Χαμένη ενότητα, τρίτη πατούσα, κανέλα, μέντα και συντροφιά

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Re: Χαμένη ενότητα, τρίτη πατούσα, κανέλα, μέντα και συντροφ

Δημοσίευσηαπό medigeek » 02 Ιούλ 2012, 15:09

Ίσως να δοκιμάζατε και το debian-testing με το kernel 486 για παλιούς υπολογιστές;
http://packages.debian.org/search?keywords=linux-image-
http://packages.debian.org/wheezy/linux-image-2.6-486
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 02 Ιούλ 2012, 15:55

ktogias έγραψε:Πόσα χρόνια δηλαδή δεν θα έχουμε σωστή υποστήριξη γραφικών στο linux μέχρι να γίνουν και να σταθεροποιηθούν οι βελτιώσεις και να ενημερωθούν οι οδηγοί κλειστοί και ανοικτοί ωστε να δουλεύουν σωστά με αυτές;

Δεν είμαι σε θέση να κρίνω πότε η υποστήριξη γραφικών είναι σωστή, αν για κάποιο υπολογιστή το πρόβλημα είναι στον οδηγό και όχι κάπου αλλού, κτλ.
Για την έκφραση πότε η υποστήριξη είναι «σωστή» ανεξάρτητα από τον υπολογιστή που μπορεί να έχουμε, χρειάζεται ανάγνωση σε π.χ. http://www.phoronix.com/ ώστε να μάθουμε τι γίνεται με τα benchmarks. Και υπάρχουν benchmark σύγκρισης.

Έχω την εντύπωση ότι αν π.χ. όταν πατάμε στο Dash και παίρνει 1-2 δευτερόλεπτα για να φανεί, τότε η πηγή του προβλήματος είναι κάτι επιφανειακό και διορθώσιμο, και αρκεί να δουλέψει κάποιος για να διορθωθεί.
Και πιστεύω ότι αρκετά από τα σχόλια σχετίζονται με τέτοιου είδους περιθώρια βελτιστοποίησης.
Δες για παράδειγμα για το LibreOffice που έγινε και 100% πιο γρήγορο λόγω κάποιων βελτιστοποιήσεων, http://www.pcworld.com/businesscenter/a ... boost.html

rat έγραψε:Και το θέμα δεν είναι να βρω μια διανομή που θα μπορέσω να την εγκαταστήσω σε έναν παλαιό υπολογιστή, αλλά να την κάνω χρηστική και λειτουργική για έναν απλό χρήστη. Να την χρησιμοποιεί όπως χρησιμοποιούσε κάποια προηγούμενη έκδοση που του δούλευε αξιοπρεπώ στο παλιό του μηχάνημα. Τον απλό χρήστη δεν τον απασχολεί το τι κάνει κάθε διανομή και πόσο θα πάρει σε κάθε διανομή να σταθεροποιήσει το περιβάλλον της αλλά να μπορεί να δουλεύει το μηχάνημα του ικανοποιητικά.

Ναι, από πλευράς Ubuntu το ιδανικό είναι να μπορούν όλοι οι χρήστες να έχουν την ίδια επιφάνεια εργασίας.
Με χρήση άλλων διανομών, έχουμε κατακερματισμό της εγκατεστημένης βάσης.

Είχα την εντύπωση ότι η αδερφή μου θα είχε πρόβλημα με το περιβάλλον Ubuntu σε πανάρχαιο υπολογιστή. Ωστόσο, αναγκάστηκα και έβαλα Bodhi Linux, και το χρησιμοποιεί δίχως πρόβλημα.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό spyroskaftanis » 02 Ιούλ 2012, 16:23

έγραψε:1. Desktop PC: AMD Athlon 64 X2 5600+ @2800MHz, 4GB RAM, ATI Radeon HD 4350

Αδυνατώ να πιστέψω πως είναι δυνατόν αυτό το pc να κολλάει έστω και μία φορά!
Το δικό μου ταπεινό λαπτοπάκι της υπογραφής μου τρέχει fedora με συνεχείς αναβαθμίσεις από την 13 στην 17 και δεν έχει κολλήσει ποτέ!!
Ποτέ όμως!! Το Gnome - Shell είναι υπερβολικά γρήγορο, ελαφρύ και σταθερό, παρά την χρήση που του κάνω (τι τραβάει και αυτό :P)
Πιστεύω ότι το θέμα είναι στους Drivers της κάρτας γραφικών λοιπόν και όχι στο Gnome!!
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: C/C++,Java, Bash, Android┃ Αγγλικά: Μέτρια (B2) | Γαλλικά: Λίγα (Β1)
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: |ext4| Fedora 20 σε multirama notbook
Προδιαγραφές ⇛ CPU- Intel(R) Core(TM) 2 Duo @ 2.00GHz│ RAM 2GB │Intel Corporation Mobile GM965/GL960|
my personal blog: http://skaftanis.blogspot.com
my fedora blog : http://fedora-gr.blogspot.com/
My New Project: http://showmeyourcode.co.nf/
CEID upatras 3rd year student.
Άβαταρ μέλους
spyroskaftanis
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 02 Ιούλ 2012, 18:07

Γενικά τελικά κάτι τρέχει με τις κάρτες γραφικών...... μήπωςε πρέπει να το κάνουμε report στους κατασκεβαστές καρτών? Μήπως τελικά οι intel drivers είναι οι ποιο σταθεροί σε σχέση με τους ATI και τους NVIDIA?
My blog|Κυπριακή Κοινότητα Ελευθέρου Λογισμικού Λογισμικού ανοικτού Κώδικα
Γνώσεις Linux:Ποτέ αρκετές|Προγραμματισμός: Php, javascript, nodejs, python, bash |Aγγλικά:Καλά
Οι υπολογιστές μου:
Spoiler: show
Ubuntu 16.04 64 bit σεIntel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz, 16Gib Ram, 500Gib Hard Disk, και κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GT610
Lubuntu 14.04 σε Dell Inspiron mini 10(1010) intel Atom Z500 1Gb ram και gma500 (εδώθη σε άλλον)
Kubuntu 16.04 Lenovo G70 Intel i5 Nvidia Grapgics Card, Intel Graphics card (έχει 2) με Nouveau, 16Gb RAM, 126GB SSD Σκληρό Δίσκο
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX

Launchpad: pc_magas
IRC: pc_magas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 02 Ιούλ 2012, 18:43

spyroskaftanis και pc_magas Δεν είναι μόνο οι οδηγοί των γραφικών(κλειστών) αλλά ο συνδυασμός τους με το gnome 3 και το compiz δείτε εδώhttp://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=4&t=23315.Το gnome-shell με τους κλειστούς της AMD είναι άλλη πονεμένη ιστορία.

Edit: Για να μην αδικήσω το KDE, να αναφέρω ότι λειτουργεί άψογα στο δικό μου hardware(άλλωστε δεν ικανοποιεί κατά τα δύο τρίτα το τρίπτυχο compiz-gnome3-fglrx)
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Alexandros_ » 03 Ιούλ 2012, 22:50

ktogias με καλυψες πληρως...
Απογοητευση απο το Gnome3 και ακομα μεγαλυτερη απο το unity!!!
Γυρισα σιγα σιγα σε KDE κρατωντας με gnome2 οσα pc το ειχαν ηδη και πλεον σε αρχαριους χρηστες απο εκει που τους ελεγα ubuntu τωρα βαζω mint και για κανενα λογο unity...!
Άβαταρ μέλους
Alexandros_
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 03 Ιούλ 2012, 22:53

Σε μένα όλα τα προβλήματα σχετικά με το <<τι τρέχει>> και <<τι δεν τρέχει>> σχετίζονται αποκλειστικά με τις κάρτες γραφικών.
Διαθέτουμε στην οικογένεια αρκετά desktops και laptops-netbooks.
Σαν προτίμηση (όταν μιλάμε για gnome) έχουμε το gnome-shell.
Ακόμα και στο πιο αργό netbook ένα Aspire One τρέχει μια χαρά με την intel που έχει το συγκεκριμένο μηχάνημα.
Ομοίως τρέχει άνετα και σε ένα P4 3 ghμε 2gb μνήμη και κάρτα γραφικών nvidia 8400.
Για τα πιο γρήγορα μηχανήματα δεν το συζητώ, ούτως ή άλλως τρέχουν gnome shell απρόσκοπτα.
Τα προβλήματα τα έχω στο laptop μου και εκεί μπαίνει η παράμετρος κάρτα γραφικών.
Καίτοι εξαετίας δεν μπορώ να πω ότι το hardware του με περιορίζει σε κάτι. Όμως με την SIS που έχει πάνω, οι επιλογές περιορίζονται δραματικά. Είτε unity 2d (το οποίο δε μου αρέσει), είτε fallback (δείχνει πλέον φτωχός συγγενής) είτε lxde (ομοίως φτωχός συγγενής) είτε ευτυχώς KDE (χωρίς πολλά πολλά effects ενεργοποιημένα).
Αυτή τη στιγμή έχει λοιπόν τη 12.04 με unity 2d, και Fedora 17 με fallback (και στα δύο υπάρχει και KDE).
Η Fedora μπήκε για να δοκιμάσω το gnome-shell χωρίς 3d, όντως το τρέχει, αλλά μέχρι εκεί, το μηχάνημα σέρνεται, αναλυτικά έχω γράψει σε άλλο thread.
To Cinnamon δεν το τρέχει (θέλει 3d), το Cinnamon 2d από το nightly ακόμα δε δουλεύει, οπότε δεν έχω άποψη.
Mate δε δοκίμασα, ούτε ψήνομαι να δοκιμάσω.
Επειδή λοιπόν όπως προανέφερα gnome shell τρέχει άνετα και σε μηχανήματα εξαετίας, επιστρέφω στο αρχικό μου συμπέρασμα, οι περιορισμοί δεν αφορούν (προς το παρόν) γενικά στο hardware αλλά στις κάρτες γραφικών.
Κατά τα λοιπά το λειτουργικό αυτή τη στιγμή μπορεί και δουλεύει καλά σε παλαιότερα μηχανήματα (είπαμε εξαετίας, όχι εντελώς δεινόσαυρους) ακόμα και με <<βαριά>> γραφικά περιβάλλοντα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό savor13 » 06 Ιούλ 2012, 21:08

ktogias έγραψε:Κάθε φέτος και καλύτερα

Είμαι χρήστης διανομών linux από το 1998 και ειδικά του ubuntu από τις πρώτες εκδόσεις του, το 2004. Ένα από τα πολλά που με έκανε να ασχοληθώ με το ΕΛΛΑΚ και το Linux είναι ότι σε αντίθεση με ότι συνέβαινε σε άλλα λειτουργικά συστήματα, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής μας, ίσχυε το "κάθε αύριο και καλύτερα". Κάθε μέρα, κάθε μήνα, με κάθε αναβάθμιση και ενημέρωση της διανομής, του πυρήνα, του γραφικού περιβάλλοντος, του προγράμματος περιήγησης, του κειμενογράφου, ο υπολογιστής μου γινόταν πιο γρήγορος, πιο αποδοτικός, πιο σταθερός, ικανός για ακόμα περισσότερα. Οι διανομές linux έπαιζαν απροβλημάτιστα σε όσο παλιά ή νέα μηχανήματα και αν τις έβαζες, και συνήθως καλύτερα στα παλιά απ' ότι στα καινούργια τα οποία περιείχαν συσκευές για τις οποίες η κοινότητα δεν είχε γράψει ή βελτιστοποιήσει ακόμα τους οδηγούς. Και η βελτιωμένη απόδοση των νεότερων εκδόσεων ήταν περισσότερο ορατή τα παλιά και αδύναμα μηχανήματα που είχαν ανάγκη τους πόρους που απελευθερώνονταν και λιγότερο στα νέα και δυνατά που έτσι κι αλλιώς είχαν περίσσια ισχύος.

Η πρώτη μικρή παρέκκλιση από αυτό τον κανόνα έγινε με την μετάβαση του πυρήνα linux στην έκδοση 2.6. Εκεί κάπου, με το νέο scheduler, το udev, την αυτόματη προσάρτηση δίσκων και άλλους αυτοματισμούς οι οποίοι έκαναν τη ζωή μας σαφώς ευκολότερη, αν και ζούσαμε και χωρίς αυτούς παλιότερα, χάσαμε τα παλιά μηχανάκια τύπου pentiumI, pentiumII με τα < 400ΜΗz συχνότητα CPU και τα κάποιες δεκάδες MB RAΜ. Βάλτε σε pc pentiumI @160ΜHz με 64ΜΒ RAM οτιδήποτε φοράει 2.6.x πυρήνα και δείτε το να γονατίζει ανίκανο να κάνει οτιδήποτε χρήσιμο. Γι' αυτό και διανομές που απευθύνονται σε τόσο παλιό, αρχαίο πλέον hardware, συνεχίζουν να έρχονται με τον πυρήνα 2.4, όπως π.χ. το DamnSmallLinux, με το οποίο μπορεί κάποιος να μετατρέψει σε έναν άξιο email server ή home http server για απλές html σελίδες, ή ελεγκτή για κάποια συσκευή μέσω σειριακής, το απολίθωμα που έχει στην αποθήκη του και νομίζει ότι μόνο για γλάστρα για λουλούδια μπορεί να χρησιμεύσει. Οι αυτοματισμοί όμως και οι βελτιώσεις που έφερε η 2.6 έκδοση του πυρήνα, ήταν αρκετά σημαντικές για όσους θέλουμε να χρησιμοποιούμε αποδοτικά ένα σύγχρονο σύστημα ως desktop και multimedia pc, ενώ τα "απολιθώματα" τα είχαμε ήδη αφήσει πίσω μια και ήταν ανίκανα έτσι και αλλιώς για σύγχρονες εργασίες όπως επεξεργασία και αναπαραγωγή video και ήχου υψηλής ανάλυσης, πλούσιο web με flash, jscript και ajax κλπ. Έτσι η μετάβαση στον 2.6 πυρήνα έγινε αποδεκτή και καλοδεχούμενη από όλους.

Περάσαμε όλοι λοιπόν σε πολυπύρηνα cpu, με πολλά threads, αρχιτεκτονικής 64Βit και χρονισμούς κάποια GHz, μνήμη που μετριέται σε GB και γρήγορους SATA δίσκους και ο κανόνας του κάθε φέτος και καλύτερα συνέχισε να ισχύει. Σε κάθε αναβάθμιση του Ubuntu, αλλά και των άλλων διανομών, είχαμε νεότερο βελτιωμένο πυρήνα, νεότερο γρηγορότερο gnome2 (ή kde) και εφαρμογές που κάνανε περισσότερα ενώ ήταν όλο και πιο γρήγορες και ελαφριές.

Αυτό δυστυχώς φαίνεται να έχει αλλάξει τον τελευταίο 1 χρόνο περίπου όσο αφορά το ubuntu και μάλλον τις περισσότερες άλλες διανομές που βασίζονται στο gnome-shell. Τις άλλες διανομές δεν τις έχω δοκιμάσει όλες και σε βάθος, οπότε θα περιοριστώ στο ubuntu που είναι το βασικό και μόνο λειτουργικό μου εδώ και πολλά χρόνια.

Η χαμένη ενότητα

Στην έκδοση για netbook του ubuntu 10.10 έκανε την πρώτη της εμφάνιση το νέο γραφικό περιβάλλον Unity που αναπτύσσει η canonical για το ubuntu, αντικαθιστώντας το προηγούμενο περιβάλλον που είχε σχεδιαστεί για netbooks (http://www.pendrivelinux.com/wp-content ... -10.04.jpg). Ήδη από αυτή την έκδοση στο netbook το δικό μου [3] και της κοπέλας μου άρχισα να βλέπω μικρο-καθυστερήσεις και μειωμένη συγκρισιμότητα σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.

Στο Ubuntu 11.04 το Unity έκανε το νετμπούτο του και στο desktop. Και εκεί σε σχέση με το gnome2/gnome-panel ήταν πιο βαρύ και ασταθές. Ήταν όμως ένα νέο γραφικό περιβάλλον που πρωτο-έκανε την εμφάνισή του και σύμφωνα με τον κανόνα που ισχύει στο ΕΛΛΑΚ, κάθε αναβάθμιση και καλύτερα, ήθελε απλά το χρόνο του για να ξεπεράσει τα όποια νηπιακά προβλήματα και να γίνει πιο γρήγορο, πιο αποδοτικό, πιο ελαφρύ ακόμα και από τον προκάτοχό του, σκέφτηκα. Έτσι ανέχτηκα τις ιδιοτροπίες του και έμαθα να ζω μαζί του σε desktop [1] και netbook [3] για αρκετούς μήνες. Εκεί που δεν μπόρεσα να το χρησιμοποιήσω καθόλου, παρόλο που προσπάθησα απελπισμένα με διάφορους συνδυασμούς οδηγών και εκδόσεων compiz, ήταν στο mini pc που έχω στην τηλεόραση [2]. Με το που φόρτωνε unity, πραγματικά σερνόταν! Βίντεο ήταν αδύνατο να παρακολουθήσεις. Όλοι οι players με όλους τους οδηγούς για την άθλια ATI κάρτα γραφικών κόλλαγαν και έχαναν frames. Οι κλειστοί οδηγοί αποδείχθηκαν πολύ χειρότεροι από τους ανοικτούς. Το ίδιο μηχάνημα βέβαια δούλευε ικανοποιητικά για αναπαραγωγή standard definition και 720p video με τις παλιότερες εκδόσεις ubuntu. Στα 1080p του έβγαινε η γλώσσα έξω προφανώς λόγω της ενσωματωμένης ATI κάρτας γραφικών. Με unity ούτε ταινία ποιότητας dvd δεν μπορούσε να αναπαράγει. Ευτυχώς με classic ubuntu και compiz μπορούσα να δω κανονικά ταινίες. Δεν πειράζει, είπα, ας ανεχτώ για λίγο καιρό το παλιομοδίτικο classic ubuntu που δεν ήταν άλλο από το gnome2+gnome-panel μέχρι να ωριμάσει και άλλο το unity και να γίνει γρήγορο και στιβαρό. Η canonical το στήριζε το unity, ήθελε να είναι το νέο πρόσωπο του ubuntu, οπότε δεν μπορεί θα βελτιωνόταν.

Η τρίτη πατούσα και η μεγάλη απογοήτευση

Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του Ubuntu 11.10 έτρεξα να κάνω αναβάθμιση σε dektop, netbook και pc τηλεόρασης, ώστε να πάρω το νέο unity που πλέον βασιζόταν στο gnome3. Απογοήτευσή μου ήταν μεγάλη. Στο desktop [1] κολλήματα και αστάθειες, ενώ διάφορα συστατικά του unity (συνήθως το unity panel ή το indicator applet ή το compiz) καβάλαγαν κατά καιρούς τον 1 πυρήνα της cpu και τον καμτσίκοναν στο 100% κάνοντας το pc αρκετά αργό. Το netbook [3] με το 1GB Ram γονάτιζε και αυτό κάτω από το βάρος του unity. Ο μη αποκρίσιμος γκριζαρισμένος firefox με ανοικτά μόνο 3-4 tab και ο δίσκος να δουλεύει σαν τρελός swapάροντας ήταν συνεχές φαινόμενο. Ούτε στο pc της τηλεόρασης [2] είδα βελτίωση με το 11.10. Με unity εξακολουθούσα να μην μπορώ να αναπαράγω ταινία με κανένα τρόπο, ενώ το classic ubuntu, αν και ευτυχώς έπαιζε ανεκτά, είχε γίνει κακάσχημο, μια αρρωστημένη σκιά του gnome2+gnome-panel. Το netbook άρχισα να το χρησιμοποιώ όλο και πιο αραιά γιατί μου έσπαγε τα νεύρα, ενώ στο desktop όπου δουλεύω καθημερινά άντεξα με το unity μέχρι τα χριστούγεννα του 11. Αφού είχα δοκιμάσει τερτίπια, ppa με βελτιωμένα πακέτα για το unity κλπ, αποφάσισα να ψάξω για εναλλακτικό. Είδα το gnome-shell σε ubuntu το είδα και σε fedora (είπα μήπως κάνουμε κάτι λάθος σε σχέση με το gnome3 στο ubuntu και οι άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα). Γρηγορότερο και ελαφρύτερο από το Unity, αλλά κι αυτό έδινε που και που αίσθηση "σκαλώματος" και στις 2 διανομές. Και το pc της τηλεόρασης με gnome-shell πήγαινε καλύτερα απ' ότι με Unity, αλλά πάλι οι ταινίες κόλλαγαν. Πέραν αυτού, δεν μου αρέσει η λογική με τις οθόνες desktop και activities του gnome-shell την οποία θεωρώ αποπροσανατολιστική.

Πασπάλισμα με κανέλα

Το unity μου άρεσε σαν ιδέα και λογική, αλλά σερνόταν και είχε προβλήματα αστάθειας, το gnome-shell δεν μου ταίριαζε τόσο και ήταν και αυτό σχετικά βαρύ και με προβληματάκια, έψαξα για κάτι άλλο που να παίζει πάνω στο stack του gnome3 το οποίο ερχόταν πλέον σε όλες σχεδόν τις διανομές. Έτσι έπεσα πάνω στην Κανέλα. Το cinnamon είναι ένα εναλλακτικό shell πάνω στο gnome3. Το δοκίμασα στο desktop και ήταν πραγματικά γρηγορότερο και σταθερότερο και από το unity και από το gnome-shell. Έγινε αμέσως το default περιβάλλον εργασίας μου στο desktop. Το έβαλα και στο netbook. Και εκεί τα πράγματα βελτιώθηκαν. Πλέον ο firefox κόλλαγε πιο αραιά, αλλά το ότι το netbook διψούσε για περισσότερη RAM ήταν περισσότερο από εμφανές. Στο pc της τηλεόρασης η κανέλα είχε δυστυχώς παρόμοια συμπεριφορά με αυτή του gnome-shell. Καλύτερη αίσθηση, πιο ελαφριά, αλλά στην αναπαραγωγή ταινιών κολλήματα και χαμένα frame. Έτσι έμεινα με το ευνουχισμένο classic του 11.10 στην TV, ενώ σε desktop και netbook τα πράγματα ήταν ανεκτά (περισσότερο στο desktop, λιγότερο στο netbook) με την κανέλα.

Η αναζήτηση

Πριν λίγες μέρες αποφάσισα να δοκιμάσω μετάβαση στο Ubuntu 12.04 που είναι και LTS και έχει και νεότερο unity. Ίσως έχει διορθωθεί πλέον σκέφτηκα. Ξεκίνησα από το netbook. Απογοήτευση. Με το 12.04 και unity το netbook ήταν απλά μη χρησιμοποιήσιμο. Μετά από λίγη ώρα χρήσης πάγωναν τα πάντα, με το δίσκο να δουλεύει διαρκώς. Το swap έφτανε στο 1GB και το ctrl+alt+reisub ήταν η μόνη λύση. Έβαλα τελευταία fedora με gnome-shell. Πάλι σερνόταν. Προσπάθησα να bootάρω το τελευταίο mandriva, δεν μπόρεσε καν να φορτώσει το live usb. Κόλλησε κάπου στη μέση. Άρχισα να σκέφτομαι ότι δεν είναι καλή η σύνθεση του netbook, έχει αργό δίσκο και το 1GB RAM είναι πολύ λίγο για τις σημερινές διανομές.

Μετά είπα να κάνω μια καθαρή εγκατάσταση το 12.04 pc της τηλεόρασης. Μήπως φταίνε τα upgrades που αφήνανε παλιές ρυθμίσεις και σερνόταν το unity. Τίποτα κι εκεί. Όχι μόνο σε unity δεν μπορούσα να παρακολουθήσω ταινία, αλλά ακόμα και στο classic περιβάλλον πλέον είχα μικρά σπασίματα. Μάλλον επειδή πλέον υλοποιήθηκε πλήρως πάνω στο gnome3 και κληρονόμησε τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που εμφανίζονται και στο gnome-shell. Τα δοκίμασα όλα unity, gnome-shell, classic, cinnamon με ανοικτούς και με κλειστούς οδηγούς, του jokey και τους πιο καινούργιους από την amd. Από το κακό στο χειρότερο. Δοκίμασα fedora με gnome-shell, μια από τα ίδια. Γύρισα πίσω, και έβαλα το 10.04LTS που έχω στο γραφείο εδώ και 2 χρόνια και είναι γρηγορότατο και δεν με έχει αφήσει ποτέ. Με το 10.04 και το gnome2/gnome-panel του, το pc της τηλεόρασης σε επίπεδο load, χρήσης μνήμης και αποκρισιμότητας πήγαινε πολύ καλύτερα απ' ότι με το 12.04 και οποιοδήποτε από unity, classic, gnome-shell, cinnamon. Βέβαια με λογισμικό και οδηγούς 2+ χρόνων δεν είχα 2d επιτάχυνση από την κάρτα και οι ταινίες πάλι σέρνονταν. Δοκίμασα να βάλω νέους κλειστούς drivers μέχρι που κατέληξα σε κρασάρισμα των X και μαύρη οθόνη.

Άρωμα μέντας και συντροφικότητας

Κάπου εκεί, χθες το απόγευμα, σκέφτηκα σαν τελευταία απέλπιδα κίνηση να δοκιμάσω μια διανομή που δεν είχα εξετάσει μέχρι τώρα. Το Linux Mint. Το Mint βασίζεται στο ubuntu, ενώ τελευταία αναπτύσσει και μια έκδοση βασισμένη απευθείας στο debian (στο οποίο βασίζεται και το ubuntu). Το Mint το άκουγα συχνά τον τελευταίο καιρό. Πριν λίγους μήνες πήρε την πρώτη θέση στο distrowatch. Η κοινότητά του αναπτύσσει το Cinnamon που ακόμα έχω στο desktop πάνω στο Ubuntu 11.10. Ο λόγος που δεν το είχα δοκιμάσει από την αρχή, όπως και το debian, είναι ότι εφόσον debian, ubuntu και Mint πατάνε το ένα πάνω στο άλλο, δεν θα περίμενα να έχουν διαφορετική συμπεριφορά από το ubuntu, τη στιγμή που εντελώς διαφορετικές διανομές όπως η fedora, παρουσίαζαν κι αυτές τα ίδια προβλήματα. Το Mint όμως έρχεται σε 2 εκδόσεις με 2 γραφικά περιβάλλοντα: Μια με Cinnamon και μια με το "συντροφικό" Mate. Το Mate είναι ένα fork του κώδικα του gnome2/gnome-panel και χτίσιμο πάνω σε αυτά ενός σύγχρονου ενεργά συντηρούμενου γραφικού περιβάλλοντος. Μια και το Cinnamon το είχα δει στο ubuntu, είπα να δοκιμάσω το Mint13 με περιβάλλον Mate. Το Mint13 είναι χτισμένο πάνω στο φρέσκο ubuntu 12.04LTS. Με το που φόρτωσα το Mint13 με το Mate στο pc της τηλεόρασης, ένοιωσα ότι πήγαινε καλά. Load χαμηλό, κατανάλωση μνήμης πολύ λογική, απκρισιμότητα περιβάλλοντος όπως θα έπρεπε. Κάνω διπλό κλίκ σε μια 720p ταινία. Πέραν του ότι τα codecs ήταν ήδη εγκατεστημένα και η ταινία άνοιξε χωρίς να βάλω restricted-extras κλπ, το βίντεο έπαιζε ομαλότατα! Κανένα σπάσιμο, κανένα κόλλημα, ούτε tearing, ούτε τίποτα. Με τους open source drivers, χωρίς να εγκαταστήσω και να ρυθμίσω τίποτα μετά την εγκατάσταση. Δοκίμαζα και 1080p videos που γενικά σε αυτό το Pc δεν παίζαν καθόλου. Στο Mint+Mate το βίντεο έπαιζε με ελάχιστα σπασίματα, χαμένα frames και παύσεις στον ήχο μόνο στις αρκετά γρήγορες σκηνές! Μετά από αυτή την ευχάριστη έκπληξη άρπαξα το netbook και του πέρασα και αυτού mint+mate. Από αυτό σας γράφω τώρα. Έχω πάλι πίσω το netbook μου!!! Πάνε τα τρελά κολλήματα και τα swapαρίσματα στο θεό. Με atom και 1GB Ram δεν είναι και ρουκέτα, αλλά δουλεύει. Δουλεύει όπως θα έπρεπε βάση του harware του.

Συμπεράσματα

Μάλλον κάτι κάνουμε λάθος τον τελευταίο χρόνο στις κοινότητες των περισσότερων μεγάλων διανομών linux. Τα gnome3, gnome-shell και unity, λέμε ότι δημιουργήθηκαν για να βελτιώσουν τη χρήση των υπολογιστών μας. Η canonical διαφημίζει ότι θα βάλει το unity παντού, από κινητά μέχρι έξυπνες τηλεοράσεις. Όμως η εμπειρία μου μου λέει ότι κάτι γίνεται λάθος. Όταν σε κάθε νέα έκδοση το unity είναι όλο και πιο βαρύ και προβληματικό, αντί να βελτιώνεται. Όταν αρχίζω να σκέφτομαι ότι πρέπει να πάρω γρηγορότερο υπολογιστή με περισσότερη ram και βαρβάτη κάρτα γραφικών για να μπορεί να τρέχει αξιοπρεπώς το unity ή gnome-shell, τη στιγμή που ένα fork του gnome2 πάνω σε ένα remix με λίγα πρόσθετα του ubuntu κάνει το αργό μου Netbook χρησιμοποιήσιμο ξανά και την ΑΤΙ κάρτα του pc της τηλεόρασης να παίζει άνετα 720p ταινίες και να τα καταφέρνει για πρώτη φορά με κάποιες 1080p, με τους opensource drivers κάτι είναι λάθος. Κάπου άκουσα ότι με το unity η canonical προσπαθεί να γίνει η apple του ΕΛΛΑΚ. Πολύ φοβάμαι ότι τείνει προς την αντίθετη κατεύθυνση: Να γίνει η MS του ΕΛΛΑΚ, με βαριά και προβληματικά προϊόντα που σε αναγκάζουν να αναβαθμίζεις κάθε τρεις και λίγο. Μιλάω πιο πολύ για την canonical και το ubuntu γιατί σε αυτή την κοινότητα βρίσκομαι και αυτής η κατεύθυνση με απασχολεί πιο άμεσα. Αλλά και το άλλο "στρατόπεδο" της redhat με το gnome-shell δεν πάει πολύ καλύτερα. Περίμενα το gnome-shell να συνεχίσει την παράδοση ελαφρότητας και αποδοτικότητας του gnome2. Να μπορείς να βάλεις gnome-shell σε pc 6+ετίας και να παίζει μια χαρά, ακόμα και καλύτερα από ότι με το gnome2. Αυτό σημαίνει πρόοδος και εξέλιξη στο ΕΛΛΑΚ κατά τη γνώμη μου.

Ευτυχώς, το ΕΛΛΑΚ σημαίνει επιλογές, και πάντα θα υπάρχουν εναλλακτικά Project όπως το mint και το mate που θα κρατούν την παράδοση κάθε update και καλύτερα. Μάλλον η επόμενη αναβάθμιση του desktop μου από το 11.10+Cinnamon που έχει τώρα, θα είναι Mint13+Mate.

Ποια είναι η δική σας αίσθηση; Νιώθετε κι εσείς ότι κάπου το έχουμε χάσει με τα νέα γραφικά περιβάλλοντα; Μήπως είναι νωρίς ακόμα, και σε 1-2 χρόνια που θα ωριμάσουν θα είναι όντως αποδοτικότερα και σταθερότερα από τα παλιά, ακόμα και για παλιό hardware; Η' μήπως εγώ απλά μεγαλώνω και γίνομαι γκρινιάρης και γερο-παράξενος;

Τα pc που ανα φέρω πιο πάνω είναι τα εξής:
1. Desktop PC: AMD Athlon 64 X2 5600+ @2800MHz, 4GB RAM, ATI Radeon HD 4350
2. TV PC: ZOTAC ZBOX HD-AD01 MINI-PC, AMD Athlon Neo X2 1.5 GHz, 2GB RAM, ATI Radeon HD 3200
3. Netbook: HP-Mini 110-3150, Intel Atom N455 @ 1.66GHz, 1GB RAM, Intel N10 Integrated Graphics Controller

Φίλε ktogias, πραγματικά έχω εκπλαγεί. όχι από τα όσα αναφέρεις, αλλά από το ότι στο desktop της υπογραφής μου και στο netbook της γυναίκας μου (ένα Dell i5-4giga RAM), αντιμετώπισα με το mint 13 και cinamon session (με τον κλειστό οδηγό της ΑΤΙ) έχω αντιμετωπίσει ακριβώς αυτά που αναφέρεις εσύ για το 12.04 σε unity. Σε ένα παλιό δε netbook, βρήκα την ιδανική λύση στο xubuntu 12.04..
Τελευταία επεξεργασία από konnn και 06 Ιούλ 2012, 22:00, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Αφαίρεση κειμένου δημοσιευμένου εντός του quote άλλου μέλους.
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Πρώτα βήματα ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 20.04 64bit (en_US.UTF-8),
3 Intel Core i5-4460 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7917 MiB ‖ ASRock H81M-GL
4 nVidia GK208 [GeForce GT 710B] [10de:128b] (rev a1)
5 wlp5s0: Realtek RTL-8185 IEEE 802.11a/b/g Wireless LAN Controller [10ec:8185] (rev 20) ⋮ enp3s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 0c)
savor13
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 10 Ιούλ 2012, 09:59

Από σήμερα για κυρίως λειτουργικό ξαναγυρίζω στην 10.04(θα γύρναγα στην 10.10 που είναι καλύτερη, αλλά έληξε η υποστήριξη)
Βαρέθηκα να με επηρεάζει bug ενός χρόνου (αυτό εδώ https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/unity/+bug/803943)
Δεν νομίζω άλλωστε, να αξίζει να μπαίνω σε ανεπαρκές υποκατάστατο(gnome-session-fallback) και μάλιστα χωρίς εφέ, για να μην επηρεάζομαι από το παραπάνω bug και να έχω αυτά https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=4&t=22890&p=240186#p240186 τα προβλήματα
Οι δοκιμές θα γίνονται βέβαια αλλά όχι στο κυρίως λειτουργικό και αν μέχρι τον Απρίλιο του 2013 δεν έχει φτιαχτεί το bug ή δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της θερμοκρασίας με τους ανοικτούς οδηγούς υπάρχει και το mate.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό OPanos » 10 Ιούλ 2012, 10:45

Παίδες,
εγώ από τότε που πέρασα fedora πραγματικά έχω βρει την ησυχία μου σε θέματα σταθερότητας.
Δεν σπάει δεν χαλάει που λένε...

Δεν έχει κολλήσει ΠΟΤΕ το laptop, και είναι ταχύτατο με Gnome 3.

Φυσικά υπάρχει το θέμα με την ΑΜD/ΑΤΙ και έχω θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 58 βαθμούς με τους ανοιχτούς. (μιας και δεν υπάρχουν κλειστοί για την Fedora, και όταν υπάρξουν στην επόμενη αναβάθμιση του kernel -και κάνει πολλές γμτ- παύουν να δουλεύουν).

Αυτό το θέμα δεν υπάρχει στο KDE. Το laptop είναι δροσερό και η μπαταρία διαρκεί περισσότερο (προφανώς, το ανεμιστηράκι μόνο που δεν δουλεύει τόσο πολύ είναι μια οικονομία από μόνο του).
Υποθέτω ότι και το kUbuntu θα είναι αρκετά πιο ελαφρύ και απαιτητικό σε πόρους από το Ubuntu.

Εκεί που πραγματικά τα παράτησα ήταν στο netbook της υπογραφής μου, που δεν άνοιγε εφαρμογή για εφαρμογή αν δεν πέρναγαν καμιά 10αριά secs.
Θα μου πεις, ρε μεγάλε, τι περιμένεις από ένα μηχάνημα με 1gb ram και τόσο μικρό cpu.
Σημειώνω ότι δεν απέχει πολύ η εποχή που τα μηχανήματά ΜΟΥ ήταν ίδιας ή αρκετά χαμηλότερης ισχύος.
Και φυσικά δεν υπάρχει δυνατότητα -και να υπήρχε δεν θα το έκανα, διότι δεν υπάρχει λόγος για την δουλειά που το θέλω- να αλλάζω κάθε 1-2 χρόνια laptop.
Το ίδιο netbook έτρεχε αξιοπρεπέστατα τα xp πριν τα ξηλώσω.
Από την άλλη, τρέχει αξιοπρεπέστατα τα mint 13 (cinnamon).

Προσπάθησα να περάσω το ubuntu 12.04 αλλά στο πρώτο "unexpected error" και στην πρώτη αδυναμία εγκατάστασης του dropbox από το software center- προφανώς από το site του dropbox θα μπορούσα, αλλά τι υπάρχει στο SC αν δεν μπορεί κάποιος ΑΣΧΕΤΟΣ να το εγκαταστήσει-, τα παράτησα, διότι είδα ότι θα με ταλαιπωρήσει (δεν είμαι και ο έμπειρος χρήστης, το αντίθετο μάλιστα).
Πιστεύω ότι το Ubuntu σε περιβάλλον unity είναι πολύ πιο βαρύ από την fedora πχ από ότι έχω δει στην σύγκριση στο ίδιο laptop.

Αυτά,
Linux: Στο Δημοτικό ┃ Προγραμματισμός: Μπα ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
Laptop :
Arch x64

Intel Core i5-2410M CPU @ 2.30GHz ‖ RAM 3943 MiB ‖ Acer JE70_HR - Acer Aspire 7750G
Catalyst-12.8.1 [AMD Radeon HD 6600M Series] [1002:6741]
Netbook
Arch x64-[XFCE4]
Intel Atom CPU N455 1.66GHz ‖ RAM 983 MiB ‖ Hewlett-Packard 148A - HP Mini 110-3100
Άβαταρ μέλους
OPanos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Γενικά