές φορές θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες.

Ερώτηση σφήνα για να μη το ξεχάσω: 32bit ή 64bit..?? Το desktop μπορεί και 64 (αν και νομίζω ότι είναι οριακά με 2 gb Ram), το λάπτοπ δεν μπορεί μιας και είναι πριν το 2007 αγορά αλλά γενικά μήπως η 32 ως επιλογή είναι ελαφρύτερη οπότε τα κατεβάσματά μου και στον μεγάλο να είναι 32bit ή δεν έχει καμμία σχέση αυτό..??

adem1 έγραψε:Εγώ ξέρεις τι θα έκανα, θα κατέβαζα αυτό και θα το δοκίμαζα. Τα έχει όλα σε ένα νοικοκυρεμένα. Δες και αυτό να αναθαρρήσεις.
Τώρα που γράφω αυτό το μήνυμα το κατεβάζω για να κάνω το 2ο livecd. Όσον αφορά το άρθρο είχα διαβάσει κάτι παρόμοιο αλλά και αυτό, μια χαρά..!!!

matthew έγραψε:Στο θέμα σου τώρα, προτείνω να δοκιμάσεις το Xubuntu για αρχή, με βάση το μηχάνημα στο 1ο σου ποστ.
Θα τo κατεβάσω και αυτό αλλά για ποιό απο τα δύο μηχανήματα αναφέρεσαι..?? Το λάπτοπ ή το desktop..?? Στο αρχικό μου ποστ αναφέρω και τα δύο..

dim459 έγραψε:Υπάρχει βεβαίως και μια επιπλέον παράμετρος, με την οποία ακόμα δεν έφτασες να ασχοληθείς, κατά πόσο δηλαδή θέλουμε τα πράγματα να είναι "prefixed".
Δεν διαφωνώ μαζί σου και ναι σε άλλες περιπτώσεις βολεύουν και σε άλλες όχι και ναι είναι και σπαστικές ΑΛΛΑ για κάποιον που δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις, επανέρχομαι σε αυτές!!!, το να κάνεις με την εγκατάσταση του λειτουργικού ένα κλικ και να μπαίνεις κατευθείαν στο ίντερνετ (άσχετα αν στην πορεία αλλάξεις browser) είναι προτιμότερο σε πρώτη φάση από το να πρέπει να στήσεις το μόντεμ και να μπεις εδώ και να φτιάξεις εκείνο ..για να μπεις μετά στο ίντερνετ...

Παρ' όλα αυτά δεν πτοούμαι, για μια ακόμη φορά σας υπερευχαριστώ για την βοήθεια σας, και συνεχίζω τις δοκιμές σύμφωνα με τις υποδείξεις σας. Τ΄λειωσε το κάψιμο του lubuntu. Για να δούμε τι θα δούμε.. Lubuntu 13.10
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 14.04 trusty 3.13.0-30-generic 32bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.13.0-24-generic
3 Intel Atom CPU N450 1.66GHz ‖ RAM 991 MiB ‖ SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD. N315
4 Intel Atom Processor D4xx/D5xx/N4xx/N5xx Integrated Graphics [8086:a011] {i915}
5 wlan0: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01) ⋮ eth0: Marvell 88E8040 PCI-E Fast Ethernet Controller [11ab:4354]
Άβαταρ μέλους
Dreamy
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 22 Μαρ 2014, 17:30

Dreamy έγραψε: Είναι όπως είπε και ο Κωνσταντίνου στην παλιά Ελληνική ταινία με το προφιτερόλ .."δεν θέλω να μάθω πως φτιάχνεται, θέλω να το φάω". Και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι με τον τρόπο που λειτουργούν το linux, με την πληθώρα επιλογών που έχεις για να προσαρμόσεις ακριβώς το λειτουργικό που θα επιλέξεις στις ανάγκες σου, είναι κάτι πολύ καλό ..αλλά όχι τόσο καλό, τόσο εύκολο για χρήστες υπολογιστών της δικής μου κατηγορίας.

Το πρόβλημα είναι ότι θέλεις να φας προφιτερόλ αλλά δεν πας σε ένα μαγαζί που τα δίνει έτοιμα αλλά μπαίνεις σε ένα φόρουμ για προφιτερόλ και ρωτάς.

Ο θείος μου έχει λίνουξ στον υπολογιστή του και δεν ξέρει καν ότι έχει λίνουξ και έχει γενικότερα πλήρη άγνοια. Απλά όμως χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για να μπαίνει στο διαδίκτυο, skype και libre-office. Τού το έχει εγκαταστήσει ο ξάδερφός μου.

πάντως οι διανομές είναι αρκετά «έτοιμη» λύση. Δεν χρειάζεται πολλές γνώσεις για να κάνει κάποιος μια εγκατάσταση.

πόσος κόσμος εγκαθιστά windows; ο περισσότερος τα έχει προ-εγκαταστημένα. Δυστυχώς το λίνουξ δεν έχει την ίδια εμπορική υποστήριξη.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 22 Μαρ 2014, 17:41

Dreamy έγραψε:
Ερώτηση σφήνα για να μη το ξεχάσω: 32bit ή 64bit..?? Το desktop μπορεί και 64 (αν και νομίζω ότι είναι οριακά με 2 gb Ram), το λάπτοπ δεν μπορεί μιας και είναι πριν το 2007 αγορά αλλά γενικά μήπως η 32 ως επιλογή είναι ελαφρύτερη οπότε τα κατεβάσματά μου και στον μεγάλο να είναι 32bit ή δεν έχει καμμία σχέση αυτό..??

Σε αρκετά παλιούς υπολογιστές μόνο 32bit τρέχουν. Σε κάπως παλιούς μπορούν να τρέξουν και τα 64bit αλλά είναι πολύ προτιμότερα τα 32bit. Σε καινούργιους υπολογιστές κανείς βάζει 64bit. Προσωπικά βάζω τον ακόλουθο κανόνα σαν γρήγορο τρόπο εκτίμησης:
4GB ram και πάνω βάζεις 64bit
1GB ram και κάτω βάζεις 32bit
2-3 GB ram, γκρίζο. Αν αμφιβάλεις βάζεις 32bit.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dreamy » 22 Μαρ 2014, 18:34

lucinos έγραψε:Το πρόβλημα είναι ότι θέλεις να φας προφιτερόλ αλλά δεν πας σε ένα μαγαζί που τα δίνει έτοιμα αλλά μπαίνεις σε ένα φόρουμ για προφιτερόλ και ρωτάς.

lucinos, αν έχω κάνει λάθος και βρίσκομαι σε λάθος μέρος, ζητώ ειλικρινά συγνώμη.. Μπήκα στο φόρουμ γιατί να ενημερώθώ και να καταλάβω τι εστί Linux γενικά αφού διάβασα ότι είναι δωρεάν στην κανονική τους έκδοση κλπ κλπ και διατύπωσα και διατυπώνω κάποιες απορίες για να δω αν μπορώ να τα διαχειριστώ. Όταν γίνεται μια ερώτηση μια ρώτηση από τον οποιοδήποτε, αυτός που θα απαντήσει οφείλει να δώσει μια απάντηση τέτοια που από τον συνομιλητή του να γίνει κατανοητή και αυτή καθορίζεται από το ποιός είναι ο συνομιλητής μας. Ποτέ δεν αγόρασα προεγκατεστημένο κομπιούτερ εκτός του λάπτοπ. Στο σπίτι πάντα το λειτουργικό το έβαζα μόνος μου και σπασμένο και τις ρυθμίσεις τις έκανα μόνος μου. Ποτέ δεν έδωσα χρήματα να αγοράσω λειτουργικό Windows. Kατά συνέπεια το οποιοδήποτε φόρουμ το αντιμετωπίζω σαν ένα είδος μαγαζιού που μέσω ερωτήσεων "αγοράζω" την γνώση, το προφιτερόλ ΑΛΛΑ αρκεί αυτή να δίνεται με τρόπο κατανοητό.. Για άλλη μια φορά, ξαναλέω, αν κουράζω, το σταματάμε εδώ, να μη σας ζαλίζω κιόλας και είμαστε οκ, όλα μια χαρά, κανένα πρόβλημα και είμαι και υπόχρεος για τον χρόνο σας. Θα την βρω την άκρη μου είτε έτσι είτε αλλιώς.. :)
Άβαταρ μέλους
Dreamy
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Γενικά