Πριν μερικές μέρες είπα να ξεκινήσω και εγώ με το Ανοικτό λογισμικό με ενα dvd του 8.04 που επεσε στα χερια μου
1) προσπάθεια
καθομαι λοιπον αναπαυτικα μπροστα στον υπολογιστη μου και τρεχω το live cd στον PIII 1.0Ghz 398mb μνήμη βάζω λοιπόν το dvd και αφού φόρτωσε το ubuntu διαπιστόνω οτι το μηχάνημα μου άρχισε να "πετάει" η ταχύτητα του καμία σχέση με τα windows έξυπνο γραφικό στήσιμο και απίστευτο όλα να δουλεύουν ρολοι !!! μετά απο αυτό και μή θέλοντας να χάσω χρόνο πατάω για να γίνει η εγκατάσταση η αγωνία μου ήταν τόσο μεγάλη που ούτε κάν σκεύτηκα να σόσω ότι είχα κάνει στον σκληρό μου δίσκο !!! δέν με ένοιαζε όμως καθόλου ήθελα να απολάυσω το "καινούργιο" μου μηχάνημα...
Μετά απο 45 περίπου λεπτά που διήρκησε η διαδικασία της εγκατάστασης κάνω επανεκίνηση στον υπολογιστή μου και προσπερνώντας μερικά προβληματάκια με το δίκτυο και την κάρτα δικτύου μου διαπιστόνω και με την βοήθεια φυσικά του #ubuntu-gr (ας είναι καλά τα παιδιά) οτι η ΑΤΙ Range 128 pro δεν υποστηρίζεται απο το νέο μου λειτουργικό λέω δέν πειράζει ας μήν έχω 3D εξάλου ούτε στα windows είχα ποτέ κατεβάζω λοιπόν το wine για να στήσω το coreldraw που δουλεύω και διαπιστόνω ότι μπορεί να υποστηρίξει μόνο την έκδοση 9 και αυτή με πολλά προβλήματα ειδικά στο μενού τών γραμματοσειρών... περνάω και ένα πρόγραμμα CUT αλλα σε απογοήτευση μου νου βγάζει C++ compile eror αρα ούτε και αυτό δέν τρέχει προσπαθώ να βρώ αντίστοιχες εφαρμογές στο διαδύκτυο και ανακαλυψα το inkscape όσο για το cut πολλά άλλα δέν ξέρω πώς να κάνω εγκαταστάσεις ούτε κάν να εκτελέσω εντολές στο τερματικό !!! κάθομαι λοιπόν και διαβάζω στα 36 μου για να μάθω ένα λειτουργικό απο την αρχή με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία απο τα όσα μέχρι τώρα ήξερα !!! μπαινω σε αυτό εδώ το φορουμ και βλεπω χιλιάδες δημοσιευσιες που δέν έχω τον χρόνο να ψάξω για να βρώ λύση στα προβλήματα μου καθώς έχει και παράξενη αναζήτηση πρεπει δηλαδή να προσδιορίσεις ακριβώς τί ψάχνεις κι άν βρεί πολλα σε σχέση με αυτό που του ζητάς δέν στα εμφανίζει....!? ας πάμε όμως παρακάτω
2) προσπαθεια
Είπα μιάς και δέν μπορώ να εκμεταλευτώ ολους τους πόρους του λειτουργικού στο παραπάνω μηχάνημα να κάνω άλλη μία εγκατάσταση στο φορητό μου P4 centrino 3.0Ghz 1GB μνημη με την εκδοση 8.04 και πάλι και να σου για ακόμα μία φορά προβλήματα το chip της Intel κάρτας γραφικών μου να μήν αναγνωρίζεται σωστα απο το λειτουργικό το ασύρματο δίκτυο να χάνει τις ρυθμίσεις του όταν συνδέεται σε δικτυο με wep key και ενώ του δίνω κωδικό να μήν με αφήνει να μπώ στο δίκτυο μέσα και διάφορα τρελά όπως κάνοντας log out να σβήνει η οθόνη αλλα να παραμένει ενεργό το μηχάνημα να κλείνω το καπάκι και ενώ δέν έχω ορίσει να κάνει καμία ενέργεια να μου κάνει επανεκίνηση και φυσικά για 3D ούτε λόγος... κατευάζω το virtual machine διαβάζω και όλες τις ρυθμίσεις στο φορουμ εδω και κάνω μέσα του εγκατάσταση windows 98 !!!! η εγκατάσταση των windows κράτησε πάνω απο 1.45 ωρα ενώ δέν τρέξανε ποτέ γιατί βαρέθηκα στην πρώτη επανεκίνηση και καλά των windows και μετα απο 20 λεπτά προσπαθώντας να τα φορτώσε κρέμασε όλο το σύστημα
3) προσπαθεια
είπα να μήν το βάλω κάτω και να συνεχίσω επιασα λοιπόν τον 3o (Καλό μου) υπολογιστή ένα desktop P4 3.6Ghz 2gb μνημη βλέπετε θέλησα να δώ επιτέλους τί είναι αυτό το 3D μετά απο αποτυχημένη προσπαθεια με το 8.04 αντιμετωπίζοντας όλα τα προβλήματα όπως και στα προηγούμενα μηχανήματα εγκατέστησα την 8.10 για να διαπιστόσω ότι το onboard chip των γραφικών της Intel ούτε και σε αυτό το μηχάνημα υποστηρίζεται και όχι μόνο στο 3d αλλα και οι αναλύσεις που βγαζει για την TFT Philips 190s είναι αναλύσεις για Wide screen !!! Για ακόμα μία φορά ξέρω οτι την λύση θα μου την έδινε απο το #ubuntu-gr ο logari81 (τον οποίο βέβαια τις τελευταίες ημέρες τον έχω πρήξει τον ανθρωπο και τον ευχαριστω για όλη του την βηθεια όπως και όλους όσους έχουν ξοδέψει τον χρόνο τους στις ερωτήσεις μου) περιμένωντας λοιπόν την απάντηση ενεργοποιήθηκε ο screen saver αποτέλεσμα να μαυρίσει η οθόνη να μήν μπορω να τον επαναφέρω σε λειτουργία ούτε να με αφήνει να τον κλείσω απο το power έτσι τράβηξα το καλώδιο απο το ρευμα και απο εκείνη την στιγμή δηλαδή απο εχθές το απόγευμα δέν μου κάνει όρεξη πια να τον ανοίξω...
Μέσα σε όλα αυτά προσπάθησα να έρθω σε επαφή με φίλους του ανοικτού λογισμικού στο ηράκλειο μέσα απο αυτό το φορουμ για να μπορέσω να βρώ λύσεις στα προβλήματα μου αλλα και να βοηθήσω όσο μπορώ να δημιουργηθεί μία κοινότητα στην πόλη μας (θα έχετε δεί σχετικές δημοσιεύσεις μου εδω) όμως και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό καθώς και πήρα μία όμορφη απάντηση απο ένα "φίλο"
- είσαι ελεύθερος επαγγελματίας οπότε θα πρέπει να πληρώσεις για να κάνεις την δουλεια σου
και φυσικά ενοούσε ξεκάθαρα ξαναγύρνα στα windows να χεις το κεφαλι σου ήσυχο καθώς στον χώρο του linux δέν υπάρχουν τεχνικοί που να μπορούν να με βοηθήσουν στην υποστήριξη των μηχανημάτων μου
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας να το διαβάσετε μέχρι εδώ ίσως για μένα αυτό να είναι μία ηθική ικανοποίηση για τον χρόνο που έχασα διαβάζοντας το φορουμ σας για να ανακαλύψω οτι η ελευθερία πληρώνεται "ακριβά" και να θυμηθώ για ακόμα μία φορά μιά κουβέντα απο ένα φίλο τεχνικό υπολογιστων στα πρώτα μου βήματα "στους υπολογιστές ότι δουλευει δέν το πειράζουμε"
Και φυσικά θα γυρίσω ξανά στα windows αλλα δέν θα με χάσετε απο την παρέα σας καθώς ένα live cd πάντα θα υπάρχει στον υπολογιστή μου μέσα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
Καλή σας ημέρα