1. Οι drivers που γραφονται για linux μπορουν εύκολα να προσαρμοστουν σε αλλα unixοειδη συστηματα οπως το freeBSD και το αναποδο. Μαντεψε ποιοι ειναι οι απροσαρμοστοι.
2. Η λογική του linux σε αντιθεση με αλλα συστηματα ειναι να συμπεριλαμβανει drivers για ολες τις συσκευες. Σε αυτην την λογική βαζουν εμποδια καποιοι κατασκευαστες hardware οι οποίοι δεν δινουν πληροφορίες για το υλικο που διαθετουν ή γραφουν drivers για linux αλλα σε κλειστή μορφη. Linux θεωρητικα τουλαχιστον σημαινει το εγκαθιστω και δεν ψαχνω/βαζω τιποτα επιπλεον.
3. Για τις πολλες και αντικρουομενες συμβουλες εχεις δικιο. Γενικα δεν υπαρχει ελλειψη πληροφοριων αλλα υπερπροσφορα επομενως το σημαντικο ειναι η κριτικη αξιολογηση του τι βρισκουμε. Εδώ θα πρεπει να τονισουμε μερικα πραγματα.
α) Πως αναζητουμε πληροφοριες; Αν αναζητουμε πληροφοριες βασει του ονοματος της συσκευης παμε ουσιαστικα γυρευοντας. Ειναι βεβαιο οτι θα πεσουμε σε πολυ spam πληροφοριες. Ο πιο αξιοπιστος τροπος ειναι να δουμε με βαση το αποτελεσμα των εντολων
lspci -nn ή
lsusb το id της συσκευης μας το οποιο συντιθεται απο δυο τετραψηφιους στην μορφη vvvv:pppp ο πρωτος χαρακτηριζει τον κατασκευαστη κι ο δευτερος το συγκεκριμενο μοντελο της συσκευης. Με βαση αυτο το id αρχιζουμε το ψαξιμο.
β) Που ψαχνουμε; Αν αρχισουμε να ψαχνουμε στα διαφορα φορουμ που υπαρχουν ειναι σαν να παιζουμε ρωσικη ρουλετα. Μπορει να πεσουμε σε καποια καλη συμβουλη. Μπορει και να κανουμε το συστημα μας μπαχαλο. Κοιταζουμε επομενως πρωτα το επισημο wiki του Ubuntu καθως και το επισημο help έπειτα κοιταζουμε και τα wiki και help άλλων διανομων. Βασικο ειναι να βρουμε πως λεγεται ο driver που μας λειπει ή δεν κανει σωστα την δουλεια του. Με αυτην την πληροφορια μπορουμε να ενημερωθουμε στην επισημη σελιδα του driver για το status του. Αν δεν λυθει το προβλημα μας μεχρι εδω ψαχνουμε στο επισημο forum του Ubuntu αλλα με προσοχη και κριτικη αξιολογηση.
γ) Ποσο προσφατη ειναι η συμβουλη; Αρχικα ψαχνουμε για πληροφοριες εντος του τελευταιου εξαμηνου ποιο παλιες συμβουλες ειναι γενικα αναξιοπιστες.
δ) Πως εφαρμοζουμε τις οδηγιες που βρηκαμε; Καταρχην ξεκιναμε απο τα πιο απλα κι ευκολα αναστρεψιμα βηματα. Προσπαθουμε στην αρχη να μην "σπασουμε" την διαχειρηση πακετων εγκαθιστωντας κατι εκτος του Package Manager π.χ. κανοντας οι ιδιοι compile εναν driver. Κι αν χρειαστει να κανουμε compile χρησιμοποιουμε το checkinstall αντι του make install για να μπορουμε να κανουμε ευκολη απεγκατασταση. Δεν ξεχναμε οτι αν σε καποια φαση χρειαστει να ζητησουμε την βοηθεια καποιου δεν θα μπορει κανεις να μας βοηθησει αν εχουμε κανει το συστημα μπαχαλο με σχετικα μη αναστρεψιμες αλλαγες.
ε) Σε πρωτη φαση αγγνοουμε λυσεις του τυπου της κοτας που κανει χρυσα αυγα. Π.χ. για καρτες ασυρματου δικτυου αγνοουμε οτι βρουμε που να εχει σχεση με ndi_wrap_er. Παλιοτερα υπηρχε και το τραγικο Aut_m_tix στο οποιο σκονταφταν οι νεοι χρηστες. Ειναι οι κλασσικες spam παγιδες στις οποιες πεφτει κανεις οταν αρχιζει να πρωτοψαχνει ..κανει το συστημα του μπαχαλο και μετα παει να εφαρμοσει μια σωστη,αξιοπιστη και τεκμηριωμενη λυση και δεν δουλευει.
4. Συμφωνω με το οτι θα επρεπε να φτιαχτει μια σελιδα σε στυλ βαση δεδομενων που να εχει τις τρεχουσες πληροφοριες για καθε τυπο συσκευης. Αν λαβουμε υποψη μας ποσο γρηγορα τρεχει η εξελιξη του πυρηνα του linux. Η συντηρηση μιας τετοιας σελιδας θα ηταν πολύ μεγαλος κοπος (κυριως στο να εξασφαλιστει η αξιοπιστια της καθε πληροφοριας). Αυτη την στιγμη τα διαφορα wiki που υπαρχουν ειναι ενα τετοιο υποκαταστατο.
5. Παρολο που φαινεται αρχικα παραξενο ο αδυναμος-αναξιοπιστος κρικος στην υποθεση ειναι οι κατασκευαστες hardware, δηλαδη αυτοι που περνουν τα ωραια μας χρηματα κι οχι οι developpers του linux που μας προσφερουν το αποτελεσμα της δουλειας τους δωρεαν. Και να το εξηγησω με ενα παραδειγμα. Πολλοι κατασκευαστες εχουν την συνηθεια να διαθετουν μια συσκευη με το ιδιο ονομα αλλα διαφορετικο περιεχομενο. Υπαρχουν συσκευες που κυκλοφορουν με στην αγορα με ενα ονομα και βγαινουν σε εκδοσεις με 3 διαφορετικα chipsets δηλαδη τρια διαφορετικα id. Το αποτελεσμα ειναι το ονομα της συσκευης να μην την αναγνωριζει μονοσημαντα προκαλωντας ενα γενικο μπαχαλο σε οσους προσπαθουν να υποστηριζουν χρηστες που ειχαν την ατυχια να την αγορασουν. Τετοια "τσαπατσουλια" δεν προκειται να δουμε στην εξελιξη του πυρηνα του linux παρολο που τα ατομα που κανουν αυτην την εξελιξη δεν περνουν αμεσα χρηματα απο εμας.