Χρησιμοποιείτε και άλλες διανομές Linux; Ποιές; Και γιατί;

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Ποιά άλλη διανομή Linux χρησιμοποιείτε, εκτός από το Ubuntu;

Arch
3
7%
BackTrack
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Debian
6
15%
Fedora
2
5%
Μint
6
15%
openSUSE
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Slackware
2
5%
Άλλη Ubuntu-based (ποιά;)
6
15%
Άλλη (ποιά;)
5
12%
Δεν χρησιμοποιώ άλλη διανομή
11
27%

Σύνολο ψήφων : 41

Χρησιμοποιείτε και άλλες διανομές Linux; Ποιές; Και γιατί;

Δημοσίευσηαπό eliasps » 04 Φεβ 2013, 23:43

Καλησπέρα.

Ανοίγω αυτό το νήμα, κυρίως με αφορμή τη συζήτηση εδώ, αλλά και αυτό το θέμα, για να συζητήσουμε αν χρησιμοποιούμε και άλλες διανομές Linux εκτός από το αγαπημένο Ubuntu και τα επίσημα παράγωγά του, καθώς και τους λόγους που έχουμε για να χρησιμοποιούμε κάποιες άλλες διανομές.

Αρχικά σκεφτόμουν να βάλω στην ψηφοφορία πιθανούς λόγους για τους οποίους χρησιμοποιούμε άλλες διανομές, αλλά είναι αδύνατον να φανταστώ κάτι τέτοιο, διότι μάλλον ο κάθε ένας από εμάς έχει τους δικούς του λόγους.
Έτσι, στην ψηφοφορία βάζω, τις πιο γνωστές διανομές Linux και τις επιλογές "Άλλη Ubuntu-based (ποιά;)", "Άλλη (ποιά;)" και "Δεν χρησιμοποιώ άλλη διανομή".

Θα ήταν ιδανικό αν αιτιολογούσαμε την ψήφο μας γράφοντας σε απάντηση τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιούμε και άλλες διανομές, τις εκδόσεις, τις εμπειρίες μας, τις ανάγκες που μας καλύπτουν και γενικότερα, ό,τι νομίζετε πως πρέπει να αναφερθεί.
Σκοπός είναι να ενημερωθούμε για τον κόσμο του Linux και των διανομών, το τι προσφέρει η κάθε μία σε εμάς και να πούμε τις απόψεις μας.
Με αυτόν τον τρόπο, θα ενημερωθούν και όσοι είναι νέοι στον κόσμο του Linux, ή σκέφτονται να μπουν σε αυτόν, γιατί από ό,τι φαίνεται, η επιλογή διανομής/διανομών για έναν νέο χρήστη είναι ένα θέμα που τον απασχολεί.

Ξενικάω εγώ αν και η εμπειρία μου με άλλες διανομές είναι αρκετά μικρή.
Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ το Debian (Wheezy) για να έχω μία πιο άμεση επαφή με το λειτουργικό σύστημα, για να μάθω νέα πράγματα στον προγραμματισμό εφαρμογών, με σκοπό να αναπτύξω εφαρμογές για το Ubuntu. Διαπίστωσα στην πορεία πως έχει πολύ καλές επιδόσεις.
Ακούγεται λίγο παράδοξο που χρησιμοποιώ μία διανομή για την δημιουργία εφαρμογών σε μία άλλη, αλλά γενικότερα αντιμετωπίζω στο Debian προβληματάκια που δεν είχα στο Ubuntu και έμαθα αρκετά πράγματα από την επίλυσή τους.
Επίσης, επιλέγω και το ""Άλλη Ubuntu-based (ποιά;)", διότι χρησιμοποιώ και το elementary OS γιατί την θεωρώ πολύ όμορφη και πιστεύω πως γίνεται καλή δουλειά.

Γενικότερα από τότε που πρωτοεγκατέστησα Linux, έχω αλλάξει διάφορες και τελικά το μόνο που μου έμεινε είναι η ελευθερία που προσφέρει το EΛ/ΛΑΚ και η τεράστια προσφορά των κοινοτήτων με πρώτη αυτή του Ubuntu (στην Ελλάδα και στον κόσμο).

Διανομές (από τη λίστα) που δεν έχω χρησιμοποιήσει, είναι: openSUSE, Slackware (ακούω πως είναι περίπλοκο) και το Kubuntu, αν και θέλω να ασχοληθώ με το KDE κάποια στιγμή.

Off topic:
Προς συντονιστές:
Είδα πως υπάρχουν και αυτά τα νήματα (1 , 2), αλλά είναι σχετικά outdated και σήμερα είναι περισσότεροι οι χρήστες και διαφορετικές οι συνθήκες. Οπότε παρακαλώ να μην γίνει συγχώνευση.

:)
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Χρησιμοποιείτε και άλλες διανομές Linux; Ποιές; Και γιατ

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 05 Φεβ 2013, 00:06

Ψήφισα «Άλλο», αλλά ποιά άλλη να πω;
Χρησιμοποιώ πολλές, ίσως υπερβολικά πολλές.

Ως standard έχω πάντα Ubuntu και Sabayon. Αυτές υπάρχουν πάντα στον υπολογιστή μου.
Αλλά μου αρέσει να δοκιμάζω. Μου αρέσει να μαθαίνω συνεχώς κάτι νέο, τη διαφορά ανάμεσα σε μια binary και μια source-based διανομή, διαφορετικούς installers (ή και μη-installers), διαφορετικούς package managers, διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα και το πως ρυθμίζονται, κτλ κτλ.

Δεν μου αρέσει να αλλάζω υπερβολικά τις ρυθμίσεις μιας διανομής, θέλω να κάνω μόνο μικρές προσαρμογές. Έτσι, συνδέω κάθε διανομή με το default γραφικό της περιβάλλον και αντίστροφα.
Για μένα Ubuntu=Unity, Cinnamon=Mint, E17=Bodhi XFCE=Sabayon (δεν είναι το default αλλά είναι εκπληκτικό) κτλ.

Έχω φτάσει κατά καιρούς να χρησιμοποιώ και πάνω από 10 διανομές ταυτόχρονα (και αν αναρωτιέστε πως δεν χάνεται η μπάλα, υπάρχει τρόπος) γιατί μου άρεσαν όλες και δεν ήθελα να διαγράψω καμία.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό konnn » 05 Φεβ 2013, 00:09

Δε χρησιμοποιώ άλλη διανομή σε κανένα από τους τρεις η/υ. Έχω δοκιμάσει suse, mint, debian αλλά αυτό κράτησε περίπου μισή ώρα, επανεγκατάσταση και ubuntu. Αυτό έγινε στα πέτρινα χρόνια του Unity και αντιμετωπίστηκε τελικά με KDE.
Πλέον ubuntu-unity.

Off topic:
Ωραία δημοσκόπηση.
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Desktop : Ubuntu 16.04 64bit
a Intel Core i3 CPU 530 2.93GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Intel DH55HC -
b nVidia Device [10de:1040] (rev a1)
c eth0: Intel 82578DC Gigabit Network Connection
3 Notebook : Ubuntu 16.04 64 bit
a Intel Core i3-2365M CPU @ 1.40GHz ‖ RAM 3854 MiB ‖ LENOVO 20197
b Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
c 5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 2230 ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E

Αυτόματη υπογραφή.
Άβαταρ μέλους
konnn
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: konnn
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό evolgen » 05 Φεβ 2013, 00:33

Δεν χρησιμοποιώ πλέον καμία άλλη διανομή. Στο παρελθόν είχα περάσει από Debian, LMDE, Sabayon, Gentoo... Κατέληξα ότι δεν έχει νόημα και ότι στο Ubuntu τα περισσότερα δουλεύουν out of the box και ό,τι πρόβλημα έχω θα βρω λύση.

Η τελευταία άλλη διανομή στην όποια είχα μείνει ήταν το Gentoo, στο οποίο πολύ σπάνια παρατηρούσα διαφορά στις επιδόσεις και όχι αξιοσημείωτη θα έλεγα. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι βαρέθηκα να παλεύω με το emerge που κάθε λίγο καιρό με άφηνε χωρίς γραφικό περιβάλλον/wifi/younameit, με έκανε να φύγω χωρίς να κοιτάξω πίσω.
Το να μειώνεις ένα έργο ελεύθερου λογισμικού, επειδή θεωρείς το δικό σου καλύτερο,
είναι απαράδεκτη συμπεριφορά και δε συμβαδίζει με τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού.

Γνώσεις Linux: Μέτριο++ ┃ Προγραμματισμός: Perl, R, Python, SQL, C, Common Lisp, BashΑγγλικά: Άριστα

1. Ubuntu 14.04 trusty
2. Intel Core i7-3520M CPU @ 2.90GHz ‖ RAM 7892 MiB
3. Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
4. eth0: Broadcom NetXtreme BCM57765 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:16b4] (rev 10) ⋮ eth1: Broadcom BCM4331 802.11a/b/g/n [14e4:4331] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
evolgen
daemonTUX
daemonTUX

IRC: bioevolgenec
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 05 Φεβ 2013, 00:37

Δεν χρησιμοποιώ πια άλλη διανομή. Είμαι ευχαριστημένος με το Ubuntu.
Στόχος είναι πια να εμβαθύνω σε πιο περίπλοκα και ενδιαφέροντα θέματα.

Ενδέχεται όμως να δοκιμάσω σύντομα το Bodhi Linux για να βοηθήσω στον έλεγχο της μετάφρασης του E17.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 05 Φεβ 2013, 00:54

Ψήφισα άλλη, η οποία εξαρτάται από την εποχή και τον ελεύθερο χρόνο (που γίνεται ολοένα και λιγότερος..... :cry: )
και τώρα τελευταία είναι πρωτίστως KDE (και δευτερευόντως openbox) + μία από τις διανομές του distrowatch 8-)

fkol k4: :bow: περισσότερες από 10 ταυτόχρονα :shock:
οι περισσότερες που έχω χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα πρέπει να είναι ~4

Φιλικά
Θανάσης Π.
Τελευταία επεξεργασία από Th P και 05 Φεβ 2013, 00:58, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Σταθερή είναι η διανομή που προσπαθείς ανεπιτυχώς να κρασσάρεις
Linux: Low┃Προγραμματισμός: No┃Αγγλικά: Good
Είμαι αναλφάβητος, ανιστόρητος και άξιος της μοίρας μου
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

IRC: ThP1
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 05 Φεβ 2013, 00:55

Off topic:
simosx έγραψε:Ενδέχεται όμως να δοκιμάσω σύντομα το Bodhi Linux για να βοηθήσω στον έλεγχο της μετάφρασης του E17.

Για ότι εξέλιξη υπάρχει πάνω σε αυτό, περιμένω ειδοποίηση.
Κάποια στιγμή το καλοκαίρι κατέβασα και τον οδηγό "The Bodhi guide to Enlightenment" ώστε να μεταφράσω τη σελίδα αλλά έχω κάνει πολύ λίγα ως τώρα, θα πρέπει να το επανενεργοποιήσω κι αυτό κάποια στιγμή μιας δεν έχω δει κάτι αντίστοιχο στα Ελληνικά.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 05 Φεβ 2013, 00:57

Off topic:
fkol k4 έγραψε:[offtopic]
simosx έγραψε:Ενδέχεται όμως να δοκιμάσω σύντομα το Bodhi Linux για να βοηθήσω στον έλεγχο της μετάφρασης του E17.

Για ότι εξέλιξη υπάρχει πάνω σε αυτό, περιμένω ειδοποίηση.
Κάποια στιγμή το καλοκαίρι κατέβασα και τον οδηγό "The Bodhi guide to Enlightenment" ώστε να μεταφράσω τη σελίδα αλλά έχω κάνει πολύ λίγα ως τώρα, θα πρέπει να το επανενεργοποιήσω κι αυτό κάποια στιγμή μιας δεν έχω δει κάτι αντίστοιχο στα Ελληνικά.

Αναμένουμε κάποιο μήνυμα από τον apnatsios.[/offtopic]
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 05 Φεβ 2013, 01:30

Ψήφισα Arch .
Αυτή είναι η δεύτερη διανομή που χρησιμοποιώ. Δυο διανομές μπορώ να τις συντηρήσω, παραπάνω όχι.
Έτσι μπαίνω εναλλακτικά , μια σε Ubuntu & μια σε Arch Linux.

Οι υπόλοιπες διανομές που έχω , δεν μετράνε . Δεν τις χρησιμοποιώ και πολύ (μια φορά τη βδομάδα.. ίσως) , οπότε και δεν ψήφισα γι' αυτές. Επίσης ίσως στο μέλλον να τις διαγράψω , πιο πολύ για εμπειρία εγκατάστασης και λειτουργικότητας τις εγκατέστησα.. (Debian KDE & Mint Cinnamon)

Την πρώτη εγκατάσταση Arch την έκανα επηρεασμένος από όσα διάβαζα "Θα μάθεις Linux" , "Θα δεις πως λειτουργεί το Linux" , "Το Arch είναι για προχώ... " κλπ..
Την δεύτερη εγκατάσταση την έκανα για να δω τον νέο installer και το systemd.

Θα το κρατήσω το Arch γιατί θέλω να έχω μια διανομή Full Rolling και Bleeding Edge.
Τώρα πως το εννούνε οι Archers το KISS , δεν ξέρω.. εμένα μόνο KISS δεν μου φάνηκε όταν την πρωτο-εγκατέστησα... αφού μου πήρε κάποιες ώρες μέχρι να την φέρω στα μέτρα μου.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 05 Φεβ 2013, 08:30

Εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ debian testing - ubuntu έχω μόνο σε ένα παλιό laptop πιο πολύ για να παρακολουθώ την εξέλιξή του.
Το debian έχει πολλά πλεονεκτήματα (και αρκετά μειονεκτήματα) που λόγω χώρου δεν γίνεται να αναλυθούν εδώ.
Επιγραμματικά τα κυριότερα είναι η προσκόλλση στις αρχές του ΕΛ/ΛΑΚ, η επιμονή στην επίλυση προβλημάτων με τον «σωστό» τρόπο,και το ότι δεν τρέχει να υιοθετήσει όποια καινούρια σαχλαμάρα βγεί (π.χ. systemd)
Αυτά σύν οτι βαριέμαι/δεν βρίσκω λόγο να μάθω οτιδήποτε άλλο εκτός από το apt.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ