Ποια διανομή χρησιμοποιείτε ? (vote)

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Ποια διανομή χρησιμοποιείτε ? (new)

Το δημοψήφισμα λήγει στις 19 Οκτ 2009, 11:30

Εικόνα
106
80%
Εικόνα
10
8%
Εικόνα
3
2%
ΕικόναΆλλη Ubuntu Based (?)
6
5%
ΕικόναΆλλη Linux διανομή (?)
7
5%

Σύνολο ψήφων : 132

Re: Ποια διανομή χρησιμοποιείτε ? (vote)

Δημοσίευσηαπό greatst » 20 Ιουν 2009, 10:15

greatst έγραψε:Παρότι αυτόν τον καιρό ασχολούμαι (και) με C++/Qt, στον υπολογιστή μου ΔΕΝ έχω KDE αλλά Gnome: Ubuntu 9.04. KDE είχα παλιότερα σε ΠΑΛΙΕΣ εκδόσεις Mandrake+SuSe, αλλά πλέον KDE χρησιμοποιώ μόνο μέσω virtual-machine (πχ: kubuntu) οπότε δεν μπορώ να το κρίνω (πχ: μου φαίνεται αργό, αλλά αυτό σίγουρα οφείλεται -τουλάχιστον εν μέρει- στη χρήση εικονικής μηχανής). Το KDE είναι σίγουρα εντυπωσιακό, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι τα παραπάνω "φρουφρου" μου χρειάζονται. Προσοχή: ξέρω ότι το φρουφρου ΔΕΝ διαφέρει από το Gnome μόνο σε αυτά τα "φρουφρου", αλλά δεν το έχω ακόμη ψάξει (σε βάθος).

Εδώ και λίγες μέρες ξήλωσα το (gnome-based) Ubuntu 9.04 και πέρασα στη θέση του Kubuntu 9.04, για το οποίο αφού περάσει >=1 μήνας θα σας γράψω τη γνώμη μου. Άλλαξα -προφανώς- και την επιλογή μου ανάλογα. ;)
προσωπική ιστοσελίδαgreatst in Launchpad

Γνώσεις ⇛ Linux: Όσο ζω μαθαίνω ┃ Προγραμματισμός: Μια χαρά ┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά

Mac mini (late 2009) (8GB RAM) με OS X 10.11.6 [και Ubuntu 16.04 Server amd64 και άλλες GNU/Linux εικονικές μηχανές με 2GB RAM, 128MB VRAM+3D_acceleration η κάθε μία].
Άβαταρ μέλους
greatst
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: greatst
IRC: greatst
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό baker » 21 Ιουν 2009, 20:38

Κατέθεσα και εγώ την ψήφο μου: Ubuntu 9.04
Εξηγήσεις....

Ασχολούμαι με τους υπολογιστές από το 98, μέχρι τότε ούτε καν είχα πατήσει το power button σε ένα υπολογιστή.
Μέχρι πριν 2 μήνες ήμουν σταθερός χρήστης Windows (XP βασικά, μετά απο τα 98, Με, τα Vista δεν τα συμπάθησα ποτέ, δεν τα κράτησα πάνω από εβδομάδα)
Αυτά τα 10 χρόνια έγινα φανατικός χρήστης Pc-Win, power user θα έλεγα, χωρίς γνώσεις προγραμματισμού όμως, αλλά εμπειρία 5 χρόνων σαν admin σε 2 Ιντερνετ Καφέ της θεσσαλονίκης (όχι κάποιας μεγάλης αλυσίδας, αλλά "συνοικιακά" θα τα έλεγα)
Οι επαφές μου τo GNU/Linux ήταν πάντα αποτυχία, ποτέ δεν δούλευαν όλες οι βασικές συσκευές μου, πχ κάρτα ήχου και χωρίς ίντερνετ στο σπίτι, πάνω από εβδομάδα δεν έμεινε μια διανομή στο pc μου... Μέχρι που τυχαία δοκίμασα το Ubuntu 9.04 και άλλαξε όλη η κοσμοθεωρία μου..
Δεν θα αρχίσω τώρα να γράφω τα θετικά κτλ, απλά Just Works και μέσω αυτού γνώρισα την φιλοσοφία του ΕΛ/ΛΑΚ και έγινα φανατικός οπάδος! :thumbup:

Στο θέμα μας όμως, ποιά διανομή και γιατί; Ξεκίνησα με Ubuntu, δεν βρήκα σχεδόν καμία δυσκολία στην "αλλαγη", όλα ήταν απλά, και ξεκάθαρα!
Είπα να δώσω μια ευκαιρία και στο KDE όμως, οπότε έκανα ένα Live Usb με kubuntu και το bootara
Εντυπώσεις: Ομορφιά; Προσωπικά δεν μου άρεσε, μου φάνηκε παιδικό, σαν "κομικ"
Ευχρηστία; Όλα ήταν πολύπλοκα σε σχέση με τι είχα συνηθήσει, απλά πράγματα θέλαν περισσότερα κλικ (και ας έχει default το μονο κλικ) και περισσότερο ψάξιμο... πχ θες να μπείς στο ntfs partinion σου; GDE: απλά κάνεις κλικ στο places και να τα όλα έκει έτοιμα προς mount
KDE: κλικ στο αντιστοιχο places, εκεί ήταν μόνο τα ήδη mounted, τώρα; μέχρι να καταλάβω ότι επρεπε να κάνω κλικ στον file manager και να σου, ήταν στο side bar, πέρασε κάποια ώρα. μα και μετά αφού έκανα mount ένα partiotion, δεν υπήρχε στο places, επρεπε να το κάνω όπως πριν..
Πάω να συνδεθω με το wireless ρουτερ μου... γιατί έχει μπρίζα σαν icon του Network Manager; (άσχετο) τελοσπάντων μου ζητά το WPA key μου, το γράφω, βγαίνει ακόμη ένα παράθυρο και μου ξαναζητά τα ίδια.. δεν συνδεθηκα ποτέ! και δεν το γράφα λαθος, και δε νομίζω να μου ζητούσε κάτι άλλο!
Για να μην τα πολυλογώ, σκέφτομαι ότι απλά έχω συνηθήσει σε Gnome! οπότε κάνω το παρακάτω τεστ:

boot με Live Usb Ubuntu και φωνάζω μια κοπελιά που δεν έχει και πολύ καλή σχέση με τα Pc (καμία με το Linux) να δοκιμάσει να κάνει ότι κάνει και στο PC της.. Να σερφάρει, να ακούσει μουσική, να δει ταινία, να αλλάξει το wallpaper, να γράψει ένα κείμενο (στα ελληνικά, ενώ δεν υπήρχαν στο συστημα)
Τα κατάφερε όλα!
boot με Live Usb kubuntu και η ίδια διαδικασία! δεν καταφερε να συνδεθεί στο wirelless και για τα υπόλοιπα της πήρε πιο πολυ ώρα σε σχέση με το ubuntu, της άρεσε όμως πιο πολύ εμφανισιακά

Συμπεράσματα:
Ακούω για τα υπερ του KDE, ομορφιά και ταχύτητα...
Προσωπικά δεν μου αρέσει, και το πρόβλημα του Gnome είναι απλά οτι το default theme είναι άσχημο! ποιος όμως δεν αλλάζει theme;
Αν οι developers του ubuntu απλά άλλαζαν το default theme (υπάρχουν άπειρα) δεν θα συζητούσαμε για την "ασχήμια" του Gnome (ένα όμορφο theme απλά)
Ταχύτητα: Μιας και το kubuntu το είδα μόνο από Live Usb δεν μπορώ να κρίνω ( μα τι να το κάνω όμως αν για πχ ανοίγει ένα sec πιο γρήγορα το Dolphin από τον Nautilus αν θέλω 5 sec περισσότερα για να πάω εκεί που θέλω; ) Θέμα συνήθειας μόνο; δεν νομίζω, το Gnome είναι πιό εύχρηστο και κατ εμέ εύχρηστο => ταχύτητα!

θα έγραφα και άλλα πολλά, μα ήδη το κούρασα :lol:
Σαν νέος χρήστης παραμένω με gnome
Σαν πορωμένος χρήστης που του αρέσει να τα σκαλίζει όλα, να μαθαίνει και να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες του λειτουργικού.. παραμένω με gnome
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό │ Προγραμματισμός: Όχι │ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Dualboot Ubuntu 9.10 & Windows XP SP3 σε Acer Aspire 5920G
Προδιαγραφές ⇛ 2x T5550 @ 1.83GHz │ 3GB DDR2 │ GeForce 8600M GS │ Intel 3945ABG │ HDA Intel │ 15,4" WXGA
Άβαταρ μέλους
baker
babeTUX
babeTUX

IRC: baker_GR
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 21 Ιουν 2009, 23:12

baker έγραψε:Ομορφιά; Προσωπικά δεν μου άρεσε, μου φάνηκε παιδικό, σαν "κομικ"

theme δοκίμασες να αλλάξεις? :P

baker έγραψε:κλικ στο αντιστοιχο places, εκεί ήταν μόνο τα ήδη mounted, τώρα; μέχρι να καταλάβω ότι επρεπε να κάνω κλικ στον file manager και να σου, ήταν στο side bar, πέρασε κάποια ώρα. μα και μετά αφού έκανα mount ένα partiotion, δεν υπήρχε στο places, επρεπε να το κάνω όπως πριν..

Μάλλον δεν ανακάλυψες το plasmoid του main panel που είναι πραγματικά ότι ποιο εύχρηστο για αυτήν την δουλειά.

baker έγραψε:Πάω να συνδεθω με το wireless ρουτερ μου... γιατί έχει μπρίζα σαν icon του Network Manager; (άσχετο) τελοσπάντων μου ζητά το WPA key μου, το γράφω, βγαίνει ακόμη ένα παράθυρο και μου ξαναζητά τα ίδια.. δεν συνδεθηκα ποτέ! και δεν το γράφα λαθος, και δε νομίζω να μου ζητούσε κάτι άλλο!

Αυτό ήταν μάλλον ο knetworkmanager. Πλέον μετά το 4.2.2 έγινε αντικατάσταση με το nm-plasmoid. Και πάλι όμως θέλει λίγη δουλειά...

baker έγραψε:
boot με Live Usb Ubuntu και φωνάζω μια κοπελιά που δεν έχει και πολύ καλή σχέση με τα Pc (καμία με το Linux) να δοκιμάσει να κάνει ότι κάνει και στο PC της.. Να σερφάρει, να ακούσει μουσική, να δει ταινία, να αλλάξει το wallpaper, να γράψει ένα κείμενο (στα ελληνικά, ενώ δεν υπήρχαν στο συστημα)
Τα κατάφερε όλα!
boot με Live Usb kubuntu και η ίδια διαδικασία! δεν καταφερε να συνδεθεί στο wirelless και για τα υπόλοιπα της πήρε πιο πολυ ώρα σε σχέση με το ubuntu, της άρεσε όμως πιο πολύ εμφανισιακά

Το gnome σαφώς και είναι πιο απλό και μαθαίνετε πιο εύκολα. Το kde θέλει λίγο ψάξιμο.
Αν το ψάξεις και το δουλέψεις για λίγο, πραγματικά εκτός του ότι θα δεις ότι όλα είναι το πολύ ένα κλικ μακριά δεν θα το αποχωριστείς εύκολα.

baker έγραψε:Προσωπικά δεν μου αρέσει, και το πρόβλημα του Gnome είναι απλά οτι το default theme είναι άσχημο!

Είναι πραγματικά το τελευταίο στην λίστα που κοιτάς όταν κάνεις την σύγκριση.

baker έγραψε:Μιας και το kubuntu το είδα μόνο από Live Usb δεν μπορώ να κρίνω

Το έκανες όμως :roll: :lol:

baker έγραψε:μα τι να το κάνω όμως αν για πχ ανοίγει ένα sec πιο γρήγορα το Dolphin από τον Nautilus αν θέλω 5 sec περισσότερα για να πάω εκεί που θέλω;

Για αυτό μην παίρνεις και όρκο. Ούτε για τα sec , ούτε για το τι προσφέρει το καθένα.
:)

Αυτά :D
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό baker » 22 Ιουν 2009, 01:08

ftso έγραψε:
baker έγραψε: Προσωπικά δεν μου αρέσει, και το πρόβλημα του Gnome είναι απλά οτι το default theme είναι άσχημο!

Είναι πραγματικά το τελευταίο στην λίστα που κοιτάς όταν κάνεις την σύγκριση.

Το τελευταίο; κάποιος "άλλος" έχει αντίθετη άποψη:

ftso έγραψε:Παρόλα αυτά, το kubuntu για εμένα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει/λιγότερο απο το ubuntu ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα στον χρήστη.
Η επιλογή είναι θέμα γούστου και δυνατοτήτων του κάθε DE που ο χρήστης θα κρίνει ποιο είναι αυτό που του ταιριάζει/αρέσει/βολεύει.

Αυτά :)
Προδιαγραφές ⇛ 2x T5550 @ 1.83GHz │ 3GB DDR2 │ GeForce 8600M GS │ Intel 3945ABG │ HDA Intel │ 15,4" WXGA
Άβαταρ μέλους
baker
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 22 Ιουν 2009, 01:19

γούστου: το γούστο δεν αφορά μόνο την εμφάνιση.

ταιριάζει/αρέσει/βολεύει: εδώ που φαίνεται σε ποια θέση είναι η εμφάνιση ?
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό baker » 22 Ιουν 2009, 01:36

γούστο
(το) ουσ. χάρη, καλαισθησία, αρέσκεια: δεν είναι του γούστου μου (δε μου αρέσει), ιδιαίτερη προτίμηση

Το μου ταιριάζει, μου αρέσει... δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση;;

σίγουρα δεν είναι μόνο η εμφάνιση, αλλά είναι ένα σημαντικό κομμάτι, αλλιως δεν θα υπήρχαν, τόσα μα τόσα sites με Themes, wallpapers, icons, κτλ...
και δεν θα αφιερώναμε όλοι μας τοσο χρόνο να φερουμε το desktop μας στα "γούστα" μας...
Δες πόσα ποστς έχει το θέμα Desktop Screenshots, παίζει πολύ σημαντικό κομμάτι στην επιλογή μιας διανομής η ομορφιά, μπορεί να μην το παρεδεχόμαστε αλλά είναι αλήθεια, μας επηρεάζει σίγουρα...

και αυτός δεν ο σκοπός τουτου του τόπικ; να δούμε ποιες διανομές χρησιμοποιούμε και γιατι.. ισως έτσι "κλέψουμε" κατι από μια άλλη και γινουμε καλύτεροι
Άβαταρ μέλους
baker
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 22 Ιουν 2009, 01:37

Off topic:
Εικόνα για Ubuntu δεν εμφανίζεται μήπως να την προσθέσουμε , Kubuntu εκεί είναι άλλα Ubuntu που πήγε περίπατο :mrgreen:
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό baker » 22 Ιουν 2009, 01:40

linuxman έγραψε:Off topic:
Εικόνα για Ubuntu δεν εμφανίζεται μήπως να την προσθέσουμε , Kubuntu εκεί είναι άλλα Ubuntu που πήγε περίπατο :mrgreen:

Off topic:
και χωρίς εικόνα... 80% :thumbup:
Άβαταρ μέλους
baker
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 22 Ιουν 2009, 01:56

linuxman έγραψε:Εικόνα για Ubuntu δεν εμφανίζεται μήπως να την προσθέσουμε , Kubuntu εκεί είναι άλλα Ubuntu που πήγε περίπατο :mrgreen:

Δεν γίνετε να το κάνω γιατί θα μηδενιστούν οι ψήφοι :D

baker έγραψε:γούστο
(το) ουσ. χάρη, καλαισθησία, αρέσκεια: δεν είναι του γούστου μου (δε μου αρέσει), ιδιαίτερη προτίμηση

Το μου ταιριάζει, μου αρέσει... δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση;;

Σαφώς και έχει, αλλά όχι μόνο με αυτήν ή τουλάχιστον με τον τρόπο που το αναφέρεις-> αλλαγή ενός theme.

baker έγραψε:παίζει πολύ σημαντικό κομμάτι στην επιλογή μιας διανομής η ομορφιά, μπορεί να μην το παρεδεχόμαστε αλλά είναι αλήθεια, μας επηρεάζει σίγουρα...

Η επιλογή διανομής με βάση την εμφάνισή της είναι συνηθισμένο λάθος που κάνουν αρκετοί νέοι χρήστες.
Στην επιλογή DE όπως είπα παίζει ρόλο, όχι όμως και τόσο σημαντικό πλέον* καθώς και τα δυο DE μπορούν να έρθουν στα μέτρα και τα γούστα του καθένα μας το ίδιο καλά.
(* παλιότερα δεν συνέβαινε αυτό...και για του λόγου του αληθές πάρε ένα ubuntu 4.10 και μια διανομή που χρησιμοποιεί kde εκείνης της εποχής και σύγκρινε την εμφάνιση...)
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 22 Ιουν 2009, 02:01

Ubuntu και Debian ...
όλα τα άλλα σπάνια έως καθόλου ( κανα usbaκι ...με damn small linux κλπ )
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Γενικά