Σίμο δεν διαφωνώ καθόλου, ούτε έχω κάποιο πρόβλημα με το Unity ώστε να μου καθιστά τον υπολογιστή δυσλειτουργικό.
Φυσικά και προς τα tablets θα πάνε τα πράγματα, είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας. Αλλά το έγραψες και ο ίδιος:
έγραψε:Θέλεις οι χρήστες να συνηθίσουν το περιβάλλον που παρέχεις, ώστε όταν δουν το Ubuntu στην τηλεόρασή τους, να είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσουν άμεσα δίχως να ανατρέξουν σε οδηγό/βιβλίο. Διότι το είχαν δει στο κινητό τους και είναι οικείο. Θέλεις δηλαδή να το μάθουν μια φορά, και μετά να είναι εξαιρετικά εύκολο να το ξανά-χρησιμοποιήσουν σε άλλες συσκευές.
Δηλαδή, θέλεις το Unity να πετύχει σε τηλεοράσεις και tablets ή κινητά και χρησιμοποιείς-θυσιάζεις τον υπολογιστή ως μέσο μετάβασης. Μου φαντάζει αδύνατον να έχεις σε κάθε συσκευή το ίδιο UI και όλες να λειτουργούν το ίδιο καλά. Άλλες οι ανάγκες του κινητού, άλλες του tablet, άλλες της τηλεόρασης και άλλες του υπολογιστή. Δεν νομίζω ότι ένα UI θα τις ικανοποιήσει όλες το ίδιο. Αλλά αυτό θα δείξει στο μέλλον.
Αυτό που παρατηρώ και λέω πως δεν είμαι ευχαριστημένος από το Unity, είναι ότι με την 12.04 ο υπολογιστής μου είναι πιο αργός από ποτέ. Και σε αυτόν τον υπολογιστή το πρώτο Ubuntu που έβαλα ήταν το 10.04. Οπότε πως να είμαι ευχαριστημένος όταν από την 11.04 εώς την 12.04, ο υπολογιστής μου έχει πάρει την κατηφόρα;
Bέβαια το Unity είναι ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, προς το παρόν όμως, δεν έχω δει στον ορίζοντα αυτή τη βελτίωση, μιας και με την 12.04, "έπιασα πάτο" σε θέματα ταχύτητας όσον αφορά το boot, το log in και λιγότερο στην χρήση.
Με την 10.10 (όταν βγήκε και για 6 μήνες που την χρησιμοποιούσα μέχρι την αναβάθμιση στο 11.04) o υπολογιστής ήταν το ίδιο γρήγορος στο boot, όσο ένας Mac (oι οποίοι αντικειμενικά έχουν πολύ γρήγορο boot) του τώρα! Με το 12.04 στο θέμα του boot, δεν τολμάω να το συγκρίνω με έναν Mac.
Άνοιξε η αδερφή μου τον υπολογιστή μου μία μέρα, για να πάρει κάτι δεδομένα (η οποία είναι χρήστης Windows 7) και όσο περίμενε να ανοίξει, μου λέει: αργεί ε; Εκεί έφτασα.
Όταν λοιπόν, βάλω την 12.10 και δω πως είναι ο υπολογιστής μου πιο γρήγορος από ότι ήταν με την 12.04, ουσιαστικά θα δω την βελτίωση που ανέφερα παραπάνω, τότε ναι! Αν και θα βάλω την beta 1 για να το διαπιστώσω ακόμα πιο γρήγορα, γιατί έχω περιέργεια.
Εσύ Σίμο, μιάς και έχεις μεγάλη εμπειρία σε Ubuntu/Linux/ΕΛ/ΛΑΚ και η άποψή σου για μένα έχει μεγάλη βαρύτητα, τί πιστεύεις συγκρίνοντας τις διανομές και την πορεία: 11.04-11.10-12.04-12.10; Ποιά είναι τα θετικά και ποιά τα αρνητικά; Γιατί φαντάζομαι, δεν μπορεί να έχουν όλες θετικά μόνο. Καλό το Ubuntu αλλά τίποτα δεν είναι τέλειο, υπάρχουν ελαττώματα.
Off topic:Η παραπάνω ερώτηση απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να την απαντήσουν, ανέφερα τον Σίμο με αφορμή την απάντησή του. Όλων η γνώμη έχει μεγάλη βαρύτητα για εμένα.Παρέθεσα παραπάνω:
έγραψε:n July 2012 at OSCON, Shuttleworth explained some of the historical reasoning behind Unity's development. The initial decision to develop a new interface in 2008 was driven by a desire to innovate and to pass Microsoft and Apple in user experience. This meant a family of unified interfaces that could be used across many device form factors, including desktop, laptop, tablet, smart phones and TV.
Δηλαδή η στρατηγική ήταν να "κλέψουν" χρήστες από την Microsoft και την Apple , ενώ η υπάρχουσα κοινότητα έχει διασπαστεί σε θέματα που αφορούν το Unity. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι το Unity δεν είναι καλό και άλλοι, που πιστεύουν πως είναι, εγώ είμαι κάπου στην μέση. Πως λοιπόν ένας νέος χρήστης, θα πάρει την απόφαση να βάλει Ubuntu, όταν η ίδια η κοινότητα δεν συμφωνεί σε βασικά θέματα και η Canonical δεν προσπαθεί να ισορροπίσει την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψην την γνώμη των χρηστών;
Κατά την γνώμη μου, η βελτίωση των οδηγών και η συνεννόηση με της εταιρίες που κατασκευάζουν το υλικό, πρέπει να είναι το πρώτο θέμα στην λίστα με τις προτεραιότητες.
Ας υποθέσουμε ότι το Unity βελτιώνεται σημαντικά και σε θέματα ταχύτητας και σε θέματα ομορφιάς (που αυτό τραβάει έναν νέο χρήστη), ο χρήστης που τελικά θα αποφασίσει να βάλει Ubuntu και μετά διαπιστώσει ότι:
-Δεν έχει wifi.
-Έχει μεγάλη θερμοκρασία στην κάρτα γραφικών.
-Δεν του λειτουργούν τα ακουστικά (USB).
-Δεν λειτουργεί το skype.
-Δεν ανταποκρίνεται ο ήχος.
-Δεν αλλάζει η φωτεινότητα.
Και πολλά άλλα προβλήματα που έχω αντιμετωπίσει εγώ και πολλοί άλλοι, τι θα κάνει, θα κάτσει να τα διορθώσει ή θα γυρίσει στα Windows ή OS X; Και ας υποθέσουμε ότι κάθεται, όπως έκατσα και εγώ να τα φτιάξω, περνώντας άπειρες ώρες στην google και στα forums και τα κατάφερα εν τέλει. Θα έρθει η στιγμή που θα πατήσουν το κουμπί "Distribution Upgrade" και πολλά από τα προβλήματα που διόρθωσαν, θα επανέλθουν.
Τα forums είναι γεμάτα με τέτοια προβλήματα, αλλά και λύσεις φυσικά.
Ειλικρινά πιστεύω ότι το Ubuntu και κατ' επέκταση το Linux και αν θες, γενικότερα το EΛ/ΛΑΚ, με το πέρασμα του χρόνου θα αφανίσουν άλλα κλειστά λειτουργικά/λογισμικά, όπως Windows και Mac. Aλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμα και ίσως αργήσει. Εγώ μιλάω για το τώρα.
Ίσως αιτία όλης αυτής της αντιπαράθεσης, είναι το ότι βρισκόμαστε σε αυτό το μεταβατικό στάδιο επέκτασης και ανάπτυξης του Ubuntu σε άλλες συσκευές, σε άλλο target group, με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ποτέ καμία μετάβαση δεν είναι εύκολη, αλλά πάντα όταν τελειώσει τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ότι ήταν πριν. "It's always the darkest before the dawn" που λένε και οι ξένοι.
Δεν κατηγορώ κανέναν, ούτε το Ubuntu και σε καμία περίπτωση δεν γκρινιάζω. Απλά λέω την γνώμη μου και ανταλλάσω απόψεις με τα μέλη του forum, πάντα στα πλαίσια μίας εποικοδομητικής συζήτησης, όπως αυτή.