Καλησπέρα.
Ανοίγω αυτό το νήμα, κυρίως με αφορμή τη συζήτηση εδώ, αλλά και αυτό το θέμα, για να συζητήσουμε αν χρησιμοποιούμε και άλλες διανομές Linux εκτός από το αγαπημένο Ubuntu και τα επίσημα παράγωγά του, καθώς και τους λόγους που έχουμε για να χρησιμοποιούμε κάποιες άλλες διανομές.
Αρχικά σκεφτόμουν να βάλω στην ψηφοφορία πιθανούς λόγους για τους οποίους χρησιμοποιούμε άλλες διανομές, αλλά είναι αδύνατον να φανταστώ κάτι τέτοιο, διότι μάλλον ο κάθε ένας από εμάς έχει τους δικούς του λόγους.
Έτσι, στην ψηφοφορία βάζω, τις πιο γνωστές διανομές Linux και τις επιλογές "Άλλη Ubuntu-based (ποιά;)", "Άλλη (ποιά;)" και "Δεν χρησιμοποιώ άλλη διανομή".
Θα ήταν ιδανικό αν αιτιολογούσαμε την ψήφο μας γράφοντας σε απάντηση τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιούμε και άλλες διανομές, τις εκδόσεις, τις εμπειρίες μας, τις ανάγκες που μας καλύπτουν και γενικότερα, ό,τι νομίζετε πως πρέπει να αναφερθεί.
Σκοπός είναι να ενημερωθούμε για τον κόσμο του Linux και των διανομών, το τι προσφέρει η κάθε μία σε εμάς και να πούμε τις απόψεις μας.
Με αυτόν τον τρόπο, θα ενημερωθούν και όσοι είναι νέοι στον κόσμο του Linux, ή σκέφτονται να μπουν σε αυτόν, γιατί από ό,τι φαίνεται, η επιλογή διανομής/διανομών για έναν νέο χρήστη είναι ένα θέμα που τον απασχολεί.
Ξενικάω εγώ αν και η εμπειρία μου με άλλες διανομές είναι αρκετά μικρή.
Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ το Debian (Wheezy) για να έχω μία πιο άμεση επαφή με το λειτουργικό σύστημα, για να μάθω νέα πράγματα στον προγραμματισμό εφαρμογών, με σκοπό να αναπτύξω εφαρμογές για το Ubuntu. Διαπίστωσα στην πορεία πως έχει πολύ καλές επιδόσεις.
Ακούγεται λίγο παράδοξο που χρησιμοποιώ μία διανομή για την δημιουργία εφαρμογών σε μία άλλη, αλλά γενικότερα αντιμετωπίζω στο Debian προβληματάκια που δεν είχα στο Ubuntu και έμαθα αρκετά πράγματα από την επίλυσή τους.
Επίσης, επιλέγω και το ""Άλλη Ubuntu-based (ποιά;)", διότι χρησιμοποιώ και το elementary OS γιατί την θεωρώ πολύ όμορφη και πιστεύω πως γίνεται καλή δουλειά.
Γενικότερα από τότε που πρωτοεγκατέστησα Linux, έχω αλλάξει διάφορες και τελικά το μόνο που μου έμεινε είναι η ελευθερία που προσφέρει το EΛ/ΛΑΚ και η τεράστια προσφορά των κοινοτήτων με πρώτη αυτή του Ubuntu (στην Ελλάδα και στον κόσμο).
Διανομές (από τη λίστα) που δεν έχω χρησιμοποιήσει, είναι: openSUSE, Slackware (ακούω πως είναι περίπλοκο) και το Kubuntu, αν και θέλω να ασχοληθώ με το KDE κάποια στιγμή.
Off topic:
Προς συντονιστές:
Είδα πως υπάρχουν και αυτά τα νήματα (1 , 2), αλλά είναι σχετικά outdated και σήμερα είναι περισσότεροι οι χρήστες και διαφορετικές οι συνθήκες. Οπότε παρακαλώ να μην γίνει συγχώνευση.