iraklisvel έγραψε:Έβαλες ποτέ windows σε σύστημα και σου κράσαρε; Φυσικά δεν περιλαμβάνονται θέματα bios και overclock, έτσι; Επίσης, για να μην παρεξηγηθώ, δεν κάνω τον υπέρμαχο των windows, γιατί που να αρχίσω να κράζω τα windows...θέλω καμία δεκαριά σελίδες για τα δικά τους... Απλά εμένα μου άφησε πικρή γεύση η ασυμβατότητα του linux με δικές μου συσκευές.
Το τυπικό με Windows, όταν βάζεις Windows XP με την έκδοση του 2001, να έχει υποστήριξη μόνο για πολύ γενικές συσκευές. Αφού ακόμα δεν έχει υποστήριξη για δίσκους SATA και πρέπει να βάλεις τον οδηγό SATA του υπολογιστή σου στο ISO των XP με slipstream. Ήχος, κάρτα γραφικών, κάρτα δικτύου, όλα θέλουν τον οδηγό τους. Δεν παρέχετε ISO της MS με SP3 παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις που για τους περισσότερους δεν το έχουν.
Η γενική κατάσταση είναι η εξής: Σε υπολογιστές με Windows, αυτοί έρχονται προεγκατεστημένοι με Windows όπου όλα δουλεύουν, ή έχουν μια σειρά από CD με τους οδηγούς για να μην ψάχνεις.
Ανάλογα με την περίσταση, υπάρχουν καταστάσεις που μπορώ να πω ότι σε Windows μια συσκευή είναι πιο εύκολο να ρυθμίστει και καταστάσεις όπου συμβαίνει το αντίθετο.
Είδα ένα παράδειγμα πρόσφατα όπου μια webcam από την Κίνα με χαμένο το CD εγκατάστασης να μη δουλεύει σε Windows ενώ σε Linux δούλευε αυτόματα.
Για μια ασύρματη κάρτα PCMCIA όπου ο κατασκευαστής έκλεισε, σε Linux δουλεύει αυτόματα ως κάρτα με chipset Atheros. Σε Windows υπάρχει οδηγός για XP μόνο, και πρέπει να ψάξεις στο διαδίκτυο και να εμπιστευτείς κάποιον από τους γκρίζουν δικτυακούς τόπους για να εγκαταστήσεις κάτι που να μην είναι δούρειος ίππος.
Το ίδιο μηχάνημα δούλευε άψογα με Linux με εξαίρεση την κάρτα ήχου. Λόγω της μεταβατικής περιόδου με PulseAudio, το λογισμικό δεν ήταν σε θέση να καταλάβει ποιος μίκτης είναι πραγματικά για την ένταση ήχου. Έτσι, έκανες σίγαση και εξακολουθούσε να παίζει ο ήχος. Ήταν εκνευριστικό, ωστόσο ήταν κάτι που ήθελε καλύτερη μελέτη των ρυθμίσεων και αποστολή των διορθώσεων στο έργο Alsa.
Προτιμώ ο κόσμος να αναφέρει αν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα με π.χ. το ήχο, και να τα διορθώνει δημόσια. Βλέπω μια σειρά από άτομα που διορθώνουν (ή παρατούν) το πρόβλημα δίχως επικοινωνία με το π.χ. φόρουμ. Θα ήταν καλό, κατά τη διάρκεια επίλυσης, να στέλνουν ενημερώσεις στο φόρουμ σε μια νέα συζήτηση που θα ανοίξουν. Ακόμα και αν δεν λαμβάνουν κάποια απάντηση με λύση, είναι καλό να βλέπουμε την πορεία.
iraklisvel έγραψε:Εγώ πάντως λέω πως για μένα έτσι όπως είναι τα πράγματα, το linux είναι καλό για πειραματισμούς και να μάθω, αλλά το να λέμε ότι πρεπει να πάρεις κάτι που να κάνει για Linux, είναι σχετικό.
Δηλαδή στο Linux δεν κάνει μια 3870χ2 ; Αστείο μου φαίνεται, για οποιοδήποτε καλό κομμάτι υλικού που αποδίδει να μην "κάνει" για το linux.
Το αν κάνει ή όχι σχετίζεται με το παρασκήνιο της υποστήριξης της συσκευής. Η AMD/ATI χρηματοδοτεί προγραμματιστές ΕΛ/ΛΑΚ για τον προγραμματισμό στις κάρτες γραφικών. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τους προγραμματιστές σε ένα συνέδριο του XOrg και να δω ότι δουλεύουν σκληρά. Για νεώτερες κάρτες γραφικών υπάρχει ένα «lag» μεταξύ του σημείου υποστήριξης που θα βάλουν αυτοί και την υποστήριξη που θα μπει σε μια διανομή. Είναι κάτι παρόμοιο με τις νέες κάρτες ήχου (τις ενσωματωμένες, σε νέους φορητούς).
Η κάρτα γραφικών είναι κάτι σημαντικό, και στην περίπτωσή σου μπορείς να δεις από άλλα μέλη αν υπάρχει υποστήριξη, οπότε αν δεν υπάρχει λύση μπορείς να αναβάλεις τη μετάβαση σε Linux. Αν έχεις ενδιαφέρον να βάλεις τον κλειστό οδηγό της AMD/ATI, μπορείς να τον δοκιμάσεις, ωστόσο μπορεί να δουλέψει με τη μία, ή μπορεί να έχει κάποια προβλήματα στις μικρορυθμίσεις. Στο Ubuntu παρέχουν νομίζω μια έκδοση του κλειστού οδηγού που όμως μπορεί να είναι λίγο παλιός για την κάρτα σου. Χρειάζεται μελέτη και ξέρω ότι για μερικά άτομα το καταφέρνουν.