Περί Ubuntu-ΕΛΛΑΚ, φιλικότητας, προώθησης κτλ (+ poll)

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Ποια θα ήταν η άποψή σας σε μία ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού των χρηστών Ubuntu - ΕΛΛΑΚ;

Πιστεύω πως θα έπρεπε να είναι κυρίαρχη επιδίωξη. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε τη στάση των κατασκευαστών Hardware και Software προς το GNU-Linux με αποτέλεσμα τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται να λυθούν.
14
47%
Θα ήταν θετικό, αλλά δεν νομίζω πως είναι πρωτεύων. Το σημαντικό είναι να καταλάβει ο κόσμος τη λογική της χρησιμοποίησης του ελεύθερου λογισμικού. Αν αυτό οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού, τότε καλώς.
14
47%
Καλό ή όχι, είναι κάτι που θα γίνει αναπόφευκτα. Δεν χρειάζεται να γίνει κάτι ιδιαίτερο, αργά η γρήγορα ο κόσμος θα οδηγηθεί εκεί από μόνος του.
1
3%
Δεν το θεωρώ σημαντικό. Στο Ubuntu-ΕΛΛΑΚ υπάρχουν λίγοι αλλά καλοί.
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Ήδη υπάρχουν χρήστες που δεν καταλαβαίνουν το νόημα της αλληλοβοήθειας των κοινοτήτων. Δεν έχει νόημα να προστεθούν και άλλοι σε αυτούς.
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Κάτι άλλο (διευκρινίζω στη δημοσίευσή μου).
1
3%

Σύνολο ψήφων : 30

Περί Ubuntu-ΕΛΛΑΚ, φιλικότητας, προώθησης κτλ (+ poll)

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 05 Μαρ 2012, 23:31

Κατ' αρχήν ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το μακροσκελές του μηνύματος κι ευχαριστώ από τώρα όσους θα κάνουν τον κόπο να το διαβάσουν ολόκληρο.
Γίνεται αρκετές φορές αναφορά στο πως θα μπορέσει να αυξηθεί το ποσοστό διείσδυσης του Ubuntu (αλλά και του ΕΛΛΑΚ γενικότερα) στους χρήστες υπολογιστών, συγκεκριμένα στην περίπτωσή μας στους χρήστες υπολογιστών της Ελλάδας.
Επίσης, συνδέεται αρκετές φορές και με το θέμα του αν και κατά πόσο είναι το Ubuntu δύσκολο στη χρήση και κατά πόσο αυτό επηρεάζει το ποσοστό χρήσης.

Σχετικά με τη διασύνδεση των δύο αυτών θεμάτων, θα ήθελα να εκφράσω τις επιφυλάξεις μου ως προς το κατά πόσο ευθύνεται η φιλικότητα προς τον (έστω αρχάριο) χρήστη για το χαμηλό ποσοστό των χρηστών Ubuntu σε σχέση με αυτό των χρηστών windows.

Νομίζω πως είμαι σε θέση να εκπροσωπήσω τον αρχάριο χρήστη.
Ίσως ο αριθμός των δημοσιεύσεών μου (~1300 τη στιγμή της δημοσίευσης) και τα links της υπογραφής μου να μη δείχνουν κάτι τέτοιο, αλλά είμαι χρήστης Ubuntu μόλις έναν χρόνο (αν κοιτάξετε την ημερομηνία εγγραφής μου και το πρώτο ποστ μου θα το διαπιστώσετε), ενώ κάτοχος υπολογιστή (αν εξαιρέσουμε έναν PC-XT 8088 όταν ήμουν μαθητής), λιγότερο από 3 χρόνια.
Παρόλα αυτά, το Ubuntu από την πρώτη στιγμή μου φάνηκε πολύ φιλικό, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα windows, μιας και έχω σχετικά πρόσφατη την εμπειρία εκμάθησης και των 2 λειτουργικών.
Αν κάποιος θα μου ζητούσε να το χαρακτηρίσω με παρομοίωση, θα έλεγα πως το Ubuntu είναι πιο φιλικό και από τον αδέσποτο σκύλο της γειτονιάς όταν τον κερνάς λουκάνικα. Είναι φιλικό μέχρι παράνοιας.
Αν λοιπόν ένας χρήστης απόφοιτος Λυκείου, τεχνίτης, στα 36 του και κάτοχος προσωπικού Η/Υ μόλις 1.5 χρόνο (πέρυσι) μπορεί μετά από μόλις 6,5 μήνες χρήσης να δημοσιεύει και παρουσίαση μιας διανομής, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε πως το GNU-Linux δεν παρουσιάζει κάποια αντικειμενική δυσκολία στη χρήση του.

Φιλικότητα

Αν πάρουμε σαν δεδομένο πως υπάρχουν χρήστες που χρυσοπληρώνουν για να μεταβούν από τα windows στο Mac OS όπου δεν είναι ξεκάθαρο ούτε καν το πως μπορεί να κανει κάποιος δεξί κλικ, νομίζω πως γίνεται εμφανές πως δεν φταίει η φιλικότητα του Ubuntu για το μικρό ποσοστό χρηστών του.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να επιδιώκουμε τη βελτίωση. Περιθώριο πάντα θα υπάρχει. Τι θα μπορούσαμε όμως εμείς να κάνουμε ώστε το Ubuntu να γίνει φιλικότερο; Είτε μας αρέσει είτε όχι, το Ubuntu είναι προϊόν της Canonical και από τη στιγμή που στην πλειοψηφία μας είμαστε απλοί χρήστες, λίγα θα μπορούσαμε να αλλάξουμε.

Οι μεταφράσεις είναι ένα καλό βήμα, αλλά δεν νομίζω πως συμβάλλουν στη φιλικότητα , τουλάχιστον όχι τόσο ώστε αυτό να παίζει ρόλο στο ποσοστό χρηστών.
Περισσότερο νομίζω πως παίζουν ρόλο στην αισθητική αναβάθμιση όσον αυτή αφορά το Ελληνικό περιβάλλον και ίσως και την προσέγγισή του και από κάποιους ακόμα που το μόνο που τους εμποδίζει είναι η μη γνώση Αγγλικών.
Από την άλλη πλευρά δεν νομίζω να είναι και πολύς ο κόσμος που θέλει να βάλει Ubuntu και δεν το κάνει μόνο και μόνο γι αυτό το λόγο. Το Αγγλικό περιβάλλον είναι μάλλον οικείο στους περισσότερους χρήστες ακόμα και όταν το λειτουργικό τους είναι τα windows.

Αν θέλουμε με κάποιο τρόπο να διευκολύνουμε την εμπειρία χρήσης του αρχάριου, πιστεύω πως μεγαλύτερο όφελος θα υπήρχε αν δημιουργούσαμε ως forum ένα bash script που θα αναλάμβανε την εγκατάσταση κάποιων διευκολύνσεων όπως το αποθετήριο Medibuntu, τα Ubuntu restricted extras, κάποια πρόσθετα του Ναυτίλου, το Google Earth και άλλες μικροπροσθήκες που κάνουν κάποιες λειτουργίες απλούστερες και να το προτείναμε σε κάθε νέο χρήστη.
Ακόμα καλύτερα αν θα μπορούσε να έχει και επιλογές του τύπου:
έγραψε:Με αυτή την επιλογή μπορείτε να εγκαταστήσετε το ΧΧΧΧΧ που χρησιμεύει σε ΨΨΨΨΨ. Θέλετε να:
  1. Εγκαταστήσετε το ΧΧΧΧΧ;
  2. Παραλείψετε το ΧΧΧΧΧ και να προχωρήσετε στη συνέχεια του προγράμματος;
  3. Τερματίσετε το πρόγραμμα;
Εισάγετε τον αριθμό της επιλογής σας και έπειτα πατήστε <ENTER>:_

Ακόμα και την υπογραφή του forum θα μπορούσαμε να ενσωματώσουμε εδώ και να το βάλουμε και στο μήνυμα προς νεοεισερχόμενους. Θα μπορούσε να γίνει και συλλογική προσπάθεια γι αυτό, οι προγραμματιστές του forum να γράψουν τον κώδικα και οι υπόλοιποι να κάνουν προτάσεις εφαρμογών και να παρέχουν τα επεξηγηματικά προς εμφάνιση μηνύματα.

Παρ' όλα αυτά, ακόμα και αυτό δεν πρόκειται να λύσει όλα τα προβλήματα.

Προβλήματα

Είναι γενικά αποδεκτό πως τα περισσότερα προβλήματα χρηστών σχετίζονται με κάποια ασυμβατότητα υλικού. Πάνω σε αυτό, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να κάνουμε ως κοινότητα, πέρα από την καταγραφή και την ταξινόμηση όσων συσκευών τυγχάνει να προμηθεύεται ο καθένας μας με βάση τη συμβατότητά τους με το λειτουργικό.
Ακόμα και κάτι τέτοιο όμως είναι λογικό να μην παρέχει πλήρη ενημέρωση, καθώς δεν είναι δυνατό να ελέγχεται κάθε συσκευή που κυκλοφορεί, αυτό θα απαιτούσε έξοδα που φυσικά μια κοινότητα δεν μπορεί (ούτε και πρέπει) να επωμιστεί.
Όσο το ΕΛΛΑΚ θα καταλαμβάνει μικρό μερίδιο της αγοράς, τόσο θα συνεχίσει να αγνοείται από τους κατασκευαστές υλικού. Όσο αγνοείται από τους κατασκευαστές υλικού, τόσο τα προβλήματα ασυμβατότητας θα διαιωνίζονται εμποδίζοντας την αύξηση του μεριδίου αγοράς.
Είναι φαύλος κύκλος. Γι αυτό και συμφέρον όλων θα ήταν η προώθηση της χρήσης του Ubuntu (και του ΕΛΛΑΚ γενικότερα).

Προώθηση

Εδώ νομίζω πως είναι το σημείο στο οποίο επικεντρώνονται οι περισσότερες γνώμες.

Αυτό που πιστεύω πως πρέπει κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε, είναι το τί προωθούμε. Το κάθε προϊόν (τα πάντα είναι προϊόντα), ανάλογα με τη φύση του τη δεδομένη στιγμή, δεν μπορεί να απευθύνεται στους πάντες, υπάρχει ένα «ειδικό target group» από το οποίο τυγχάνει θετικότερης αντιμετώπισης.
Το Ubuntu ναι μεν είναι ένα φιλικό στη χρήση λειτουργικό σύστημα, δεν παύει όμως ως διανομή GNU-Linux, να είναι ένα λειτουργικό σύστημα DIY (Do It Yorrself, ή «κάντο μόνος σου») και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει για καιρό ακόμα. Μπορεί να ζητάει από το χρήστη να κάνει λιγότερα σε σχέση με άλλες διανομές για παράδειγμα, δεν πρόκειται όμως ποτέ να γίνει Mac OS όπου είναι όλα έτοιμα και προρυθμισμένα με την αγορά του υπολογιστή.

Το να διαφημίζουμε το Ubuntu ως κάτι που δεν είναι, μπορεί να προσελκύσει προσωρινά κάποιους χρήστες, το πιθανότερο όμως είναι να αποβεί πιο επιζήμιο τελικά. Οι περισσότεροι που μπαίνουν στον κόσμο του GNU-Linux χωρίς να έχουν καμία διάθεση να ασχοληθούν, φεύγουν γρήγορα έχοντας (αλλά και μεταφέροντας γύρω τους) τις χειρότερες εντυπώσεις.
Όλοι ξέρουμε, πως αν κάποιος μείνει ευχαριστημένος με κάτι το λέει σε άλλους δέκα, ενώ αν μείνει δυσαρεστημένος το λέει σε άλλους χίλιους.
Πιστεύω πως είναι προτιμότερο να έρθουν 5 νέοι χρήστες γι αυτό που πράγματι είναι το Ubuntu γνωρίζοντας τι σημαίνει η επιλογή τους, παρά 20 γι αυτό που νόμισαν πως είναι περιμένοντας κάτι το οποίο δεν υφίσταται.

Έχουμε κι εμείς ως μέλη της κοινότητας ευθύνες σε αυτό το κομμάτι; Μάλλον ναι.
Με αγνές προθέσεις φυσικά και στην προσπάθειά μας να προβάλλουμε το Ubuntu (ή γενικότερα το GNU-Linux και το ΕΛΛΑΚ), πολλές φορές το παρουσιάζουμε εξιδανικευμένο, ως κάτι το οποίο δουλεύει πάντα, παρέχοντας κάθε ευκολία και δυνατότητα στον χρήστη και παράλληλα χωρίς αυτός να χρειαστεί να καταβάλλει καμία προσπάθεια εκμάθησης.
Πρέπει να παραδεχτούμε πως αυτός ο συνδυασμός χαρακτηριστικών δεν γίνεται να υπάρχει πουθενά.
Η modular κατασκευή των διανομών GNU-Linux (πυρήνας, X server ή wayland τελευταία, Gnome ή KDE ή e17, compiz ή kwin ή metacity) είναι κάτι που δεν συναντάται πουθενά αλλού παρά μόνο στο ελεύθερο λογισμικό και χαρακτηρίζει (και) το Ubuntu ως «συναρμολογούμενο παιχνίδι».
Αν κάποιος δεν έχει όρεξη, χρόνο, διάθεση, ευχέρεια χρόνου, αν κάποιος διστάζει ή φοβάται να συναρμολογεί ή στο κάτω κάτω απλά δεν θέλει να το κάνει, τότε το Ubuntu δεν κάνει γι αυτόν και κακώς του το προωθούμε. Κάνουμε κακό και στο χρήστη αλλά και στο ΕΛΛΑΚ γενικότερα.
Αν κάποιος δεν θέλει να αλλάξει λάστιχο ποτέ, τότε δεν έχει νόημα να του δίνεις εγχειρίδιο οδηγιών αλλαγής ελαστικού (RTFM), θα σε βρίσει (και θα έχει και δίκιο). Είναι καλύτερο να του συστήσεις μια εταιρεία παροχής οδικής βοήθειας (τη Microsoft ή την Apple για παράδειγμα).

Επίσης, δεν είναι δυνατόν να προτείνουμε την εγκατάσταση δοκιμαστικών εκδόσεων (alpha, beta) σε χρήστες που δεν έχουν έστω και κάποιες βασικές γνώσεις, τους σπρώχνουμε οι ίδιοι προς μία αναμενόμενη απογοήτευση.

Αυτό που πιστεύω πως έχει πραγματικά νόημα, είναι να προωθήσουμε το Ubuntu (αλλά και το ΕΛΛΑΚ γενικότερα) ως αυτό που είναι, προς αυτούς που αυτό θα μπορούσε να τους ενδιαφέρει.
Ποιοι είναι αυτοί που πιθανώς θα μπορούσαν να βρουν ενδιαφέρουσα μια τέτοια μετάβαση; Υπάρχουν δύο κατηγορίες (κάποιοι ανήκουν και στις δύο):
  • Όσοι αρέσκονται στην ασχολία με τον υπολογιστή και τους αρέσει να μαθαίνουν κάτι καινούριο. Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη λογική της λειτουργίας αυτού του παραθύρου που βλέπουν μπροστά τους. Το αντίστοιχο αυτών που αν και δεν είναι μηχανικοί, αρέσκονται στο να αλλάζουν λάδια ή στο να «ψαχουλεύουν» κάτω από το καπώ του αυτοκινήτου τους.
  • Όσοι καταλαβαίνουν τη λογική του ελεύθερου λογισμικού και καταλαβαίνουν γιατί αξίζει να θυσιάσεις κάτι τώρα (έναν driver για παράδειγμα) για να κερδίσεις κάτι σημαντικότερο αργότερα (ανεξαρτησία από μονοπωλιακές λύσεις). Έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν χαρίζεται στη ζωή, όλα έχουν αντίτιμο έστω και αν δεν είναι χρηματικό.

Φυσικά δε λέω πως θα πρέπει να κυκλοφορούμε με κάποιον εκτυπωμένο λόγο του Richard Stallman παραμάσχαλα, μια απλή αναφορά όμως σε 2-3 πρακτικά ζητήματα που όλοι βρίσκουν μπροστά τους (πχ τα ανοιχτά πρότυπα) θα ήταν χρήσιμη. Όποιος θέλει να ασχοληθεί περισσότερο, θα το κάνει από μόνος του.

Ενδιαφέρον θα παρουσίαζε κατά την άποψή μου η συγγραφή ενός τέτοιου σύντομου κειμένου - άρθρου το οποίο θα μπορούσαμε να μοιράσουμε (σε ηλεκτρονική μορφή) σε περιοδικά του χώρου που ως τώρα η θεματολογία τους δεν περιλαμβάνει αναφορά στο ΕΛΛΑΚ ή και σε στήλες εφημερίδων, ή ακόμα και η (εθελοντική όπως και κάθε άλλη μορφή προσφοράς στην κοινότητα) προσφορά κάποιων εισαγωγικών άρθρων για το Ubuntu. Είναι πιθανότερο να ασχοληθούν οι (έστω και ελαφρώς) «κομπιουτεράδες» με το Ubuntu, παρά όσοι για τους οποίους Η/Υ=Facebook.
Από την άλλη, οι δεύτεροι, όταν ρωτούν για υπολογιστές, ρωτούν τους «κομπιουτεράδες» φίλους τους. Αν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών τους έλεγαν τη φράση «βάλε Linux», τότε είναι πολύ πιθανό ότι το κλίμα θα άλλαζε ταχύτατα.

Σας ευχαριστώ για τον κόπο να διαβάσετε όλο αυτό το κείμενο και περιμένω και τις δικές σας τοποθετήσεις σε οποιοδήποτε θέμα θίγεται από τη δημοσίευση αυτή είτε σε όποιο άλλο θεωρείτε εσείς εξίσου σημαντικό.

ΥΓ. Για την ιστορία (αν και νομίζω πως είναι εμφανές), έχω ψηφίσει την δεύτερη επιλογή του poll.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS) ◉ Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Περί Ubuntu-ΕΛΛΑΚ, φιλικότητας, προώθησης κτλ (+ poll)

Δημοσίευσηαπό clepto » 05 Μαρ 2012, 23:49

ψήφισα και εγώ το δεύτερο...
καταρχήν για το διευκόλυνση των χρηστών με ένα script για εγκατάσταση εφαρμογών και λοιπά με βρίσκεις πολύ σύμφωνο καθώς είχα φτιάξει πιο παλιά και ένα script για εγκατάσταση εφαρμογών με γραφικό περιβάλλον (που το χρησιμοποιώ ακόμα και τώρα για το medubuntu) http://ubuntuone.com/7ZUnhjZyueFJ0aroZ2HNeJ
με την βοήθεια των υπόλοιπων μελών μπορούμε να το εμπλουτίσουμε!

επίσης, τον τελευταίο καιρό έχω ακούσει διάφορες ιδέες και μεταξύ της ομάδας συντονισμού και μεταξύ των υπόλοιπων μελών για την ενημέρωση με πμ στην εγγραφή κάποιο μέλους τόσο για το script της υπογραφής όσο και για άλλα (μπορείτε να δείτε και την υπογραφή το λινκ το οποίο πιστεύω θα είναι χρήσιμο για κάποιον νέο)

αν τα υπόλοιπα μέλη θέλουν να βοηθήσουν στην προώθηση και στην καλύτερη ενημέρωση και έχουν όρεξη μπορούμε να κάνουμε πολλά!

όταν κάποιος μου αναφέρει ένα πρόβλημα στον υπολογιστή του του λέω "βάλε ubuntu"
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 13.04 raring 3.8.0-30-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.8.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core i7-3537U CPU @ 2.00GHz ‖ RAM 3840 MiB ‖ ASUS K56CB
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 0a)
clepto
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: christriant
IRC: Clepto
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό toumbo » 05 Μαρ 2012, 23:54

Αν δεν κυκλοφορισουν υπολογιστες με προεγκατεστημενο το λειτουργικο δεν γινεται δουλεια οσο και να προωθει κανεις!Εγω για παραδειγμα εχω βαλει διαφορες φωτογραφιες στο facebook και βιντεακια απο το hellug.Ψιφισα το 2ο.
1 Intel Core2 CPU 6300 1.86GHz ‖ RAM 1930 MiB ‖ ASUS INC. P5B-VM
2 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nouveau}
3 wlx14cc2016487d: 0bda:8178 Realtek RTL8192CU 802.11n WLAN Adapter ⋮ enp2s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 01)
toumbo
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 05 Μαρ 2012, 23:56

Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε σ'αυτό.
clepto έγραψε:όταν κάποιος μου αναφέρει ένα πρόβλημα στον υπολογιστή του του λέω "βάλε ubuntu"

Κι εγώ το ίδιο, αλλά είμαστε λίγοι. Όταν κάποιος ρωτήσει πέντε γνωστούς «κομπιουτεράδες», ο ένας πει «βάλε Ubuntu» και οι υπόλοιποι τέσσερεις «άστονα μωρέ τον καμμένο», μάντεψε ποιους θα ακούσει.
Αν το «βάλε Ubuntu» το πούν οι τέσσερεις, θα μετρήσει αλλιώς.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS) ◉ Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό evolgen » 06 Μαρ 2012, 00:08

Πιστεύω πως όλα είναι θέμα επίδειξης και διάδοσης. Πριν δύο χρόνια, όταν έλεγα σε κάποιον φίλο μου "βάλε Ubuntu", με κοιτούσε περίεργα.

---> Στη συνέχεια, έβαλα στην κοπέλα μου, η οποία μέχρι και σήμερα το λατρεύει.

---> Κατάφερα και έπεισα τη μάνα μου, με τη λογική ότι και η κοπέλα μου κατάφερε να το μάθει. Παρομοίως.

---> Το ζήτησε η κολλητή μου όταν ο υπολογιστής της τα έπαιξε, βλέποντας ότι τόσο εγώ όσο και η κοπέλα μου ασχολούμαστε άνετα με Ubuntu. Πλέον τα κάνει όλα μόνη της χωρίς να μου ζητήσει βοήθεια: εγκατάσταση εφαρμογών, ενημερώσεις, αναβάθμιση(!) κλπ.

---> Οι άλλοι φίλοι μας βλέποντας πόσο γρήγορα δούλευε ο υπολογιστής της κολλητής μου ζήλεψαν, με πρώτη τη συγκάτοικό της...

Και ούτω καθεξής. Όσο δείχνουμε προς τα έξω ότι κάνουμε τη δουλειά μας με το Ubuntu και το GNU/Linux γενικότερα, χωρίς να είμαστε αναγκαστικά γκουρού του τερματικού, τόσο περισσότερος κόσμος θα έρθει μόνος του να μας ζητήσει να του βάλουμε Linux.
Το να μειώνεις ένα έργο ελεύθερου λογισμικού, επειδή θεωρείς το δικό σου καλύτερο,
είναι απαράδεκτη συμπεριφορά και δε συμβαδίζει με τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού.

Γνώσεις Linux: Μέτριο++ ┃ Προγραμματισμός: Perl, R, Python, SQL, C, Common Lisp, Bash ┃ Αγγλικά: Άριστα

1. Ubuntu 14.04 trusty
2. Intel Core i7-3520M CPU @ 2.90GHz ‖ RAM 7892 MiB
3. Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
4. eth0: Broadcom NetXtreme BCM57765 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:16b4] (rev 10) ⋮ eth1: Broadcom BCM4331 802.11a/b/g/n [14e4:4331] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
evolgen
daemonTUX
daemonTUX

IRC: bioevolgenec
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 06 Μαρ 2012, 00:10

Καταρχάς να τονίσω πως είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα και συγχαρητήρια που το θίγεις. :thumbup:

Προσωπικά είμαι χρήστης linux κοντά 5 χρόνια και όμως όπως φαίνεται από την ημερομηνία εγγραφής μου στο φόρουμ, δεν έχω κλείσει τρίμηνο.
Έβαλα Ubuntu "αναγκαστηκά" για να εξοικιωθώ με Unix συστήματα για τις ανάγκες ενός μαθήματος στη σχολή που σπουδάζω (Εισαγωγή στο Unix). Όπως όλοι πιστεύω, είχαμε στην αρχή να αντιμετωπίσουμε την δύναμη της συνήθειας και την μετάβαση από τα windows σε κάτι διαφορετικό.
Σιγά σιγά με κέρδισαν το ubuntu και το linux γενικότερα.

Ποτέ δεν στράφηκα προς την κοινότητα για βοήθεια. Ή έτσι νόμιζα τουλάχιστον. Ό,τι πρόβλημα και να είχα κατά τη διάρκεια αυτών των 5 χρόνων, έκανα αναζήτηση στη google και η αναζήτηση αυτή με παρέπεμπε σε διάφορα φόρουμ όπως αυτό ή ακόμα και αυτό (αργότερα βέβαια). Χρήστες που είχαν παρόμοια προβλήματα με εμένα και χρήστες που τους βοήθησαν να τα λύσουν, βοήθησαν και μένα χωρίς ποτέ να κάτσω να το σκεφτώ και να το διαπιστώσω.

Στο poll επέλεξα την πρώτη επιλογή και θα εξηγήσω γιατί:
Πιστεύω πολύ στην φιλοσοφική αξία και στις αρχές του ΕΛ/ΛΑΚ και από τη στιγμή που έμαθα για αυτά είχα και ακόμα έχω την διάθεση να προσφέρω και εγώ κάτι.
Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι δεν θα επιλέξω λειτουργικό σύστημα λόγω αρχών, αλλά λόγο αντικειμενικής δύναμης και δυνατοτήτων του λειτουργικού. Άμα το Ubuntu είχε τιμή πάλι αυτό θα χρησιμοποιούσα. Δεν το έχω επειδή είναι τσάμπα. Το έβαλα για τις ανάγκες ενός μαθήματος, το κρατάω μέχρι σήμερα για τις δυνατότητες του.
Κατά τη γνώμη σας αν το Ubuntu ήταν ένα πολύ κακό λειτουργικό, θα το χρησιμοποιούσατε επειδή είναι EΛ/ΛΑΚ αγνοώντας το γεγονός ότι δεν θα άξιζε σαν λειτουργικό;
Το λέει και η λέξη: λειτουργικό σύστημα. Θα βάλω αυτό που πιστεύω ότι λειτουργεί καλύτερα από τα άλλα. Το Linux λειτουργεί καλύτερα από τα άλλα.

Προσπαθώντας να πείσω και άλλους να το βάλουν, έκανα επίκληση στο τί ζητάει ο καθένας από αυτούς.
Πχ ένας αρχάριος χρήστης φίλος μου θέλει το λειτουργικό του να είναι όμορφο. Του έδειξα το Ubuntu που είναι πανέμορφο σε σχέση με τα windows, του άρεσε και το έβαλε.
Ένας πιό έμπειρος κοιτάει τις δυνατότητες. Του έδειξα και του εξήγησα τις δυνατότητες του Ubuntu και τα έβαλε και αυτός.

Πιστεύω ότι είναι ένας συνδιασμός όλων αυτών που ανέφερες που μπορούν να συμβάλουν στη διάδωση των Linux συστημάτων. Τι εννοώ:
1) Η φιλοσοφία του ΕΛ/ΛΑΚ που στηρίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των χρηστών και κατά προέκταση των ανθρώπων
2) Η δυνατότητες του λειτουργικού συστήματος που είναι απεριόριστες
3) Ο λόγος "βάλε και εσύ Ubuntu" από στόμα σε στόμα είναι αρκετά δυνατός και αποτελεσματικός.
4)´Οσο περισσότεροι χρήστες μπαίνουν στον κόσμο τον linux, σιγά σιγά θα μπουν και στον κόσμο του ΕΛ/ΛΑΚ. Και όσο περισσότεροι είναι οι χρήστες, οι εταιρίες θα αναγκαστούν να ασχοληθούν περισσότερο με το linux. Άμα είχαμε όλοι linux τότε καμία εταιρία κατασκευαστών δεν θα έκανε συμβόλαια με την microsoft άμα δεν είχε απήχηση.

Οπότε η γνώμη μου είναι αυτή. Υποστηριζω και χρησιμοποιώ Ubuntu γιατί:
-Είναι πολύ δυνατό λειτουργικό.
-Η λέξη από μόνη της συμβολίζει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, αρχές που όλοι πρέπει να έχουμε.

Συνδιασμός! :)
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 06 Μαρ 2012, 00:42

Κι εγώ το 2ο ψήφισα. Αν και το 1ο είναι και αυτό καλή επιλογή. (νομίζω). Ωραίο το άρθρο fkol. Προσωπικά πιστεύω πως σε λίγο καιρό(δεν ξέρω πόσο) το ubuntu θα γνωρίσει άνθηση. Με το ubuntu for android. Βέβαια (πάλι προσωπική άποψη) εάν ήταν απλά μια εφαρμογή (δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει και εάν γίνεται αυτό) την οποία κατέβαζες από το market , θα είχε περισσότερη απήχηση. Και να την κάνανε πιο ελαφριά. Να τρέχει σε συσκευές όχι αναγκαστικά hi-end. (ακριβές)

Για την Ελλάδα μας τώρα , η άποψη που εξακολουθεί να επικρατεί (προσ.εμπειρία) είναι " το Linux είναι δύσκολο " . Πρόσφατα μάλιστα πρότεινα σε πωλητή Μεγάλης εταιρίας - αλυσίδας πώλησης ηλ.υπολογιστών να βάλει linux. Το θετικό είναι πως γνώριζε το ubuntu (κανένα άλλο λειτουργικό όμως). Η επιφύλαξη του ήταν " είναι εύκολο; " , " μπορώ να το βάλω σε ssd ;" .

Marketing λοιπόν και απομυθοποίηση του " το Linux είναι δύσκολο" χρειάζεται , κατά την γνώμη μου.
▶ About Me
◉ NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 06 Μαρ 2012, 01:22

Ψήφισα το [2], με το σκεπτικό ότι μεταξύ της υπέρμετρης ανάπτυξης της κοινότητας και της σταθερότητας των δομών της, δίνω προτεραιότητα στα μέλη που βοηθούν σήμερα και αφιερώνουν το χρόνο τους στο Ubuntu. Αν προσπαθούμε να επεκταθούμε πιο γρήγορα από ό,τι ο δυνάμεις μας επιτρέπουν, τότε μπορεί να έχουμε μέλη που να μην έχουν ευχαρίστηση από την ενασχόληση με τη διανομή, διότι δε θα καταφέρνουμε να ολοκληρώνουμε έργα και να έχουμε πεπραγμένα.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό alexbillans » 06 Μαρ 2012, 03:20

Φαντάζομαι, στην Ελλάδα του 2012, τα μεγάλα καταστήματα του χώρου να σε ρωτάνε: Τι λειτουργικό θέλετε; Ή να έχουν προεγκατεστημένο Linux σε ποσοστό 40% του στοκ που διαθέτουν.

Φαντάζομαι οι μεγάλες εταιρείες να έχουν έτοιμους ανοικτούς οδηγούς, οι οποίοι θα εγκαθίστανται με την αγορά των προιόντων τους, εύκολα και θα αναβαθμίζονται όπως και οι άλλοι.

Φαντάζομαι νέους χρήστες, που αγόρασαν τον πρώτο τους ΗΥ να κάνουν τα πρώτα τους βήματα με Linux, χωρίς να έχουν πιάσει ποτέ πριν στα χέρια τους ΗΥ. Για τα παιδιά μιλάω βέβαια.

Φαντάζομαι την ΕΛΛΑΚ να εκπαιδεύει τεχνικούς και μηχανικούς λογισμικού, και συνεργαζόμενη με τα μεγάλα καταστήματα να δίνει δουλειές, επωφελούμενη και η ίδια από μια τέτοια φανταστική κατάσταση.

Φαντάζομαι.... Υπάρχει αλήθεια η ιδανική κοινωνία; Ψήφισα το πρώτο.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μετριότατο ┃ Προγραμματισμός: Όχι | Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικά: Win 7 64 bit, Ubuntu 15.04 64 bit, LMDE Betsy 64 bit
Προδιαγραφές: Intel® Core™ i3 CPU M 380 @ 2.53GHz × 4
Best things in life are free!
Άβαταρ μέλους
alexbillans
babeTUX
babeTUX

Launchpad: alexbillans
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ChrisMiNT » 06 Μαρ 2012, 04:22

Εγώ πάλι δεν μπορώ να πω στους περισσότερους φίλους μου "Βάλε Ubuntu" ή οποιαδήποτε άλλη διανομή με καθαρή τη συνείδηση μου. Δεν θέλω για παράδειγμα να τους δω να χτυπάνε το κεφάλι τους για ένα μισάωρο γιατί το libre office δεν άνοιγε το Docx (όπως χτυπιόμουν εγώ τις προάλλες) ή να πρέπει να τρέξουν ένα script που κουνάει το ποντίκι κάθε 9 λεπτά για να μην κλείσει η οθόνη όταν βλέπουνε youtube σε πλήρη οθόνη (με frameskipping γιατί flash sucks and on linux a lot more). Από τους 5 χρήστες το ubuntu θα το συνιστούσα σε 1, αυτόν που θα είχε τη διάθεση να βρει λύσεις, ή αυτόν που θα ήθελε να τρέξει κάτι που το κάνει καλύτερα το linux, απλά αυτός δεν χρειάζεται τη συμβουλή μου.
Πάντως δεν είναι καθόλου κακό να προτείνουμε ελεύθερο λογισμικό όπου μπορεί να αντικαταστήσει κάποιο ιδιοταγές.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Πρώτα βήματα ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.04 raring 3.8.0-29-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.8.0-19-generic, Windows 7
3 AMD Athlon II X4 635 Processor ‖ RAM 2505 MiB ‖ ASUS INC. M2N-SLI DELUXE
4 nVidia GT218 [GeForce 210] [10de:0a65] {nvidia}
5 eth0: nVidia MCP55 Ethernet [10de:0373] (rev a2) ⋮ eth1: nVidia MCP55 Ethernet [10de:0373] (rev a2)
ChrisMiNT
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Γενικά