Από Windows XP, σε Win 7 ή Ubuntu..???

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Re: Από Windows XP, σε Win 7 ή Ubuntu..???

Δημοσίευσηαπό Dreamy » 23 Μαρ 2014, 21:09

όχι δεν εννοώ αυτό.. Μπορώ να φορτώσω capture screen εδώ στο φόρουμ..??? κι αν ναι με ποιό τρόπο..??
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 14.04 trusty 3.13.0-30-generic 32bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.13.0-24-generic
3 Intel Atom CPU N450 1.66GHz ‖ RAM 991 MiB ‖ SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD. N315
4 Intel Atom Processor D4xx/D5xx/N4xx/N5xx Integrated Graphics [8086:a011] {i915}
5 wlan0: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01) ⋮ eth0: Marvell 88E8040 PCI-E Fast Ethernet Controller [11ab:4354]
Άβαταρ μέλους
Dreamy
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 23 Μαρ 2014, 21:26

Ναι εδω http://imagebin.ubuntu-gr.org/
Κανε copy/paste το συνδεσμο.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dreamy » 24 Μαρ 2014, 00:59

Έχω 2 gb Ram και 500 gb σκληρό δίσκο. Αποφάσισα να σβήσω τα πάντα και να κάνω εγκατάσταση το ubuntu. Μετά θα χρησιμοποιήσω το Virtual Box για να έχω και τα Win 7.

Eρώτηση 1η. Υπάρχει κάτι λάθος σε αυτή την απόφαση..??
Ερώτηση 2η. Μπορώ να χρησιμοποιήσω κανονικά τα Win 7 μέσω του VΒ ή υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί..??
Ερώτηση 3η. Θα κάνω partition στον σκληρό, πάντα κάνω, νομίζω ότι είναι ασφαλέστερο. Μέχρι τώρα έκανα 2, C:100gb για το λειτουργικό και D:400gb για αρχεία κλπ . Tώρα πως μου προτείνετε να γίνει το χώρισμα (AN μου προτείνετε) για τα 2 λειτουργικά και για τον D..??
Ερώτηση 4η. Όταν θα κάνω το φορμάτ στον υπολογιστή και ξεκινήσω την εγκατάσταση του Ubuntu, τι πρέπει να έχω δίπλα μου για μετά..?? Υποθέτω τα cd με τα διάφορα drivers..?? ή θα κατεβάσω τους drivers που χρειάζομαι (μήπως αυτοί που έχω δεν είναι συμβατοί με το linux ή άσχετο..??)
Ερώτηση 5η. Αν το κάνω τώρα το φορμάτ, πριν βγει η καινούργια έκδοση LTS, και βάλω τα 12.04.4, μετά θα πρέπει να ξανακάνω..?? (αν έχω καταλάβει σωστά δεν χρειάζεται)

Αυτές προς το παρόν..
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 14.04 trusty 3.13.0-30-generic 32bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.13.0-24-generic
3 Intel Atom CPU N450 1.66GHz ‖ RAM 991 MiB ‖ SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD. N315
4 Intel Atom Processor D4xx/D5xx/N4xx/N5xx Integrated Graphics [8086:a011] {i915}
5 wlan0: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01) ⋮ eth0: Marvell 88E8040 PCI-E Fast Ethernet Controller [11ab:4354]
Άβαταρ μέλους
Dreamy
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 24 Μαρ 2014, 01:48

1) Όχι
2) Ναι, θα περιμένεις κι άλλη απάντηση στο σχετικό ερώτημα από κάποιον που έχει ασχοληθεί με vb, χοντρικώς αν θυμάμαι καλά εγκαθιστάς την έκδοση από την ιστοσελίδα του και όχι αυτήν των αποθετηρίων, από την οποία λείπουν κάποιες δυνατότητες, εν πάση περιπτώσει περίμενε για λεπτομέρειες και σχετικό οδηγό.
3) 30 gb για / (file system), 4 gb για swap και όλο το υπόλοιπο στο /home (ρυθμίσεις και τα αρχεία σου. Δεν θα έχεις δύο λειτουργικά, ένα θα έχεις, αφού τα windows τα θες στο vb.
4) Τίποτα. Οι drivers στο linux ενσωματώνονται στον πυρήνα του λειτουργικού, οι drivers των windows σου είναι άχρηστοι.
5) Από μια lts έκδοση, μπορείς να αναβαθμίσεις απευθείας στην επόμενη lts, αλλά δεν είναι και η καλύτερη ιδέα, πάντα είναι προτιμότερη η καθαρή εγκατάσταση. Αν έχεις δημιουργήσει τα partitions που σου γράφω παραπάνω, το φορμάτ είναι παιχνιδακι, αφού φορμάρεις μόνο το / και στο απείραχτο /home παραμένουν όλα τα αρχεία σου και οι ρυθμίσεις των εφαρμογών σου (εννοείται ότι πάντα παίρνεις backup, ασχέτως του ότι δε θα σου χρειαστεί).
Προσωπικώς θα έβαζα απευθείας την 14.04, είναι ήδη αρκετά σταθερή, και με τις ενημερώσεις της θα έφτανε στο στάδιο που θα βρίσκεται κατά την επίσημη κυκλοφορία.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 24 Μαρ 2014, 01:56

Dreamy έγραψε:Έχω 2 gb Ram και 500 gb σκληρό δίσκο. Αποφάσισα να σβήσω τα πάντα και να κάνω εγκατάσταση το ubuntu. Μετά θα χρησιμοποιήσω το Virtual Box για να έχω και τα Win 7.
Eρώτηση 1η. Υπάρχει κάτι λάθος σε αυτή την απόφαση..??
Ναι.

Dreamy έγραψε:Ερώτηση 2η. Μπορώ να χρησιμοποιήσω κανονικά τα Win 7 μέσω του VΒ ή υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί..??
Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί.

Dreamy έγραψε:Ερώτηση 3η. Θα κάνω partition στον σκληρό, πάντα κάνω, νομίζω ότι είναι ασφαλέστερο.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος έτσι κι αλλιώς.

Dreamy έγραψε:Μέχρι τώρα έκανα 2, C:100gb για το λειτουργικό και D:400gb για αρχεία κλπ . Tώρα πως μου προτείνετε να γίνει το χώρισμα (AN μου προτείνετε) για τα 2 λειτουργικά και για τον D..??
Δεν υπάρχει C και D στο Linux. Διάβασε το παρακάτω
fkol k4 έγραψε:Το Linux ονομάζει τους σύγχρονους δίσκους με έναν κωδικό της μορφής /dev/sdΧΧ, όπου το πρώτο X είναι ένα γράμμα του λατινικού αλφαβήτου (a, b, c...) και εκφράζει τον αριθμό προτεραιότητας του φυσικού δίσκου και το δεύτερο X είναι αριθμός (1, 2, 3...) και εκφράζει τον αύξοντα αριθμό της κατάτμησης.
από αυτό το κομμάτι αυτού του οδηγού. Όσα περισσότερα διαβάσεις από αυτό, τόσο καλύτερα.
Διαμέριση δεν μπορείς να κάνεις από Win, το windows δεν ξέρει να κάνει Linux partitions.
Δες το βίντεο στην 1η σελίδα του θέματος.

Dreamy έγραψε:Ερώτηση 4η. Όταν θα κάνω το φορμάτ στον υπολογιστή και ξεκινήσω την εγκατάσταση του Ubuntu, τι πρέπει να έχω δίπλα μου για μετά..?? Υποθέτω τα cd με τα διάφορα drivers..?? ή θα κατεβάσω τους drivers που χρειάζομαι (μήπως αυτοί που έχω δεν είναι συμβατοί με το linux ή άσχετο..??)
Καλώδιο για ίντερνετ μόνο.
DRIVERS ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ. Δεν γίνεται έτσι στο Linux, μόνο ζημιά θα κάνεις.
Dreamy έγραψε:Ερώτηση 5η. Αν το κάνω τώρα το φορμάτ, πριν βγει η καινούργια έκδοση LTS, και βάλω τα 12.04.4, μετά θα πρέπει να ξανακάνω..?? (αν έχω καταλάβει σωστά δεν χρειάζεται)
Όχι, δεν θα χρειαστεί.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 24 Μαρ 2014, 02:01

Χαχαχαχα, υποθέτω ότι αν διασταυρώσεις τις απαντήσεις μου με αυτές του Φίλιππου, μάλλον μένεις "παγωτό".
Ένα ερώτημα είναι γιατί βιαζεσαι να ξηλώσεις τα windows και δεν κρατάς αρχικά το σύστημα dual boot.
Ρίξε μια ματιά στο παρακω link, ασχέτως της έκδοσης που τελικά θα βάλεις :
http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=25314

Εdit-> Μόλις πρόσεξα ο αφηρημένος ότι η μνήμη είναι 2 gb. Νομίζω ότι μια εικονική μηχανή μέσω vb θα δουλεύει μεν, αλλά σαφώς θα ήταν προτιμότερη περισσότερη μνήμη. Εξακολουθώ να προτείνω dual boot.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 24 Μαρ 2014, 02:15

dim459 έγραψε:Χαχαχαχα, υποθέτω ότι αν διασταυρώσεις τις απαντήσεις μου με αυτές του Φίλιππου, μάλλον μένεις "παγωτό".
Ένα ερώτημα είναι γιατί βιαζεσαι να ξηλώσεις τα windows και δεν κρατάς αρχικά το σύστημα dual boot.

Ακριβώς αυτό.
Το θέμα είναι πως δεν υπάρχει λόγος να βγάλεις το Windows αν σε βολεύει, το κρατάς και βλέπεις τι σε βολεύει καλύτερα.
Κανείς δεν εγγυάται πως αυτό που θα βρεις μπροστά σου τελικά θα σου αρέσει ή θα σε βολέψει, ή ακόμα τέλος πάντων πως δεν θα πάρει λίγο καιρό μέχρι να μάθεις τα πάντα όσα θα χρειαστείς.
Το VirtualBox με 2GB μνήμης ίσα που θα ανοίγει. Εγώ έχω 4 και πάλι σέρνεται. Η εικονική μηχανή δεν βλέπει την κάρτα γραφικών κοκ.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό abramis » 24 Μαρ 2014, 04:45

θα μπορούσα να βάλω παραθέσεις σ' αυτά που πα, οι αυτά που πες, όπως κάνουν οι άλλοι αλλά θα φάω πολύ χρόνο να το κάνω αυτό στις 7 (!!!) σελίδες του θέματος. οπότε μπαίνω κατευθείαν στο ψητό. διαπιστώνω τελικά ότι αυτό που σε πρότεινα αρχικά, είναι και η κατάληξη που σου προτείνουν. και μάλιστα ακόμη πιο απλό αυτό που σου πα εγώ. καταλαβαίνω ότι μπορεί να χάθηκες στη λαίλαπα των πληροφοριών στα προηγούμενα ποστ. οπότε ανακεφαλαιώνω με μια σύντομη περιγραφή του τι να κάνεις (μιας και σε βρίσκω να το χεις πάρει απόφαση για την μετάβαση), που νομίζω ότι θα συμφωνήσουν και οι fkol,dim που γραψαν τελευταία.
έχεις είπες 100gb τώρα τα XP μέσα (αν κατάλαβα καλά). και 400gb είναι τα αρχεία σου. απ' αυτά τα 100gb λοιπόν υποθέτω ότι έχεις πες 50gb ελεύθερα. αν δεν έχεις κοίταξες να έχεις λοιπόν. όταν εξασφαλίσεις αυτά τα 50, κάνεις μια ανασυγκρότηση δίσκου μέσα απ' τα XP. αφήνεις όπως είναι τα XP και κάνεις επανεκκίνηση και βάζεις το LiveDVD/LiveUSB με το ubuntu 12.04.4 64bit μέσα. ακολουθείς το βιντεάκι που βαλε ο fkol στη 1η σελίδα, που εδώ σου προτείνω για ευκολία να κάνει αυτό που κάνει στο 2:58 δλδ την 1η περίπτωση "εγκατάσταση του ubuntu μαζί με το windows" και θα επιλέξεις το partition 100gb από το "Επιλέξτε δίσκο" (μην βάλεις και τα 50gb που χεις αφήσει ελεύθερα στο ubuntu, βάλε ξέρω γω τα 42-43). αυτό για να μην μπλέξεις με τα partitions. αλλιώς θα πας στην 3η περίπτωση "Κάτι άλλο" και θα κάνεις αυτά που σου λέει στο 3) ο dim σε συνδυασμό με αυτά που λέει στο βίντεο (ΔΕΝ στο προτείνω). αυτά. και μετά θα χεις dual-boot pc. το αν βάλεις την 12.04.4 ή την 14.04 beta: εγώ προτείνω την 1η για να χεις σαν αρχή όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα. σαν default έχει το update στην επόμενη LTS να στο πετάει όταν βγει η 14.04.1 νομίζω. δλδ 3 μήνες μετά την κυκλοφορία της 14.04. οπότε θα χεις 4 μήνες να συνηθίσεις το ubuntu σε μια δοκιμασμένη σταθερή έκδοση και η μετάβαση μετά στην (πλέον τεσταρισμένη μετά από 3 μήνες) σταθερή 14.04.1 θα ναι πιο εύκολη και ενδεχόμενα μικροπροβλήματα θα ναι πιο αντιμετωπίσιμα μιας και θα χεις κάποια εμπειρία στη διανομή. η διστακτικότητα του dim θα ταν και δικιά μου αν μιλούσαμε πριν από 2 χρόνια δλδ από 10.04 lts σε 12.04lts όταν το χάσμα ήταν τεράστιο (κυρίως λόγω Unity). τώρα νομίζω δεν ισχύει αυτό.
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dreamy » 24 Μαρ 2014, 14:31

abramis έγραψε:"να περιμένεις 1 μήνα που θα βγει η καινούργια LTS (Long Term Support) έκδοση 14.04 του ubuntu. κοιτάς τότε να χεις ελεύθερα 50-60gb
Αυτή τη στιγμή ο C: που είναι εγκατεστημένα τα XP από 97,6 gb έχει ελεύθερα 83,9. Αυτό και ως απάντηση στο τελευταίο σου σχόλιο.
lucinos έγραψε:ελαφριά γραφικά περιβάλλοντα: jwm, openbox, enlightenment, lxde, mate, xfce, αν θέλεις να βουτήξεις στα λίγο πιο δύσκολα θα πρότεινα openbox. αν θέλεις να οπωσδήποτε κάτι πιο εύκολο θα πρότεινα mate. καλές ιδέες για διανομή είναι lubuntu, mint (με mate), crunchbang, sparky, solydx (ιδιαιτέρως θα έλεγα sparky είναι καλή ιδέα)
Τα έχω στα υπ' όψην, τα κοιτάω σιγά σιγά, το Sparky μου αρέσει, υποθέτω το προτείνεις για το desktop μιας και το λαπτοπ έχει μικρότερη μνήμη.
lucinos έγραψε:δεν ξέρω αν στο ανέφεραν, αλλά δεν υπάρχει λόγος να σβήσεις τελείως τα XP. Μπορείς να τα αφήσεις ως legacy και να έχεις dual boot. Απλά κάνε χρήση λίνουξ όπου είναι δυνατόν (οπωσδήποτε μην σερφάρεις στα windows) και για τις λίγες legacy εφαρμογές μπορείς να μπαίνεις στα windows. έτσι δεν θα κινδυνεύουν τα windows και από ιούς.
Τώρα το πρόσεξα.. Γι αυτό λέτε και ξαναλέτε να αφήσω τα XP.. Το κακό είναι ότι ακόμη δεν έχω κατασταλάξει, πέραν των 2 παιχνιδιών που έχω, που αλλού χρειάζομαι την ύπαρξη των Win στον υπολογιστή τον μεγάλο και αυτό θα το έβλεπα αφου έβαζα το Ubuntu και το χρησιμοποιούσα πλήρως για να δω από τις δουλειές που κάνω, που δεν με καλύπτει(πχ, έχω τον Lexmark Prevail Pro705, έχει για Linux αλλά όχι το ubuntu..). Αυτό σημαίνει σε κινήσεις, αφήνω τα XP, βάζω το ubuntu, βλέπω που δεν με καλύπτουν, αλλά αν έχει να κάνει με ιντερνετ, ξαναγυρνάω να βγάλω τα XP και να βάλω τα 7.. Στο μυαλό μου μου ακούγεται μπλέξιμο δουλειά που δεν γνωρίζω να την κάνω.. Μου φαίνεται πιο εύκολο να κάνω φορμάτ όλο τον υπολογιστή, και αφού καταλάβω το πως και με ποιό πρώτο, να κάνω ένα dual boot με 7 και Ubuntu με κύρια χρήση το 2ο.. Για το λαπτοπ είναι μικρότερος ο προβληματισμός αφού θα έχει ένα και μόνο λειτουργικό. Εδώ θα προσπαθήσω να εγκαταστήσω το ελαφρύτερο/φιλικό σε καινούργιο χρήστη Linux για επαγγελματική χρήση που περιλαμβάνει και ιντερνετ οπωσδήποτε.
fkol k4 έγραψε:Το VirtualBox με 2GB μνήμης ίσα που θα ανοίγει. Εγώ έχω 4 και πάλι σέρνεται. Η εικονική μηχανή δεν βλέπει την κάρτα γραφικών κοκ.
Οκ, κατανοητό, δεν θα το χρησιμοποιήσω.
abramis έγραψε:εγώ προτείνω την 1η για να χεις σαν αρχή όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα. σαν default έχει το update στην επόμενη LTS να στο πετάει όταν βγει η 14.04.1 νομίζω. δλδ 3 μήνες μετά την κυκλοφορία της 14.04. οπότε θα χεις 4 μήνες να συνηθίσεις το ubuntu σε μια δοκιμασμένη σταθερή έκδοση και η μετάβαση μετά στην (πλέον τεσταρισμένη μετά από 3 μήνες) σταθερή 14.04.1 θα ναι πιο εύκολη και ενδεχόμενα μικροπροβλήματα θα ναι πιο αντιμετωπίσιμα μιας και θα χεις κάποια εμπειρία στη διανομή
99,9% θα ακολουθήσω την συμβουλή σου, την βρίσκω πολύ λογική
dim459 έγραψε:Τίποτα. Οι drivers στο linux ενσωματώνονται στον πυρήνα του λειτουργικού, οι drivers των windows σου είναι άχρηστοι.
fkol k4 έγραψε:drivers ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ. Δεν γίνεται έτσι στο Linux, μόνο ζημιά θα κάνεις
Αυτό το κομμάτι δεν το έχω καταλάβει.. Κοίταξα και στο ιντερνετ και μάλλον εννοείται να μη χρησιμοποιήσω τα δισκάκια που έχω για κάρτα γραφικών, ήχου κλπ αλλά να κατεβάσω τους drivers για Linux μετά..?? Δεν το πολυκαταλαβαίνω..
Άβαταρ μέλους
Dreamy
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 24 Μαρ 2014, 15:12

Dreamy έγραψε:Αυτό το κομμάτι δεν το έχω καταλάβει.. Κοίταξα και στο ιντερνετ και μάλλον εννοείται να μη χρησιμοποιήσω τα δισκάκια που έχω για κάρτα γραφικών, ήχου κλπ αλλά να κατεβάσω τους drivers για Linux μετά..?? Δεν το πολυκαταλαβαίνω..

Οι drivers για όλες τις συσκευές του υπολογιστή είναι ενσωματωμένοι στον πυρήνα του λειτουργικού. Αυτό σημαίνει ότι εγκαθιστώντας το ubuntu ή όποια άλλη διανομή επιλέξεις, αυτόματα έχεις εγκαταστήσει και ότι drivers χρειάζονται. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις κάτι έξτρα ούτε από cd ούτε από το διαδίκτυο.

Εξαιρέσεις:
1. Κάρτες γραφικών nvidia και amd/ati: Εκτός από τον ενσωματωμένο driver υπάρχει και ένας άλλος "κλειστός" που παρέχεται από την εταιρία κατασκευής, ο οποίος για νομικούς λόγους δεν μπορεί να ενσωματωθεί εξαρχής στο λειτουργικό. Σε περίπτωση που ο υπάρχον driver παρουσιάζει προβλήματα ή δεν έχει ικανοποιητική απόδοση μπορούμε να εγκαταστήσουμε τον "κλειστό" μέσω ειδικής εφαρμογής που παρέχει η διανομή ή του κέντρου λογισμικού της. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η έκδοση του κλειστού οδηγού που παρέχεται από τη διανομή δεν μας κάνει (είναι αρκετά παλιά π.χ. και δεν υποστηρίζει καλά - ούτε αυτή - την κάρτα μας), κατεβάζουμε από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή και εγκαθιστούμε το νεότερο driver που διαθέτει.
2. Εκτυπωτές και scanner της HP: Υπάρχει ανοικτός driver και βοηθητικές εφαρμογές της HP (λέγεται hplip). Σε περίπτωση που έχουμε HP εκτυπωτή ή scanner και δεν δουλεύει μετά την εγκατάσταση ελέγχουμε από το κέντρο λογισμικού της διανομής μήπως δεν είναι εγκατεστημένο το πακέτο hplip και αν δεν είναι το εγκαθιστούμε.

Αν κάποια συσκευή δεν είναι στις παραπάνω 2 εξαιρέσεις και δεν δουλεύει μετά την εγκατάσταση της διανομή μας, απλά δεν υποστηρίζεται -ακόμα- από τη διανομή μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι σε αυτή την περίπτωση, πέραν του, αν έχουμε την όρεξη και το χρόνο, να αναφέρουμε ως bug report τη μη λειτουργία της συσκευής μας και να έρθουμε σε επαφή με κάποιον από τους προγραμματιστές της διανομής ή του πυρήνα και να βοηθήσουμε με παροχή πληροφοριών για τη συσκευή και διενέργεια δοκιμών στην κατασκευή του αντίστοιχου driver.

Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ drivers από sites που δεν είναι τα επίσημα του κατασκευαστή της κάθε συσκευής.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

IRC: ktogias
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Γενικά